21 iunie 2010

Solutii naturale anti-tantari

Suntem la picnic, la plaja sau pur si simplu in natura pentru a ne relaxa, iar sansele sunt foarte mari sa nu ne putem bucura de linistea si prospetimea unei zile frumoase de vara din cauza micilor zburatori care ne dau pace. Cred ca toti am simtit asta cand ne-am hotarat sa ne intindem patura intr-o padure, la umbra si la racoare. Si cum piata e plina de remedii anti-tantari sub diferite forme si ambalaje, nu am ezitat sa cumparat un asemenea flacon. Dar poate ar fi trebuit sa ezitam, oarecum nu este prea sanatos nici pentru corpul nostru, asa cum cum nu este nici pentru bietii tantati! :o)

Spray-urile si celelalte produse comerciale de tantari contin substanta numita DEET (Diethyl-meta-toluamide) despre care s-a descoperit ca are o legatura stransa cu probleme neuronale. Dupa utilizari frecvente s-au observat efecte ca: moartea neuronilor sau schimbari de comportament in animalele de laborator supuse testelor. Alte cercetari au tras concluzia, dupa mai mult de 30 de ani de studii, ca folosirea de DEET cauzeaza moartea neuronilor in zonele care controleaza miscarea muschilor, invatarea, memoria sau capacitatea de a ne concentra.

Asa ca data viitoare care va planificati iesirea in natura si sunteti in fata raftului cu spray-uri pentru tantati, mai bine dati o fuga la magazinul naturist din cartier si cereti ceva inofensiv si sanatos!

Natura ne ofera multe remedii la indemana impotriva tantarilor!
  • ulei esential de cintronella
  • ulei de soia - este la fel de eficient ca DEET-ul, in plus hidrateaza pielea si incetineste cresterea parului in zolele in care este aplicat
  • ulei esential de Nepata Cataria, sau in demire populara catusnica sau iarba matelor - s-a aratat ca este de 10 ori mai eficient decat DEET-ul in combaterea tantarilor.
  • extract de seminte de neem, o planta originara din India - este de asemenea mult mai eficient decat DEET-ul.
  • ulei esential de lavanda, miroase bine si este folosit des ca protectia impotriva tantarilor.
  • usturoi - daca este mancat in mod regulat, tine tantarii departe.
Pentru a citi mai multe: http://www.care2.com/greenliving/mosquito-free-naturally.html

Niciun comentariu: