5 iunie 2015

Brownies vegane versiunea 1.0

Prima incercare de a face brownies ca la carte, adică moi, umede, dense, ciocolătoase, dar vegane! Aparent este o intreagă teorie nu lipsită de controvese și legende în jurul rețetei ideale de brownies vegane, cu ingrediente care mai de care mai ciudate și combinații mai mult sau mai puțin dubioase. Unii au incercat ani de-a rândul să găsescă “the holy grail of vegan brownies”, eșuând la fiecare versiune, îmbunătățind-o, iar eșuând și tot așa, până ce, după o viață întreagă de om petrecută obsedând fevril asupra acestui desert decadent, au găsit combinația câștigătoare! Ca mai apoi să o posteze triumfator pe un blog sau site și a rămâne moștenire umanității! O viață nobilă, ce mai!

Cam așa îmi văd eu viitorul în ale brownies-urilor! Ieri seara a fost prima încercare. Am făcut eu tot ce am putut pentru a absorbi cât mai multa “teorie” de pe net, din experiențele altora, de la înlocuitori de ouă (cică oul este cheia) cum ar fi semințe de in, mere, dovlecei, banane, la timpi de coacere, ciocolată vs cacao, apă rece vs apă calda, ulei vs margarină. Pfiu! (Acum să va imaginați o frunte plina de sudoare). Până la urmă am decis să merg cu versiune personală, așa cum îmi taie mie capul! Așa cum e și cel mai distractiv de fapt, cand iți dai frau liber imaginației!

Zis și făcut! Am procedat după cum urmează.

Am pregatit, sau inșirat pe masa din bucătărie următoarele ingrediente:
  •  2 căni de făină 000
  •  1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  •  1/2 linguriță de sare
  •  3 mere
  •  1/2 - 2/3 cană de ulei de floarea soarelui
  •  apă
  •  2 ciocolate de 100g fiecare (eu am folosit cu 55% cacao)
  •  3 linguri de semințe de in măcinate
  •  1/2 cană de zahăr
  •  2 plicuri de zahăr vanilat
  •  1 lingură de cafea instant
  •  1/2 cană de nuci
Prima oară am măcinat semințele de in și le-am pus în 1/2 cană de apă rece, pentru a se îngroșa.
Între timp am ras merele pe care le-am fiert cu 1 cană de apă pentru vreo 20 de minute, până ce apa s-a evaporat iar merele au devenit moi, ca un sos. Apple sauce! Când sosul a fost gata, am adăugat încă vreo 2-3 linguri de apă, cafeaua instant și ciocolata tăiată în bucăți, pentru a se topi.

Am dat drumul la cutor, la 180 de grade. Am pus făina, bicarbonatul și sarea într-un castron, le-am amestecat bine, în alt castron am pus uleiul, zahărul normal și cel vanilat, împreună cu semințele de in ingroșate, am amestecat bine. Apoi am pus peste sosul de mere cu ciocolată, iar totul peste castronul cu făină. Am amestecat aluatul, nu foarte tare, apoi am adăugat și nucile.

Am pus aluatul într-o tavă mai mică, tava la cuptor pentru 25 de minute.



Rezultatul: Gust bun, bogat, ciocolătos, nu uscat, dar nici umed așa cum aș fi vrut să fie. Erau parcă prea cakey și pufoase, ideale pe de altă parte ca blat pentru un tort de cicolată! Din acest motiv am și postat rețeta. Nu este întocmai de aruncat la gunoi.
Cum erau așa de multe porții într-o tavă atât de mare, am făcut bine și am gustat un colțișor, să nu mor proastă, iar restul l-am împachetat pentru a duce colegilor de la servici, care s-au bucurat enorm și au păpat repede toată tava de brownies! Însemnă că totuși au fost un succes!

Dar nu vă temeți, nu ați scăpat așa ușor, urmează încercarea numărul 2, în curând, so stay tuned for more action and adventure!



Niciun comentariu: