6 mai 2010

Apa, dreptul nostru?

Nu daca poti face multi bani din ea, lasand intreaga umanitate sa traiasca intr-o mare minciuna si mascarada.

Totul este impotriva noastra: avem nevoie de apa pentru a supravietui asa ca avem doua optiuni: bem apa de la robinet sau cumparam apa imbuteliata. Optinea numarul 1 are un dezavantaj imens, intentionat si cu nerusinare introdus in societatea noastra: apa de la robinet nu se poate bea! Cel putin aceasta este situatia in orasul in care locuiesc eu. Are miros oribil, gust dezgustator, abia poti face un dus fara sa ii simti compozitia fatala de substane chimice toxice. Asa ca ne adresam optiunii numarul 2: cumparam apa imbuteliata, la 20l, la 5l, la 2l, la 0.5l, cu bule, fara bule, partial decarbogazificata, nepartial carbogazificata si dumnezeu mai stie ce, toate sub eticheta de "apa minerala", fara sa stim ca de fapt majoritatea apei imbuteliate tot apa de la robinet este. Cumparam apa, peturi peste peturi, poluam pamantul, facem rampe de gunoi pe campiile inflorite, in padurile infrunzite, in rauri, pe lacuri, ne consumam cu sete toate resursele pentru a produce banalul pet, traim pe un imens munte de gunoi!

Dar inainte sa ma las dusa de valul de indignare, aici este un film pentru cei carora le pasa si pentru cei carora inca nu le pasa:

5 mai 2010

Hummus

Ingrediente:
  • 250g naut
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 50g seminte crude de susan
  • fulgi de ardei iute sua ardei iute proaspat
  • 1/2 lingurta de boia, plus mai mult pentru decor
  • ulei de masline
  • 4-5 catei mici de usturoi
  • patrunjel tocat
  • sare

Se spala bine nautul, pana cand apa iese curata. Se lasa in apa peste noapte, adaugand 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi se varsa apa si se mai lasa in alta apa (fara sare sau bicarbonat) pentru cateva ore.
Se fierbe natul (fara sare) 1 1/2 ore, pana cand e moale si se zdrobeste usor. Se lasa la racit. Se pastreaza o parte din apa in care a fiert natul.

Intr-un robot de bucatarie se combina nautul, semintele de susan, zeama de lamaie, uleiul de masline, boiaua, sarea. Daca pasta e prea groasa, se mai pune apa de la natul fiert. In final se inglobeaza si fulgii de ardei iute si se toarna pasta intr-un vas, decorand cu boia, cateva picaturi de ulei de masline si patrunjel.

Muffins banana bread

Ingrediente pentru 12 muffins sau pentru 1 chec
  • 3 banane medii foarte coapte
  • 1/4 cana sos de mere sau mere rase
  • 1/4 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1 cana faina integrala
  • 1 cana faina alba
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucusoara
  • 1/2 lingurita sare

Se zdrobesc bananele, se adauga sosul de mere, zaharul si uleiul.
Se combina ingredientele solide: faina, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si sarea. Se amesteca cu celelalte ingrediente.

Se pune aluatul in 12 forme de muffins sau intr-o tava de chec. Se pune tava la cuptor pentru 20-25 minute daca facem muffins, sau pentru 45-50 daca facem chec, la foc mediu, verificand din cand in cand.

Observatie: muffins-urile sunt de marime medie. Daca dorim sa fie mai mari, se mai poate adauga inca 1/3 sau 1/4 din toate ingredientele.

24 aprilie 2010

Salata de teitei de orez in stil vietnamez



Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 morcov mare
  • 5 castraveti mici
  • 4-5 fire de ceapa verde
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • 5 ridichi mici
  • 1 ardei gras mic
  • 100g arahide prajite
  • o legatura de patrunjel, tocat
  • 1 lamaie
  • ulei de masline si sare
  • 2-4 lingurite zahar brun
Se fierb teiteii si se lasa la racit. Se taie legumele in fasii lungi si subtiri. Se ameteca toate legumele si teoteii, se adauga zeama de la lamaie, zaharul, patrunjelul tocat, arahidele, uleiul de maslien si sarea dupa gust.

21 aprilie 2010

Chec de ciocolata cu stafide si nuci

Ingrediente pentru 1 chec:
  • 2 cana faina alba
  • 2-3 linguri cacao cernuta
  • 1 lingurita vanilie
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura otet
  • 3/4 cana zahar
  • 1 cana apa
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cana stafide
  • 1/2 cana nuci prajite si taiate marunt sau zdrobite

Se amesteca faina cu praful de cacao, scortisoara, sarea, praful de copt, birabonatul de sodiu.
Separat, se amesteca zaharul cu apa, uleiul, otetul si vanilia. Se toarna continutul primului castron peste cel ce-al doilea. La sfarsit de adauga stafidele si nucile.

Se toarna aluatul intr-o tava de chec unsa bine cu ulei si se pune la copt 40-45 minute la foc mediu, verificand din cand in cand.

Hraniti-va creierul

La fel ca celelalte organe, creierul are nevoie de o dieta sanatoasa pentru a functiona la parametri optimi. Odata cu trecerea anilor, poate obervam cum ne lasa memoria, nu mai suntem atat de concentrati, nu ne vin in minte cuvinetele pe care le cautam sau evenimente din trecut, totul devine parca mai greu de inteles si de urmarit. Acesta lucru nu este normal si este cauzat in mare parte de mancarea pe care o consumam zi de zi. Unele alimente promoveaza un creier sanatos, altele in schimb pot cauza problemele enumerate mai sus. Cu cat incepem mai repede sa mancam echilibrat, cu atat mai bine pentru creierul nostru.
Dar care sunt aceste alimente atat de prietenoase creierului?

Grasimile esentiale - acizii grasi omega 3 sunt poate cele mai importante ingrediente pentru o fonctionare normala a celulelor si a creierului. Niveluri scazute de omega 3 au fost mereu asociate cu totul incepand de la depresie, anxietate, pana la comportament bipolar si dementa.

Membranele celulare sanatoase, formate avand cantitati normale de omega 3, sunt flexibile si usureaza comunicarea interneuronala, avand drept consecinta o memorie ascutita, gandire mai clara si un comportamt optimist si echilibrat.
Membranele celulare nesanatoase, formate cu grasimi hidrogenate si uleiuri industriale, duc lipsa de flexibilitate, avand drept consecinta probleme de memorie, disfunctiuni mentale si dezechilibre comportamentale.

Aici sunt mai multe informatii despre diferitele tipuri de grasimi care se gasesc in alimente, iar aici despre acizi grasi omega 3.

Ce ar trebui sa mancam: seminte de in, de canepa, nuci: alune, nuci, migdale, nuci macadamia, ulei de masline extra virgin, avocado.

Antioxidantii - vitaminele C, E si A pot ajuta la reducerea pagubelor produse de radicalii liberi. Unii antioxidanti din hrana pe care o consumam influenteaza direct diferite parti ale creierului, cum ar fi memoria, in special memoria spatiala.

Ce ar trebui sa mancam: orice fruct sau leguma. Cele mai bogate in antioxidanti includ: zmeura, capsunele, murele, strugurii negri. Beti ceai verde sau negru sau mancati zilic o bucatita de ciocolata extra neagra, condimentati-va viata cu turmeric (plin de antioxidanti si de produsi antiinflamatori).

Vitamina B - folatii, B12 si B6, pot reduce riscul aparitie problemelor de memorie, inclusiv a bolii Alzheimer, si de asemnea pot imbunatati sanatatea cardiovasculara.

Ce ar trebui sa mancam: cereale integrale, legume verzi inchise, fasole, linte, mazare.

Mineralele - zinc, fier si magneziu, promoveaza perfomanta mentala si starea generala de bine.

Ar trebui sa mancam alimente bogate in fier si in vitamina C, pentru o absorbtie mai buna a fierului.
De asemenea nelipsite ar trebui sa fie si alimentele bogate in zinc: naut, fasole, drojdie alimentara, musli, semintele de dovleac, cereale integrale, arahide, orez brun, cartofi, migdale, mazare, smochine, nuci de Brazilia, portocale. Pentru mai multe alimente bogate in zinc:
Si nu in ultimul rand, alimentele bogate in magneziu: migdale, nucile caju, spanac, nucile, cerealele integrale, fulgii de ovaz, cartofi, arahide, tarate, orez brun, linte, fasole, banane, stafide, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea soarelui. Pentru mai multe, vizitati:

Proteinele - aminoacizii, caramizile constituente ale proteinelor, reprezinta neurotransmitatorii din creierul si din intregul nostru corp. Toate proteinele sunt formate doar din opt aminoacizi esentiali, pe care hrana trebuie neaparat sa ii contina. Lipsa de proteine va avea urmari cum ar fi o minte neclara, dificultati de concentrare, stare de anxietate si depresie.

Unul dintre neurotransmitatori este serotonina. Lipsa acesteia poate cauza depresie, anxietate, iritabilitate si tulburari de somn. In acest moment multa lume apeleaza la o gustare dulce sau la carbohidrati procesati pentru a-si aduce nivelul de enegie la normal, dar rezultatul este o oscilatie brusca a nivelului de serotonina, iar finalul o prabusire a nivelului acesteia, si cercul vicios continua la nesfarsit.
Triptofanul este aminoacidul primar din care este creata serotonina. Surse alimentare bune includ: cicolata neagra, orezul brun, cerealele integrale, bananele, semintele de in, arahidele (crude), lintea (cruda), migdalele, alunele de padure, sparanghelul, mazarea (cruda).

Aici sunt mai multe informatii despre proteine si surse alimentare.

Carbohidratii sunt singura si cea mai importanta sursa alimentara pentru o sanatate de lunga durata si o functionare optima a creierului. Carbohidratii despre care vorbesc sunt cei gasiti in surse vegetale neprocesate si integrale, cum ar fi: legume, fructe, cereale integrale, nuci, seminte, verdeturi, condimente. Acestia au un efect pozitiv asupra starii noastre de spirit, deoarece elibereaza incet si treptat zaharuri in sistemul nostru circulator si impiedica oscilatiile bruste ale glicemiei si insulinei, toxice pentru creier.

Aceste tipuri de carbohidrati mentin de asemenea constant nivelul de serotonina. Carbohidratii contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie sa functioneze normal, incetinind absorbia de grasimi si zaharuri si mentinandu-ne starea generala de spirit echilibrata.

Pentru a citi mai multe despre alimentele cele mai bune pentru creierul nostru, puteti vizita:

20 aprilie 2010

Zaharul


Din nou am citit un articol interesant si in acelasi timp socant despre unul dintre ingredientele noastre preferate: zaharul, in mod special fructoza.
Ce stim despre fructoza? Ca este continuta in fructe si este prin urmare sanatoasa? Gresit!

Fiind cel mai popular indulcitor, fructoza, este prezenta poate in toate alimentele procesate, inclusiv in asa numitele alimente cu nivel scazut de calorii sau in mancarea saugarilor. Este foarte des folosita ca sirop de porumb fiind de 20 de ori mai ieftina ca glucoza si mult mai dulce. Fructoza este metabolizata complet de catre ficat, avand efecte devastatoare asupra organismului. Este transformata in grasime, ducand la niveluri crescute ale colesterolului LDL, trigliceridelor, a presiunii arteriale si a glicemiei.
Fructoza se gaseste de asemenea in fructe, din acest motiv trebuie sa fim atenti sa nu consumam mai mult de 25g de fructoza pe zi.

Glucoza este alternativa sanatoasa cand vine vorba de indulcitori si este folosita direct, in forma sa pura, de catre celule din corp.
Cand cititi eticheta de pe un produs, tineti minte sa va feriti de sucroza (care contine fructoza si glucoza in cantitati egale) si in schimb alegeti produse care contin glucoza (dextroza) care este doar 70% dulce decat fructoza.

Toate aceste informatii si mult mai multe (inclusiv un film si "76 de feluri in care zaharul va poate distruge sanatatea") sunt la adresa:


14 aprilie 2010

Energizanti naturali

Pentru aceia dintre noi care lucreaza la birou, 8 ore in fiecare zi, stand imobili pe un scaun, nivelul de energie poate varia de la inceputul pana la sfarsitul zilei, ajungand sa fim atat de storsi de putere incat vrem sa ne aruncam direct in pat si sa dormim. Deoarece nu am fost niciodata a mare fana a dormitului in timpul zilei (pare o pierdere din timpul nostru in care am putea face poate ceva important si o irosire a vremii insorite de afara), am gasit cateva sfaturi pentru a ne mentine nivelul de energie ridicat:
  • nu beti cafea. Cafeaua este un energizant care are o durata de viata foarte scurta, iar dupa ce o bem, ne putem trezi dintr-o data chiar mai obositi decat eram inainte. Cafeaua afecteaza de asemenea sensibilitatea la factori de stres, iar daca o bem dupa masa, ne-am putea strica somnul linistit de noapte de care avem atata nevoie.
  • nu mancati dulciuri. Dulciurile contin niveluri ridicare de fructoza, mult mai mult decat am avea vreodata nevoie. Ne fura energia vitala si de asemenea cauzeaza rezistenta la insulina, obezitatea, tensiunea arteriala ridicata, saracirea de vitamine si minerale esentiale, boli de ficat etc. Pentru a citi mai mult depre fructoza, puteti vizita:http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/01/02/HighFructose-Corn-Syrup-Alters-Human-Metabolism.aspx
  • faceti exercitii fizice sau faceti plimbari lungi si relaxante
  • respirati adanc o data la fiecare 10 minute
  • mancati polen
  • sau laptisor de matca
  • ginseng siberian
  • spirulina
  • cayenne
  • ciocolata neagra cu multa cacao
  • mere
  • suc de rodii
  • prune uscate
  • un snack energizant: fructe uscate, nuci si seminte
Pentru a citi mai mult:

11 aprilie 2010

Intr-un weekend innorat


Tocanita de ciuperci, mazare si cartofi

Foarte rapid si usor de facut... Poate prea usor.. dar cu un rezultat delicios!

Ingrediente:
  • 500g ciuperci (mai mult sau mai putin, nu are importanta) spalate si taiate felii
  • 4 cartofi medii, taiati felii
  • 400g mazare din conserva
  • 2 cepe medii taiate marunt
  • 3 rosii taiate felii
  • 1 ardei gras, taiat felii
  • 1/2 cana bulion (sau mai mult)
  • boia, piper, sare, 2-3 foi de dafin si cimbru
Se caleste ceapa cateva minute, se adauga ardeiul, apoi rosiile si cartofii, acoperind cu apa. Se pun 2-3 frunze dafin, cimbru, sare, piper si boia. Se lasa la fiert 10 minute.
Cand cartofii sunt apropate facuti, se adauga ciupercile, lasand sa fiarba 2-3 minute. Se adauga mazarea si bulionul.
Se serverste cu ceapa verde.


Salata de primavara

Aceasta salata este foarte usor de facut, obisnuiesc sa o prepar in fiecare weekend pe parcursul primaverii. Legumele sunt mereu diferite, pun ceea ca gasesc la piata sau la magazin in acel moment dat.

Ingrediente: 6 rosii medii (sau rosii cherry cate vreti), 1 salata verde, 1 broccoli mic, 8 ridichi, 1 castravete mare, 6 cartofi medii, 1 ardei gras, 6 fire de ceapa verde, 1 lamaie, ulei de masline, oregano, fulgi de ardei iute.

Se fierb cartofii in coaja, apoi cand sunt reci se taie felii. Se amesteca toate ingredientele, se asezoneaza cu sare, piper, oregano, suc de lamaie, fungi de ardei iute si ulei de masline

10 aprilie 2010

Primele analize


Din moment ce au trecut doua luni de cand a inceput experimentul meu vegan, si am fost, exceptand cateva ocazii (aceste ocazii au fost: pizza rolls-urile irezistibile si tarta cu prune delicioasa ale Crengutei si bunatatile facute de mama mea de Paste: pasca cu branza si smantana si evident, cozonacul pufos mancat cald cald abia scos din cuptor!) loiala acestei diete, am decis sa imi fac cateva analize de rutina.

Rezultatele au iesit toate normale, exceptand nivelul total de colesterol, care a iesit.. prea mic. Evident, mama mea a raspuns imediat: "Vezi! Pentru ca nu mananci carne! De unde sa iti iei cantitatea necesara de colesterol?" Suna cam ciudat, din moment ce oricine e obisnuit sa auda ca i se spune: "Ai colesterolul prea mare! ", dar mama mea nu era atat de departe de adevar, doarece, asa cum stim cu totii, alimentele de origine animala sunt cunoscute pentru cantitatea de colesterol pe care o contin. Stiu ca un nivel prea scazut de colesterol este de asemenea un lucru rau, indicand niste deficiente esentiale, la fel cum un nivel prea ridicat de colesterol este asociat cu anumite boli avand consecinte foarte periculoase.

Am gasit un articol foarte interesant despre nivelul scazut de colesterol (sunt niste lucruri inficosatoare aici..):

Care este solutia? Sa mananc mai multe grasimi saturate?! In ce alimente vegetale le gasesc?

Sursa principala de grasimi saturate sunt alimentele de origine animala: carnea si lactatele, dar si unele produse vegetale: lapte de cocos, unei de palmier, ulei de seminte de bumbac, unt de cacao si ciocolata.

Imi voi repeta analizele in cateva luni, sper ca pana atunci nivelul de colesterol va fi unul normal..

6 aprilie 2010

Prajitura cu roscove si visine

Ingrediente:

  • 1 1/2 cana faina alba
  • 1 cana zahar
  • 3 linguri praf de roscove
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura otet
  • 1 cana apa rece
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de vanilie Finesse
  • 500g visine fara samburi, proaspete sau congelate
  • 200ml frisca vegetala
  • o mana de fulgi de migdale culese de pe deal ( :o) sau cine nu are pe deal, din supermarket)
Amestecati toate ingredientele solide: faina (cernuta), praful de roscove (cernut), bicarbonatul de sodiu si sarea. In alt castron se amesteca ingredientele lichide: otetul, apa, uleiul si vanilia. Se combina.

Se unge o tava bine cu ulei, se aranjeaza visinele pe fund, cu cat mai multe cu atat mai buna va fi prajitura. Se toarna aluatul peste visine si se lasa la cuptor la foc mediu cam 45-60 de minute, verificand din cand in cand.

Se lasa prajitura la racit, iar cand e complet rece, se batre frisca si se pune neglijent peste, presarand in final fungii de migdale.


29 martie 2010

Vine Pastele, bine-mi pare...


In cinci zile va incepe cea mai importanta sarbatoare pentru noi Romanii. Nu este Craciunul, ci Pastele. Avand o insemnatate religioasa coplesitoare, intreaga tara sarbatoreste sosirea primaverii si minunea invierii. In afara de participarea la slujbele religioase, organizam mese fastuase in fiecare zi a acestei sarbatori. Cred va intrebati ce se serveste la aceste mese in zona in care locuiesc si de le dau asa o importanta.

Daca mancarea nu ar avea o importanta atat de mare in cultura noastra, nu m-as plange atat... Dar pentru noi, romanii, mancarea reprezinta centrul existentei noastre. Ea reuneste intreaga familie in jurul mesei de sarbatori, copiii si nepotii se intorc din diferitele parti ale tarii si chiar ale lumii, toata lumea participa la prepararea bucatelor si este considerata o jignire fara precedent daca refuzi sa gusti sau sa mananci orice iti este oferit cu atatea atentie si rabdare: oua rosii, friptura de miel, drob, sunca cu hrean, pasca de nenumarate feluri, sarmale, fripturi, carnuri peste carnuri, piramide de oua, stive de cozonaci si asa mai departe.

Din moment ce am o dieta vegana, am probleme.. Familia mea este 100% impotriva stilului meu de viata, sustinand ca este primejdios de periculos si ingrijorator si ca mai devreme sau mai tarziu ma voi imbolnavi de vreo boala care se naste din lipsa de carne, ca stiu pe cineva ca stie pe cineva care a trait astfel pentru cativa ani si in final a ajuns in spital regretand fiecare zi din viata sa. Iar miracolul este ca imediat ce a inceput sa manance din nou carne si lactate, s-a insanatosit! Asa ca, o spun cu regret, incerc sa evit intalniri cu parintii, deoarece discutia va fi mai devreme sau mai tarziu orientata spre dieta, legume, carne, lactate, oua etc. si indiferent ce argumente aduc, nu au nici o valoare pentru ei.

Dar nu am nici o scapare acest weekend. Este Pastele, carnea si ouale sunt pe fiecare masa si la ordinea zilei iar oamenii sunt foarte sensibili la anormalitati alimentare. Avand aceste impedimente, ma gandesc sa gatesc niste preparate vegane delicioase, numai bune pentru o sarbatoare atat de importanta. Inca mai culeg retete, dar meniul trebuie neaparat sa includa o prajitura pufoasa, poate o adaptare a unei retete de pasca (in care trebuie sa inlocuiesc cantitatile enorme de smantana sau branza cu altceva..), o salata care trebuie dupa care trebuie sa saliveze orice carnivor si un fel principal care poate concura cu fripturile obligatorii de miel sau de porc sau cu sunca noastra cea afumata. Momentan nu am idee care ar putea fi aceste feluri de mancare, iar cum timpul trece, trebuie neaparat sa imi incep cercetarile in acest domeniu! Asa ca, urati-mi noroc, sau, din moment ce sunt inca singura care imi cietsc blogul, imi urez eu mie noroc!

28 martie 2010

Vafe cu sos de mere



Ingrediente pentru 8 vafe:
  • 1/2 cana faina integrala
  • 3/4 cana faina alba
  • 1 cana lapte de orez sau apa
  • 200ml sos de mere sau mere rase
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri zahar brun
  • 1 tingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita ghimbir praf
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Sos de mere:
  • 1 cana sos de mere sau mere rase
  • 50g stafide
  • nuci, optional
  • 1 lingurita scortisoara
  • cateva picaturi de suc de lamaie, pentru a impiedica oxidarea merelor
Se amesteca toate ingredientele pentru vafe. Se coc vafele.
Se amesteca toate ingredientele pentru sosul de mere si se serveste impreuna cu vafele calde.

Mix all the sauce ingredients together and server with the warm waffles.

26 martie 2010

Salata de cous cous in stil nord african



Ingrediente:
  • 300g cous cous gatit
  • 320g rosii cherry, taiate in jumatati
  • 1 conserva amestec de fasole pt salata (~250g)
  • 1 conserva porumb (~250g)
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • patrunjel sau marar
  • sare
Se amesteca toate ingredientele, cous cous-ul trebuie sa fie rece. Se asezoneaza cu sare, patrunjel sau marar, ulei de masline.

Foarte usor si gustos! :o)

5 martie 2010

Fierul

Fierul este atat de important pentru ca reprezinta un factor esential in formarea hemoglobinei, aceasta combinandu-se cu oxigenul si transportandu-l prin organismul notru. Fiecare dintre noi stie ca deficienta de fier poate cauza anemie cu urmatoarele simptome: oboseala, dureri de cap, insomnie, lipsa poftei de mancare.

Absobtia fierului de catre organism depinde de forma de fier:
- fier hemic, gasit in alimente de origine animala; este usor asimilat de catre organism
- fier non-hemic, gasit in alimente de origine vegetala; este mai greu asimilat de catre organimsm, necesitand un supliment de vitamina C.

Mancaruri vegetale bogate in fier sunt:
- cereale pentru micul dejun
- cereale si grane: barja, orez, tarate
- legume: frunze de sfecla rosie, menta, patrunjel, frunze de nap
- spanac, fiert
- fasole, mazare, linte, soia
- contimente: turmeric
- seminte de dovleac, de susan, de floarea soarelui, migdale, nuci caju
- fructe uscate: prune, stafide, caise, curmale
- paine integrala
- unt de arahide bio

Daca consumam mai mult fier nonhemic, sau in mod exclusiv fier nonhemic, trebuie sa fim foarte atenti sa il combinam si cu alte alimente care faciliteaza absorbtia sa de catre organism, cum ar fi vitamina C. Asa ca, sau mancati legume bogate atat in fier cat si in vitamina C, cum ar fi broccoli, bok choy, sau asigurati-va necesarul de vitamina C din alte surse:
- ardei gras
- papaya
- citrice, capsune, mango, kiwi
- rosii
- cartofi
- varza
- legume verzi

Unele substante scad capacitatea de absorbtie a fierului nonhemic. Acestea se gasesc in mancaruri cum ar fi:
- spanac si ciocolata. Spanacul trebuie gatit pentru a maximiza absorbtia de fier.
- cereale si fasole
- ceai, cafea, vin rosu
- lactate

Pentru a citi mai mult despre fier:

4 martie 2010

Fa ceea ce iubesti!

Cred ca majoritatea dintre noi ne trezim la un moment dat plictisiti, uitandu-ne in gol la un monitor, la un zid, simtindu-ne pur si simplu inchisi intr-o colivie din care vrem cat mai urgent sa iesim. Cand fiecare zi e la fel ca cea dinainte, cand regretele te acompaniaza in fiecare noapte cand pui capul pe perna si incerci sa adormi, atunci e vremea de o schimbare!

Nu trebuie sa lasam plictiseala sa ne umple vietile si sa ne influentele fiecare decizie importanta. Asa cum au spus multi oameni mari inainte: "Viata e prea scurta!" sa o irosim pe lucruri inutile si care nu ne fac fericiti, impliniti si sa functionam la potentialul nostru maxim! Trebuie sa facem ceea ce iubim si ce stim cel mai bine, trebuie sa ne transformam serviciul sau scoala intr-o activitate pe care o facem cu placere si pentru care ne trezim plini de elan dimineata, trebuie sa ne gasim hobby-uri care ne ilumineaza zilele gri si lipsite de stralucire, trebuie sa ascultam muzica care ne inspira si ne da aripi, trebuie sa ne gasim inspiratia la oameni care au reusit deja in viata facand un lucru de care sunt indragostiti, punand trup si suflet si avand pe tot parcurul drumul optimism si in final mult succes.

Daca nu sunteti convisi ca asa ceva este posibil, aici este un film care, sper, va va deschide ochii, sau cel putin, va va face macar sa aveti o sclipire:



Nu stiu ce sa mai spun... Stiu ca este greu sa gandim astfel, sa ne schimbim intregul fel de a fi si intreaga noastra rutina zilnica cu care ne-am obisnuit deja. Poate suntem chiar prea plictisiti sa facem un pas spre o schimbare atat de importanta in viata.
Pentru aceia dintre noi care sunt prea prinsi deja in intregul sistem si in vietile lipsite de culoare, trebuie sa ne creem artificial o portita de scapare. Trebuie sa aplicam niste trucuri, sa facem orice pentru a evada din aceasta cusca metalica numita rutina, plictiseala, lipsa de perspectiva si prezenta, de vivacitate si interes, deoarece nu este una natuarala, ceva s-a intamplat la un moment dat si a ne-a indepartat intreaga personalitate de la starea sa originala caracterizata prin toate visele si sperantele noastre din copilarie si tinerete, si a inlocuit-o cu o versiune care se multumeste doar cu ce are. Cred ca acest proces se numeste maturizare, din pacate.. Daca asta este maturitate, atunci as prefera sa nu fiu adult niciodata!

Aici este un articol interesant despre apatie si cum ne afecteaza viata:

Intocmiti o lista cu goluri personale si lipiti-o pe perete chiar in fata voastra! Va poate ajuta sa le indepliniti, pas cu pas. Asa ca luati o foaie mare de hartie, multe culori si scrieti tot ceea ce doriti sa realizati si ce va face placere sa faceti. Nu va simtiti presati de necesitatile si doleantele altora, nu va lasati tentati sa va schimbati in persoana pe care o doresc cei din jur. Acest proiect este numai pentru voi, asa ca apucati-va de treaba chiar acum!

28 februarie 2010

Chec negru de cafea si ciocolata



Ingrediente pentru un bundt cake:
  • 1 3/4 cana de cafea proaspat facuta
  • 2/3 cup cacao cernuta
  • 1 1/2 cani zahar
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/3 cup suc de mere
  • 1/4 amidon de porumb
  • 2 lingurite vanilie sau 1 plic vanilie Finesse
  • 1 lingurita extract de migdale
  • 2 cani faina
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu
  • 1 1/2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • zahar praf pentru presarat
Fierbeti cafeaua la foc mic, adaugati praful de cacao. Lasati sa se raceasca.
Intr-un castron amestecati zaharul, uleiul, sucul de mere si amidonul pana cand zaharul este dizolvat. Adaugati apoi extractul de migdale si vanilia. Peste acestea se toarna cafeaua cu ciocolata.
Se cerne faina , se adauga praful de copt, bicarbonatul de sodiu, amestecand pana ce nu mai sunt cocoloase.

Se pune aluatul intr-o forma data bine cu ulei si se coace la foc mediu 45 de minute, verificand din cand in cand.

Cand e gata, se cerne zahar praf peste (dupa ce e rece). Se mananca complet racita. (A doua zi e si mai buna)