Nu știu cum sunteți voi, dar când afară plouă și sunt blocată în casă, îmi vine un chef nebun de copt plăcinte, prăjituri, făcut teiței și tot felul de ocupații din astea de ”babă” cu mulți nepoți și multe guri de hrănit. Problema este că odată ce le fac, fiind așa vreme urâtă, nu mă prea pot abține să nu le și gust, iar dintr-un colțișor se fac brusc câteva bucăți serioase, apoi vin regretele, apoi starea de bine, apoi iar regrete și tot așa - cred că știți sentimentul. Norocul a fost că am avut musafiri neașteptați, numai buni de hrănit cu plăcinta mea cu brânză :o)
Iar pentru că între timp s-a mai vremuit iar soarele a binevoit să își facă apariția, poate nu pentru mult timp, voi trece direct la rețetă - pentru că mă așteaptă o sesiune de plajă + exerciții pe terasă, yey (pedeapsa de după plăcintă, și da, mă bucur de pedeapsă!).
Dar să revenim la plăcintele noastre, ea este inspirată de la restaurantul Radha Damodara, dacă ați mâncat plăcinta lor faimoasă cu brânză, știți despre ce vorbesc - este umedă, cremoasă, incredibil de gustoasă, blatul foarte subțire, o placere ”ne”vinovară, sau mai mult vinovată dacă ne gândim cât de bine ne pică și cu câtă satisfacție o savurăm. Pot spune că este cea mai bună plăcintă (sau poate voi ați spune prăjitură, dar eu am crescut cu placinte, nu cu prăjituri) cu brânză mâncată vreodată, așa că era de la sine înțeles că urma să o imit la un moment dat, iar acel moment a sosit azi dimineață, pe vreme rea, când mintea mea se gândea doar la mâncare reconfortantă, bună pentru suflet, rea pentru corp, evident (tot ce e bun, e de fapt rău..).
Ingrediente pentru umplutură:
- 1.3kg de brânză dulce de vaci proaspătă și moale
- 6 linguri de zahăr
- 100g de stafide
- 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
- 500ml de lapte
- 4.5 linguri de griș + extra pentru presărat
Ingrediente pentru blat:
- 1 1/2 cană de făină
- 1/2 plic de praf de copt
- 100ml de ulei de floarea soarelui
- 1/2 linguriță de sare
- 200ml de iaurt
Pentru umplutură: se fierbe grișul (4.5 linguri) în 500ml de lapte + 2 linguri de zahăr - se lasă apoi la răcit, amestecând din când în când.
Brânza de vaci se mixează cu zahărul rămas, adică 4 linguri și cu zahărul vanilat, până devine omogenă și cremoasă, apoi când grișul e rece, se adaugă și acesta, mai mixând bine pentru omogenizare.
Se prepară blatul amestecând toate ingredientele, se împarte în 2 părți egale care se întind în 2 foi subțiri. Se pune prima foaie într-o tavă adâncă, tapetată cu hârtie de copt sau bine unsă, apoi deasupra se presară un strat subțire de griș, se pune umplutura, iar la final ultima foaie.
Plăcina se pune în cuptorul încins pentru 1h aprox, la foc mic-mediu.
Nu vă speriați dacă începe să bolborosească, crema este foarte moale când e fierbinte, chiar curge - de aceea trebuie folosită o tavă adâncă. După ce o scoateți din cuptor, plăcinta trebuie lăsată neapărat la răcit, cam 2h, pentru ca umplutura să se întărească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu