3 ianuarie 2012

Alivenci moldovenești


Această rețetă nu e vegană, dar e lacto-vegetariană sau ovo-lacto-vegetariană, pentru cei ce vor opta să adauge și ouăle. Scuzați poza, e un snapshot, cu un blitz urât, chhh! Dar asta este.

De acest revelion, sărbătorind trecerea în noul an, am mancat niste delicatese de origine din Moldova, cunoscute sub denumirea de alivenci moldovenești. Mama mea vânează de mult această rețetă tradițională, transmisă din moși stramoși, încă de la începuturile noastre ca popor, de pe vremea când primii păstori își duceau oile pe frumoasele noastre pășuni înverzite, și primele mori măcinau bine-cunoscutul mălai românesc, galben și trainic care a hrănit atâtea guri înfometate de-a lungul zbuciumatei noastre instoii.

După multe convorbiri cu bunica mea care locuiește într-un sătuc în Bucovina, a luat ființă această minunăție culinară, moale, caldă și delicioasă prin simplitatea sa.

Ok, una din sursele ei este și cartea de bucate, dar v-a placut povestea de mai sus, nu? :o)

Să începem atunci, suflecându-ne bine mânecile și punându-ne pofta în cui timp de o oră!

Ingrediente pentru o tavă de alivenci:

  • 1 litru de lapte
  • 300g făină de mălai grisată
  • 100g unt
  • un praf de sare
  • 500g brânză de vaci
  • 500g telemea de vaci (sau combinată cu telemea de oaie, pentru autenticitate)
  • 50g făină albă
  • smântână pentru servit
  • opțional - așa spune rețeta originală, dar merge și fără: 6 ouă
Se fierbe laptele, se adaugă untul și sarea în timp ce acesta fierbe. Se toarnă mălaiul, ca o ploaie, amestecând cu telul să nu facă cocoloși. Se fierbe 5 minute, apoi se lasă la răcit, amestecând din cand în când.

Separat, se amestecă branza de vaci cu telemeaua tăiată bucățete și cu 50g de făină de grâu, și opțional cu 6 gălbenușuri. Se combină cu mămăliga racită. Dacă aceasta este prea tare pentru a fi amestecată, se mai adaugă câteva linguri de lapte, până ce branza se înglobează ușor. Opțional se pun cele 6 albușuri bătute bine.

Se toarnă totul într-o tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor timp de 40 de minute.

Se servește caldă cu smântână, dar e foarte bună și a doua zi.

Niciun comentariu: