3 august 2010

Sezonul pepenilor

E vara, e cald, si nu ne putem gandi decat la ceva racoritor, la lenevitul intr-un hamac, pe o plaja pustie, savurand un pepene zemos si rece. Cum majoritatea dintre noi nu vor ajunge in viitorul apropiat pe o plaja, intr-un hamac, solutia cea mai palpabila este pepenele.
Toti iubim pepenii, mai ales pe cei verzi. Dar stim ca ei prezinta si valori nutrivite?

Pepenii verzi sunt o excelenta sursa de vitamine: vitamina A, care ajuta la mentiunerea unei vederi clare, si este de asemenea un antioxidant, vitamina C, care ajuta la imbunatatirea imunitatii, vindecarea ranilor, sanatatea celulara si dentara, si vitamina B6, care ajuta la buna functionarea a creierului si la transformarea proteinelor in energie.

Se stie ca rosiile sunt o foarte buna sursa de licopen, un antioxidant puternic care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Pepenii verzi au insa cel mai mare continut de licopen dintre toate fructele si legumele.

Pepenele verde este o sursa excelenta de potasiu, esential pentru mentinerea bunei functionari a musculaturii si a sistemului nervos, ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si acid-bazic al organismului, si de asemenea scade riscul aparitiei tensiunii arteriale.

Pepenele verde mai contine aminoacizii citrulina si arginina, care ajuta intretinerea arterelor si a altor functii cardio-vasculare.

Dar sa nu uitam ca pepenele mai contine, pe langa multe vitamine si alte substante nutritive, si multa fructoza, care consumata in cantitati mari nu este tocmai sanatoasa. Dar daca tot aveti pofta de "ceva dulce", in loc sa va avantati sa cumparati diferite produse de patiserie, ciocolata sau alte produse procesate si ambalate ce contin mult zahar, mai bine puneti mana si taiati un pepene! :o)

Niciun comentariu: