23 iunie 2012

Proiect nou

Luna iunie a adus cu sine un nou proiect captivant, care va tine multe luni, chiar daca in acest moment nici nu a inceput si pare ca nu se termina niciodata.
Este vorba de un apartament cu 3 camere la etajul 3,orientat spre NNE. Este intr-o stare deplorabila si necesita renovari complete.

In curand voi adauga un plan al apartamentului si potentialele palete de culori (care m-au obsedat zi si noapte in ultimul timp) ale camerelor.

11 mai 2012

Pateu de broccoli și pătrunjel


Ingrediente pentru două porții:
  • 1/3 dintr-o inflorescență de broccoli
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 linguri de apă
  • sare, fulgi de chili
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie.

3 mai 2012

Pateu de broccoli


Prânzul meu rapid de azi, cred ca a fost cea mai rapidă salată făcută vreodată, nefiind în schimb mai prejos la gust! E proaspătă, verde și primăvăratică! Pregătiți-vă să îi deranjați pe cei din jur cu mirosul pătrunzător de usturoi crud și viguros! :o) Eu am savurat-o cu nerușinare la servici alături de niște quinoa simplă, fiartă.

Ingrediente pentru două porții:
  • 1/2 dintr-o inflorescență de broccoli de 500g
  • 1 avocado bine copt
  • 3 fire de usturoi verde tot cu frunze
  • 1 fir de ceapă verde tot cu frunze
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 linguiță de chimen măcinat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2-3 linguri apă
  • sare, fulgi de chili
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie și se face o pastă omogenă dar nu exagerat de fină. Dacă pasta este prea groasă și nu se poate mixa, se adaugă câte o lingură de apă.

Se lasă la rece cam o oră pentru un gust mai intens, dar se poate mânca și imediat după ce e gata, alături de niște pâine simplă sau prăjită, orez, quinoa, etc.

Îmbolnăvitor de dulce

30 aprilie 2012

Supă de mazăre


O supă de la mama de acasă. Include și găluște de griș, dar acestea sunt opționale pentru o dietă vegană. Este incredibil de bună și fără, așa că eu le voi omite din rețeta de mai jos. Cine dorește, poate să mai adauge găluștele sau teițeii preferați.

Ingrediente cât pentru o familie mare:
  • 3 cepe verzi tot cu codițe
  • 3 morcovi
  • 1 adrei gras
  • 2-3 roșii
  • 700g mazăre verde sau congelată (Iglo)
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
Se pun ceapa și morcovii la călit în puțin ulei, câteva minute, până se fac moi. Se adaugă și restul legumelor tăiate cubulețe, se acoperă cu apă și se lasă la fiert. Când legumele au fiert, se stinge focul și se pun pătrunjelul și mărarul tocate.

Salată de avocado cu frunze de primăvară


Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 avocado bine copți
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă verde tot cu codițe
  • 2 mâini de frunze de primăvară: lobodă verde și roșie, măcriș, leurdă, spanac
Se zdrobesc bine cei doi avocado, se amestecă cu zeama de lămâie, sarea și uleiul de măsline, până ce totul devine o pastă cremoasă și omogenă. Se adaugă frunzele tăiate și ceapa verde.

Borș de zarzavaturi


Un borș incredibil de bun, făcut de mama mea (cel mai mare expert în ciorbe din zona de vest a tării :o) ). Este plin de prospețime și verdeață, perfect pentru începutul anotimpului călduros. Cel mai bine se mănâncă în fundul grădinii, sub un pom înfrunzit și înconjurat de flori înmiresmate :o)

Ingrediente :
  • 4 cepe verzi mai mari, tot cu frunze
  • 3 morcovi
  • 1 gulie
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 3-4 cartofi
  • 1 țelină mai mică
  • 3-4 rădăcini de pătrunjel
  • 250ml bulion
  • 500ml borș
  • 1 mână de lobodă
  • 1 mână de ștevie
  • 1 mână de leuștean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 mână de măcriș
Se pun ceapa și morcovii la călit în ulei, lăsându-se 2-3 minute. Se adaugă celelalte legume tăiate mărunt (prerferabil cuburi foarte mici), acoperindu-se cu apă, cât cuprinde. Peste 5 minute se pun cartofii tăiați cuburi. Se lasă la fiert.
Când cartofii au fiert, se mai pun 2l de apă, 250ml de bulion, lăsându-se să dea un clocot. Apoi se pun zarzavaturile tăiate mărunt: loboda, ștevia, măcrișul, pătrunjelul, leușteanul și se stinge focul. Se lasă oala acoperită.

Salată de cartofi cu frunze de primăvară


Ingrediente pentru 8 porții:

  • 6 cartofi medii
  • 6 fire de ceapă verde, tot cu frunze
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 1 salată verde mai mică
  • 2 legături de ridichi
  • 1 mână de frunze de spanac
  • 1 mână de frunze de leurdă
  • 1 mână de frunze de măcriș
  • 1 mână de frunze de lobodă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • ulei de măsline, sare
Se fierb cartofii în coajă și se lasă la răcit. Se taie felii, se presară ulei de măsline și sare, amestecând bine.
Separat se spală frunzele, se taie și se pun peste cartofi.
Se mai pune ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie.

21 martie 2012

Tocăniță de ciuperci și năut

Masa ideală pentru un prânz rapid, e gata in maxim 30 de minute, are puține ingrediente și se poate mânca și rece (făcută cu o seară înainte). Ce poate fi mai bine (în afară de o salată mare și frunzoasă, evident)? :P

Ingrediente pentru două porții:

  • 500g ciuperci proaspete
  • 1 conservă năut (cam 250g năut scurs de apă)
  • 6 fire de ceapă verde
  • 1/2 dintr-o căciulie de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ulei, sare
Se curăță ciupercile și se taie. Se pune ceapa la călit, așezând fruzele deoparte. Se lasă câteva secunde, după care se adaugă usturoiul zdrobit, și imediat se pun peste ciupercile și frunzele de ceapă tocate. Se pune sare după gust și se lasă puțin la fiert, până când apa de la ciuperci s-a evaporat parțial (cam 5 minute). Se adaugă năutul, se acoperă vasul și se mai lasă 5 minute. Se stinge focul, se presară pătrunjelul tocat și se poate mânca imediat sau chiar rece, a doua zi.

20 martie 2012

Exerciții yoga la birou

Dacă aveți joburi care presupun statul în fața calculatorului ore în șir, aceste exerciții ar putea fi utile pentru a vă dezamorți și întinde puțin corpul înțepenit. Iar dacă cineva comentează că vă vede în poziții mai "ciudate", trimite-ți-l la mine! :P

15 martie 2012

Salată verde, vitaminizantă și proteică


Ingrediente pentru o porție mare (sau două mici):
  • 1 avocado bine copt
  • 2 mâini de spanac
  • 1/2 dintr-un broccoli (de 500g)
  • 1/2 tofu cu chimen (de la Inedit)
  • zeama de la 1/2 lămâie (nu foarte mare)
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • ulei de măsline, sare
Se taie broccoli-ul în inflorescente mici, se asezonează cu chimen, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Se lasă cam 1 ora la frigider, într-un castron acoperit, după care se adaugă și celelalte ingrediente: spanacul, tofu-ul și avocado-ul tăiate. Se mai condimentează după gust cu sare, ulei de măsline. Se mănâncă imediat.

11 martie 2012

Fursecuri cu fulgi de ovăz, nuci și stafide


Această rețetă este o adaptare mai puțin dulce și mai moale a celei de pe site-ul ohsheglows. Am eliminat de tot zahărul din compoziție, am înlocuit siropul de arțar cu miere și am pus mai mult lapte.
Trebuie să vă avertizez că aluatul fursecurilor este foarte foarte delicios. Atenție mare! A nu se mânca totul până ce ajunge în cuptor, mai ales dacă aveți copii :o)


Ingrediente pentru 18 fursecuri mari:
  • 2 căni fulgi de ovaz mărunți (eu am folosit marca Fortin, cei în ambalaj de hârtie la 500g)
  • 1 3/4 căni nucă prăjită și măcinată mai grosier
  • 3/4 cană făină albă de grâu
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de scorțișoară
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • 1/2 cană miere
  • 10 linguri lapte de soia (alternativ se poate folosi lapte normal sau chiar apă)
  • 4 linguri unt de cocos topit (sau ulei de floarea soarelui)
  • 1/2 cană stafide aurii
Se dă drumul la cuptor și se pune nuca la prăjit într-o tavă în care s-a așezat hârtie de copt.

Între timp se pun fulgii de ovăz, făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și zahărul vanilat într-un castron și se amestecă bine.

Când nuca e prăjită (nu foarte tare, doar până ce începe să se rumenească) se scoate din cuptor și se pune în robotul de bucătărie, mixând până ce e măruntă, dar în același timp să mai rămână și bucăți mai mari (cam 3 secunde).
Se toarnă nuca peste conținutul primului castron. Se pun ingredientele lichide: mierea, untul de cocos topit (sau uleiul) și laptele de soia. (Observație: dacă doriți fursecuri mai dulci, se poate folosi 3/4 cană de miere și atunci se pun doar 7 linguri de lapte). Se amestecă bine. La sfârșit se adaugă stafidele aurii, înglobându-se în aluat.

Se pregătește o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Se folosește o  lingură de înghețată pentru a forma fursecurile: se ia o cantitate care umple lingura bine și se așează în tavă. Alternativ, se poate folosi și o lingură normală, dar în acest caz se iau câte două linguri și se formează bile, care se așează în tavă. 
Din când în când se mai spală lingura (cea de înghețată sau cea normală).

Când s-a umplut tava (eu am pus câte 9 furesuri în tavă), se ia o furculită (care și ea se mai spală când devine lipicioasă) și se apasă bine furescurile, astfel încât să obținem discuri cam de 5-7mm (sub 1cm) grosime.

Se pune tava la cuptor, la foc mic, cam 10 minute.

Se scot fursecurile cu grijă, folosid o spatulă și se așează într-o tavă la răcit. Se pune a doua tavă la cuptor.

10 martie 2012

"Pizza" proteică cu făină de hrișcă și hummus


Acestă "pizza" este făcută cu o clătită din făină de hrișcă, dar alternativ se poate face orice clătită mai groasă, omițând zahărul din rețetele tradiționale și punând mai puțină apă. O altă idee mult mai rapidă ar fi să se folosească o lipie.

După cum se știe, atât năutul cât și hrișca sunt surse excelente de proteine, ideale pentru o masă energizantă și rapidă, dar în același timp și gustoasă :o) (dacă vă puteți obișnui cu gustul unic, mai ciudat, al făinei de hrișcă; poate pentru începători aș recomanda o lipie).
Atenție mare la tărâțele de psyllium! Ele "înghit" foarte multă apă, ajung chiar să își înzecească volumul (nu e necesar aici! Asta e foarte util în alte mâncăruri, puteți să le amestecați în cerealele de la micul dejun, dacă vreți să vă simțiți plini și sătui o periodă mai îndelungată). Ele sunt o sursa ideală de fibre insolubile, esențiale pentru o alimentație echilibrată și un sistem digestiv sănătos. 

Ingrediente pentru 2 clătite:
  • 5 linguri făină de hrișcă integrală
  • 1 lingură tărâțe de psyllium (se găsesc la magazinele naturiste)
  • apă 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Ingrediente pentru topping:
  • o conservă cu 240g de năut (400g tot cu apă)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3 căței mari de usturoi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • sare după gust
  • fulgi de chili
  • roșii cherry
  • măsline naturale (fără conservanți și neoxidate)
Se prepară clătitele: se amestecă făina de hrișca și tărâțele de psyllium cu 1/2 cană cu apă caldă, până se îngroașă. Se mai adaugă apă căldută, oprindu-ne când se ajunge la o consistență de aluat de clătite mai gros, el fiind elastic și necurgând din lingură. Trebuie amestecat bine pentru a se omogeniza, eventual cu un tel. Se adaugă uleiul de măsline și sarea.

Se pune într-o tigaie o linguriță de ulei de măsline, iar când se încinge, se pune 1/2 din aluat. Se întinde bine, pentru a deveni o clătită rotunda. Se lasă cam 1 minut, la foc mediu, se intoarce și pe cealaltă parte, cu mare grijă, folosind o spatulă mai lată. 
Se scoate când e rumenită, se lasă la răcit și se pune a doua clătită în tigaie.

În timp ce clătitele se răcesc, se prepară hummusul: se pun năutul, zeama de lamâie, uleiul de măsline, usturoiul tăiat mărunt și 2 linguri de apă în robotul de bucătărie, mixând bine pentru a obține o cremă fină (dacă nătul stă lipit de marginile recipientului, se mai pune o lingură de apă). Se oprește robotul, se încorporează pătrunjelul tocat.

Se ia o clătită, sau o lipie, se întinde hummus deasupra, se presară cu fulgi de chili (opțional), se decorează cu măsline tăiate, roșii și pătrunjel. La sfârșit se stropește ușor (câteva picături) cu ulei de măsline.


27 februarie 2012

Paste integrale cu sos de avocado


Azi am prepart în fugă această rețetă simplă, aromată și proaspătă, bănuind că rezultatul nu are cum să nu iasă bun (mai ales câte laude a primit), dar nu m-am așteptat nici o clipă să fie chiar atât de gustos și savuros!
Sursa rețetei este ohsheglows, un site cu rețete vegane, plin de surprize plăcute :o)

Ingrediente pentru două porții:
  • 250g paste integrale de grâu spelta, sau orice alte paste integrale
  • 1 avocado mare, bine copt
  • 3 caței de usturoi
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 6 frunze mari de busuioc proaspăt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Se fierb pastele după instrucțiunile de pe ambalaj și se lasă la răcit, fără a le clăti în apă rece.

Între timp se prepară sosul: se zdrobește cu furculița un avocado  moale, se amestecă cu zeama de lămâie, usturoiul tăiat mărunt, uleiul de măsline, sarea și frunzele de busuioc tocate (alternativ, se pun toate ingredientele în blender și se mixează până ce se obține o pastă omogenă).

Se amestecă sosul cu pastele reci și se mănâncă cu multă poftă :o)

28 ianuarie 2012

Supă de cartofi


Această supă  nu este o rețetă nouă, dar niciodată nu iese la fel, așa cum nici ingredientele nu sunt niciodată la fel. De obicei fac cantități industiale, mult mai mult decât pot mânca două persoane, așa cum se întâmplă de obicei la orice se gătește în casa asta :o), nu numai supa.

Este o supă de iarnă, consistentă și groasă, se poate mânca simplă sau cu smântână sau sana.

Ingredinete pentu 8-10 porții:
  • 1 ceapă medie
  • 1 fir de praz
  • 3 morcovi medii
  • 3 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac mai mică
  • 1 țelină mare
  • 2 cartofi foarte mari sau 4 medii
  • 4l de apă
  • 300ml bulion
  • o legătură de pătrunjel și una de mărar
  • sare, chili
Se spală, se curăță și se taie toate legumele, după preferința fiecăruia.

Se pune ceapa la călit în ulei cam 1 minut, apoi se alătură morcovii, se stropesc cu puțină apă și se călesc vreo 3 minute, până iese culoarea din ei. Se pun celelalte legume, în afară de cartofi, apă cât să acopere legumele, sare și chili, și se lasă la fiert până ce legumele devin puțin moi, cam 10 minute. Se pun cartofii, bulionul, apa, se mai condimentează, se acoperă oala și se mai lasă pe foc până ce au fiert toți cartofii. 

La sfârșit, se stinge focul, se aruncă frunzele tăiate mărunt și acoperint oala.

27 ianuarie 2012

Salată de spanac cu tofu



Ingrediente pentru o porție mare sau două medii:
  • 3 mâni de frunze de spanac proaspăt, bine spălate
  • 8-10 roșii cherry 
  • 150g tofu (eu am pus tofu cu ardei de la Inedit - 1/2 din pachet)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
Se rup frunzele de spanac, se taie roșiile cherry în 2 sau în 4, în funcție de mărime, tofu se taie cuburi și se pun toate laolaltă.
Separat se face dressing-ul: se combină uleiul, zeama de lămâie, usturoiul tăiat mărunt sau dat prin presă, sarea și piperul. Se amestecă bine salata cu acest dressing.

26 ianuarie 2012

Salată de iarnă cu rădăcinoase, broccoli și năut


Provocarea "o rețetă nouă pe zi timp de o saptămână", începută luni, continuă cu prânzul de azi: salată de iarnă cu rădăcinoase, năut și broccoli. Această salată îmi amintește de zilele de iarnă de anul trecut, când ne băteam capul în fiecare zi ce salată să mai inventăm, folosind ingredientele găsite la un mic supermarket de lângă firma la care lucram pe vreme aceea (știe Crenguța că despre ea vorbesc :o) Ce vremuri! Nu era zi fără salată! ).

Să lăsăm melancolia deoparte și să revenim la timpul prezent. Iată rețeta:

Ingrediente pentru o salată:
  • 1/2 broccoli
  • 1 morcov mediu
  • 1/2 țelină medie sau 1/4 țelină mare
  • 1/2 conservă năut (cam 150g)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1-2 linguri semințe de floarea soarelui prăjite, sau orice alt tip de semințe 
  • ulei de măsline, sare
Se rad morcovul și țelina, se taie inflorescențele de broccoli, se clătește năutul cu apă și se pune peste legume. Se adaugă semințele, uleiul, lămâia și sarea. 

Se mănâncă imediat sau se lasă puțin la frigider (1h), gusturile devin mai internse și broccoli-ul mai gustos.

25 ianuarie 2012

Budincă de amaranth cu fructe


Ideală pentru micul dejun, pentru un pranz rapid sau pentru un snack de după-amiază, această budincă este încărcată cu energie pentru întreaga zi, conținând proteine complete, carbohidrați complecși, acizi grași omega 3, vitamine, antioxidanți și minerale.

Amaranthul este ideal pentru această rețetă, are un gust plăcut ce aduce a nuci, el se prepară foarte ușor, iar odată fiert, devine lipicios și închegat. Amestecându-l cu fructele uscate și nucile, se naște o budincă moale și omogenă. Găsiți amaranth la magazinele naturiste.

Ingrediente pentru o porție mare sau două pentru oameni normali :o)
  • 1/2 cană amaranth uscat
  • 2 1/2 cană apă
  • 1 banană mare zdrobită
  • fructe uscate după preferință, eu am pus 6 curmale și 8 prune, tăiate bucăți mai mici
  • nuci după preferință, eu am pus o lingură de caju lăsat în apă peste noapte și o lingură fistic crud
  • fructe proaspete de sezon, eu am pus 2 clementine
Se pune amaranthul la fiert cu apa într-un vas acoperit, lăsându-l cam 10 minute la foc mic. Se verifică: când e fiert trebuie să fie moale, lipicios și să se vadă marginile albe. Se mai lasă 5 minute dacă nu e fiert, apoi se lasă la racit în vasul acoperit.

Când e rece, se amestecă cu banana zdrobită, cu fructele uscate tăiate și cu nucile. Deasupra se pun fructe proaspete. Gata în maxim 16 minute! :o)

24 ianuarie 2012

Cele mai bune legume împotriva cancerului

Vă recomand să urmariți acest scurt filmuleț, este foarte interesant și informativ. De acum înainte veți ști ce să puneți în salată! :o) Partea tristă este că vă veți da și seamă că salatele tradiționale mâncate la noi (acasă, la mama sau la restaurant), chiar dacă sunt vegetariene, nu conțin chiar cele mai sănătoase legume pe care le găsim în piată sau la supermarket, nu în sensul că acele legume nu sunt bune, orice legumă este sănătoasă (și mai bună dacă nu are pesticide), dar se pot alege legume chiar și mai potente împotriva multor boli, și în același timp și delicioase!


Salată de avocado și quinoa


Am mâncat această salată sățioasă, proaspătă și plină de proteine la restaurantul vegetarian Bio Fresh din Timișoara (dacă nu ați fost, vă recomand să încercați) și mi-a placut foarte mult, și cu toate că porția a fost mai mică decât cea făcută de mine, mi-am satisfăcut și burta și simțurile cu ea :o) Așa că a urmat faza de reproducere a ei. Iată rezultatul!

Ingrediente pentru două porții normale sau una mare:

  • 1/2 cană quinoa uscată
  • 1 avocado copt
  • 2 lujeri de țelină medii sau unul mare
  • cam 5-6cm de tulpină de praz (se poate pune și mai mult, dar e destul de persistent gustul)
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură de semințe de floarea soarelui crude sau prăjite
  • sare după gust
Se pune la fiert quinoa cu o cană de apă, la foc mic, într-un vas acoperit. După 10-15 minute, când quinoa e deja fiartă și desfăcută și a absorbit toată apa, se stinge focul și se mai lasă acoperit vasul până se răcește (eu am fiert quinoa dimineața și am lăsat vasul acoperit până la amiază, când am preparat salata). 

Când s-a răcit quinoa, se pune într-un vas, peste ea se pun țelina și prazul feliate, avocado-ul tăiat iar deasupra, peste avocado, se toarnă zeama de lămâie. Se adaugă restul ingredientelor: sarea și semințele de floarea soarelui, amestecându-se ușor.

23 ianuarie 2012

Smoothie de mango


Acesta este probabil cel mai bun smoothie pe care l-am baut vreodată. E moale, cremos și aromat, e răcoritor, pufos și înmiresmat, e ca o zi relaxantă de vacanță, într-un hamac leneș pe o plajă pustie :o)
Rețeta e inspirată din proaspăta achiziționată carte a sucurilor și nectarelor, modificată puțin.

Ingrediente pentru o porție mare sau două mici:

  • 1 mango copt
  • 1 banană mai mică, coaptă
  • sucul proaspăt stors de la 1 portocală
  • semințele de la vreo 4 păstăi de cardamom
Se curăță mango-ul, se taie banana bucăți și se pun toate ingredientele în bleder, mixându-se până ce devine cremos.

15 ianuarie 2012

Mic dejun sănătos și sățios

Ce conține micul dejun:

Un guacamole simplu, cu ce prin cămară (evident și un avocado), rețeta se găsește aici.























Un smoothie digestiv, amărui și aromat, cu lujeri de țelină și grapefruit:




Ingrediente pentru 2 porții:
  • 1 grapefruit curățat de coajă și tăiat felii
  • 3 lujeri de țelină
  • 1cm de rădăcină de ghimbir
  • 1/3 cană apă
Se pun toate ingredientele în blender și se mixează până ce sucul devine uniform.

14 ianuarie 2012

Cannelloni cu spanac și sos de roșii


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 250g cannelloni
  • 1000g conservă roșii
  • 1000g spanac congelat
  • 10 căței mari de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă medie tăiată mărunt
  • o mână de busuioc proaspăt
  • ulei de măsline
  • sare, chili
Se pune spanacul congelat în apă care fierbe și se lasă până ce s-a dezgețat complet. Se scurge de apă. 

Separat, se pun 5 căței de usturoi într-o tigaie cu ulei încins, se lasă 3 secunde și se pune spanacul peste, asezonând cu sare, după gust. Se ia de pe foc și se lasă puțin la răcit.

În acest timp se prepară sosul: se pune ceapa la călit, se adaugă usturoiul și apoi roșiile. Se condimentează cu sare și chili și se lasă la fiert 3 minute. Se stinge focul și se adaugă busuiocul tăiat fâșii.

Se pregătește un vas termorezistent mai mare. Se pune 1/3 din sos pe fund. Se umple câte un cannelloni cu spanac și se așează în vas. Când s-a format un strat, se toarnă 1/3 din sos. Se pune alt strat de cannelloni umpluți, și în final se toară restul de sos. Se acoperă vasul cu o folie de aluminiu și se pune la cuptorul încălzit, la foc mediu, pentru 20-30 de minute. Se verifică după 20 de minute dacă au fiert cannelloni, și dacă da, se ia folia de pe vas, și se mai lasă la cuptor 5 minute să se rumenească.

Se pot servi simpli sau cu parmezan ras.

8 ianuarie 2012

Prunele uscate

Prunele uscate, unele dintre snack-uri mele preferate. Sunt atât de gustoase încât nu te poți opri din mâncat. Sunt bune și la îndemână la servici, acasă sau pe drum.

Dar cum s-a ajuns de la prune, la prune uscate?

Atât prunele cât și prunele uscate sut cunoscute încă din Egiptul antic. Au fost descoperite în mormintele egiptenilor iar o tablă sumeriană (2150 î.e.n.) descrie cum au fost acestea folosite în viața de zi cu zi. Dar în Europa prunul a ajuns abia în secolul 12, când cruciații au adus cu ei pomi din Siria, iar umilul prun a început să se răspândească și pe teritoriile noastre. Iar la ora actuală îi găsim peste tot, în curțile bunicilor, pe străzile satelor românești, în câmpii și dealuri parcă pierduți în spațiu și timp. Facem din ele compot, dulceață, magiun, prajituri și le uscăm. Mie personal, uscate îmi plac cel mai mult, sunt moi, aromate, dulci și irezistibile oricărui simț :o)

Dar de ce sunt așa de sănătoase? Hai să vedem ce nutrienți conțin.

  • sunt pline de antioxidanți care previn daunele radicalilor liberi și ne protejează de îmbătrânire
  • conțin vitamina A sub formă de beta-caroten, având rolul bine-cunoscut de a combate mult boli
  • sunt înzestrate cu potasiu, care însănătoșește inima și menține un nivel normal al presiunii arteriale
  • sunt bune pentru cei ce vor să slăbească! Fibrele solubile din prunele uscate ne fac să ne simțim plini pentru mai mult timp
  • fibrele insolubile pe de altă parte protejează bacteriile prietenoase din intestine
  • sunt excelente pentru probleme de digestie, pentru sănătatea intestinelor și a colonului, astfel micșorând riscul de cancer de colon și hemoroizii
  • sunt binecuvântate cu vitamina C și contribuie la o mai ușoară absorbție a fierului în organism
Cum să va bucurați cel mai tare de prune?
  • puneți-le în apă fierbinte pentru a le împrospăta, astfel devenind și mai moi
  • tăiate bucați, presărați-le peste muesli sau cerealele de dimineață
  • puneți-le în sucurile sau smoothie-urile proaspăt preparate
  • mărunțite, așezați-le peste prăjituri sau tarte, în clătile sau vafe
  • preparați-va magiunul pe loc: aruncați câteva prune (fără sâmburi) în robotul de bucătărie sau blender (cu puțină apă) și savurați rezultatul obținut cu o felie de pâine prăjită și un ceai
Atât am povestit că mi s-a făcut și mie poftă! :o)

Ultimul lucru ce merită menționat este cum să depozitați prunele uscate: într-o cutie închisă ermetic într-un loc răcoros. Pentru a le lărgi termenul de valabilitate, se pot păstra la frigider.

6 ianuarie 2012

Ce mănâncă un maestru yoga :o)

Acest filmuleț ne arată că alimentația este esențială pentru un stil de viață sănătos și activ. Corpul nostru trebuie să fie în permanență plin de energie și voie bună :o) astfel încânt să putem trece sănătoși, relaxați și fericiți prin viață și nu în ultimul rând, să putem da un randament intelectual cât mai mare.

Eram curioasă ce mănâncă Esther Ekhart, și iată, am găsit acest filmuleț pe canalul ei pe Youtube. Este predominant vegană, știe să combine toate alimentele astfel încât să profite la maxim de capacitatea lor nutritivă și rezultatul să fie delicios.



@Crenguța: vezi că suntem pe drumul cel bun! :o)

3 ianuarie 2012

Alivenci moldovenești


Această rețetă nu e vegană, dar e lacto-vegetariană sau ovo-lacto-vegetariană, pentru cei ce vor opta să adauge și ouăle. Scuzați poza, e un snapshot, cu un blitz urât, chhh! Dar asta este.

De acest revelion, sărbătorind trecerea în noul an, am mancat niste delicatese de origine din Moldova, cunoscute sub denumirea de alivenci moldovenești. Mama mea vânează de mult această rețetă tradițională, transmisă din moși stramoși, încă de la începuturile noastre ca popor, de pe vremea când primii păstori își duceau oile pe frumoasele noastre pășuni înverzite, și primele mori măcinau bine-cunoscutul mălai românesc, galben și trainic care a hrănit atâtea guri înfometate de-a lungul zbuciumatei noastre instoii.

După multe convorbiri cu bunica mea care locuiește într-un sătuc în Bucovina, a luat ființă această minunăție culinară, moale, caldă și delicioasă prin simplitatea sa.

Ok, una din sursele ei este și cartea de bucate, dar v-a placut povestea de mai sus, nu? :o)

Să începem atunci, suflecându-ne bine mânecile și punându-ne pofta în cui timp de o oră!

Ingrediente pentru o tavă de alivenci:

  • 1 litru de lapte
  • 300g făină de mălai grisată
  • 100g unt
  • un praf de sare
  • 500g brânză de vaci
  • 500g telemea de vaci (sau combinată cu telemea de oaie, pentru autenticitate)
  • 50g făină albă
  • smântână pentru servit
  • opțional - așa spune rețeta originală, dar merge și fără: 6 ouă
Se fierbe laptele, se adaugă untul și sarea în timp ce acesta fierbe. Se toarnă mălaiul, ca o ploaie, amestecând cu telul să nu facă cocoloși. Se fierbe 5 minute, apoi se lasă la răcit, amestecând din cand în când.

Separat, se amestecă branza de vaci cu telemeaua tăiată bucățete și cu 50g de făină de grâu, și opțional cu 6 gălbenușuri. Se combină cu mămăliga racită. Dacă aceasta este prea tare pentru a fi amestecată, se mai adaugă câteva linguri de lapte, până ce branza se înglobează ușor. Opțional se pun cele 6 albușuri bătute bine.

Se toarnă totul într-o tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor timp de 40 de minute.

Se servește caldă cu smântână, dar e foarte bună și a doua zi.