Am ajuns la vedeta mesei: supa rece cu iaurt, pepene rosu si verde, fructe de padure si menta. Un deliciu!
13 iulie 2013
Meniu simplu si bun
Am ajuns la vedeta mesei: supa rece cu iaurt, pepene rosu si verde, fructe de padure si menta. Un deliciu!
Bucatarie italiana in inima orasului
Cine nu este hotarat ce fel de pizza sa isi aleaga sau este dezamagit de oferta slaba si de calitatea ce lasa de dorit intalnite la restaurantele sau pizzeriile obisnuite din oras, este sfatuit cu drag sa incerce una din cele 100 de feluri de pizza ce respecta strict retete originale italiene. Vegetarienii iubitori ai bucarariei italiene vor fi incantati de varietatea meniului necarnivor.
Duminica trecuta fiind o zi caniculara in Timisoara si avand planificata o plecare la Cluj, cheful si timpul de gatit acasa practic au disparut, venindu-mi totodata pofta de o bere buna, rece si de o pizza fierbinte si cheesy.
Pentru cine nu stie, nu mi-a placut berea niciodata, nu am incercat practic niciodata sa o beau, fiindu-mi mereu de ajuns sa o gust si sa imi dau seama ca nu e de mine; am fost insa foarte surprinsa cand am gustat din berea Tap 3, este fara alcool, tulbure si dulce.
Despre ce restaurant este vorba? Insieme in piata Unirii!
6 iulie 2013
"Noul" covor
Dupa aproape jumatate de secol de la nasterea sa, dupa o viata plina de povesti si destine umane uitate, covorul isi gaseste caminul in sufrageria noastra.
4 iulie 2013
Oboseală și gânduri de ora 12
Mi-am amintit brusc de medodii care îmi plac foarte mult din filme (care evident îmi plac și ele). Creierul face o sforțare finală să își aducă aminte și de altele, fără succes. Poate altă dată, zice el epuizat.
4. Pan's Labyrinth - Lullaby
5. Blade Runner - Memories of Green - Vangelis
6. Baraka - The Host of Seraphim - Dean Can Dance
18 iunie 2013
Fructe roșii de iunie și o mazăre proaspătă cu mentă
Și pentru că am fost la sat pentru a mă bucura de ultimele recolte delicate și aromate de iunie, nu am putut trece cu vederea minunatele flori ale mamei mele care împânzesc curtea și gradina.
Apoi, pentru că am descoperit în frigider niște minunate boabe de mazăre verde, proaspătă din piață, și pentru că de mult timp am vrut să încerc o rețetă de mazăre cu mentă, am decis repede, înainte să mă răzgândesc (din cauza protestelor unor tradiniționaliști din cadrul familiei :o) ), să îi dau o șansă.
Am cules din grădină și am pregătit:
- 2 cepe
- 1 cățel de usturoi
- un fir de mentă
- o mână de frunze de pătrunjel
- 500g de mazăre (nu din grădină, dar din piață)
14 iunie 2013
Muffins cu ciocolata si capsuni
- 4 1/2 căni de făină normală de grâu
- 2 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de sare
- 1/2 cană de praf de roșcove
- 1 1/2 cană de zahăr tos
- 1 tabletă de ciocolată cu multă cacao (peste 50%) tăiată mărunt
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
- 1 cană de ulei de floarea soarelui
- 2 linguri de oțet de mere
- 2 căni de căpșuni tăiate bucăți (și mari și mai mici)
- 1 2/3 cană de lapte de soia sau alt late vegetal
Muffins de ramas bun
Au inflorit din nou teii, vantul caldut si inmiresmat de vara adie usor, a sosit momentul schimbarii. In fiecare an, de fiecare data, parfumul imbatator si obsedant al teilor imi aminteste de clipele copilariei, ale sperantelor, ale planurilor marete pe care le are orice suflet optimist, naiv, indraznesc sa zic chiar ridicol de nesabuit de copil care isi are intreaga viata inaintea sa. De fapt viata nici nu incepuse pe vremea aceea, credeam ca pot deveni orice, oriunde, oricand, oricat de usor.
De fiecare data cand infloresc teii imi amintesc ca ii datorez acelui copil prostut macar sa incerc sa pasesc pe calea imposibila imaginata cu mult timp in urma si asternuta pe paginile mintii cu atata siguranta in viitor.
Totusi, pana la urma, cand vom fi dezgoliti de orice straie moderne, de orice ganduri de om mare si prefacatorii inutile, ce ramane din noi, in centrul solitar al sufletului nostru daca nu acelasi copil, cu sperantele si fricile sale.
Da, e categoric vremea schimbarii..
12 iunie 2013
Delicii vegane
11 iunie 2013
Pizza bună bună
Permițându-mi o mică pauză de la veganismele mele, am îndrăznit, cu mare plăcere, recunosc, să îmi comand, la o oră destul de târzie, ce e drept, pizza pe vatră: simplă, doar cu sos de roșii, mozzarella, ciuperci și busuioc. Mi-am zis: voi mânca doar 3 felii maxim! Zis și... aici se cam complică treaba!
Scurta așteptare (în care am băut bere fară alcool cu limonadă - eu care nu suport berea, de nicio culoare), a meritat, căci s-au ivit niște farfurii mari, aburinde, din care se întrezăreau margini rumenite și crocante.
De cum le-am văzut, mi-am dat seama că aici e ceva deosebit! Cine s-a săturat de pizza livrată acasă, sau mâncată în pizzerie/restaurant, gumoasă, încărcată, moale, nesavuroasă, cu ingrediente de proastă calitate și total nelalocul lor (aici îmi vine cu groază în minte ultima pizza mâncată, cu chiu cu vai, numai de foame: vegetariană cică, dar împopoțonată cu tot soiul de legume fierte absolut curioase în combinație cu pizza, fasole verde, mazăre, conopidă, bleah!), aici nu va fi dezamăgit.
Prima impresie: simplă, colorată, aromată, crocantă pe margini și subțirică în interior. Primul gust: blat neașteptat de ușor și pufos, și în același timp subțire și delicios; consistență umedă, ingrediente de bună calitate, cu gust adevărat, sos de roșii, și nu catch-up scârbos, mozzarella și nu alte prostii. Busuiocul, recunosc, putea să fie mai abundent (dar era oricum la cerere).
În scurt timp nu a mai rămas decât o felie :o)
Pizza quatro formaggi, la fel de gustoasă, cremoasă, un absolut deliciu pentru papilele gustative :o)
Muffins cu banane si capsuni
Să sărim peste niste etape, ore chiar, și sa ajungem la ora 12 (noaptea, nu ziua). Așa că, fiind o ora inuman de târzie, la care orice ființă cu puțină rațiune doarme sforăind de mult, ce puteam să fac altceva decât să aprind cuptorul și să îi dau drumul. Combinația de căpșuni cu banane este una clasică, iar ca muffins nu are cum să nu iasă bine! - m-am gândit în mintea mea beată de oboseală. Ia să vedem ce va ieși!
Ingrediente pentru 12 muffins:
- 2 căni de făină integrală
- 1 cană de făină normală
- 1 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 3/4 lingurită de sare
- 2 banane medii, bine coapte, zdrobite cu furculița
- 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
- 1/2 cană de zahăr brun (sau normal)
- 1 lingură de oțet de mere
- 1/2 cană de lapte vegetal
- 2 căni de căpșuni tăiate
8 iunie 2013
Muffins cu rubarba si cspsuni
Ingrediente pentru 12 muffins:
- 1 1/2 cană de făină integrală
- 1 cană de făină normală
- 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 cană de zahăr normal
- 1/3 cană de zahăr brun
- 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
- 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
- 1 cană de lapte de soia sau alt lapte vegetal
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 1/2 cană de rubarbă tăiată felii subțiri
- 1 cană de căpșuni tăiate bucăți
- fulgi de ovăz pentru decorat
Se combină celelalte ingrediente: uleiul, zahărul normal și cel brun, vanilia, oțetul și laptele.
Se adaugă fructele în castronul cu făină, amestecându-se, apoi se toarnă conținutul castronul cu lichide peste acesta. Nu se amestecă excesiv.
Se pune aluatul în tava de muffins, bine unsă cu ulei. Se pot folosi și hârtiute.
Se lasă la cuptor, cam la 180 de grade, pentru 25 de minute.
Se mânâncă de preferință reci, dar dacă nu aveți răbdare, și calde sunt bune :o) Atenție cum le scoateți din tavă, așteptați puțin să se răcească. Ele se vor lipi puțin de pereții tăvii.
6 iunie 2013
Muffins cu cocos
Ingrediente pentru 12 muffins mari sau 18 muffins medii:
- 1 conservă lapte de cocos gras (sau crema de cocos)
- 1 banană bine coaptă
- 1 cană de fulgi de cocos
- 3 căni de făină
- 7-8 rondele de ananas din conservă, tăiate mărunt
- 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
- 1 cană de zahăr brun
- 3/4 lingurită de sare
- 1 1/2 lingurită de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet de mere sau zeamă de lămâie
2 iunie 2013
Salata de rucola, dovlecel si rosii uscate
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 pachet de 125g de rucola
- 1 dovlecel mic (cam 350g)
- 1 cațel mic de usturoi
- 10 roșii uscate la soare
- ulei de măsline, sare