29 martie 2010

Vine Pastele, bine-mi pare...


In cinci zile va incepe cea mai importanta sarbatoare pentru noi Romanii. Nu este Craciunul, ci Pastele. Avand o insemnatate religioasa coplesitoare, intreaga tara sarbatoreste sosirea primaverii si minunea invierii. In afara de participarea la slujbele religioase, organizam mese fastuase in fiecare zi a acestei sarbatori. Cred va intrebati ce se serveste la aceste mese in zona in care locuiesc si de le dau asa o importanta.

Daca mancarea nu ar avea o importanta atat de mare in cultura noastra, nu m-as plange atat... Dar pentru noi, romanii, mancarea reprezinta centrul existentei noastre. Ea reuneste intreaga familie in jurul mesei de sarbatori, copiii si nepotii se intorc din diferitele parti ale tarii si chiar ale lumii, toata lumea participa la prepararea bucatelor si este considerata o jignire fara precedent daca refuzi sa gusti sau sa mananci orice iti este oferit cu atatea atentie si rabdare: oua rosii, friptura de miel, drob, sunca cu hrean, pasca de nenumarate feluri, sarmale, fripturi, carnuri peste carnuri, piramide de oua, stive de cozonaci si asa mai departe.

Din moment ce am o dieta vegana, am probleme.. Familia mea este 100% impotriva stilului meu de viata, sustinand ca este primejdios de periculos si ingrijorator si ca mai devreme sau mai tarziu ma voi imbolnavi de vreo boala care se naste din lipsa de carne, ca stiu pe cineva ca stie pe cineva care a trait astfel pentru cativa ani si in final a ajuns in spital regretand fiecare zi din viata sa. Iar miracolul este ca imediat ce a inceput sa manance din nou carne si lactate, s-a insanatosit! Asa ca, o spun cu regret, incerc sa evit intalniri cu parintii, deoarece discutia va fi mai devreme sau mai tarziu orientata spre dieta, legume, carne, lactate, oua etc. si indiferent ce argumente aduc, nu au nici o valoare pentru ei.

Dar nu am nici o scapare acest weekend. Este Pastele, carnea si ouale sunt pe fiecare masa si la ordinea zilei iar oamenii sunt foarte sensibili la anormalitati alimentare. Avand aceste impedimente, ma gandesc sa gatesc niste preparate vegane delicioase, numai bune pentru o sarbatoare atat de importanta. Inca mai culeg retete, dar meniul trebuie neaparat sa includa o prajitura pufoasa, poate o adaptare a unei retete de pasca (in care trebuie sa inlocuiesc cantitatile enorme de smantana sau branza cu altceva..), o salata care trebuie dupa care trebuie sa saliveze orice carnivor si un fel principal care poate concura cu fripturile obligatorii de miel sau de porc sau cu sunca noastra cea afumata. Momentan nu am idee care ar putea fi aceste feluri de mancare, iar cum timpul trece, trebuie neaparat sa imi incep cercetarile in acest domeniu! Asa ca, urati-mi noroc, sau, din moment ce sunt inca singura care imi cietsc blogul, imi urez eu mie noroc!

Niciun comentariu: