1 februarie 2014

Clatite cu unt de arahide si gem

Încă nu am m-am apucat de prânz (sau să ne apucăm mai bine zis, prânzul este o treabă de echipă, mai ales în weekend când îți poți face de cap cu o rețetă trăsnită de paste!), așă că m-am gândit că niște clătite ar fi numai bune de un brunch. Înițial am vrut să fac 3 umpluturi diferite, dar, cum îmi era tare lene de atâta muncă, am apelat din nou la ce era mai aproape în dulap: combinația imbatabilă - peanut butter and jelly, adică pe românește unt de arahide și gem. Nu știu dacă ați încercat, dacă nu, fugiți repede la un supermarket, sau la un magazin cu produse sănătoase mai bine, și luați un borcănel cu unt de arahide, fin sau chunky și un borcan cu gem, dacă nu aveți de la mama sau bunica :o) Evident că eu am avut de la mama, am combinat un magiun de prune, fără zahăr cu un gem de vișine, ușor dulce.




Ingrediente pentru (nu știu câte) clătite:
  • 2 căni de făină albă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sa sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 2 căni de lapte vegetal
  • apă cât trebuie
Ingrediente pentru umplutură:
  • unt de arahide
  • orice gem/dulceață/magiun preferați
Se face aluatul, amestcând toate ingredientele cu un tel, se mai pune apă pentru a obține consistența dorită (știți voi, așa, după ochi). Se coc clătitele.
Pentru a le umple, se pune peste ele câte un strat subțire de unt de arahide iar apoi un strat subțire de gem/dulceață/magiun.

Salata de vinete cu tahini

Încă o variantă a tradiționalei salate de vinete, versiune vegană, necomplicată, gustoasă și foarte rapidă. Cum de altfel și trebuie să fie o salată de vinete preparată pe timpul iernii, într-o dimineață friguroasă și leneșă. Să îi dăm drumul!


Ingrediente:
  • 500g de vinete (coapte și tocate) congelate, lăsate peste noapte la dezghețat
  • 3 lingurițe de tahini
  • 3-4 căței medii de usturoi (puneți 3 și dacă mai trebuie pe al patrulea)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • un strop de zeamă de lămâie
  • câteva fire de pătrunjel, tocate
  • sare după gust
Când vinetele sunt decongelate complet, se mai scurg de apă și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Se poate folosi și blenderul dacă vreți o textură mai cremoasă și fină.



26 ianuarie 2014

Mousse de spirulina

A sosit și ultima zi a rețelor care conțin proteine complete, vedeta zilei de azi este spirulina. M-am tot gândit cum ar fi un preparat unde spirulina este centrul atenției, să conțină și un fel de nuci pentru a compensa aminoacizii esențiali lipsă pentru a fi o proteină completă, și totuși gustul să nu fie exagerat de ”algos”. După câteva experimente, s-a născut acest mouse foarte simplu, ale cărui ingrediente se pot număra pe degete.


Ingrediente:
  • 1/3 cană de nuci caju crude
  • 1/2 cană de apă rece
  • 1 lingurița cu vârf de spirulină
  • 1/2 linguriță de praf de roșcove (opțional)
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
Se lasă nucile caju în 1/2 cană de apă câteva ore sau peste noapte. Se pun toate ingredientele în blender, tot cu apa în care au stat nucile caju.

Muffins de ciocolata ai ananas

Muffins din nou! Nu mă pot plicitsi niciodată de făcut muffins, se prepară pur și simplu atât de ușor și ies mereu cum trebuie :o)
De data aceasta am vrut să fie ciocolătoase, dar și fructoase. De mere m-am cam săturat, așa că am apelat la ananas (cred că se scuză folosirea fructelor din conservă acum iarna).



Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 căni de făină pt cozonac
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 3 linguri de praf de roșcove
  • 100g de stafide
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 cană de lapte vegetal
  • coaja rasă de la 1 portocală bine bine spălată și opărită
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 cană de ananas tăiat bucăți mici
Se amestecă: făina, bicabonatul, sarea, vanilia, praful de roșcove cu un tel, apoi se pun și stafidele.
Separat se combină: uleiul, laptele, zahărul, coaja de lămâie, zeama de vanilie și se toarnă peste conținutul primului castron. Se amestecă bine folosind o spatulă de cauciuc, iar la sfârșit se adaugă bucățelele de ananas bine stoarse de suc.
Se pune aluatul în tava de muffins tapetată cu hârtiuțe sau în forme de silicon și se lasă la cuptor la 180 de grade timp de 25-30 de minute. După 25 de minute se scoate tava din cuptor și se verifică dacă sunt coapte, dacă nu, se mai lasă 5 minute.

Legume la cuptor

Am preparat această rețetă de nenumărate ori de-a lungul iernii, și de fiecare dată mi-a fost prea lene să o documentez. Dar ieri a fost o zi productivă, fotografic vorbind, și am reușit, în sfârșit să mă mobilizez.
Se pot folosi diferite legume și fructe în această rețetă, rădăcinoase, cartofi, ceapă, praz, ciuperci, mere, gutui, preferatele mele fiind păstârnacul și cartofii dulci. Așa că, dați-vă frâu liber imaginației!

Ingrediente pentru o tavă mare:
  • 3 păstârnaci mari
  • 2 morcovi
  • 1 cartof dulce mare
  • 500g de ciuperci
  • 1 sfeclă roșie
  • ulei de măsline, sare


Se curăță toate legumele și se taie bastonașe. Ciupercile se curăță, nu se spală și se lasă întregi. Toate legumele se așează în tava mare de la cuptor, se presară peste ele puțin ulei de măsline și sare, și se lasă la foc mediu (180 de grade) cam 1 ora - 1 oră jumate, până când legumele sunt rumene. Dacă nu ajung să se rumenească, se pot pune la gril pentru câteva minute.


Bile proteice

Penultima rețetă din seria provocării proteinelor reunește diferite tipuri de nuci, cu fructe uscate și făina de cânepă plină de proteine. Inspirația a fost un baton cumpărat acum câteva zile ce avea un conținut similar, iar ca și gust bilele au ieșit cam la fel (doar forma nu, se pare că este mai ușor să faci bile decât să dai diferite forme, mai ales dacă ești un om leneș :P).
Aceste bile proteice sunt numai bune ca și snack de-a lungul unei zile friguroase de iarnă, sau ca un mic dejun rapid.


Ingrediente pentru 10-15 bile:
  • 1/2 cană de caju crud
  • 1/2 cană de amestec de migdale și nuci crude
  • 2-3 linguri de fulgi de cocos
  • 4 linguri de apă rece
  • 10 curmale
  • 2 linguri praf de roșcove
  • 4 linguri de făină de cânepă
Se lasă nucile în apă rece câteva ore sau peste noapte, apoi se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie și se mărunțesc bine. Dacă mai e nevoie de apă, se mai pune o lingură, iar dacă e prea gros se mai pune o lingură de cocos.
Se formează bile, batoane sau alte forme, care se pot da prin făină de cânepă, praf de spirulină, cocos sau nuci măcinate. Se țin la rece.

25 ianuarie 2014

Crema de tofu cu patrunjel

Azi cred că am exagerat cu sala, am stat 3 ore, nu am stat niciodată așa de mult, iar orele nu au fost ușoare deloc. Cu greu am rezistat eroic până la capăt, cu greu m-am târât până la mașină, apoi la magazin pentru niște cumpărături last-minute, iar apoi acasă. Tot norocul că azi i-a venit rândul rețetei cu tofu, poate cea mai rapidă și simplă masă care se poate prepara vreodată. Foamea de lup mi-a fost potolită, iar rețeta a ajuns astfel aici.


Ingrediente pentru 1-2 porții:
  • 1 pachet de tofu cu mărar, chimen sau simplu de la Inedit
  • 1 cățel mediu de usturoi
  • 1/2 dintr-un buchet de pătrunjel
Se taie tofu în 2 și se lasă în apă rece la desărat, minim 1 oră. Apoi se scurge de apă, se taie bucăți mai mici pentru a fi introdus în blender împreună cu 4 linguri de apă rece, cățelul de ustuoi și pătrunjelul. Cam atât.