18 mai 2015

Chiftele din soia

Azi a fost ziua mult așteptatelor chiftele din soia ale doamnei Ștefania care m-a răsfățat acum câteva weekend-uri cu o puzderie de preparate vegane extraordinar de bune! Ca să vă faceți o idee despre acet minunat ospăț, trebuie să vă imaginați o masă la care stau 6 persoane, din care una vegană (adică subsemnata), masă pe jumătate plină cu care mai de care delicatese adresate persoanei în cauză, iar cealaltă jumătate, celorlalte persoane, mai carnivore din natură. Era de la sine înțeles că persoana vegană era în al nouălea cer și nu mai știa din ce să mai guste, încercând din răsputeri să savureze fiecare îmbucătură fără a se repezi ca un lup hămesit la primua farfurie așezată cu grijă în fața ei.

Dar destulă vorbă, hai să vedem cum sunt aceste chiftele.


Ingrediente pentru o tavă (cât vedeți în poză):

  • 500g de soia boabe
  • amestec de legume uscate (un fel de vegeta bio, fără monoglutamat de sodiu - se găsește la magazinele naturiste)
  • 3 linguri de făină
  • 3 linguri de semințe de in măcinate
  • 2 cepe verzi
  • 1 usturoi verde
  • 1 legătură mică de mărar
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • sare, piper
Se fierbe soia cu amestecul de legume uscate, cam 1 - 1 1/2 ore (sincer, nu mai știu cât a fiert, dar până ce soia e moale, dar nu terci, în principiu). Se lasă la răcit în această zeamă, care se păstrează ulterior, când scoatem boabele de soia. Se pune soia și restul ingredientelor în robotul de bucătărie împreună cu 1/4 - 1/3 cană de zeamă de la soia.
Formăm apoi cu mâna umezită chitele rotunde sau de orice formă doriți, le punem în tavă iar apoi în cuptor la foc mediu pentru o oră, aprox. Nici asta nu mai știu exact că doar nu le-am urmărit eu atent - era prea frumos și însorit afară, dar după o oră le verificăm - ele sunt crocante în exterior dar moi în interior.



Eu le-am înfulecat imediat ce au ieșit din cuptor, așa fierbinți cum erau (acesta este fetișul meu cu mâncarea abia scoasă din cuptor, ce să-i faci), dar sunt excelente și reci, mai ales puse într-o salată mare și frunzoasă pentru un aport de textură și proteine.

Niciun comentariu: