16 iulie 2015

Budincă de chia cu afine

Din nou trebuie să revin la marea mea iubire, semințele de chia. Știu că ați spune: dar de ce? Că nu au niciun gust? Sunt așa banale! Iar eu aș răspunde: nu au gust, dar adăugate la ceva delicios, rezultă o masă plină de nutrienți, vitamine, minerale, proteine și nu în ultimul rând foarte rapidă! Poate din acest motiv m-am îndrăgostit de micile semințe și le iau cu mine peste tot! Sunt perfecte pentru orice persoană leneșă care dorește un mic dejun sănătos și sățios, dar nu are mult timp la dispoziție (mai ales dimineața între ajunsul acasă de la sală, pregătit pentru servici în mare grabă și mare haos - aici se întâmplă cele mai mari catasrtofe casnice, cum ar fi scăpatul lubeniței pe pereți, nu mă întrebați cum, sau spartul borcanelor din frigider - iar la final plecat de acasă cu tona de bagaje, adică lubenița culeasă de pe jos și de pe pereți, avocado numai bine copți și alte ingrediente pentru sălătoaca de la prânz).

Așa că, fără altă vorbăraie, iată budinca de chia de azi dimineță!


Ingrediente pentru o porție mare:
  • 4 linguri de semințe de chia
  • 1 cană de lapte vegetal
  • 1 lingură de praf de roșcove
  • 2 linguri de pudră proteică de cânepă
  • 1 cană de afine proaspete
  • piersici și/sau alte fructe
Acum vine partea cea mai simplă: se lasă semințele de chia în lapte pentru 1h (eu le las cât timp sunt la sală, așa că atunci când ajung acasă ele sunt numai bune, dar le puteți lăsa și peste noapte, la frigider) apoi se adaugă restul ingredientelor.

22 iunie 2015

Crema de ciocolata

Fiind ziua 14 din cadrul programului Yoga Fix 90, de relaxare, jumătate de oră în care Lesley îți vorbește cu vocea eu blândă despre tot ce trebuie să apreciezi în viață, despre felul în care trebuie să privești orice zi ca fiind poate ultima iar orice experiență ca fiind prima, am decis să mă răsfăț și eu în această dimineață, bucurându-mă de soare, de mirosul de tei înfloriți, de faptul că în curând vine concediul pe malul mării (unde evident că voi încerca să continui acest program minunat de yoga).

Iar ce mod mai plăcut de a te răsfăța decât un mic dejun care conține ciocolată, zmeură, agrișe, nuci?


Ingrediente pentru o porție mare de cremă de ciocolată:
  • 1 avocado bine copt
  • 1 banană medie
  • 3 linguri de praf de roșcove
  • nuci mărunțite (opțional)
  • fructe proaspete de sezon
Se face crema din avocado, banană și praf de roșcove, punând-ule în robotul de bucătărie sau pur și simplu zdrobindu-le cu furculița. Atât de simpu e!
Eu am mâncat-o pe felii de pâine de secară alături de mult fructe și nuci.

20 iunie 2015

Gomboti nefierti cu visine

Ideea mi se pare genială, chiar nu știu de ce nu m-am gândit eu la asta până acum. Cu toții cunoaștem gomboții clasici cu prune (sau galuste cu prune cum le mai zic oamenii care nu provin din zone ”ungurizate”), iar dacă ați făcut vreodată de la 0 această rețetă, știți că ei trebuie fierți, o procedură de cele mai multe ori destul de dureroasă pentru sensibilele găluște, care se destramă cu nesimțire și nepăsare față de sentimentele disperate ale bucătarului în timpul fierberii.
Dar după o discuție cu mătușa mea, mama mea a aflat o nouă metodă ”revoluționară” de preparare a acestora, metoda implicând lipsa totală de fierbere a gomboților. Simplu și genial, nu? :o)

Evidend că a trebuit neapărat să încercăm metoda, iar cum prunele coapte se mai lasă așteptate, am decis să folosim ce avem la dispoziție, adică vișine.
 

Ingrediente pentru o tonă de gomboți (probail pentru 20 de persoane, deci puteți înjumătăți lejer cantitățile, chiar nu știu de ce am făcut așa de mult...):
  • 2kg de cartofi vechi (adică nu noi, you know what I mean)
  • 700ml de apă
  • 11 linguri de griș
  • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
  • sare după gust
  • pesmet (sincer, nu am idee cât, probabil vreo 2 căni)
  • 4 linguri de zahăr
  • 2-3 lingurițe de scorțișoară
  • 500g de vișine din care scoatem cu îndemânare și multă răbdare sâmburii (din nou, manichiura va suferi - din acest motiv lăsați-vă partenerul sau mama, sau pe oricine altcineva să se ocupe de asta ;o) )
Metoda:
  • fierbem cartofii în coajă până devin moi, ca pentru pireu, apoi scurgem apa și lăsam la răcit puțin pentru a-i putea curăța
  • între timp se fierbe grișul în 700ml de apă
  • zdrobim bine cartofii și îi amestecăm cu grișul, putem nucșoară, sare după gust, mai fierbem câteva minute. Rezultatul trebuie să aiba consistența unei mămăligi mai tari
  • luam de pe foc oala, lăsam la răcit
  • pregătim pesmetul, îl prăjim în puțin ulei, punem 4 linguri de zahăr și 2 lingurițe de scorțișoară (sau mai mult, cum dorește fiecare)
  • apoi așezăm cu grijă câte o vișină în mijlocul umei bucăți mici de cocă formând o bilă pe care o dăm prin pesmet iar apoi o așezăm într-un castron, și tot așa până epuizăm toată coca

Gomboții se pot consuma calzi, reci, simpli, cu dulceață, cu sos de vanilie sau orice alt sos doriți.

Verdictul: consistența aluatului diferă mult față de versiunea fiartă, evident - sunt mult mai moi. Mi se pare totuși o idee foarte bună, mai ales atunci când nu vrem să avem emoții cu fierberea gomboților clasici sau dorim ceva mai rapid, pur și simplu. Voi mai încerca rețeta și în viitor, poate punând mai puțini cartofi raportat la cantitatea de griș, și dăugând alte ingrediente pentru a aromatiza mai mult aluatul, cum ar fi: coajă de lămâie, de portocală, stafide, alte fructe uscate, nuci măcinate, sau ce îmi mai trece prin cap sau am la îndemână.

Update: între timp am mâncat și ”the real deal”, adică preparatul mătușii mele, originalul. Este muuult diferit față de ce am făcut noi: după gust mi s-a părut că nu ar conține deloc cartofi, doar un fel de griș cu lapte și vanilie, bilele sunt făcăte pur și simplu amestecând împreună tot felul de fructe de sezon și fructe uscate, date apoi prin cocos, nucă, zahăr. Rezultatul este un desert rece, umed și plin de savoare! Trebuie să recunosc, jos pălăria față de mătușa mea, de mult timp nu am mâncat așa un desert bun, de fapt nu mănânc dulciuri niciodată decât atunci când sunt foarte tentată de ceva absolut irezistibil sau curioasă de ghici o rețetă.

Pateu de rucola si dovlecel

Altă zi minunată la Ghioroc, înnorată, în plin iunie, în plină verdeață și abundență - mai ales la zmeură și dude (numai eu știu câte kilograme am mâncat până acum și voi mânca până se termină weekend-ul, sacrificând orice pretenții la o manichiură frumoasă). Dar, pentru a menține o dietă echilibrată mai e nevoie și de altceva decât dude, nu e așa? Sigur că da, ar răspunde orice om responsabil, și tocmai din acest motiv am chibzuit eu ce o mai fi prin grădină la ora actuală și ce pot îngloba într-un mic dejun sănătos și sățios. A se vedea poza de mai jos - numai rucola din producție proprie - ce bine ar fi să am un copac de avocado!


Pe scurt, o mână de rucola, un dovlecel mic-mediu, un avocado bine copt, cinci căței de usturoi, două linguri de apă, sare după gust + totul în robotul de bucătărie = un pateu verde și proaspăt care alături de pâine de secară și roșii reprezintă tot ce îți dorești dimineața, când nu ai chef de stat minute în șir să îți pregătești ceva complicat.


Acum dacă mă gândesc mai bine, poate trebuia să pun și câteva picături de zeamă de lămâie, pentru extra prospețime, mai ales că dragul avocado cam cere. Data viitoare!

18 iunie 2015

Budinca cu seminte de chia si caise

Iubitorii semințelor de chia (cum sunt și eu, a se vedeam proviziile de 2kg din dulapul din bucătărie) vor fi încântați de aceasta rețetă mega simplă care reunește proprietățile benefice ale micilor semințe (proteine, omega 3, calciu, etc) cu bunătatea fructelor proaspete de sezon.


Ingrediente pentru o porție mare (dacă sunteți hămesiți ca mine după o oră de cycling de dimineață) sau 2 porții mai normale:
  • 4 linguri de semințe de chia
  • 1 cană de lapte vegetal (migdale, cocos, eu am folosit de quinoa)
  • 5 caise
  • 1/2 cană de apă
  • opțional pentru un boost de proteine: 3 linguri de pudră proteică de cânepă, 1 lingură de pudră proteică de dovleac
Este banal: lăsați semințele în lapte pentru 1h, iar apoi blenduiți caisele cu apă și turnați peste semințe. Gata! 

14 iunie 2015

Smoothie de zmeura si lapte de cocos

Un smoothie pe cât de simplu, pe atât de bun! Nu are decât 2 ingrediente: zmeură și lapte de cocos (am folosit un lapte de cocos bio, fără conservanți sau zahăr adăugat și cu un conținut ridicat de grăsimi).

Laptele de cocos este favoritul meu, atât pentru gustul său incredibil de bun, dar și pentru proprietățile sale.

100ml de lapte de cocos conține:
 
154 calorii1.4g proteine15g grăsimi
(13.2g saturate)
3.4g carbohidrați

Nucile de cocos conțin cantițăți semnificative de grăsimi, dar spre deosebire de alte nuci și semințe, acestea sunt sub forma de acizi grași cu lanț mediu, MCFA, în particular unul numit acid lauric. Acidul lauric este convertit de către organism într-un compus foarte benefic, numit monalaurin, un antiviral și antibacterial care distruge o mare varietate de micro-organisme cauzatoare de boli. Din acest motiv, la ora actuală este larg recunoscut avantajul consumului laptelui de cocos (și a uleiului de cocos) pentru protejarea organismul de infecții de viruși.
De asemenea este recomandat consumul său sportivilor și altor persoane active, pentru refacerea musculaturii și pentru recuperare, în general, tocmai datorită faptulu că acizii grași din cocos sunt asimilați mai mult ca niște carbohidrați, și nu ca grăsimi normale.
MCFA este foarte rapid metabolizat în energie în ficat. Spre deosebire de alte grăsimi saturate, MCFA este mult mai repede asiminat de către organism și nu depozitat ca grăsime. Mai multe informații despre acizii grași cu lanț mediu găsiți aici.

Pentru a profita din plin de avatajele laptelui de cocos, mai ales în plin sezon de fructe proaspete, puteți încerca tot felul de smoothies. Eu am cules un castron plin cu zmeură din grădină, am pus o cobservă de 400ml de lapte de cocos rece (de la frigider) și cam 500g de zmeură în blender pentru a obține în câteva secunde un smoothie absolut delicios și sănătos.



13 iunie 2015

Rulada de naut si hribi

Long story short: zi caniculară de vară, camere care așteaptă să fie văruite, porumb care ne poftește să îl strângem în saci, mult de lucru, timp puțin, și mai puțin pentru relaxare, sau pentru născocit povești amuzante de relatat în această postare (nu știu de ce am un asemnea gol în cap, sau în cuvinte mai frumoase, lipsă totală de chef și inspirație. Dacă mă gândesc mai bine cred că îmi e groază de dușul la butoi cu apă încălzită la soare ce mă așteaptă acum seara...). Dar să revenim, prânzul a fost rapid, între două văruieli, ruladă cu ce e prin cămară. Rezultat neașteptat de bun.


Ingrediente pentru o tavă de cozonac (nu vă faceți speranțe, nu facem cozonac, doar tava e pentru cozonac :o) ):
  • 400g de năut boabe uscate
  • mix legume uscate (de la magazinele naturiste - adică un fel de vegeta sănătoasă)
  • 300g de hribi de pădure desărați sau alte ciuperci proaspete
  • 2 cepe medii
  • 5 căței de usturoi
  • 4 linguri de semințe de in măcinate
  • sare, piper, câteva linguri de ulei de măsline
  • o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar
  • 3-4 linguri de apă în care a fiert năutul, sau cât e nevoie pentu o compoziție care se leagă
Se fierbe nătul conform instrucțiunilor cu un mix de legume uscate, se scurge, se lasă la răcit. Apa în care au fiert nu se auncă. Ciupercile se desărează (eu am avut hribi puși in sare, dar dacă folosiți ciuperci normale ele trebuie puțin gătite, pentru ca să lase din apă). Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie, mixând bine, apoi se pune amestecul în tavă, tava la cuptor pentru 30-40 min, până când rulada e rumenă.

Cam atât. Proteine bine venite după atâta muncă!

10 iunie 2015

Ediția a IX-a a Expoziției Raw Generation




Dragii mei care locuiți în București, nu vă faceți planuri pentru weekend-ul ce urmează pentru că veți dori negreșit să dați o fugă și un ochi la ediția a IX-a a Expoziției Raw Generation, care se va desfășura pe 14 iunie la Romexpo în pavilionul C6, între orele 9-19. Atenție: este important pentru vizitatorii expoziției să folosească doar porțile D sau C (preferabil D pentru acces imediat la Pavilionul C6).

Sunt sigură că ați auzit deja de această expoziție, singurul eveniment din Romania dedicat unui stil de viață sănătos bazat pe alimentația raw vegană. Mie sincer îmi pare tare rău că nu am reușit până acum să o vizitez, e tare păcat că asemenea evenimente au loc cel mai des în capitala noastră, și mai rar în alte orașe, unde ar fi destui oameni interesați de orice ține de viață sănătoasă, alimentație naturală, mișcare și gânduri pozitive. Dar vom spera în continuare!

Dar să ne întoarcem la evenimentul ce va avea loc în București. Aș mai putea să va zic câte puțin despre ce veți putea vedea și auzi în cadrul expoziției:
  • demonstrații culinare 

  • diferite preparate raw proaspete, ingrediente raw food și vegane
  • mici producători le legume, fructe și vlăstari proaspeți
  • produse romanești ecologice și naturale
  • diferite cărți care promovează un stil de viață sănătos
  • echipamente și aparatură pentru prepaparea hranei raw și vegane
  • cosmetici naturale, bio și handmade, săpunuri și detergenți naturali bio
  • masaj terapeutic și metode re relaxare, metode naturale de prevenire și vindecare
  • încurajarea copiilor de a mânca sănătos
  • nașterea naturală, alăptarea și tot ce ține de promovarea unei creșteri frumoase și armonioase a generației viitoare
  • promovarea produselor de îmbrăcăminte/încălțăminte/lenjerie din materiale naturale și fabricate manual în România
  • produse handmade: bijuterii, decorațiuni, accesorii și haine copii cât și adulți
  • producatori de jucării

La expozitie va fi un spațiu destinat copiilor de 50 mp, unde vă veți putea lăsa copiii în grija educatorilor și echipei celor de Paradisul Vesel.

Ce pot spune, sună bine, nu? :) Dacă aveți timp și ocazia sp vizitați expoziția, povestiți-mi și mie cum a fost! :) Data viitoare îi așteptăm pe organizatori cu drag și în Timișoara!

6 iunie 2015

Brownies vegane versiunea 1.2

Cine mă cunoaște putea să prevadă că nu mă voi opri până nu voi găsi o rețetă de brownies așa cum îmi imaginez eu că trebuie să fie, adică umede și moi. După prima încercare de acum 2 zile, am decis să pornesc de la aceeași rețetă, dar să mai ajustez ingredientele suspecte că ar fi fost de vină pentru textura prea de blat de tort, adică bicarbonatul în mare parte. De ce atunci când nu trebuie să crească un aluat crește ca nesimțitul, iar atunci când mă rog de el să crească frumos, stă încăpățânat în cuptor și îmi ignoră rugămințile înlăcrimate? 

Dar, de data această brownies-urile au ieșit mult mai bine ca prima oară, consitența este satisfăcătoare, sunt umede și totuși crescute, pline de arome, textura moale acompaniată de bucăți crunchy de nuci.

Hai să vedem ce am modificat, înainte să și uit.


Ingrediente pentru o tavă mai mică de brownies (eu am folosit 25cm x 21cm, dar poate și o idee mai mare):

  • 2 căni pline de făină 000
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 4 mere medii date pe răzătoare
  • 2 lingurițe de scorțisoară
  • 1 linguriță de mix de contimente pentru turtă dulce
  • 3 linguri de semințe de in măcinate
  • apă
  • 2/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de zahăr (nu vor fi atât de dulci, puneți 3/4 cană dacă doriți mai mult)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 lingură de cafea instant
  • 2 ciocolate de 100g, cu conținut ridicat de cacao
  • 1/2 cană de nuci
  • 100g de stafide
În principiu am procedat identic ca în rețeta anterioară, adică:
  1. Am pus semințete de in măcinate în 1/2 cană de apă.
  2. Am pus merele la fiert cu 1 cană de apă, 2 lingurițe de scorțișoară și 1 linguriță de condimente pentru turtă dulce (sau cuișoare, ghimbir) într-o oală cu capac.
  3. Am pregătit un castron în care am amestecat cu un tel 2 căni de făină cu 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu și 1/2 linguriță de sare
  4. Peste vreo 20 de minute, timp în care merele au fiert și au devenit moi, am aprins cuptorul la 180 de grade și am pus hârtie de copt în tavă
  5. Am pregătit un castron în care am pus 1/2 cană de zahăr + 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon + 2/3 cană de ulei + 1 lingură de cafea instant + semințele de in care s-au gelifiat între timp și am amestecat totul bine. Rezultatul ar trebui să arate ca o maioneză.
  6. Merele fiind fierte și apa evaporată până ce s-a redus totul la un sos nu foarte gros, am stins focul și am pus ciocolata mărunțită în aceeași oală, pentru a se topi, apoi totul peste castronul cu ”maioneză”, omogenizând bine
  7. Am turnat și făina peste, am amestacat puțin, apoi am adăugat stafidele și nucile. Aluatul l-am pus în tavă, tava la cuptor pentru 25 de minute.
  8. Așteptați să se răcească, altfel tăiatul poate deveni foarte anevoios.
Verdictul: Sunt mai mulțumită decât după prima încercare, totuși sunt sigură că se poate și mai bine! Poate voi încerca combinații noi de arome și ingrediente. Textura totuși mi se pare destul bună de brownies, so mission accomplished! Or is it?

Sâmbăta mea

Abia aștept weekendul pentru a-mi putea face de cap cu rutinele mele preferate, începând cu yoga de dimineață, în timp ce lumea doarme leneșă și nepăsătoare - e momentul perfect de relaxare cu o clasă mai lungă de yoga, cum absolut nimeni nu te grăbește, simți cum razele soarelui prind putere minut după minut, la fel ca tine, iar păsările stau de povești jucăușe printre crengile teilor înmiresmați. Dacă reușim să nu ne îndopăm cu cireșe dis de dimineață, ca și mine (nu e o idee prea bună să faci yoga cu 1kg de cireșe în stomac), ar fi ideal, sfatul meu e să amânați micul dejun consistent până după această rutină.
Rezultatul: stare de spirit excelentă, odată cu întinderea tuturor mușchilor din corp, mintea se relaxează iar pofta de o nouă zi în care totul pare posibil se strecoară pe furiș în toate gândurile care nu de mult păreau întunecate sau pesimiste.



După așa o dimineață minunată, fiecare moment al zilei contează înzecit, suntem mai atenți la micile detalii, cum ar fi ce mâncăm, unde mergem, cum percem lumea și natura, cum îi tratăm pe alții (cel puțin așa ar fi frumos).

Fiind o zi atât de însorită, spre seară, când soarele e numai bun de o plajă iar temperatura suportabilă, ne luam frumos salteaua, un prosop și multă multă apă, ne ducem în grădină, pe balcon sau pe terasă, și ne încheiem ziua în forță cu un antrenament mai solicitant, dar nu mai puțin distractiv:



Iar pentru că mai avem destulă energie, mai punem vreo 20 de minute de abdomene (încercați să stați cât mai mult în plansă la sfârșit, nu vă luați după Daniel, puteți mai mult!):

5 iunie 2015

Brownies vegane versiunea 1.0

Prima incercare de a face brownies ca la carte, adică moi, umede, dense, ciocolătoase, dar vegane! Aparent este o intreagă teorie nu lipsită de controvese și legende în jurul rețetei ideale de brownies vegane, cu ingrediente care mai de care mai ciudate și combinații mai mult sau mai puțin dubioase. Unii au incercat ani de-a rândul să găsescă “the holy grail of vegan brownies”, eșuând la fiecare versiune, îmbunătățind-o, iar eșuând și tot așa, până ce, după o viață întreagă de om petrecută obsedând fevril asupra acestui desert decadent, au găsit combinația câștigătoare! Ca mai apoi să o posteze triumfator pe un blog sau site și a rămâne moștenire umanității! O viață nobilă, ce mai!

Cam așa îmi văd eu viitorul în ale brownies-urilor! Ieri seara a fost prima încercare. Am făcut eu tot ce am putut pentru a absorbi cât mai multa “teorie” de pe net, din experiențele altora, de la înlocuitori de ouă (cică oul este cheia) cum ar fi semințe de in, mere, dovlecei, banane, la timpi de coacere, ciocolată vs cacao, apă rece vs apă calda, ulei vs margarină. Pfiu! (Acum să va imaginați o frunte plina de sudoare). Până la urmă am decis să merg cu versiune personală, așa cum îmi taie mie capul! Așa cum e și cel mai distractiv de fapt, cand iți dai frau liber imaginației!

Zis și făcut! Am procedat după cum urmează.

Am pregatit, sau inșirat pe masa din bucătărie următoarele ingrediente:
  •  2 căni de făină 000
  •  1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  •  1/2 linguriță de sare
  •  3 mere
  •  1/2 - 2/3 cană de ulei de floarea soarelui
  •  apă
  •  2 ciocolate de 100g fiecare (eu am folosit cu 55% cacao)
  •  3 linguri de semințe de in măcinate
  •  1/2 cană de zahăr
  •  2 plicuri de zahăr vanilat
  •  1 lingură de cafea instant
  •  1/2 cană de nuci
Prima oară am măcinat semințele de in și le-am pus în 1/2 cană de apă rece, pentru a se îngroșa.
Între timp am ras merele pe care le-am fiert cu 1 cană de apă pentru vreo 20 de minute, până ce apa s-a evaporat iar merele au devenit moi, ca un sos. Apple sauce! Când sosul a fost gata, am adăugat încă vreo 2-3 linguri de apă, cafeaua instant și ciocolata tăiată în bucăți, pentru a se topi.

Am dat drumul la cutor, la 180 de grade. Am pus făina, bicarbonatul și sarea într-un castron, le-am amestecat bine, în alt castron am pus uleiul, zahărul normal și cel vanilat, împreună cu semințele de in ingroșate, am amestecat bine. Apoi am pus peste sosul de mere cu ciocolată, iar totul peste castronul cu făină. Am amestecat aluatul, nu foarte tare, apoi am adăugat și nucile.

Am pus aluatul într-o tavă mai mică, tava la cuptor pentru 25 de minute.



Rezultatul: Gust bun, bogat, ciocolătos, nu uscat, dar nici umed așa cum aș fi vrut să fie. Erau parcă prea cakey și pufoase, ideale pe de altă parte ca blat pentru un tort de cicolată! Din acest motiv am și postat rețeta. Nu este întocmai de aruncat la gunoi.
Cum erau așa de multe porții într-o tavă atât de mare, am făcut bine și am gustat un colțișor, să nu mor proastă, iar restul l-am împachetat pentru a duce colegilor de la servici, care s-au bucurat enorm și au păpat repede toată tava de brownies! Însemnă că totuși au fost un succes!

Dar nu vă temeți, nu ați scăpat așa ușor, urmează încercarea numărul 2, în curând, so stay tuned for more action and adventure!



2 iunie 2015

Tips and tricks de la Jillian Michaels

În lipsa altei surse de inspirație, cum ar fi rețete noi, recenzii de restaurante (cu toate că sunt în locul ideal pentru așa ceva, înconjurată de restaurante adevărate, cred că ghiciți că nu e Timișoara acel loc legendar), și mai ales din cel mai întemeiat motiv, adică căutare continuă de idei pentru următoarea sesiune de workout (adică mâine dimineață la 7 alături de preferata mea antrenoare, Jillian Michaels, cu nivelul 2 din Hard Body - se anunță o dimineță dureroasă în sala de fitness a hotelului), vă prezint câteva filmulețe scurte pline de informații utile și inspirație, venind, ați ghicit deja, de la Jillian Michaels!

                    

Iar la final, ceva să ne facă să ne simțim mai bine, indiferent cum am arăta!

 

24 mai 2015

Coltunasi rapizi cu magiun de prune

Acum mulți ani, pe vremea când bunica mea trăia și era încă în toate puterile ei, acești coțunași ungurești - adică dereje - erau la mare căutare pentru noi, nepoții ei. Bunica era mereu fericită să ne primească și să ne răsfețe cu cele mai delicioase prepapate știute de ea, toate ungurești, evident. Este de la sine înțeles că bunica gătea mereu cel mai bine pentru noi, mereu totul îi ieșea perfect, mâncarea fierbea lesne pe sobă, chiar și în zilele caniculare de vară, foile de teiței se făceau toți în casă, supele ereau toate cu rântaș și cu multă boia, prăjiturile erau mereu simple și extraordinar de bune. Poate gustul, texura și mirosul mâncărurilor pe care le retrăiesc cu lux de amănunte sunt amplificate de amintirea caldă a copilăriei, a vacanței mari în arșița de vară, verdeață, ceruri înstelate și a bunicii mult iubite, dar acest lucru nu mă face să mă îndoiesc de priceperea ieșită din comun a bunicii în toate, așa cum probabil își amintește fiecare dintre noi de bunica sa.

De-a lungul timpului am încercat să repet rețetele bunicii, rețete este prea mult spus, poate cel mai potrivit ar fi să repet pașii de preparare pe care mi-i amintesc de când o sorbeam pe bunica din priviri în timp cea ea trebăluia prin bucătărie. Azi, fiind din nou vreme rea, a fost momentul ideal să încerc colțunașii bunicii, dar fără ouă - ceea ce era o deviere destul de mare de la varianta originală, dar merita încercată, că doar pastele se fac fără ouă, nu? Poate nu cele de casă ale bunicii, dar în versiunea mea de viitoare bunică, ele sunt fără ouă.

Hai să vedem ce iese din acest experiment pe timp de ploaie.

Am intins planșa mare a bunicii pe masa din bucătărie, care era atât de scundă, cum și bunica era, încât mă durea spatele la un moment dat, dar asta nu conta. Am luat 1 cană de făină (de tip 650 sau 550, nu știu exact, dar sigur nu era 000, că era luată de brutărie), 1/4 cană de griș, 1/3 cană de apă și am format un aluat, frământând bine timp de câteva minute (10 aș zice), până ce suprafața sa era netedă și nelipicioasă. Am pus aluatul la o parte, acoperit cu un castron, pentru a se odihni, cum spunea bunica.


Apoi, după vreo 30 de minute de odihnă și relaxare (a aluatului, nu a mea), am întins o foaie subțire, pe care am îndoit-o la jumătate pentru a forma o mediană pentru mai târziu.


Am luat un borcan de magiun de prune și am așezat bucățele mici pe o jumătate de aluat.


Apoi am așezat cealaltă jumătate de aluat peste, am lipit bine cele două foi cu degetele, jur împrejurul ridicăturilor de magiun.


Iar la final nu a mai rămas altceva de făcut decât să tai colțunașii și să îi pun pe o surafață bine dată cu făină.


Între timp am pus apă cu sare la fiert, iar când aceasta clocotea, am așezat colțunașii cu grijă în oală, i-am lăsat cam 5 minute la fiert, apoi i-am scos cu o spumieră pe o tavă.

Pentru a finaliza rețeta, a mai rămas să prăjesc niște pesmet cu puțin ulei și zahăr, pe care l-am presărat peste colțunași - mai exact am luat o oală în care am pus un strat de pesmet, un strat de colțunași, iar un strat de pesmet și tot așa, asta ca să nu se rupă colțunașii prin metoda tradițională de tăvălire prin aruncare :o)


Rezultatul experimentului: mulțumitor, participanților i-au plăcut la fel de mult ca varianta de control, cu ou (evident că am făcut și porție după rețeta originală, doar ca să nu moară lumea de foame în caz de eșec a experimentului meu - dar lumea nici nu era conștientă că participă la un experiment).

După atâta bunătate de carbohidrați, nu mi-a rămas altceva de făcut decât să atac cireșul pentru o sesiunea de 2 ore de cules cireșe, în timp ce pomul se îndoia în toate părțile în bătaia vântului - ce pot spune, sunt norocoasă că nu am picat din el, cu toate că eram forte aproape de multe ori. Dar prada de război a făcut totuși să merite cele 2 ore de echilibristică în vârful pomului.


23 mai 2015

Plăcinta cu branza de vreme ploioasa

Nu știu cum sunteți voi, dar când afară plouă și sunt blocată în casă, îmi vine un chef nebun de copt plăcinte, prăjituri, făcut teiței și tot felul de ocupații din astea de ”babă” cu mulți nepoți și multe guri de hrănit. Problema este că odată ce le fac, fiind așa vreme urâtă, nu mă prea pot abține să nu le și gust, iar dintr-un colțișor se fac brusc câteva bucăți serioase, apoi vin regretele, apoi starea de bine, apoi iar regrete și tot așa - cred că știți sentimentul. Norocul a fost că am avut musafiri neașteptați, numai buni de hrănit cu plăcinta mea cu brânză :o) 

Iar pentru că între timp s-a mai vremuit iar soarele a binevoit să își facă apariția, poate nu pentru mult timp, voi trece direct la rețetă - pentru că mă așteaptă o sesiune de plajă + exerciții pe terasă, yey (pedeapsa de după plăcintă, și da, mă bucur de pedeapsă!). 

Dar să revenim la plăcintele noastre, ea este inspirată de la restaurantul Radha Damodara, dacă ați mâncat plăcinta lor faimoasă cu brânză, știți despre ce vorbesc - este umedă, cremoasă, incredibil de gustoasă, blatul foarte subțire, o placere ”ne”vinovară, sau mai mult vinovată dacă ne gândim cât de bine ne pică și cu câtă satisfacție o savurăm. Pot spune că este cea mai bună plăcintă (sau poate voi ați spune prăjitură, dar eu am crescut cu placinte, nu cu prăjituri) cu brânză mâncată vreodată, așa că era de la sine înțeles că urma să o imit la un moment dat, iar acel moment a sosit azi dimineață, pe vreme rea, când mintea mea se gândea doar la mâncare reconfortantă, bună pentru suflet, rea pentru corp, evident (tot ce e bun, e de fapt rău..).


Ingrediente pentru umplutură:
  • 1.3kg de brânză dulce de vaci proaspătă și moale
  • 6 linguri de zahăr
  • 100g de stafide
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 500ml de lapte
  • 4.5 linguri de griș + extra pentru presărat
Ingrediente pentru blat:
  • 1 1/2 cană de făină
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 100ml de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 linguriță de sare
  • 200ml de iaurt
Pentru umplutură: se fierbe grișul (4.5 linguri) în 500ml de lapte + 2 linguri de zahăr - se lasă apoi la răcit, amestecând din când în când.
Brânza de vaci se mixează cu zahărul rămas, adică 4 linguri și cu zahărul vanilat, până devine omogenă și cremoasă, apoi când grișul e rece, se adaugă și acesta, mai mixând bine pentru omogenizare.

Se prepară blatul amestecând toate ingredientele, se împarte în 2 părți egale care se întind în 2 foi subțiri. Se pune prima foaie într-o tavă adâncă, tapetată cu hârtie de copt sau bine unsă, apoi deasupra se presară un strat subțire de griș, se pune umplutura, iar la final ultima foaie. 

Plăcina se pune în cuptorul încins pentru 1h aprox, la foc mic-mediu.
Nu vă speriați dacă începe să bolborosească, crema este foarte moale când e fierbinte, chiar curge - de aceea trebuie folosită o tavă adâncă. După ce o scoateți din cuptor, plăcinta trebuie lăsată neapărat la răcit, cam 2h, pentru ca umplutura să se întărească.



20 mai 2015

În grădina miraculoasă a mamei mele

Grădina mamei mele este un loc minunat, plin de verdeață abundentă, flori care mai de care mai colorate și mai frumoase, pomi roditori, iarbă proaspătă, pisici grase și leneșe, găini sănătoase și pufoase care se plimbă în voie prin livadă. 









18 mai 2015

Cel mai frumos fel de a începe ziua

1. Yoga



2. Smoothie de capsuni si banane: 2 căni de căpșuni + 1 banană + 1/3 cană apă + blender = cel mai bun și mai simplu smoothie


3. Nu îți pasă că întârzii la servici, că doar e luni și te simți prea bine să îți strici ziua cu așa un mic detaliu :o)

Chiftele din soia

Azi a fost ziua mult așteptatelor chiftele din soia ale doamnei Ștefania care m-a răsfățat acum câteva weekend-uri cu o puzderie de preparate vegane extraordinar de bune! Ca să vă faceți o idee despre acet minunat ospăț, trebuie să vă imaginați o masă la care stau 6 persoane, din care una vegană (adică subsemnata), masă pe jumătate plină cu care mai de care delicatese adresate persoanei în cauză, iar cealaltă jumătate, celorlalte persoane, mai carnivore din natură. Era de la sine înțeles că persoana vegană era în al nouălea cer și nu mai știa din ce să mai guste, încercând din răsputeri să savureze fiecare îmbucătură fără a se repezi ca un lup hămesit la primua farfurie așezată cu grijă în fața ei.

Dar destulă vorbă, hai să vedem cum sunt aceste chiftele.


Ingrediente pentru o tavă (cât vedeți în poză):

  • 500g de soia boabe
  • amestec de legume uscate (un fel de vegeta bio, fără monoglutamat de sodiu - se găsește la magazinele naturiste)
  • 3 linguri de făină
  • 3 linguri de semințe de in măcinate
  • 2 cepe verzi
  • 1 usturoi verde
  • 1 legătură mică de mărar
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • sare, piper
Se fierbe soia cu amestecul de legume uscate, cam 1 - 1 1/2 ore (sincer, nu mai știu cât a fiert, dar până ce soia e moale, dar nu terci, în principiu). Se lasă la răcit în această zeamă, care se păstrează ulterior, când scoatem boabele de soia. Se pune soia și restul ingredientelor în robotul de bucătărie împreună cu 1/4 - 1/3 cană de zeamă de la soia.
Formăm apoi cu mâna umezită chitele rotunde sau de orice formă doriți, le punem în tavă iar apoi în cuptor la foc mediu pentru o oră, aprox. Nici asta nu mai știu exact că doar nu le-am urmărit eu atent - era prea frumos și însorit afară, dar după o oră le verificăm - ele sunt crocante în exterior dar moi în interior.



Eu le-am înfulecat imediat ce au ieșit din cuptor, așa fierbinți cum erau (acesta este fetișul meu cu mâncarea abia scoasă din cuptor, ce să-i faci), dar sunt excelente și reci, mai ales puse într-o salată mare și frunzoasă pentru un aport de textură și proteine.

17 mai 2015

Fasole groasa ”când Moldova întâlnește India”

Mama prepară această rețetă de fasole groasă de când mă știu, nu mă înțelegeți greșit, este extraordinar de bună, mai ales că fasolea provinde tocmai din grădina bunicii mele din Moldova, unde crește liniștită, sănătoasă și nestingherită pe tulpinile de porumb din grădină. Mai bio de atât nici nu se poate! Dat azi, când restul populației saliva la fasolea cu ciolan ce urma să fie pregătită după ce fasolea de bază a fiert laolaltă, urmând ca o parte să devine vegană iar cealaltă extra carnivoră cu extra ciolan, pentru oameni serioși, unde Dumnezeu am rămas îm frază, m-am supărat un pic și am decis să îi fac un twist și fasolii mele (aparent am fost singurul om neserios care își păștea fasolea plină cu ”buruieni” la masă). Twist e mult spus: m-am dus la dulapul cu condimente al mamei mele și am scotocit după ceva mai ”exotic”, adică turmeric, chimen, din astea. Apoi am luat câțiva căței de usturoi și i-am dat drumul la schimbarea la față a fasolei, după cum urmează. 

Știați că fasolea albă conține mai mult calciu decât lactatele?

Rețeta de bază este cea de fasole groasă postată acum vreo 2 ani pe blog, o găsiți aici.
Apoi la aceasta am adăugat frunzăraie mai multă din grădină, adică pătrunjel, mărar, leuștean, 1 lingură de turmeric, 1 de chimen măcinat (cantitățile nu sunt precise, jucați-vă cu ele și puneți cât vi se pare ok) și câțiva căței de usturoi (the more the merrier, normal!) pe care l-am prăjit 2 secunde alături de condimente în ulei, turnat peste mâncarea de fasole. Cam atât, destul de banal, nu? 

Rezultatul a fost unul neașteptat de bun și vizual atrăgător, având în vedere că totul fusese un experiment, un fel de Moldova întâlnește India în bucătărie.



Iar pentru cei care strâmbă din nas că fasolea ”se duce” repede și că într-o jumătate de oră îți este iar foame, asta bine-înțeles dacă nu o ”îmbunătățești” cu niște ciolan afumat, să știți că cele două porții mâncate cu mare poftă mi-au ținut de foame până seara, când am avut încă destulă energie pentru a-mi practica rutina preferată de exerciții la aer curat, pe terasă (probabil un mix de sweat and tears and sunbathing), timp în care restul populației de carnivori stăteau leneși cu burta la soare sau umbră, încă digerându-și mâncarea.


Normal că Inei și Lorei li se iartă faptul că stau leneșe cu burta la soare :o)



11 mai 2015

Mai