20 mai 2010

Banala cireasa


Vine luna iunie, luna cireselor rosii si zemoase. Pomii incarcati cu aceste fructe ispititoare ne invita parca sa ne petrecem toata ziua cocotati pe o creanga si infruptandu-ne la nesfarsit.

Ciresele sunt de asemenea niste fructe miraculoase, cu multe proprietati medicale. Pentru inceput, reprezinta o sursa nutritionala de buna calitate si cu un continut foarte mic de calorii. Sunt de asemenea pline de subtante care lupta impotriva infamatiilor si a cancerului. Si cum toate astea nu ar fi de ajuns, s-a demonstrat in studii de laborator ca doi compusi continuti de cirese (cuercitina si acid elagic) incetinesc formarea de tumori si chiar determina autodistrugerea celulelor canceroase, fara vatamarea tesutului sanatos din jur. Ciresele mai au proprietati antivirale si antibacteriene.

Un al compus gasit in cirese, antocianina, este responsabil de scaderea nivelului de acid uric din sange, prin urmare reducand riscul gutei. Se mai crede ca antocianina reduce riscul aparitiei cancerului de colon si ca lucreaza ca un fel de ibuprofen, stopand inflamatiile si durerile. Consumul regulat de cirese poate chiar sa scada riscul de aparitiei diabetului, atacurilor cerebrale si de cord.

In medicinina chineza, ciresele sunt des folosite ca remediu pentru guta, artrita, reumatism si anemie (datorita continutului mare de fier).

Si nu am terminat.. Ciresele sunt pline de antioxidanti comparativ cu alte fructe, contin betacaroten (de 19 ori mai mult decat afinele sau capsunele), vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre si folati.
Ciresele contin melatonina, care regleaza somnul, previn pierdera memoriei si incetinesc procesul de imbatranire al corpului.
Ce sa mai spunem.. Ciresele ajuta la reducerea greutatii corporale si a colesterolului, prevenind prin urmare probeleme asociate cu bolile de inima.

Acum suntem pregatiti cu informatiile stiintifice necesare pentru venirea cireselor :o)

Exista pana si un site dedicat in excusivitate informarii publicului despre calitatile deosebite ale cireselor:

Niciun comentariu: