9 mai 2010

Gnocchi in sos de rosii cu busuioc

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 500g cartofi noi
  • faina
  • sare
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • piper
  • 800g rosii intregi in conserva
  • 1 ceapa medie
  • 4 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • busuioc proaspat (negasind proaspat, am pus uscat :o( )

Pentru a face gnocchi:
Se spala cartofii si se pun la fiert, dupa care se lasa la racit, si se zdrobesc.
Se adauga la cartofi 1 lingurita de sare, 1/4 lingurita nucsoara, piper si faina cate putin, pana cand aluatul nu mai e asa lipicios si se poate face o bila. (Prea multa faina va face ca gnocci sa fie tari).
Se pune aluatul la frigider intr-o folie de plastic pentru 20 de minute.

Se face sosul:
Se taie ceapa marunt, se caleste in ulei, se adauga usturoiul taiat marunt (se caleste doar pentru cateva secunde). Se toarna sosul de rosii, iar apoi se asezoneaza cu sare, piper si busuioc uscat (daca folosim busuioc proaspat, acesta se pune la sfarsit, sub forma de frunze intregi). Se lasa sosul la fiert, la foc mic pentru cateva minute.

Se formeaza gnocchi:
Aici incepe distractia! Se scoate aluatul de la frigider si se formeaza fasii lungi, cilindrice, groase de 1 cm si se taie bucati de 2.5cm lungime. Nu va sfiiti sa folositi cata faina aveti nevoie, sa nu va treziti lipiti de aluat si el de voi!
Deoarece mi-au iesit mai neglijenti, nu le-am mai dat forma, asa cum se vede in toate tutorialele :P ci le-am lasat niste pernite ciufulite de cartofi si faina. La sfarsit voi dezvalui de ce!

Se pun gnocchi intr-o oala in care fierbe apa, iar se lasa la fiert 3-4 minute, iar cand au inceput sa pluteasca se pot deja scoate. Se pun intr-o oala cu apa rece, se strecoara si se pun in sosul de rosii, sau sosul peste ele, cum preferati, iar apoi decorati cu frunze de busuioc.

Si acum, cum am promis, voi dezvalui de ce cred eu ca nu mi-au iesit gnocchi asa cum trebuie, dar ma declar multumita de aceasta prima incercare (doarece in ciuda aspectului ciufulit, totul e iesit foarte bun). Am gasit o multitudine de rete de gnocchi, chiar si fara oua. Printre aceste retete una aducea ideea coacerii cartofilor in cuptor, in coaja, pentru a nu absobi toata apa in care fierb si astfel pentru a folosi cat mai putina faina. (Aceasta reteta era, evident, in cartea lui Jamie Oliver). Dar cum am ignorat acest sfat, am fiert cartofii, care fiind si noi (acesta era alt sfat din alta reteta: folositi cartofi noi!) au absorbit si mai multa apa, si gnocchi ai mei au iesit niste zbarcituri diforme si lipicioase.

Deci, sfat pentru cei care sunt inspirati sa faca gnocchi: coaceti cartofii! Iar daca nu aveti timp sa ii coaceti, folositi cartofi batrani pentru fiert, si nu uiatati sa ii fierbeti in coaja!

Niciun comentariu: