28 ianuarie 2012

Supă de cartofi


Această supă  nu este o rețetă nouă, dar niciodată nu iese la fel, așa cum nici ingredientele nu sunt niciodată la fel. De obicei fac cantități industiale, mult mai mult decât pot mânca două persoane, așa cum se întâmplă de obicei la orice se gătește în casa asta :o), nu numai supa.

Este o supă de iarnă, consistentă și groasă, se poate mânca simplă sau cu smântână sau sana.

Ingredinete pentu 8-10 porții:
  • 1 ceapă medie
  • 1 fir de praz
  • 3 morcovi medii
  • 3 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac mai mică
  • 1 țelină mare
  • 2 cartofi foarte mari sau 4 medii
  • 4l de apă
  • 300ml bulion
  • o legătură de pătrunjel și una de mărar
  • sare, chili
Se spală, se curăță și se taie toate legumele, după preferința fiecăruia.

Se pune ceapa la călit în ulei cam 1 minut, apoi se alătură morcovii, se stropesc cu puțină apă și se călesc vreo 3 minute, până iese culoarea din ei. Se pun celelalte legume, în afară de cartofi, apă cât să acopere legumele, sare și chili, și se lasă la fiert până ce legumele devin puțin moi, cam 10 minute. Se pun cartofii, bulionul, apa, se mai condimentează, se acoperă oala și se mai lasă pe foc până ce au fiert toți cartofii. 

La sfârșit, se stinge focul, se aruncă frunzele tăiate mărunt și acoperint oala.

Niciun comentariu: