19 ianuarie 2014

Pizza de casa

În sfârșit, după multe multe muuule încercări de a face pizza home-made, în care am dat-o în bară în toate felurile posibile, de la aluat necopt, ars, necresut, la ingredinete umede și nesavuroase, după multe căutări și urmări de rețete posibile și imposibile, am găsit secretul, care probabil se aplică doar cuptorului nostru (un cuptor obișnuit electric). Care era problema? Pizza trebuie făcută la temperatură foarte mare, iar cuptorul duce doar maxim 250 de grade. Placă specială pentru pizza care se lasă la încins nu avem, vatră nu avem, experiență de frământat și dospit nici atât. Ce știm exact este cum trebuie să ne iasă pizza: subțire, crocantă pe margini, zemoasă și suculentă în interior și cât mai puține și mai de calitate ingrediente.

Aluatul este cel găsit pe site-ul lui Jamie Oliver iar topping-ul este oricare, noi am folosit doar mozzarella, sos de roșii, ciuperci, măsline.


Ingrediente pentru aluatul la 4 pizza:

  • 500g de făină tip 550
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 320ml de apă
Se pun ingredientele în mașina de făcut pâine în ordine: apa, sarea, uleiul, făina, zahărul și drojia și se alege programul de aluat. Sau, se prepară cu mâna, în acest caz apa trebuie să fie călduță.

Când programul e gata sau aluatul a crescut (eu am așteptat cam 2 ore) se pregătesc celelalte ingrediente:
  • sos de roșii (eu am folosit unul făcut de mama mea, dar se poate folosi un catch-up sau pastă de roșii simplă din conservă)
  • oregano uscat
  • ulei de măsline
  • câteva ciuperci champignon curățate bine dar nespălate, feliate subțire
  • 2 pachete mari de mozzarela fresca (fără cheag)
Se încinge cuptorul la maxim, eu l-am pus cam la 220-230 de grade.

Se scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, se taie în patru părți egale. Se ia câte o bucată și se ruleaza puțin, pentru a-i da o forma rotundă, apoi se formeaza cu mainile în aer, sau se continua cu sucitoarea (adică făcălețul). Se pune aluatul în tava rotundă de pizza (eu am gasit recent la Billa, la ofertă, 2 tăvi pentru pizza prevăzute cu găuri, care s-au dovedit a fi foarte eficiente).
Se unge aluatul cu sos de roșii, dar neexagerând cu cantitatea, peste care se presară oregano uscat și ulei de măsline.
Se pune totul la cuptor pentru 8 minute, sau până când aluatul e făcut dar nu e rumenit încă. După acest timp, se scoate tava din cuptor și se pun restul ingredientelor, noi am pus mozzarella, ciuperci (doar câteva felii) și măsline. Am pus tava înapoi în cuptor pentru încă 10 minute, sau până când aluatul e rumen pe margini și mozzarella e topită, cremoasă și ușor rumenită, dar în niciun caz uscată.

Se serverște cu busuioc prospăt.

Niciun comentariu: