20 aprilie 2010

Zaharul


Din nou am citit un articol interesant si in acelasi timp socant despre unul dintre ingredientele noastre preferate: zaharul, in mod special fructoza.
Ce stim despre fructoza? Ca este continuta in fructe si este prin urmare sanatoasa? Gresit!

Fiind cel mai popular indulcitor, fructoza, este prezenta poate in toate alimentele procesate, inclusiv in asa numitele alimente cu nivel scazut de calorii sau in mancarea saugarilor. Este foarte des folosita ca sirop de porumb fiind de 20 de ori mai ieftina ca glucoza si mult mai dulce. Fructoza este metabolizata complet de catre ficat, avand efecte devastatoare asupra organismului. Este transformata in grasime, ducand la niveluri crescute ale colesterolului LDL, trigliceridelor, a presiunii arteriale si a glicemiei.
Fructoza se gaseste de asemenea in fructe, din acest motiv trebuie sa fim atenti sa nu consumam mai mult de 25g de fructoza pe zi.

Glucoza este alternativa sanatoasa cand vine vorba de indulcitori si este folosita direct, in forma sa pura, de catre celule din corp.
Cand cititi eticheta de pe un produs, tineti minte sa va feriti de sucroza (care contine fructoza si glucoza in cantitati egale) si in schimb alegeti produse care contin glucoza (dextroza) care este doar 70% dulce decat fructoza.

Toate aceste informatii si mult mai multe (inclusiv un film si "76 de feluri in care zaharul va poate distruge sanatatea") sunt la adresa:


Niciun comentariu: