19 august 2010

Bile raw de secara

Azi am dat peste aceasta retata pe site-ul lui Ani Phyo, care in mod original era pentru cookies si continea fulgi de ovaz, nu de secara. M-a surprins asa de mult numarul redus de ingrediente si simplitatea retetei, incat a trebuit neaparat sa o incerc!

Ingrediente pentru 8 bile:
  • 1 cana fulgi de secara (sau de ovaz, sau orz, sau ce vreti :o) )
  • 1/2 cana curmale fara samburi
  • 1 mana de stafide aurii
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • apa
Se pun fulgii de secara si curmalele in robotul de bucatarie si se maruntesc, nu prea tare, cateva secunde. Se adauga apa, treptat, pana cand aluatul e destul de moale pentru a forma bile (mi-a iesit putin lipicios, dar ma gandesc ca fulgii oricum mai absorb din apa, deci mai bine mai umed decat mai uscat!).

Se opreste robotul, se mai verifica consistenta aluatului, se adauga scortisoara si stafidele, si in final, se formeaza bile care se mananca imediat sau se pastreaza intr-un castron cu capac in frigider.

Tabouleh

Aceasta este reteta originala (cel putin asa am gasit-o) a acestei salate traditionale libaneze.

Ingrediente pentru 2 persoane:
  • 2 legaturi patrunjel
  • 3-4 rosii medii
  • 1 ceapa medie
  • 1 mana de frunze de menta
  • 1/2 cana grau bulgur
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune graul bulgur intr-un vas cu apa si se lasa timp de o ora.

Se taie toate ingredientele marunt si pun intr-un vas. Se adauga graul bulgur scurs de apa, zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul.

3 august 2010

Sezonul pepenilor

E vara, e cald, si nu ne putem gandi decat la ceva racoritor, la lenevitul intr-un hamac, pe o plaja pustie, savurand un pepene zemos si rece. Cum majoritatea dintre noi nu vor ajunge in viitorul apropiat pe o plaja, intr-un hamac, solutia cea mai palpabila este pepenele.
Toti iubim pepenii, mai ales pe cei verzi. Dar stim ca ei prezinta si valori nutrivite?

Pepenii verzi sunt o excelenta sursa de vitamine: vitamina A, care ajuta la mentiunerea unei vederi clare, si este de asemenea un antioxidant, vitamina C, care ajuta la imbunatatirea imunitatii, vindecarea ranilor, sanatatea celulara si dentara, si vitamina B6, care ajuta la buna functionarea a creierului si la transformarea proteinelor in energie.

Se stie ca rosiile sunt o foarte buna sursa de licopen, un antioxidant puternic care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Pepenii verzi au insa cel mai mare continut de licopen dintre toate fructele si legumele.

Pepenele verde este o sursa excelenta de potasiu, esential pentru mentinerea bunei functionari a musculaturii si a sistemului nervos, ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si acid-bazic al organismului, si de asemenea scade riscul aparitiei tensiunii arteriale.

Pepenele verde mai contine aminoacizii citrulina si arginina, care ajuta intretinerea arterelor si a altor functii cardio-vasculare.

Dar sa nu uitam ca pepenele mai contine, pe langa multe vitamine si alte substante nutritive, si multa fructoza, care consumata in cantitati mari nu este tocmai sanatoasa. Dar daca tot aveti pofta de "ceva dulce", in loc sa va avantati sa cumparati diferite produse de patiserie, ciocolata sau alte produse procesate si ambalate ce contin mult zahar, mai bine puneti mana si taiati un pepene! :o)

29 iulie 2010

Guacamole varianta originala


Ingrediente pentru o portie mica:
  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lime
  • 1/4 - 1/3 legatura patrunjel
  • 1/2 ceapa rosie medie, sau una mica
  • 1/2 rosie medie, sau una mica
  • 1 ardei iute
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingurita apa
Se zdrobeste avocado cu furculita, se adauga celelalte legume, taiate marunt (doar pulpa de la rosii se foloseste), zeama de lime, apa, sare si piper.

Se mananca impreuna cu legume, paine simpla sau prajita, lipii sau ce va mai vine in minte :o)

27 iulie 2010

Salata greceasca

Ingrediente:
  • 2 rosii
  • 1 ardei gras
  • 2 castraveti
  • 1 ceapa mica rosie
  • masline
  • tofu marinat cu chimen (se gaseste in magazine, la raionul bio)
  • ulei de masline
  • un praf de oregano (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • un praf de chimen (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • sare
Se taie legumele cum dorim, si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente.

Chimenul ii da acestei salate o savoare aparte, usor orientala. El trebuie sa fie de buna calitate, cumparat, daca se poate, din magazinele de specialitate.

26 iulie 2010

Ce s-a intamplat cu lumea in care traim?


Am fost din nou intr-un un hipermarket, nu voi spune care pentru ca nu are nici o importanta, asa sunt toate, si mi-a venit ideea sa cumpar un lucru extraordinar de exotic, adus de peste mari si tari, cules de indigeni imbracati in haine primitive din frunze de palmier si vorbind o limba indescifrabila... nuci. Da, nuci banale, nuci romanesti, nuci care iti pica in cap toamna cand treci sub un nuc impovarat de incarcatura sa. Nuci... Oare am gasit nuci? Da, cu greutate, pentru ca nu erau la raionul cu surorile lor nuci, cum ar fi migdale, caju, nuci de Brazilia, arahide, etc. Erau la prafuri de copt, faina, arome chimice in sticlute mici si dragalase. Ma uit la pret, 11 lei 250g. Ma scarpin in cap stupefiata. "Cum, domnule? Migdalele costa cam atat (sau cam atat costau inainte de minunata crestere de tva)? Caju-ul costa cam atat? Cum se poate ca un produs autohton, care creste pe toare gardurile, sa coste cat un produs importat, adus din tari inderpartate??? Cum?" Mi-a perit toata pofta de nuci, de orice fel de nuci.. Si nu mai vorbesc ca nici surorile lor nu statea prea bine, mai ales dupa cresterea de preturi care a avut loc. Preferatele mele migdale crude, pachetul de 500g a suferit o crestere de pret de-a dreptul nesimtita de aproape 50%! Nu mi-a venit sa cred din nou! Dar cine stie, poate eram in magazinul nepotrivit la momentul nepotrivit..

Am continuat primbarea prin magazin. Paine, ce paine sa cumpar? Ma uit la ingrediente, conservanti, amelioratori, coloranti, si alte prostii. Si ma intreb: "Oare daca majoritatea populatiei oricum arunca painea a doua zi si isi cumpara alta proaspata, de ce e nevoia ca ea sa fie plina de aceste substante chimice care ii prelungesc viata pufoasa in interior si cocanta in exterior? Nu e oare absurd!?"

Din pacate nu este singurul lucru absurd din vietile noastre. Totul pare sa se indrepte in zona absurdului. Si aici nu vorbesc doar de politica.. Suntem inconjurati de absurditati atat de crase si de nesimtite incat ni se face de-a dreptul rau.. De ce e nevoie sa fie conservati in masline? De ce sunt pompate si injectate carnurile cu chimicale? De ce sunt pline cereleale pentru micul dejun cu zahar si conservanti? De ce nu sunt fructe si legume autohtone in magazine cand acum e sezonul si pietele sunt pline? De ce nu sunt nuci? De ce au rosiile din supermarket gust de peste? De ce toate ouale din magazin sunt de tip 3, provenite de la gaini crescute in cele mai mizere conditii? De ce are iaurtul termenul de valabilitate de cateva saptamani? De ce nu cumpara nimeni ulei de masline? De ce isi hranesc mamele copiii cu chipsuri si cantitati mari de dulciuri? De ce carucioarele de cumparaturi ale oamenilor sunt pline de salamuri, carnati, carnuri pentru mici si gratar si nici urma de legume sau fructe? De ce la restaurant nu poti comanda nimic sanatos? De ce nu exista restaurante pentru vegetarieni? De ce lumii i-ar fi frica sa le frecventeze? De ce lumii ii este frica sa manance mai putina carne si mai multe legume? De ce populatia Romaniei e in curs de ingrasare, si spitalele pline? De ce romanii arunca gunoi pe jos? De ce suntem atat de nepasatori?

Si am ajuns la principala cauza a absurditatii din vietile noastre: noi. Noi lasam sa ni se intample toate astea pentru nu ne pasa... Supermarketurile sunt pline de alimente nesanatoase pentru ca nu ne pasa ce mancam, de produse cosmetice toxice, pentru ca nu ne pasa cu ce ne ingrijim, spitalele in conditii de mizerie si putrefactie, pentru ca nu ne pasa ca probabil odata ajunsi acolo nu vom mai iesi niciodata. Acesta este adevarul si trebuie sa traim, sau sa murim, cu el! Daca noi nu ne schimbam, nu se va schimba nici lumea in care traim! Daca noi nu ne cerem dreptul la sanatate, la alimente naturale, la produse cosmetice netoxice, la informatie, la conducatori adevarati, nu o va face nimeni!

25 iulie 2010

Principiul "Toxins In, Toxins Out"

Ce se mai intampla zilele astea prin marile magazine, gen supermarketuri, hipermarketuri, magazine cosmetice etc? Da, NIMIC. Si partea trista este ca nu multa lume stie ca ceea ce cumpara, sampon, balsam, gel de dus, pasta de dinti, produse cosmetice de toate felurile, chiar si produse de ingrijire pentru bebelusi, nu sunt chiar sanatoase, ci poate chiar toxice. Suntem ademeniti de reclame colorate, cu oameni sanatosi si tineri care folosesc gelul de dus X cu miros extraordinar de fructe exotice si cu eticheta mare pe care scrie natural, cu ierburi, cu fructe, cu lapte, miere, orez, Dumnezeu mai stie ce... Dar citim cumva si eticheta din spate? Ne uitam ce contine cu adevarat acel produs? Si daca vedem o duzina de chimicale pe care nu le cunoastem, ne pasa, sau ne opreste sa luam acel produs? Adevarul trist este ca, de cele mai multe ori, nu..
Ne intrebam: "Dar ce sa iau? Daca toate sunt asa! Nu am ce sa aleg!" Suntem pentru o clipa indignati, revoltati, povestim poate si prietenilor, dar pana la urma tot la vechile produse "toxice" revenim. Nu avem incotro..

Nu este asa! Putem incerca sa evitam acele produse cosmetice cu atatea chimicale in lista de ingrediente, putem alege sa cumparam produse sanatoase si cu adevarat naturale! Totul depinde de noi, daca noi nu cumparam, poate, marile companii nepasatoare nu vor putea nici sa vanda! Poate ceva se va schimba!

Si veti intreba acum: "Bine, bine! Dar totusi, pana una alta, ce sa cumparam? Pana se trezesc companiile de cosmetice, vor trece poate zeci de ani!" Raspunsul meu este ca deja exista si la noi zeci de magazine de produse naturale, atat pe internet, cat si in orasele in care locuim. Nu trebuie decat sa le acordam o sansa. Stiu ca pot fi mai scumpe, dar ce valoreaza mai mult, pana la urma? Viata si sanatatea noastra, sau cheltuirea unor bani in plus pe care altfel i-am strica pe cine stie ce altceva, poate inutil.

Si ca sa va convingeti poate mai bine, puteti vizualiza filmul de mai jos:

24 iulie 2010

Salata de vinete in stil libanez



Azi a fost o zi innorata, numai buna de aprins aragazul. Asa ca am decis sa ma duc pana in piata si sa iau niste vinete. Le-am spalat, le-am pus pe aragaz si in scurt timp au fost gata coapte, ca la mama acasa :o). Am incercat doua retete: pe cea traditionala (dar in mod evident, fara maioneza) si ce ceva nou, in stil libanez. Cred ca toata lumea stie cum se fata salata de vinete traditionala, dar poate nu si fara maioneza, asa ca o sa scriu si aceasta reteta:

Salata de vinete traditionala vegana (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 2 catei de usturoi (sau o ceapa rosie mica)
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie.

Salata de vinete in stil libanez (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita chimen maruntit
  • 3-4 linguri susan
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune miezul de la vinete si restul ingredientelor in robotul de bucatarie.

23 iulie 2010

Guacamole varianta 1

Ingrediente pentru o portie mica - 1 persoana
  • 1 avocado bine copt, fara pete pe coaja (ea trebuie sa fie verde inchis)
  • 1 ceapa rosie mica
  • 1 catel mare de usturoi
  • ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie mica
  • fulgi de ardei iute
  • sare dupa gust
Se taie in doua fructul de avocado, se scoate samburele si se curata de coaja (coaja se desprinde usor cu mana). Se pune intr-un vas mic si se zdrobeste cu furculita. Daca era bine copt, va rezulta o crema fina. Se adauga zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, ceapa taiata marunt, usturoiul taiat marunt, fulgii de ardei iute si sarea dupa gust.

Se serveste cu sau fara paine si cu multe legume :o)

22 iulie 2010

Tagliatelle din dovlecel cu sos de rosii

Ingrediente pentru o portie mare sau doua mici:
  • 1 dovlecel mic spre mediu
  • 4-5 rosii medii, bine coapte
  • 1/2 ceapa rosie, taiata marunt
  • 1 catel de usturoi
  • frunze proaspete de busuioc
  • ulei de masline
  • sare dupa gust
Se curata un dovlecel de coaja, si cu ajutorul peeler-ului de legume, se taie fasii subtiri.

Se taie rosiile in 4 si se scot samburii. Pulpa se pune intr-un robot de bucatarie sau blender, adaugand felii de usturoi, ulei de masline si sare. La sfarsit de adauga ceapa si frunzele de busuioc taiate marunt.

Se pun fasii de dovlecel intr-o farfurie, sosul deasupra si se orneaza cu frunze de busuioc.

2 iulie 2010

Muffins cu visine si ciocolata

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 3 cani faina
  • 2 linguri cacao, cernuta
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 1/4 cana lapte de soia
  • 3/4 cana zahar
  • 2 linguri otet
  • 1 plic vanilie
  • 1 cana visine fara samburi si taiate in doua
  • 1 mana fulgi de ciocolata neagra
  • fulgi de migdale pentru decorat
Se amesteca faina cu praful de cacao cernut si cu bicarbonatul.
Separat se combina uleiul cu laptele de soia, zaharul, otetul si vanilia. Se toarna peste primul amestec.
Cand aluatul este omogen, se adauga fulgii de ciocolata si visinele.
Se pune in forme de muffins si se presara deasupra fulgi de migdale.

Se tin la cuptor, la foc mic spre mediu timp de 40 de minute, verificand din cand in cand daca nu sunt gata.

Se serversc reci.

Update din zilele noastre. Adică ianuarie, 2016. Acum îmi dau seama cât de veche e rețeta asta, care între timp evident că s-a maturizat, s-a simplificat, s-a perfecționat, iar eu habar nu am ce cantități folosesc când îmi fac timp și chef de muffinăreală (de fapt chef am mereu, cu timpul stau mai prost). Ce am observat cu mare tristețe este că am început să gătesc ca bebele, după ochi. Nu folosesc niciodată cântarul de bucătărie, să trăiască measuring cups and spoons! (da, urât din partea mea că folosesc asemenea americanisme, dar e mult mai simplu, ce să îi faci!).
Încerc să fac totuși un efort și să scriu noua rețetă de muffins cu vișine și ciocolată, făcută acum 2 zile ultima dată.


Ia să vedem. Scuzați poza mai puțin profesionistă decât cea din 2010 (eram mai tânără pe vremea aceea, aveam destulă energie să îmi despachetez și împachetez aparatura foto, tot cu trepied, blende, lămpi, și alte prostii care ocupau tot locul din casă. Mai nou folosesc cu nerușinare telefonul :o( Nota 4 pentru mine!).

Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 1/2 căni de făină albă
  • 4 linguri de cacao cernută
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3/4 cană de zahăr
  • 1 1/4 cană de lapte vegetal
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 ciocolată vegană cu multă cacao (eu am folosit cu 75%) tăiată în bucățele
  • 1 cană de vișine decongelate, scurse de zeamă
Am amestecat cu un tel făina, bicarbontul de sodiu, sarea, cacaua. Separat restul ingredientelor în afară de vișine și ciocolată. Apoi am turnat peste ele primul amestec, omogenizând bine aluatul. Dacă este prea tare și nu se desprinde de pe spatulă, se mai pune puțin lapte. Am observat că cacaua absoarbe foarte mult lichid iar aluatul devine din ce în ce mai tare cu cât se amestecă mai mult. La final se pun ciocolata și vișinele. 
Muffins în tavă, tava la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute, după care suntem cuminți și verificăm dacă s-au copt. Dacă nu, se mai lasă 5 minute.

Se mănâncă tot reci, evident :o)

24 iunie 2010

Salata calda de broccoli si hrisca

Si acum veti intreba: sunt oare si un broccoliholic? Nu chiar, dar aproape.. s-a nimerit sa mai am un broccoli mic in frigider (left over de ieri) si nu stiam ce sa fac rapid cu el. A iesit o salata foarte gustoasa pentru o improvizatie, asa ca iata:

Ingrediente pentru 2 portii mici.. sau una mare, evident:
  • 1 broccoli mic (aveti grija sa alegeti broccoli verde si proaspat)
  • 4 catei de usturoi
  • o ceapa verde
  • fulgi de chilli
  • vreo 2 linguri de susan
  • ulei de masline
  • un "splash" de zeama de lamaie (mai putin de 1/2 lamaie)
  • sare
  • 1/2 cana hrisca (se gaseste la magazinele naturiste si este o proteina completa!)
  • un praf de turmeric (sa nu uitam ca se spune despre turmeric ca este cel mai sanatos condiment din lume!)
  • un varf de chimen
Se pune hrisca la fiert. Fierbe destul de repede, cam in 10-15 minute, dar e bine sa o urmarim si cand se desface e gata! (Asta am invatat de la Crenguta.)

Intre timp se spala broccoli-ul, se taie mai marunt (nu foarte, lasati buchete intacte pentru un aspect mai placut). Se pune la calit in ulei de masline ceapa verde taiata marunt, si dupa cateva secunde se pune si usturoiul, taiat tot marunt. Se arunca imediat broccoli-ul, susanul, un praf de fulgi de chilli, un strop de lamaie si sare, dupa gust.

Cand a fiert hrisca, se scurge, se pune putina sare, un varf de chimen zdrobit si un praf de turmeric (obtinem o hrisca galbena si frumoasa). Alternativa mai gustoasa ar fi sa prajim putin chimenul intreg in ulei (cateva secunde), si apoi sa adaugam turmericul si hrisca.

Se aseaza impreuna intr-0 farfurie, numai bune pentru o cina rapida, gustoasa si nu in ultimul rand, sanatoasa!

Muffins cu caise, mac si portocale

Ingrediente pentru 12 muffins mari:
  • 3 cani faina
  • 3 linguri mac prajit putin (are gust mult mai bun)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 3/4 cana zahar
  • 1/2 cana suc de portocale
  • 1 cana lapte de soia
  • coaja de la o portocala
  • 2 linguri de otet de mere
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 plic vanilie (Finesse de la Dr Oetker)
  • 6 caise taiate bucati mici
Se amesteca faina cu bicarbonatul, sarea si macul cu telul (in loc de a o cerne).
Separata, se combina zaharul, cu sucul de portocale, laptele de soia, uleiul, otetul, vanilia, coaja de portocala. Se pune peste primul amestec.
La sfarsit se adauga caisele.

Se pune aluatul intr-o tava de muffins (pregatita cu hartii de muffins, cat mai colorate daca gasiti!) si se lasa la cuptor, la foc mediu timp de 20-25 de minute (verificand pe la sfarsit, cum toate cuptoarele sunt diferite).

Se serversc reci, simple sau presarate cu zahar pudra.

P.S.: Da, sunt un muffinoholic! Din fericire sunt o infinitate de combinatii de incercat, chiar si in varianta vegana! :o)

23 iunie 2010

Salata de broccoli

Ingrediente pentru o portie mare sau doua portii mici:
  • 1 broccoli mai marisor
  • zeama de la 1 lamaie
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de chimen
  • 2 lingurite de seminte de coriandru
  • ulei de masline
  • sare
Se taie broccoli-ul marunt. Se zdrobesc semintele de coriandru si cele de chimen intr-un mojar. Se adauga peste broccoli alaturi de usturoiul taiat marunt, zeama de la lamaie, uleiul de masline si sarea (un praf, dupa gust).

Se pune salata intr-un castron cu capac si se lasa la frigider pentru o ora. Se serveste cu rosii (din acelea bune si dulci, nu cu gust de peste!) sau cu ce doriti!

Salata simpla de dovlecel

Ingrediente pentru o portie mare sau doua mici:
  • 1 dovlecel mediu
  • 3 catei de usturoi mari
  • 1/2 legatura de marar
  • 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • sare
Se curata dovlecelul, se scot samburii, daca are, si se taie fasii lungi cu peeler-ul de legume sau se rade mai marunt (cum doreste fiecare). Se amesteca restul de ingrediente: lamaia, uleiul de masline, mararul si ustoriul taiat marunt (fara sare). Se acopera castronul si se pune la frigider pentru o ora.

Dupa o ora se pune si sarea dupa gust si se poate manca!

21 iunie 2010

Solutii naturale anti-tantari

Suntem la picnic, la plaja sau pur si simplu in natura pentru a ne relaxa, iar sansele sunt foarte mari sa nu ne putem bucura de linistea si prospetimea unei zile frumoase de vara din cauza micilor zburatori care ne dau pace. Cred ca toti am simtit asta cand ne-am hotarat sa ne intindem patura intr-o padure, la umbra si la racoare. Si cum piata e plina de remedii anti-tantari sub diferite forme si ambalaje, nu am ezitat sa cumparat un asemenea flacon. Dar poate ar fi trebuit sa ezitam, oarecum nu este prea sanatos nici pentru corpul nostru, asa cum cum nu este nici pentru bietii tantati! :o)

Spray-urile si celelalte produse comerciale de tantari contin substanta numita DEET (Diethyl-meta-toluamide) despre care s-a descoperit ca are o legatura stransa cu probleme neuronale. Dupa utilizari frecvente s-au observat efecte ca: moartea neuronilor sau schimbari de comportament in animalele de laborator supuse testelor. Alte cercetari au tras concluzia, dupa mai mult de 30 de ani de studii, ca folosirea de DEET cauzeaza moartea neuronilor in zonele care controleaza miscarea muschilor, invatarea, memoria sau capacitatea de a ne concentra.

Asa ca data viitoare care va planificati iesirea in natura si sunteti in fata raftului cu spray-uri pentru tantati, mai bine dati o fuga la magazinul naturist din cartier si cereti ceva inofensiv si sanatos!

Natura ne ofera multe remedii la indemana impotriva tantarilor!
  • ulei esential de cintronella
  • ulei de soia - este la fel de eficient ca DEET-ul, in plus hidrateaza pielea si incetineste cresterea parului in zolele in care este aplicat
  • ulei esential de Nepata Cataria, sau in demire populara catusnica sau iarba matelor - s-a aratat ca este de 10 ori mai eficient decat DEET-ul in combaterea tantarilor.
  • extract de seminte de neem, o planta originara din India - este de asemenea mult mai eficient decat DEET-ul.
  • ulei esential de lavanda, miroase bine si este folosit des ca protectia impotriva tantarilor.
  • usturoi - daca este mancat in mod regulat, tine tantarii departe.
Pentru a citi mai multe: http://www.care2.com/greenliving/mosquito-free-naturally.html

8 iunie 2010

Despre angiogeneza, cancer si nutritie

In sfarsit cineva a pus punctul pe i in ceea ce priveste legatura dintre cancer si alte boli moderne si alimentati. Pana acum, cu totii stiam, punand in practica sau nu, ca unele alimente nu sunt recomandate bolnavilor de cancer, sau pur si simplu nu sunt sanatoase tocmai pentru ca sunt asociate cu formarea de tumori: carnea, laptele, adica produsele de origine animala. Multe carti s-au scris pe tema asta, dar pana la urma, cel mai important lucru este CE e bine sa mananci si DE CE, pentru a impiedica formarea tomorilor canceroase. Si raspunul, impreuna cu cel pentru multe alte boli, se afla in filmul de mai jos:


Deci raspunsul stiintific este: sa consumam produse alimentare care inhiba angiogeneza, adica formarea de vase noi de sange care hranesc tumorile canceroase, dar si tesutul adipos in cazul persoanelor obeze.

Pentru cei ce nu pot sa urmareasca filmul de mai sus, voi face un scurt rezumat.

Corpul nostru are capacitatea de a regula procesul de angiogeneza, adica de vase de sange de care are nevoie la un moment dat. Dar in cazul unor boli, acest proces natural devine defect, corpul nostru fiind incapabil sa isi retraga vasele de sange aflate in exces, sau sa creeze vase noi de sange, pana la nivelul de normalitate.

Bolile care rezulta din insuficienta angiogenezei (prea putine vase de sange) sunt:
  • rani cronice care nu se vindeca
  • boli de inima
  • atacri cerebrale
  • neuropatie
Angioneza excesiva (prea multe vase de sange) avantajeaza urmatoarele boli:
  • cancer
  • orbire
  • artrita
  • endometrioza
  • scleroza multipla
Se pare ca peste 70 de boli majore, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si care superficial apar ca fiind complet diferite unele de altele, impart aceeasi caracteristica: angiogeneza. Prin urmare controland angiogeneza, se poate controla si boala respectiva.

Un factor important, daca nu chiar esential, in controlul angiogenezei si al multor boli corelate cu aceasta, in special cancerul, este dieta.

In ceea ce priveste cancerul, in faza inciepienta, celulele canceroase nu pot sa creasca si sa formeze tumori fara o cantitate suficienta de vase capilare care sa le hraneasca cu oxigen si sange bogat in nutrienti. Majoritatea oamenilor poarta in corpul lor tumori canceroase microscopice, dar nu toate lumea va avea cancer. Acest lucru se intampla datorita capacitatii organismului nostru de a echilibra in continuu procesul de angiogeneza, prin impiedicarea vaselor de sange capilare de a hrani aceste celule canceroase. Problemele apar doar atunci cand celulele canceroase reusesc sa se aprovizioneze cu destul sange pentru a forma tumori maligne.
Exista la ora actuala tratamente impotriva cancerului care se bazeaza pe medicamente anti-angiogenice. Dar cheia este prevenirea fromarii bolii, nu tratarea acesteia abia cand a fost depistata si cand, de multe ori, poate fi prea tarziu.

Obezitatea, precum cancerul, este de asemenea dependent de angiogeneza. Celulele adipose cresc cand vasele de sange care le alimenteaza cresc de asemenea. Prin urmare, o dieta anticancer este in acelasi timp si o dieta care previne obezitatatea.

In natura sa gasesc o multitudine de alimente care previn angiogeneza in mod natural. Consumand aceste produse anti-angiogenice, ne crestem automat capacitatea organismului de a se apara si de a impiedica vasele de sange in a aproviziona celulele canceroase si a tumorile microscopice care exista in corpul nostru tot timpul. Se stie ca cel putin 30-35% din cazurile de cancer sunt datorate unei alimentatii nesanatoase. Acest rezultat poate avea un impact esential in impiedicarea aparitiei cancerului in intreaga lume, in special in tarile nedezvoltate.

Aceste alimente anticancerigene fac parte din familia legumelor, fructelor si a condimentelor, si printre multe altele, sunt:
  • ceaiul verde
  • strugurii rosii, vinul rosii
  • nucsoara
  • capsunele, murele, afinele, zmeura, etc
  • citricele
  • merele, ananasul, ciresele
  • varza, anghinarele
  • rosiile
  • ginseng
  • turmericul
  • patrunjelul
  • lavanda
  • usturoiul
  • uleiul de masline, uleiul din seminte de struguri
  • ciocolata neagra
  • dovleacul
Diferite surse alimentare contin diferite substante anti-angiogenice, dar combinand mai multe alimente, rezultatul este unul mult mai potent din punct de vedere nutritiv. Cheia este o alimentatie bazata pe alimente proaspete, neprocesate, organice, colorate si apetisante, si nu obsesia numararii caloriilor si a diferitilor nutritienti. In unele cazuri alimentele sunt mai puternice decat multe medicamente anti-angiogenice (cum ar fi patrunjelul, usturoiul sau strugurii rosii).

Prim urmare, concluzia este ca incet incet stiinta confirma tot ceea ce se banuia despre modalitatea de prevenire a multor boli moderne: o dieta sanatoasa. Mai ales ca este vara si pietele sunt pline de legume si fructe, cred ca a sosit momentul sa mancam corect si in acelasi timp gustos! Daca tot nu credeti in dovezile stiintifice care incep sa rasara din diferite studii, eu va propun sa incercati pe propria voastra piele: cateva saptamani de consumat legume si fructe nu strica, si daca dupa acest timp nu va simtiti mai bine si mai plini de energie, puteti sa negati si sa priviti sceptici toate studiile medicale care va tin departe de felurile voatre preferate de mancare!

4 iunie 2010

Fulgii de drojdie

Cea mai valoroasa decoperire de cand am inceput dieta mea vegana. Fulgii de drojdie au in mod miraculos un gust foarte asemanator cu cel al cascavalului, fiind numiti si parmezanul vegan. Sunt de asemenea folositi ca inlocuitor de ou. Ei reprezinta o drojdie alimentara inactiva, care se poate include aproape in toate retete care ne trec prin cap! :o)

Dar sunt si foarte sanatosi: avand un pachet de fulgi de drojdie in fata (achizitiont pentru suma de 7.2 ron de la un magazin naturist, mai exact de la Enigma), va pot spune ce contin:
  • proteine, sunt una dintre sursele vegetale de proteine complete
  • vitamina B1, B2, B5, B6, B12 (fiind una dintre putinele surse vegetale de vitamina B12)
  • vitamina PP
  • fosfor
  • magneziu
  • zinc
  • fier
Lasand la o parte valorea nutritiva exceptionala a acestui aliment, si gustul e pe masura!

Retete? Pana acum am tot repetat, de cateva saptamani, aproape zilnic, aceeasi reteta, atat de buna mi se pare: salata de conopida cu fulgi de drojdie. Reteta a fost inspirata de aici. Am experimentat, evident cu aceasta reteta delicioasa de care m-am indragostit, folosind ulei de masline, patrunjel sau turmeric.

Ce se mai poate face cu fulgii de drojdie? O sa experimentez in continuare si in curand vor fi si aici, insotite de poze colorate. :o)
Pana atunci, dati un google cu nutritional yeast recipes.

30 mai 2010

Muffins cu praf de roscove si sos de mere

Ingrediente pentru 12 muffins
  • 1 cana faina integrala
  • 1 cana faina alta
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri praf de roscove
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 plic vanilie
  • 1 lingura otet
  • 300ml apa rece
  • 1/3 cana ulei floarea soarelui
  • 3/4 cana zahar brun
  • 100g stafide
  • 3 mere rase + 1 lingurita scortisoara
Se combina faina integrala cu faina alba, cu bicarbonatul de sodiu, praful de roscove si stafidele.
Separat se amesteca zaharul, uleiul, vanilia. otetul si apa. Se combina cele doua amestecuri.

Se pune aluatul intr-o tava cu 12 forme de muffins in cuptor la foc mediu timp de 20-25 de minute.

In acelasi timp se amesteca merele rase cu scotisoara. Cand muffins-urile sunt reci, se fac sanvisuri cu muffins si sos de mere.

Muffins cu mere si fulgi de ovaz

Ingrediente pentru 12 muffins
  • 1 cana faina
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 2 lingurite scortisoara
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 plic vanilie
  • 100g stafide
  • 4 mere rase
  • 1/3 cana ulei
  • 1/2-3/4 cana zahar brun
Se amesteca toate ingredientele uscate: faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, stafidele.
Separat, se amesteca celelalte ingrediente: uleiul, zaharu, vanilia si merele rase. Se combina cele doua amestecuri.

Se unge o tava cu 12 forme de muffins, se pune aluatul in tava si tava in cuptor, la foc mediu, timp de 20-25 minute.

Se servers reci.

20 mai 2010

Banala cireasa


Vine luna iunie, luna cireselor rosii si zemoase. Pomii incarcati cu aceste fructe ispititoare ne invita parca sa ne petrecem toata ziua cocotati pe o creanga si infruptandu-ne la nesfarsit.

Ciresele sunt de asemenea niste fructe miraculoase, cu multe proprietati medicale. Pentru inceput, reprezinta o sursa nutritionala de buna calitate si cu un continut foarte mic de calorii. Sunt de asemenea pline de subtante care lupta impotriva infamatiilor si a cancerului. Si cum toate astea nu ar fi de ajuns, s-a demonstrat in studii de laborator ca doi compusi continuti de cirese (cuercitina si acid elagic) incetinesc formarea de tumori si chiar determina autodistrugerea celulelor canceroase, fara vatamarea tesutului sanatos din jur. Ciresele mai au proprietati antivirale si antibacteriene.

Un al compus gasit in cirese, antocianina, este responsabil de scaderea nivelului de acid uric din sange, prin urmare reducand riscul gutei. Se mai crede ca antocianina reduce riscul aparitiei cancerului de colon si ca lucreaza ca un fel de ibuprofen, stopand inflamatiile si durerile. Consumul regulat de cirese poate chiar sa scada riscul de aparitiei diabetului, atacurilor cerebrale si de cord.

In medicinina chineza, ciresele sunt des folosite ca remediu pentru guta, artrita, reumatism si anemie (datorita continutului mare de fier).

Si nu am terminat.. Ciresele sunt pline de antioxidanti comparativ cu alte fructe, contin betacaroten (de 19 ori mai mult decat afinele sau capsunele), vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre si folati.
Ciresele contin melatonina, care regleaza somnul, previn pierdera memoriei si incetinesc procesul de imbatranire al corpului.
Ce sa mai spunem.. Ciresele ajuta la reducerea greutatii corporale si a colesterolului, prevenind prin urmare probeleme asociate cu bolile de inima.

Acum suntem pregatiti cu informatiile stiintifice necesare pentru venirea cireselor :o)

Exista pana si un site dedicat in excusivitate informarii publicului despre calitatile deosebite ale cireselor:

19 mai 2010

Muffins cu ciocolata si capsune

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri cacao cernuta
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/3 cana ulei floarea soarelui
  • 1 lingura otet
  • 3/4 cana zahar
  • 1 cana lapte de soia, de orez sau apa
  • 1 lingurita extract de vanilie, sau 1 plic vanilie Finesse
  • 1 - 1 1/2 cana capsune taiate in 4
  • 1/2 cana fulgi de ciocolata, optional
  • fulgi de migdale pentru decorat, optional
Se combina ingredientele solide: faina, birabonatul, sarea, praful de cacao.
Separat, se combina: laptele de soia, orez sau apa cu zaharul, uleiul, otetul, vanilia. Se amesteca cele doua. La sfarsit se adauga capsunele si fulgii de ciocolata.

Se pune aluatul in forme de muffins, se presara cu fulgi de migdale si se pune tava la cuptor, la foc mediu, 20-25 minute.

Se servesc reci.

18 mai 2010

Tinerete fara batranete..


Cred ca toti (sau toate) suntem ingrijorati de efectele trecerii anilor si de mentinerea unui aspect fizic cat mai tineresc, asa cum era odinioara, sau cat mai aproape de cum eram. Chiar daca psihic ne simtim la fel ca acum 10, 20, 30 de ani (asta poate insemna ca nu ne-am maturizat, nu stiu daca e bine sau rau, dar eu consider ca e bine :o) ), corpul nostru nu mai face fata: intram pe curba descendenta a vietii noastre si trebuie sa ne acordam atentie speciala mentinerii unui aspect cat mai placut si lipsit de stres (asta e aproape imposbil de realizat): cheltuim o avere pe produse cosmetice anti rid, anti celulita, pe mersul la sala sau la fitness, pe tratamente peste tratamente, pe vopsele de par, pe haine care sa ne mascheze defectele, etc... Dar inainte sa o luam razna si sa ne panicam degeaba, nu trebuie sa uitam ca alimentatia este un factor esential (pe langa starea psihica pozitiva si si cat mai multa miscare!) care contribuie la incetinirea efectelor imbatranirii corpului nostru! Dar ce sa mancam?

Aici sunt cateva alimente si ierburi care sunt considerate foarte eficiente:
  • acidul alfa lipoic este un antioxidant foarte puternic care ajuta la protejarea corpului nostru de radicalii liberi. De asemenea ajuta la reciclarea altor antioxidanti, precum vitaminele E si C, dandu-ne o rezistenta mai mare impotriva radicalilor liberi (care sunt principalii vinovati cand vine vorba de imbatranire si boli, inclusiv riduri sau alte probleme dermatologice), si nu in ultimul rand ajuta la reglarea glicemiei. Evident ca acest nutrient se poate cumpara in farmacii, sub forma de suplimente alimentare. Dar exista si surse alimentare bogate, cum ar fi: broccoli, spanac si alte legume cu frunze verzi, drojdie. Pentru a afla mai multe despre acidul alfa lipoic: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=117
  • afinele sunt pline de antioxidanti si reprezinta un medicament foarte puternic impotriva multor probleme care apar odata cu inaintarea in varsta. Ajuta de asemenea la mentinerea unui vederi bune si prevenirea bolilor oftalmologice degenerative.
  • acidul gama-aminobutric sau GABA. Scaredea nivelului hormonului uman de crestere (HGH - Human Growth Hormone) este direct legata de aparitia unor simptome ale imbatranirii: ingrasare, pierderea masei musculare, pierderea energiei, insomnii, probleme dermatologice, scaderea libodoului. GABA, un aminoacid natural, ajuta la mentinerea unor nivel natural al HGH, ameliorand simptomele nedorite de mai sus. GABA trebuie evitat daca sunteti predispusi la atacuri de apoplexie.
    GABA se poate obtine din suplimente alimentare, dar si din alte surse: ceaiul verde, carbohidrati complecsi proveniti din plante crude, migdale, nuci, alune, banane, broccoli, orez brun, linte, cereale integrale, citrice, spanac. Pentru a citi mai mult despre GABA: http://holistic-nutrition.suite101.com/article.cfm/gaba_foods_the_natural_antianxiety_diet
  • usturoiul este renumit pentru efectele sale protectoare impotriva infectiilor si virusilor, dar si pentru reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale. Intr-un studiu japonez s-a demostrat ca usturoiul incetineste pierderea memoriei.
  • ginkgo biloba, care potrivit unor studii importante, creste nivelul de sange care ajunge la creier, unul dintre factorii cei mai comun asociati cu imbatranirea.
  • ginseng este considerat o adevarata fantana de tinerete in China. Potrivit cercetatorilor, tonifica pielea si muschii, imbunatateste pofta de mancare, digestia si creste libidoul.
  • gotu kola, folosit in India pentru a fortificarea memoriei si cresterea longevitatii. Cel mai bine este consumat sub forma de ceai.
  • coada calului (Equisetum arvense), plin de siliconul mineral care scade odata cu varsta, joaca un rol important in cresterea nivelului siliconului mineral din artere, piele, oase, cartilagii. Se poate consuma si sub forma de ceai.
  • silimarina (Milk Thistle sau Silybum marianum). Cum ficatul are peste 500 de functii, printre care filtrarea toxinelor si a medicamentelor, el poate suferi mult datorita stilului nostru de viata modern si stresant. Silybum, un component activ din silimarina, ajuta la regenerarea celulelor hepatice.
  • menta, care alaturi de capacitatile sale de a reduce problemele digestive si gastro-intestinale asociate cu imbatranirea, contine atioxidanti care lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima, asociate cu inaintea in varsta.
  • turmericul este un medicament foarte eficient impotriva durerilor si inflamatiilor cauzate de imbatranire. Fiind un condiment indispensabil in bucataria indiana, si gasindu-se si in magazinele noastre naturiste, se poate adauga la orice fel mancare gatita, precum tocanite, supe, curry.
  • vitamina D, despre care se stie deja ca impiedica pierderea tesutului osos, dar si ca este un factor cheie in prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inima, diabet.
Deci, inainte de ne ingrijora asupra imposibilitatii includerii tuturor acestor suplimente in dieta, putem incepe prin a bea ceaiuri de coada calului, menta sau gotu kola sau prin a ne condimenta mancarea cu usturoi sau turmeric.
Si sa nu uitam ca inainte de a lua pastile si suplimente, sau a le combina cu alte ceaiuri si tincturi, trebuie consultat un specialist.

9 mai 2010

Gnocchi in sos de rosii cu busuioc

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 500g cartofi noi
  • faina
  • sare
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • piper
  • 800g rosii intregi in conserva
  • 1 ceapa medie
  • 4 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • busuioc proaspat (negasind proaspat, am pus uscat :o( )

Pentru a face gnocchi:
Se spala cartofii si se pun la fiert, dupa care se lasa la racit, si se zdrobesc.
Se adauga la cartofi 1 lingurita de sare, 1/4 lingurita nucsoara, piper si faina cate putin, pana cand aluatul nu mai e asa lipicios si se poate face o bila. (Prea multa faina va face ca gnocci sa fie tari).
Se pune aluatul la frigider intr-o folie de plastic pentru 20 de minute.

Se face sosul:
Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga usturoiul taiat marunt (se caleste doar pentru cateva secunde). Se toarna sosul de rosii, iar apoi se asezoneaza cu sare, piper si busuioc uscat (daca folosim busuioc proaspat, acesta se pune la sfarsit, sub forma de frunze intregi). Se lasa sosul la fiert, la foc mic pentru cateva minute.

Se formeaza gnocchi:
Aici incepe distractia! Se scoate aluatul de la frigider si se formeaza fasii lungi, cilindrice, groase de 1 cm si se taie bucati de 2.5cm lungime. Nu va sfiiti sa folositi cata faina aveti nevoie, sa nu va treziti lipiti de aluat si el de voi!
Deoarece mi-au iesit mai neglijenti, nu le-am mai dat forma, asa cum se vede in toate tutorialele :P ci le-am lasat niste pernite ciufulite de cartofi si faina. La sfarsit voi dezvalui de ce!

Se pun gnocchi intr-o oala in care fierbe apa, iar se lasa la fiert 3-4 minute, iar cand au inceput sa pluteasca se pot deja scoate. Se pun intr-o oala cu apa rece, se strecoara si se pun in sosul de rosii, sau sosul peste ele, cum preferati, iar apoi decorati cu frunze de busuioc.

Si acum, cum am promis, voi dezvalui de ce cred eu ca nu mi-au iesit gnocchi asa cum trebuie, dar ma declar multumita de aceasta prima incercare (doarece in ciuda aspectului ciufulit, totul e iesit foarte bun). Am gasit o multitudine de rete de gnocchi, chiar si fara oua. Printre aceste retete una aducea ideea coacerii cartofilor in cuptor, in coaja, pentru a nu absobi toata apa in care fierb si astfel pentru a folosi cat mai putina faina. (Aceasta reteta era, evident, in cartea lui Jamie Oliver). Dar cum am ignorat acest sfat, am fiert cartofii, care fiind si noi (acesta era alt sfat din alta reteta: folositi cartofi noi!) au absorbit si mai multa apa, si gnocchi ai mei au iesit niste zbarcituri diforme si lipicioase.

Deci, sfat pentru cei care sunt inspirati sa faca gnocchi: coaceti cartofii! Iar daca nu aveti timp sa ii coaceti, folositi cartofi batrani pentru fiert, si nu uiatati sa ii fierbeti in coaja!

6 mai 2010

Apa, dreptul nostru?

Nu daca poti face multi bani din ea, lasand intreaga umanitate sa traiasca intr-o mare minciuna si mascarada.

Totul este impotriva noastra: avem nevoie de apa pentru a supravietui asa ca avem doua optiuni: bem apa de la robinet sau cumparam apa imbuteliata. Optinea numarul 1 are un dezavantaj imens, intentionat si cu nerusinare introdus in societatea noastra: apa de la robinet nu se poate bea! Cel putin aceasta este situatia in orasul in care locuiesc eu. Are miros oribil, gust dezgustator, abia poti face un dus fara sa ii simti compozitia fatala de substane chimice toxice. Asa ca ne adresam optiunii numarul 2: cumparam apa imbuteliata, la 20l, la 5l, la 2l, la 0.5l, cu bule, fara bule, partial decarbogazificata, nepartial carbogazificata si dumnezeu mai stie ce, toate sub eticheta de "apa minerala", fara sa stim ca de fapt majoritatea apei imbuteliate tot apa de la robinet este. Cumparam apa, peturi peste peturi, poluam pamantul, facem rampe de gunoi pe campiile inflorite, in padurile infrunzite, in rauri, pe lacuri, ne consumam cu sete toate resursele pentru a produce banalul pet, traim pe un imens munte de gunoi!

Dar inainte sa ma las dusa de valul de indignare, aici este un film pentru cei carora le pasa si pentru cei carora inca nu le pasa:

5 mai 2010

Hummus

Ingrediente:
  • 250g naut
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 50g seminte crude de susan
  • fulgi de ardei iute sua ardei iute proaspat
  • 1/2 lingurta de boia, plus mai mult pentru decor
  • ulei de masline
  • 4-5 catei mici de usturoi
  • patrunjel tocat
  • sare

Se spala bine nautul, pana cand apa iese curata. Se lasa in apa peste noapte, adaugand 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi se varsa apa si se mai lasa in alta apa (fara sare sau bicarbonat) pentru cateva ore.
Se fierbe natul (fara sare) 1 1/2 ore, pana cand e moale si se zdrobeste usor. Se lasa la racit. Se pastreaza o parte din apa in care a fiert natul.

Intr-un robot de bucatarie se combina nautul, semintele de susan, zeama de lamaie, uleiul de masline, boiaua, sarea. Daca pasta e prea groasa, se mai pune apa de la natul fiert. In final se inglobeaza si fulgii de ardei iute si se toarna pasta intr-un vas, decorand cu boia, cateva picaturi de ulei de masline si patrunjel.

Muffins banana bread

Ingrediente pentru 12 muffins sau pentru 1 chec
  • 3 banane medii foarte coapte
  • 1/4 cana sos de mere sau mere rase
  • 1/4 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1 cana faina integrala
  • 1 cana faina alba
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucusoara
  • 1/2 lingurita sare

Se zdrobesc bananele, se adauga sosul de mere, zaharul si uleiul.
Se combina ingredientele solide: faina, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si sarea. Se amesteca cu celelalte ingrediente.

Se pune aluatul in 12 forme de muffins sau intr-o tava de chec. Se pune tava la cuptor pentru 20-25 minute daca facem muffins, sau pentru 45-50 daca facem chec, la foc mediu, verificand din cand in cand.

Observatie: muffins-urile sunt de marime medie. Daca dorim sa fie mai mari, se mai poate adauga inca 1/3 sau 1/4 din toate ingredientele.

24 aprilie 2010

Salata de teitei de orez in stil vietnamez



Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 morcov mare
  • 5 castraveti mici
  • 4-5 fire de ceapa verde
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • 5 ridichi mici
  • 1 ardei gras mic
  • 100g arahide prajite
  • o legatura de patrunjel, tocat
  • 1 lamaie
  • ulei de masline si sare
  • 2-4 lingurite zahar brun
Se fierb teiteii si se lasa la racit. Se taie legumele in fasii lungi si subtiri. Se ameteca toate legumele si teoteii, se adauga zeama de la lamaie, zaharul, patrunjelul tocat, arahidele, uleiul de maslien si sarea dupa gust.

21 aprilie 2010

Chec de ciocolata cu stafide si nuci

Ingrediente pentru 1 chec:
  • 2 cana faina alba
  • 2-3 linguri cacao cernuta
  • 1 lingurita vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura otet
  • 3/4 cana zahar
  • 1 cana apa
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cana stafide
  • 1/2 cana nuci prajite si taiate marunt sau zdrobite

Se amesteca faina cu praful de cacao, scortisoara, sarea, praful de copt, birabonatul de sodiu.
Separat, se amesteca zaharul cu apa, uleiul, otetul si vanilia. Se toarna continutul primului castron peste cel ce-al doilea. La sfarsit de adauga stafidele si nucile.

Se toarna aluatul intr-o tava de chec unsa bine cu ulei si se pune la copt 40-45 minute la foc mediu, verificand din cand in cand.

Hraniti-va creierul

La fel ca celelalte organe, creierul are nevoie de o dieta sanatoasa pentru a functiona la parametri optimi. Odata cu trecerea anilor, poate obervam cum ne lasa memoria, nu mai suntem atat de concentrati, nu ne vin in minte cuvinetele pe care le cautam sau evenimente din trecut, totul devine parca mai greu de inteles si de urmarit. Acesta lucru nu este normal si este cauzat in mare parte de mancarea pe care o consumam zi de zi. Unele alimente promoveaza un creier sanatos, altele in schimb pot cauza problemele enumerate mai sus. Cu cat incepem mai repede sa mancam echilibrat, cu atat mai bine pentru creierul nostru.
Dar care sunt aceste alimente atat de prietenoase creierului?

Grasimile esentiale - acizii grasi omega 3 sunt poate cele mai importante ingrediente pentru o fonctionare normala a celulelor si a creierului. Niveluri scazute de omega 3 au fost mereu asociate cu totul incepand de la depresie, anxietate, pana la comportament bipolar si dementa.

Membranele celulare sanatoase, formate avand cantitati normale de omega 3, sunt flexibile si usureaza comunicarea interneuronala, avand drept consecinta o memorie ascutita, gandire mai clara si un comportamt optimist si echilibrat.
Membranele celulare nesanatoase, formate cu grasimi hidrogenate si uleiuri industriale, duc lipsa de flexibilitate, avand drept consecinta probleme de memorie, disfunctiuni mentale si dezechilibre comportamentale.

Aici sunt mai multe informatii despre diferitele tipuri de grasimi care se gasesc in alimente, iar aici despre acizi grasi omega 3.

Ce ar trebui sa mancam: seminte de in, de canepa, nuci: alune, nuci, migdale, nuci macadamia, ulei de masline extra virgin, avocado.

Antioxidantii - vitaminele C, E si A pot ajuta la reducerea pagubelor produse de radicalii liberi. Unii antioxidanti din hrana pe care o consumam influenteaza direct diferite parti ale creierului, cum ar fi memoria, in special memoria spatiala.

Ce ar trebui sa mancam: orice fruct sau leguma. Cele mai bogate in antioxidanti includ: zmeura, capsunele, murele, strugurii negri. Beti ceai verde sau negru sau mancati zilic o bucatita de ciocolata extra neagra, condimentati-va viata cu turmeric (plin de antioxidanti si de produsi antiinflamatori).

Vitamina B - folatii, B12 si B6, pot reduce riscul aparitie problemelor de memorie, inclusiv a bolii Alzheimer, si de asemnea pot imbunatati sanatatea cardiovasculara.

Ce ar trebui sa mancam: cereale integrale, legume verzi inchise, fasole, linte, mazare.

Mineralele - zinc, fier si magneziu, promoveaza perfomanta mentala si starea generala de bine.

Ar trebui sa mancam alimente bogate in fier si in vitamina C, pentru o absorbtie mai buna a fierului.
De asemenea nelipsite ar trebui sa fie si alimentele bogate in zinc: naut, fasole, drojdie alimentara, musli, semintele de dovleac, cereale integrale, arahide, orez brun, cartofi, migdale, mazare, smochine, nuci de Brazilia, portocale. Pentru mai multe alimente bogate in zinc:
Si nu in ultimul rand, alimentele bogate in magneziu: migdale, nucile caju, spanac, nucile, cerealele integrale, fulgii de ovaz, cartofi, arahide, tarate, orez brun, linte, fasole, banane, stafide, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui. Pentru mai multe, vizitati:

Proteinele - aminoacizii, caramizile constituente ale proteinelor, reprezinta neurotransmitatorii din creierul si din intregul nostru corp. Toate proteinele sunt formate doar din opt aminoacizi esentiali, pe care hrana trebuie neaparat sa ii contina. Lipsa de proteine va avea urmari cum ar fi o minte neclara, dificultati de concentrare, stare de anxietate si depresie.

Unul dintre neurotransmitatori este serotonina. Lipsa acesteia poate cauza depresie, anxietate, iritabilitate si tulburari de somn. In acest moment multa lume apeleaza la o gustare dulce sau la carbohidrati procesati pentru a-si aduce nivelul de enegie la normal, dar rezultatul este o oscilatie brusca a nivelului de serotonina, iar finalul o prabusire a nivelului acesteia, si cercul vicios continua la nesfarsit.
Triptofanul este aminoacidul primar din care este creata serotonina. Surse alimentare bune includ: cicolata neagra, orezul brun, cerealele integrale, bananele, semintele de in, arahidele (crude), lintea (cruda), migdalele, alunele de padure, sparanghelul, mazarea (cruda).

Aici sunt mai multe informatii despre proteine si surse alimentare.

Carbohidratii sunt singura si cea mai importanta sursa alimentara pentru o sanatate de lunga durata si o functionare optima a creierului. Carbohidratii despre care vorbesc sunt cei gasiti in surse vegetale neprocesate si integrale, cum ar fi: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte, verdeturi, condimente. Acestia au un efect pozitiv asupra starii noastre de spirit, deoarece elibereaza incet si treptat zaharuri in sistemul nostru circulator si impiedica oscilatiile bruste ale glicemiei si insulinei, toxice pentru creier.

Aceste tipuri de carbohidrati mentin de asemenea constant nivelul de serotonina. Carbohidratii contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie sa functioneze normal, incetinind absorbia de grasimi si zaharuri si mentinandu-ne starea generala de spirit echilibrata.

Pentru a citi mai multe despre alimentele cele mai bune pentru creierul nostru, puteti vizita: