10 martie 2012

"Pizza" proteică cu făină de hrișcă și hummus


Acestă "pizza" este făcută cu o clătită din făină de hrișcă, dar alternativ se poate face orice clătită mai groasă, omițând zahărul din rețetele tradiționale și punând mai puțină apă. O altă idee mult mai rapidă ar fi să se folosească o lipie.

După cum se știe, atât năutul cât și hrișca sunt surse excelente de proteine, ideale pentru o masă energizantă și rapidă, dar în același timp și gustoasă :o) (dacă vă puteți obișnui cu gustul unic, mai ciudat, al făinei de hrișcă; poate pentru începători aș recomanda o lipie).
Atenție mare la tărâțele de psyllium! Ele "înghit" foarte multă apă, ajung chiar să își înzecească volumul (nu e necesar aici! Asta e foarte util în alte mâncăruri, puteți să le amestecați în cerealele de la micul dejun, dacă vreți să vă simțiți plini și sătui o periodă mai îndelungată). Ele sunt o sursa ideală de fibre insolubile, esențiale pentru o alimentație echilibrată și un sistem digestiv sănătos. 

Ingrediente pentru 2 clătite:
  • 5 linguri făină de hrișcă integrală
  • 1 lingură tărâțe de psyllium (se găsesc la magazinele naturiste)
  • apă 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Ingrediente pentru topping:
  • o conservă cu 240g de năut (400g tot cu apă)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3 căței mari de usturoi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • sare după gust
  • fulgi de chili
  • roșii cherry
  • măsline naturale (fără conservanți și neoxidate)
Se prepară clătitele: se amestecă făina de hrișca și tărâțele de psyllium cu 1/2 cană cu apă caldă, până se îngroașă. Se mai adaugă apă căldută, oprindu-ne când se ajunge la o consistență de aluat de clătite mai gros, el fiind elastic și necurgând din lingură. Trebuie amestecat bine pentru a se omogeniza, eventual cu un tel. Se adaugă uleiul de măsline și sarea.

Se pune într-o tigaie o linguriță de ulei de măsline, iar când se încinge, se pune 1/2 din aluat. Se întinde bine, pentru a deveni o clătită rotunda. Se lasă cam 1 minut, la foc mediu, se intoarce și pe cealaltă parte, cu mare grijă, folosind o spatulă mai lată. 
Se scoate când e rumenită, se lasă la răcit și se pune a doua clătită în tigaie.

În timp ce clătitele se răcesc, se prepară hummusul: se pun năutul, zeama de lamâie, uleiul de măsline, usturoiul tăiat mărunt și 2 linguri de apă în robotul de bucătărie, mixând bine pentru a obține o cremă fină (dacă nătul stă lipit de marginile recipientului, se mai pune o lingură de apă). Se oprește robotul, se încorporează pătrunjelul tocat.

Se ia o clătită, sau o lipie, se întinde hummus deasupra, se presară cu fulgi de chili (opțional), se decorează cu măsline tăiate, roșii și pătrunjel. La sfârșit se stropește ușor (câteva picături) cu ulei de măsline.


2 comentarii:

Anonim spunea...

la humus se pune si tahini!!!

Ami spunea...

Da, da, minunatul și plinul de calciu, tahini. Dar în rețeta asta nu am pus, e mai rapid așa, și parcă e gustul mai ușor. Am încercat să fac cu tahini, dar parcă tot fără îmi place mai mult. Poate o să îi mai dau o șansă, cine știe, poate nu am preparat eu tahiniul cum trebuie ;)