8 ianuarie 2012

Prunele uscate

Prunele uscate, unele dintre snack-uri mele preferate. Sunt atât de gustoase încât nu te poți opri din mâncat. Sunt bune și la îndemână la servici, acasă sau pe drum.

Dar cum s-a ajuns de la prune, la prune uscate?

Atât prunele cât și prunele uscate sut cunoscute încă din Egiptul antic. Au fost descoperite în mormintele egiptenilor iar o tablă sumeriană (2150 î.e.n.) descrie cum au fost acestea folosite în viața de zi cu zi. Dar în Europa prunul a ajuns abia în secolul 12, când cruciații au adus cu ei pomi din Siria, iar umilul prun a început să se răspândească și pe teritoriile noastre. Iar la ora actuală îi găsim peste tot, în curțile bunicilor, pe străzile satelor românești, în câmpii și dealuri parcă pierduți în spațiu și timp. Facem din ele compot, dulceață, magiun, prajituri și le uscăm. Mie personal, uscate îmi plac cel mai mult, sunt moi, aromate, dulci și irezistibile oricărui simț :o)

Dar de ce sunt așa de sănătoase? Hai să vedem ce nutrienți conțin.

  • sunt pline de antioxidanți care previn daunele radicalilor liberi și ne protejează de îmbătrânire
  • conțin vitamina A sub formă de beta-caroten, având rolul bine-cunoscut de a combate mult boli
  • sunt înzestrate cu potasiu, care însănătoșește inima și menține un nivel normal al presiunii arteriale
  • sunt bune pentru cei ce vor să slăbească! Fibrele solubile din prunele uscate ne fac să ne simțim plini pentru mai mult timp
  • fibrele insolubile pe de altă parte protejează bacteriile prietenoase din intestine
  • sunt excelente pentru probleme de digestie, pentru sănătatea intestinelor și a colonului, astfel micșorând riscul de cancer de colon și hemoroizii
  • sunt binecuvântate cu vitamina C și contribuie la o mai ușoară absorbție a fierului în organism
Cum să va bucurați cel mai tare de prune?
  • puneți-le în apă fierbinte pentru a le împrospăta, astfel devenind și mai moi
  • tăiate bucați, presărați-le peste muesli sau cerealele de dimineață
  • puneți-le în sucurile sau smoothie-urile proaspăt preparate
  • mărunțite, așezați-le peste prăjituri sau tarte, în clătile sau vafe
  • preparați-va magiunul pe loc: aruncați câteva prune (fără sâmburi) în robotul de bucătărie sau blender (cu puțină apă) și savurați rezultatul obținut cu o felie de pâine prăjită și un ceai
Atât am povestit că mi s-a făcut și mie poftă! :o)

Ultimul lucru ce merită menționat este cum să depozitați prunele uscate: într-o cutie închisă ermetic într-un loc răcoros. Pentru a le lărgi termenul de valabilitate, se pot păstra la frigider.

Niciun comentariu: