21 ianuarie 2014

O nouă provocare: proteine proteine proteine

Recent am început să citesc o carte despre fitness și alimentație pentru a profita la maxim de exercițiile făcute la sală. Cartea se adresează femeilor care doresc sa slăbească și/sau să se tonifice, promovând o schimbare a stilului de viață în detrimentul așa-numitelor diete-minune. Cartea este foarte interesantă, tot ce am citit în ea citisem și pe multe site-uri de profil (sănătate, fitness), iar rutina de exerciții recomandată este deastul de provocatoare, încurajând depășirea limitelor fizice și psihice ale fiecăruia. My kind of book :o) Asta până am ajuns la capitolul alimentație, în care, așa cum era și de așteptat, se promovează consumul des de proteine animale, câți mai puțini carbohidrați și multe legume proaspete. Frumos, nu? Cuvântul proteină mi-a rămas lipit de creier, ideea că proteinele trebuie să fie de origine animală este tradiționalistă, îngustă și depășită. Cei mai mulți apărători ai acesteia susțin că nu ne putem procura aminoacizii esențiali din sursele vegetale, care reprezintă proteine incomplete. Zeci și zeci de articole scrise, dezbateri și păreri. Majoritatea surselor susțin însă că există surse vegetale de proteine complete (unice sau în combinație cu alte alimente - ceea ce e acceptabil):

  • quinoa (8g / porția de cană de quinoa fiartă)
  • hrișcă (6g / porția de cană de hrișcă fiartă)
  • semințe de cânepă (10g / porția de 2 linguri)
  • chia (4g / porția de 2 linguri)
  • tofu (10g / porția de 1/2 cană)
  • orez și leguminoase (fasole, linte, năut) - 7g / 1 cană: combinate reprezintă o sursă de proteine complete deoarece leguminoasele sunt sărace în metionină dar bogate în lizină, iar orezul este sărac în lizină și bogat în metionină
  • spirulină cu cereale sau nuci (4g / 1 lingură): aparent spirulinei îi lipsesc doar 2 aminoacizi pentru a fi considerată o proteină completă (metionina și cisteina). Dar nu avem nevoie decât de niște cereale sau nuci pentru a completa aceste subtanțe.
  • și multe altele, dar mă voi opri la acestea
Prin urmare, ce rămâne altceva de făcut decât să îmi propun o nouă provocare: o rețetă cu multe proteine (dacă se poate complete) vegetale în fiecare zi timp de o saptămână. Ele trebuie să se prepare cât ai zice pește (sau hrișcă, în cazul nostru). Numai bune de mâncat după o ședință la sală, adică gata în maxim 20 de minute.
Sper să mă pot ține de cuvânt și să nu mă înec la mal, sau să trișez prin a-mi fierbe pur și simplu niște quinoa chioară și gata.

Niciun comentariu: