8 martie 2014

Londra partea 4: Mexicanul din Notting Hill

Dimineata a inceput, asa cum se cade, cu un muffin foarte bun cu faina de malai. Atat. Simplu, moale si cu o crusta mai crocanta. Nu am putut identifica alte arome sau ingrediente deosebite. Textura sa era in schimb unica, iar gustul de malai copt era irezistibil. Mergea de minune cu o cafea, din pacate cafeaua nu era cine stie ce, avea gust mai mult de pamant decat de cafea.


Apoi la pranz, la cantina, am descoperit ca este si quinoa! Salata mea devenise brust de 10 ori mai buna!


La caderea noptii, am fost foarte harnica si am cautat un restaurant bun si nu foarte scump prin Notting Hill. Nu va imaginati acum ca e ca si il film, mai ales noaptea :P
Am dat peste un mic restaurant mexican cu review-ul destul de bune, doar la 23 de minute de hotel, conform google maps-ului.


Tare m-a tentat o margarita, dar am fost prea zgarcita sa dau 7 lire pe ea.. Iar acum imi pare rau! 
Am baut in schimb un suc proaspat de lychee foarte bun. 


10 minute mai tarziu mi-a venit si portia de taco: legume la gratar, adica ceapa, arderi gras, ardei jalapeño si ciuperci, toate acoperite cu un cascaval (nu stiu de care) topit. Taco (ma refer acum la lipie) a fost incredibil de bun, se pare ca e facut in casa! Ei da, iar malaiul (sau mai exact faina de porumb in acest caz) e la inaltime!


Verdictul: a fost o cina reusita la micul restaurant, plin ochi de lume, Taqueria, din Notting Hill, chiar daca ne-am consumat mancarea delicioasa la o tejghea, in fata geamului spre strada.


7 martie 2014

Londra partea 3: Prânz în stil francez

Azi am apucat să mai fac nişte poze pe care le-am ratat zilele trecute, cum ar fi o casa minunată în stiul british, simplu, cărămidos cu multe plante şi muşchi verzi. Atât de british cum poate să fie o casă în zona centrală. Merge şi aşa, nu! (mama ei de tastatură românească, nu găsesc semnul întrebării)

Apoi, altă poză ratată este pomişorul care indică direcţiile din mijlocul Hyde Park. 


Dar să revenim la mâncare. Azi la pranz, în sfârşit am mâncat ceva bun! And it was French! Doh!
Locul a fost o cafenea cochetă, denumită La Pain Quotidiene, lânga Victoria Station.
Meniu destul de bogat vegetarian, şi de asemenea câteva sucuri proaspăt făcute, cum ar fi acest suc verde cu fructe şi ghimbir.


Me very happy!

Apoi a urmat mâncarea propriu-zisă: mi-am comandat un chilli vegan cu trei tipuri de fasole, însoţit de sos harissa (nu tare iute) şi pâine de casă.


Alt meniu vegetarian a fost această salată gigantică, nu m-am putut abţine să nu mă năpustesc asupra conmeseanului meu înfometat si să îl dau la o parte pentru a face o poză cu farfuria lui.


Şi... nu se putea să nu comand şi un desert! Mini-tartă de mere, moale şi umedă în interior, cu sos de zmeură şi căpşuni.


Dacă nu ştiaţi, aparent cei de la Le Pain Quotidiene au scos şi o carte de bucate!


Ei da, şă ca să va mai las gura apă, aşa arata de fapt localul: brutărie - patiserie - cafenea - restaurant. Ce îţi doreşti mai mult de la viaţă!


Mi-am luat, evident, şi ceva la pachet, pentru mai târziu. Târziul nu a fost prea târziu, cred că probabil vreo oră-două! Un muffin delicios cu afine, cu făină integrală, fulgi de ovăz şi mălai crocant pe margini (doamne dumnezeule ce bun a fost!), şi un scone buttery, dulceag, pufos, cu o coajă super crocantă mi-au delectat toate simţurile.


Seara, cam aşa arăta clădirea Telegraph. Colorată!


Câteva ore mai târziu, la un pub tipic britanic, adică hiper-aglomerat, că nici loc la bar nu aveai loc, am băut o găină bătrână pestriţă, afară pe terasa fruguroasă.
 

6 martie 2014

Londra partea 2: Cină în stil asiatic

După recomandarea dragului meu ghid, am purces să căutăm un restaurant care suna foarte interesant pe hârtie: cafenea cu specific birmanez, chinezesc şi thailandez (numită Mandalay, dacă e cineva curios), situată nu departe de hotelul în care suntem cazaţi. Ziş şi făcut. Am ieşit de pe strada pe care stam, Sussex Gardens adică, am intrat pe strada mare şi colorată numită Edgware Road, pe care, sinceră să fiu, nu m-aş fi încumetat singură noaptea: plină de restaurante-dughene-fastfoods cu specific arab(-ish), magazine de electronice şi telefoane mobile, tot cu acelaşi specific, magazinaşe de cartier cu fructe şi alte produse, tot cu acelaşi specific, evident, la fel ca şi trecătorii de pe stradă, de altfel. Parcă instrasem în alt oraş, altă ţară. Din când în când te mai izbea câte un miros oriental şi plin de prăjeli, când uşa unui local se mai deschidea.

După vreo 10 minute de mers, timp în care mă holbam cu amuzament la firmele colorate ale magazinelor, am ajuns la locul făgăduinţei, care arăta foarte dezamăgitor.. Turist fiind, mă aşteptam, nu ştiu exact de ce, la ceva mai spectaculos, nu la un geam mic, jegos, plin de stickere, iar apoi la un restaurant minuscul, murdar, ciudat, cu mese pitice acoperite cu muşamale colorate, decoraţii destul de simple orientale, un miros cam dubios, dar plin ochi de lume. Cam nepotrivit să îi spui cafenea, cred că nici măcar nu serveau cafea!
Meniul vegetarian părea ok, un melanj de mâncăruri orientale, evident că ochii mă duceau inevitabil la ceva foarte picant: curry picant cu bambus şi o pâine naan. Şi să nu uit, o bere asiatică (nu ştiu de unde provenea).


Nu stăm prea mult, şi soseşte şi mâncarea... Nu mă aşteptam la un sos, sincer. Dar cel mai izbitor a fost mirosul, total imprevizibil: nu aducea cu nimic ce mâncasem vreodată, poate nici măcar cu ceva comestibil, poate cu o lavetă jegoasă de vase (vai ce groaznic sună!). Gustul (o da, am mâncat-o!) a fost atât de iute, încât poate tocmai din această cauză nu mai simţeam minunatul miros şi am reuşit eroic, cu multe batiste consumate, să mă lupt, până ce am lăsat în farfurie cam un sfert din ce era înainte.


În drum înapoi spre hotel nu m-am putut abţine să nu intru într-un magazin cu aşa-zise delicatese libaneze şi nu iau câteva.
Ajunsă în cameră, mi-am promis că le fac poze şi poate gust un colţişor, mai mult de research, nu de poftă. Planul meu a eşuat, din păcate. Aşa arătau prăjiturile înainte:


Cam aşa arătau după ce m-am năpustit asupra lor (poate să mai şterg gustul sosului de lavetă birmaneză). Neaşteptat de nedulci, chiar comestibile, aromate, textură crunchy.

5 martie 2014

O zi obişnuită de lucru la Londra

În absenţa unui aparat foto mai bun, trebuie să mă mulţumesc (cu toate că e îngrozitor de greu şi frustrant) cu o micuţă cameră, care sper că face poze mulţumitoare. Cum am ajuns în Londra, doar un mic business trip de 2 săptămâni în care sper să şi "gust" puţin din acest oraş mare, minunat, poluat şi aglomerat. Dar nu se poate, totuşi, să nu îţi placă Londra :o)

Aşa că voi începe cu o simplă zi din mijlocul săptămânii.

Dimineaţa devreme, trezire însoţită de mare gălăgie de traficul de afară. Hotel frumos din afară, dar oribil dinăuntru.


Aşa arată de afară.


Iesirea din curtea hotelului.


Tot norocul este că Hyde Park e foarte aproape. 


După circa 40 de minute de mers pe jos, am ajuns la sediul Telegraph unde numai bine poţi să îţi iei un large latte.


Prânzul este la cantina, unde nu prea dai de mâncare extraordinară, în afară de salata pe care ţi-o prepari singur, mancarea nu are gust.


Seara am ieşit la o bere într-un pub.


 



Mâncarea absolut oribilă, pe cât de înteresantă este atmosfera şi bună berea.


A doua zi seara, în drum spre hotel prin parc. Aparent veveriţele cerşetoare te ochesc de departe, se caţără pe tine cu nesimţire, apoi pleacă dezamăgite că nu le dai mâncare.


8 februarie 2014

Bruschete cu pateu de tofu

După ce le-am încercat prima oară la Bio Fresh (restaurantul nostru vegan din Timișoara), mi-am promis că va trebui să prepar și eu aceste bruschete delicioase și sățioase. Ingredientele sper că au fost ghicite, dacă am ratat unul sau am pus ceva în plus, puteți să mai corectați, dar eu sunt mulțumită de rezultat (cel puțin pentru prima încercare).
Chiflele le-am făcut acasă (la mașina de făcut pâine iar apoi la cuptor), ele durează de fapt cel mai mult, dar se pot folosi orice chifle sau baghete de secară. Restul se face așa de repede, încât aș zice că rețeta este ideală pentru orice mic dejun rapid, dar ce trebuie savurat.

Gata, să îi dăm drumul!

Ingrediente pentru chifle (1kg de aluat):
  • 350ml de apă rece
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1.5 lingurițe de sare
  • 2 căni de făină de secară
  • 2 căni de făină albă
  • 2.5 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de drojdie uscată
Se pun toate ingredientele în mașina de făcut pâine și se lasă programul de aluat (la mine a durat 1 oră 50 de minute). Când programul e gata, se scoate aluatul din care se face orice forme vreți (rotunde, baghete, etc), se ung cu puțină apă și se presară cu multe multe semințe de in, floarea soarealui etc (eu am luat fiecare chilfă și am introdus-o într-un castron cu semințe de in, astfel încât se se acopere uniform). Se pun la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la 150 de grade, pentru 40 de minute.



Ingrediente pentru pasta de tofu:
  • 1 cutie de tofu simplu de la inedit, care se taie în bucăți și lasă în apă plată la desărat cam 2-3 ore
  • 6-8 roșii uscate
  • 4-5 câței de usturoi
  • 1 mână mică de măsline naturate fără sâmburi
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie și se formează o pastă fină.

Pentru a asambla bruschetele, se taie chiflele în 2, se prăjesc puțin la toaster sau la grilul de la cuptor, apoi se pune un strat de pateu de tofu peste fiecare jumătate de chiflă și se presară cu roșii proaspete, uscate, măsline.



1 februarie 2014

Clatite cu unt de arahide si gem

Încă nu am m-am apucat de prânz (sau să ne apucăm mai bine zis, prânzul este o treabă de echipă, mai ales în weekend când îți poți face de cap cu o rețetă trăsnită de paste!), așă că m-am gândit că niște clătite ar fi numai bune de un brunch. Înițial am vrut să fac 3 umpluturi diferite, dar, cum îmi era tare lene de atâta muncă, am apelat din nou la ce era mai aproape în dulap: combinația imbatabilă - peanut butter and jelly, adică pe românește unt de arahide și gem. Nu știu dacă ați încercat, dacă nu, fugiți repede la un supermarket, sau la un magazin cu produse sănătoase mai bine, și luați un borcănel cu unt de arahide, fin sau chunky și un borcan cu gem, dacă nu aveți de la mama sau bunica :o) Evident că eu am avut de la mama, am combinat un magiun de prune, fără zahăr cu un gem de vișine, ușor dulce.




Ingrediente pentru (nu știu câte) clătite:
  • 2 căni de făină albă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sa sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 2 căni de lapte vegetal
  • apă cât trebuie
Ingrediente pentru umplutură:
  • unt de arahide
  • orice gem/dulceață/magiun preferați
Se face aluatul, amestcând toate ingredientele cu un tel, se mai pune apă pentru a obține consistența dorită (știți voi, așa, după ochi). Se coc clătitele.
Pentru a le umple, se pune peste ele câte un strat subțire de unt de arahide iar apoi un strat subțire de gem/dulceață/magiun.

Salata de vinete cu tahini

Încă o variantă a tradiționalei salate de vinete, versiune vegană, necomplicată, gustoasă și foarte rapidă. Cum de altfel și trebuie să fie o salată de vinete preparată pe timpul iernii, într-o dimineață friguroasă și leneșă. Să îi dăm drumul!


Ingrediente:
  • 500g de vinete (coapte și tocate) congelate, lăsate peste noapte la dezghețat
  • 3 lingurițe de tahini
  • 3-4 căței medii de usturoi (puneți 3 și dacă mai trebuie pe al patrulea)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • un strop de zeamă de lămâie
  • câteva fire de pătrunjel, tocate
  • sare după gust
Când vinetele sunt decongelate complet, se mai scurg de apă și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Se poate folosi și blenderul dacă vreți o textură mai cremoasă și fină.



26 ianuarie 2014

Mousse de spirulina

A sosit și ultima zi a rețelor care conțin proteine complete, vedeta zilei de azi este spirulina. M-am tot gândit cum ar fi un preparat unde spirulina este centrul atenției, să conțină și un fel de nuci pentru a compensa aminoacizii esențiali lipsă pentru a fi o proteină completă, și totuși gustul să nu fie exagerat de ”algos”. După câteva experimente, s-a născut acest mouse foarte simplu, ale cărui ingrediente se pot număra pe degete.


Ingrediente:
  • 1/3 cană de nuci caju crude
  • 1/2 cană de apă rece
  • 1 lingurița cu vârf de spirulină
  • 1/2 linguriță de praf de roșcove (opțional)
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
Se lasă nucile caju în 1/2 cană de apă câteva ore sau peste noapte. Se pun toate ingredientele în blender, tot cu apa în care au stat nucile caju.

Muffins de ciocolata ai ananas

Muffins din nou! Nu mă pot plicitsi niciodată de făcut muffins, se prepară pur și simplu atât de ușor și ies mereu cum trebuie :o)
De data aceasta am vrut să fie ciocolătoase, dar și fructoase. De mere m-am cam săturat, așa că am apelat la ananas (cred că se scuză folosirea fructelor din conservă acum iarna).



Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 căni de făină pt cozonac
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 3 linguri de praf de roșcove
  • 100g de stafide
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 cană de lapte vegetal
  • coaja rasă de la 1 portocală bine bine spălată și opărită
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 cană de ananas tăiat bucăți mici
Se amestecă: făina, bicabonatul, sarea, vanilia, praful de roșcove cu un tel, apoi se pun și stafidele.
Separat se combină: uleiul, laptele, zahărul, coaja de lămâie, zeama de vanilie și se toarnă peste conținutul primului castron. Se amestecă bine folosind o spatulă de cauciuc, iar la sfârșit se adaugă bucățelele de ananas bine stoarse de suc.
Se pune aluatul în tava de muffins tapetată cu hârtiuțe sau în forme de silicon și se lasă la cuptor la 180 de grade timp de 25-30 de minute. După 25 de minute se scoate tava din cuptor și se verifică dacă sunt coapte, dacă nu, se mai lasă 5 minute.

Legume la cuptor

Am preparat această rețetă de nenumărate ori de-a lungul iernii, și de fiecare dată mi-a fost prea lene să o documentez. Dar ieri a fost o zi productivă, fotografic vorbind, și am reușit, în sfârșit să mă mobilizez.
Se pot folosi diferite legume și fructe în această rețetă, rădăcinoase, cartofi, ceapă, praz, ciuperci, mere, gutui, preferatele mele fiind păstârnacul și cartofii dulci. Așa că, dați-vă frâu liber imaginației!

Ingrediente pentru o tavă mare:
  • 3 păstârnaci mari
  • 2 morcovi
  • 1 cartof dulce mare
  • 500g de ciuperci
  • 1 sfeclă roșie
  • ulei de măsline, sare


Se curăță toate legumele și se taie bastonașe. Ciupercile se curăță, nu se spală și se lasă întregi. Toate legumele se așează în tava mare de la cuptor, se presară peste ele puțin ulei de măsline și sare, și se lasă la foc mediu (180 de grade) cam 1 ora - 1 oră jumate, până când legumele sunt rumene. Dacă nu ajung să se rumenească, se pot pune la gril pentru câteva minute.


Bile proteice

Penultima rețetă din seria provocării proteinelor reunește diferite tipuri de nuci, cu fructe uscate și făina de cânepă plină de proteine. Inspirația a fost un baton cumpărat acum câteva zile ce avea un conținut similar, iar ca și gust bilele au ieșit cam la fel (doar forma nu, se pare că este mai ușor să faci bile decât să dai diferite forme, mai ales dacă ești un om leneș :P).
Aceste bile proteice sunt numai bune ca și snack de-a lungul unei zile friguroase de iarnă, sau ca un mic dejun rapid.


Ingrediente pentru 10-15 bile:
  • 1/2 cană de caju crud
  • 1/2 cană de amestec de migdale și nuci crude
  • 2-3 linguri de fulgi de cocos
  • 4 linguri de apă rece
  • 10 curmale
  • 2 linguri praf de roșcove
  • 4 linguri de făină de cânepă
Se lasă nucile în apă rece câteva ore sau peste noapte, apoi se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie și se mărunțesc bine. Dacă mai e nevoie de apă, se mai pune o lingură, iar dacă e prea gros se mai pune o lingură de cocos.
Se formează bile, batoane sau alte forme, care se pot da prin făină de cânepă, praf de spirulină, cocos sau nuci măcinate. Se țin la rece.

25 ianuarie 2014

Crema de tofu cu patrunjel

Azi cred că am exagerat cu sala, am stat 3 ore, nu am stat niciodată așa de mult, iar orele nu au fost ușoare deloc. Cu greu am rezistat eroic până la capăt, cu greu m-am târât până la mașină, apoi la magazin pentru niște cumpărături last-minute, iar apoi acasă. Tot norocul că azi i-a venit rândul rețetei cu tofu, poate cea mai rapidă și simplă masă care se poate prepara vreodată. Foamea de lup mi-a fost potolită, iar rețeta a ajuns astfel aici.


Ingrediente pentru 1-2 porții:
  • 1 pachet de tofu cu mărar, chimen sau simplu de la Inedit
  • 1 cățel mediu de usturoi
  • 1/2 dintr-un buchet de pătrunjel
Se taie tofu în 2 și se lasă în apă rece la desărat, minim 1 oră. Apoi se scurge de apă, se taie bucăți mai mici pentru a fi introdus în blender împreună cu 4 linguri de apă rece, cățelul de ustuoi și pătrunjelul. Cam atât.

24 ianuarie 2014

Budinca de chia cu lapte de soia si roscove

Sunt deja pe la mijlocul provocării ”rețete cu proteine complete vegetale în fiecare zi”, și am ajuns, în sfârșit la semințele de chia, miraculoase și delicioase bobițe mici, sau cum ai spune unui copil, mâncare de păsări :o)
Ca de obicei, nu e nevoie decât de câteva ingrediente pentru a obține o masă de seara, de după o sesiune la sală, plină de nutrienții necesari refacerii musculare. Se mai pot adăuga și alte ingrediente, după poftă și după ce mai aveți prin dulap (ca fructe uscate de exemplu, eu nu am pus din cauza conținului ridicat de fructoză, fiind și seara).



Ingrediente pentru 2 porții medii sau 1 mare:

  • 1/4 cană de semințe de chia
  • 2 căni de lapte de soia
  • 2 linguri rase de praf de roșcove
  • 1 linguriță de lapte praf de soia
  • ceva îndulcitor, ca 1-2 lingurițe de miere (opțional, eu nu am pus)
  • 2 lingurițe de făină de cânepă (opțional, eu am pus, dar parcă era mai bună budinca fără - așa e mai proteică și are mai mulți acizi grași omega 3)
Se lasă semințele de chia în laptele de soia rece, cam 30 - 45 de minute, până ce capătă o consistență groasă și vâscoasă, apoi se adaugă și restul de ingrediente.

22 ianuarie 2014

Pateu de mazare

A treia rețetă din seria proteinelor combină mazărea (membră a familiei leguminoaselor) cu orezul, pentru a ne asigura necesarul perfect de proteine vegetale. Pateul de mazăre are doar 3 ingrediente, dar a ieșit mult mai bun decât îmi puteam imagina vreodată, cu greu, dar mai bine zis a fost imposibil să nu mănânc tot.


Ingrediente pentru 2 porții normale sau 1 porție mare, dacă nu vreți să o împățiți cu nimeni :o)
  • 1 pungă de 400g de mazăre congelată (preferabil să fie boabe mai tinere, o puteți pipai, eu așa am făcut la magazin)
  • 2 caței mari de usturoi
  • 2 roșii uscate, în ulei
  • sare după gust
  • rondele de orez expandat
  • germeni de lucernă sau de orice alt fel, frunze de valeriană sau altele (opțional)
Se aruncă mazărea congelată într-o oală cu apă clocotită, se stinge focul și după 1-2 minute se scurge mazărea de apă. Se pune împreună cu usturoiul și roșiile uscate în robotul de bucătărie pentru a obține o pastă groasă.
Se servește cu rondele de orez expandat, și opțional (dar recomandat) cu germeni, frunze de valeriană, salată verde etc.

21 ianuarie 2014

Salata de hrisca si ciuperci

A doua rețetă din seria proteinelor este și mai rapidă ca cea de ieri. După o oră antrenantă de cycling, chiar de stat în bucătărie nu am avut chef în seara asta. Așa că m-am gândit instantaneu la delicioșii fulgi de hrișcă, care sunt așa de buni, că îi mănânci și simpli (acum vorbesc de mine, nu generalizez :P).
Salata e gata în 5-10 minute, nu e nevoie decât de 3-4 ingrediente, ele pot diferi în funcție de ce legume mai aveți prin frigider. Eu am avut o caserolă cu ciuperci gigantice, rămase de duminică, de la sesiunea de home-made pizza.


Ingrediente pentru o porție mare:
  • 3/4 cană cu fulgi de hrișcă (se găsesc la magazinele naturiste)
  • 1 cană cu apă clocotită
  • 1 ciupercă gigantică sau 2 ciuperci mai normale
  • 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă (tot de la naturiste)
  • sare după gust, ulei de măsline
  • ceva frunze pentru prospețime și culoare, pătrunjel, busuioc, etc
Se toarnă apa fierbinte peste fulgii de hrișcă, se acoperă repede castronul cu o farfurie și se lasă 5 minute, apoi se amestecă pentru a se răci puțin. Nu mai rămâne decât să punem celelalte ingrediente peste și gata, o masă simplă, rapidă și plină de proteine.

Salata de quinoa, fenicul si portocale

Prima rețetă în seria proteinelor. Vedeta este unul din alimentele mele preferate: quinoa.


Ingrediente pentru o porție mare:
  • 1/3 - 1/2 cană de quinoa
  • 2 căni de apă
  • 1 bulb de fenicul mai mic sau 1/2 dintr-unul mare curățat și tăiat subțire
  • 1 portocală mică tăiată feliuțe
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare după gust
Se fierbe quinoa cam 15 minute, se strecoară și se pregătesc celelalte ingrediente. Apoi se amestecă tot și gata. După o sedință obositoare la sala, ce poate fi mai simplu de preparat și bun de mâncat?

Tip: cui nu îi place gustul fenicului, care poate fi destul de intens, acesta se poate înlocui în rețetă cu ridichi tăiate feliuțe subțiri.

O nouă provocare: proteine proteine proteine

Recent am început să citesc o carte despre fitness și alimentație pentru a profita la maxim de exercițiile făcute la sală. Cartea se adresează femeilor care doresc sa slăbească și/sau să se tonifice, promovând o schimbare a stilului de viață în detrimentul așa-numitelor diete-minune. Cartea este foarte interesantă, tot ce am citit în ea citisem și pe multe site-uri de profil (sănătate, fitness), iar rutina de exerciții recomandată este deastul de provocatoare, încurajând depășirea limitelor fizice și psihice ale fiecăruia. My kind of book :o) Asta până am ajuns la capitolul alimentație, în care, așa cum era și de așteptat, se promovează consumul des de proteine animale, câți mai puțini carbohidrați și multe legume proaspete. Frumos, nu? Cuvântul proteină mi-a rămas lipit de creier, ideea că proteinele trebuie să fie de origine animală este tradiționalistă, îngustă și depășită. Cei mai mulți apărători ai acesteia susțin că nu ne putem procura aminoacizii esențiali din sursele vegetale, care reprezintă proteine incomplete. Zeci și zeci de articole scrise, dezbateri și păreri. Majoritatea surselor susțin însă că există surse vegetale de proteine complete (unice sau în combinație cu alte alimente - ceea ce e acceptabil):

  • quinoa (8g / porția de cană de quinoa fiartă)
  • hrișcă (6g / porția de cană de hrișcă fiartă)
  • semințe de cânepă (10g / porția de 2 linguri)
  • chia (4g / porția de 2 linguri)
  • tofu (10g / porția de 1/2 cană)
  • orez și leguminoase (fasole, linte, năut) - 7g / 1 cană: combinate reprezintă o sursă de proteine complete deoarece leguminoasele sunt sărace în metionină dar bogate în lizină, iar orezul este sărac în lizină și bogat în metionină
  • spirulină cu cereale sau nuci (4g / 1 lingură): aparent spirulinei îi lipsesc doar 2 aminoacizi pentru a fi considerată o proteină completă (metionina și cisteina). Dar nu avem nevoie decât de niște cereale sau nuci pentru a completa aceste subtanțe.
  • și multe altele, dar mă voi opri la acestea
Prin urmare, ce rămâne altceva de făcut decât să îmi propun o nouă provocare: o rețetă cu multe proteine (dacă se poate complete) vegetale în fiecare zi timp de o saptămână. Ele trebuie să se prepare cât ai zice pește (sau hrișcă, în cazul nostru). Numai bune de mâncat după o ședință la sală, adică gata în maxim 20 de minute.
Sper să mă pot ține de cuvânt și să nu mă înec la mal, sau să trișez prin a-mi fierbe pur și simplu niște quinoa chioară și gata.

19 ianuarie 2014

Pizza de casa

În sfârșit, după multe multe muuule încercări de a face pizza home-made, în care am dat-o în bară în toate felurile posibile, de la aluat necopt, ars, necresut, la ingredinete umede și nesavuroase, după multe căutări și urmări de rețete posibile și imposibile, am găsit secretul, care probabil se aplică doar cuptorului nostru (un cuptor obișnuit electric). Care era problema? Pizza trebuie făcută la temperatură foarte mare, iar cuptorul duce doar maxim 250 de grade. Placă specială pentru pizza care se lasă la încins nu avem, vatră nu avem, experiență de frământat și dospit nici atât. Ce știm exact este cum trebuie să ne iasă pizza: subțire, crocantă pe margini, zemoasă și suculentă în interior și cât mai puține și mai de calitate ingrediente.

Aluatul este cel găsit pe site-ul lui Jamie Oliver iar topping-ul este oricare, noi am folosit doar mozzarella, sos de roșii, ciuperci, măsline.


Ingrediente pentru aluatul la 4 pizza:

  • 500g de făină tip 550
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 320ml de apă
Se pun ingredientele în mașina de făcut pâine în ordine: apa, sarea, uleiul, făina, zahărul și drojia și se alege programul de aluat. Sau, se prepară cu mâna, în acest caz apa trebuie să fie călduță.

Când programul e gata sau aluatul a crescut (eu am așteptat cam 2 ore) se pregătesc celelalte ingrediente:
  • sos de roșii (eu am folosit unul făcut de mama mea, dar se poate folosi un catch-up sau pastă de roșii simplă din conservă)
  • oregano uscat
  • ulei de măsline
  • câteva ciuperci champignon curățate bine dar nespălate, feliate subțire
  • 2 pachete mari de mozzarela fresca (fără cheag)
Se încinge cuptorul la maxim, eu l-am pus cam la 220-230 de grade.

Se scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, se taie în patru părți egale. Se ia câte o bucată și se ruleaza puțin, pentru a-i da o forma rotundă, apoi se formeaza cu mainile în aer, sau se continua cu sucitoarea (adică făcălețul). Se pune aluatul în tava rotundă de pizza (eu am gasit recent la Billa, la ofertă, 2 tăvi pentru pizza prevăzute cu găuri, care s-au dovedit a fi foarte eficiente).
Se unge aluatul cu sos de roșii, dar neexagerând cu cantitatea, peste care se presară oregano uscat și ulei de măsline.
Se pune totul la cuptor pentru 8 minute, sau până când aluatul e făcut dar nu e rumenit încă. După acest timp, se scoate tava din cuptor și se pun restul ingredientelor, noi am pus mozzarella, ciuperci (doar câteva felii) și măsline. Am pus tava înapoi în cuptor pentru încă 10 minute, sau până când aluatul e rumen pe margini și mozzarella e topită, cremoasă și ușor rumenită, dar în niciun caz uscată.

Se serverște cu busuioc prospăt.

Muffins cu mere, lapte de cocos si melasa

Primele muffins din anul acesta au fost făcute la repezeală, cu ce e prin dulap (adică lapte de cocos ce lâncezește nefolosit de ceva timp, așteptând ocazia perfectă de a fi vedeta într-un preparat) și pe balcon (adică mere din livada de la Ghioroc). Cum ieri am încercat o rețetă găsită pe un site vegetarian, dar care s-a dovedit a fi un fiasco, azi m-am trezit (destul de târziu, după câteva ore de somn neliniștit marcat de obsesia că îmi trebuie pantaloni noi de cycling) cu gândul de a face niște muffins cu ce ingrediente găsesc pe acasă, așa cum știu eu, adică totul pornind de la cele 2 căni de făină.


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 căni de făină 
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de praf de vanilie (adevărată)
  • 1/2 cană de stafide
  • o conservă lapte de cocos gras
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 2-3 linguri de apă
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 lingură de melasă
  • 1 linguriță de esență de rom
  • 3 mere seci, tăiate mărunt
Ca de obicei, am combinat ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul, vanilia cu un tel, apoi am pus stafidele.
În alt castron, am amestecat laptele de cocos cu zahărul, melasa, esența de rom, lămâia apoi am vărsat totul peste primele ingrediente. Cum aluatul mi s-a părut prea gros, am mai pus 2 sau 3 linguri de apă

Am pus forme de silicon de muffins într-o tava, pe care am introdus-o în cuptorul încins la 180 de grade și am lăsat muffins-urile 30 de minute.