21 ianuarie 2014

Salata de quinoa, fenicul si portocale

Prima rețetă în seria proteinelor. Vedeta este unul din alimentele mele preferate: quinoa.


Ingrediente pentru o porție mare:
  • 1/3 - 1/2 cană de quinoa
  • 2 căni de apă
  • 1 bulb de fenicul mai mic sau 1/2 dintr-unul mare curățat și tăiat subțire
  • 1 portocală mică tăiată feliuțe
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare după gust
Se fierbe quinoa cam 15 minute, se strecoară și se pregătesc celelalte ingrediente. Apoi se amestecă tot și gata. După o sedință obositoare la sala, ce poate fi mai simplu de preparat și bun de mâncat?

Tip: cui nu îi place gustul fenicului, care poate fi destul de intens, acesta se poate înlocui în rețetă cu ridichi tăiate feliuțe subțiri.

O nouă provocare: proteine proteine proteine

Recent am început să citesc o carte despre fitness și alimentație pentru a profita la maxim de exercițiile făcute la sală. Cartea se adresează femeilor care doresc sa slăbească și/sau să se tonifice, promovând o schimbare a stilului de viață în detrimentul așa-numitelor diete-minune. Cartea este foarte interesantă, tot ce am citit în ea citisem și pe multe site-uri de profil (sănătate, fitness), iar rutina de exerciții recomandată este deastul de provocatoare, încurajând depășirea limitelor fizice și psihice ale fiecăruia. My kind of book :o) Asta până am ajuns la capitolul alimentație, în care, așa cum era și de așteptat, se promovează consumul des de proteine animale, câți mai puțini carbohidrați și multe legume proaspete. Frumos, nu? Cuvântul proteină mi-a rămas lipit de creier, ideea că proteinele trebuie să fie de origine animală este tradiționalistă, îngustă și depășită. Cei mai mulți apărători ai acesteia susțin că nu ne putem procura aminoacizii esențiali din sursele vegetale, care reprezintă proteine incomplete. Zeci și zeci de articole scrise, dezbateri și păreri. Majoritatea surselor susțin însă că există surse vegetale de proteine complete (unice sau în combinație cu alte alimente - ceea ce e acceptabil):

  • quinoa (8g / porția de cană de quinoa fiartă)
  • hrișcă (6g / porția de cană de hrișcă fiartă)
  • semințe de cânepă (10g / porția de 2 linguri)
  • chia (4g / porția de 2 linguri)
  • tofu (10g / porția de 1/2 cană)
  • orez și leguminoase (fasole, linte, năut) - 7g / 1 cană: combinate reprezintă o sursă de proteine complete deoarece leguminoasele sunt sărace în metionină dar bogate în lizină, iar orezul este sărac în lizină și bogat în metionină
  • spirulină cu cereale sau nuci (4g / 1 lingură): aparent spirulinei îi lipsesc doar 2 aminoacizi pentru a fi considerată o proteină completă (metionina și cisteina). Dar nu avem nevoie decât de niște cereale sau nuci pentru a completa aceste subtanțe.
  • și multe altele, dar mă voi opri la acestea
Prin urmare, ce rămâne altceva de făcut decât să îmi propun o nouă provocare: o rețetă cu multe proteine (dacă se poate complete) vegetale în fiecare zi timp de o saptămână. Ele trebuie să se prepare cât ai zice pește (sau hrișcă, în cazul nostru). Numai bune de mâncat după o ședință la sală, adică gata în maxim 20 de minute.
Sper să mă pot ține de cuvânt și să nu mă înec la mal, sau să trișez prin a-mi fierbe pur și simplu niște quinoa chioară și gata.

19 ianuarie 2014

Pizza de casa

În sfârșit, după multe multe muuule încercări de a face pizza home-made, în care am dat-o în bară în toate felurile posibile, de la aluat necopt, ars, necresut, la ingredinete umede și nesavuroase, după multe căutări și urmări de rețete posibile și imposibile, am găsit secretul, care probabil se aplică doar cuptorului nostru (un cuptor obișnuit electric). Care era problema? Pizza trebuie făcută la temperatură foarte mare, iar cuptorul duce doar maxim 250 de grade. Placă specială pentru pizza care se lasă la încins nu avem, vatră nu avem, experiență de frământat și dospit nici atât. Ce știm exact este cum trebuie să ne iasă pizza: subțire, crocantă pe margini, zemoasă și suculentă în interior și cât mai puține și mai de calitate ingrediente.

Aluatul este cel găsit pe site-ul lui Jamie Oliver iar topping-ul este oricare, noi am folosit doar mozzarella, sos de roșii, ciuperci, măsline.


Ingrediente pentru aluatul la 4 pizza:

  • 500g de făină tip 550
  • 1 plic de drojdie uscată (7g)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 320ml de apă
Se pun ingredientele în mașina de făcut pâine în ordine: apa, sarea, uleiul, făina, zahărul și drojia și se alege programul de aluat. Sau, se prepară cu mâna, în acest caz apa trebuie să fie călduță.

Când programul e gata sau aluatul a crescut (eu am așteptat cam 2 ore) se pregătesc celelalte ingrediente:
  • sos de roșii (eu am folosit unul făcut de mama mea, dar se poate folosi un catch-up sau pastă de roșii simplă din conservă)
  • oregano uscat
  • ulei de măsline
  • câteva ciuperci champignon curățate bine dar nespălate, feliate subțire
  • 2 pachete mari de mozzarela fresca (fără cheag)
Se încinge cuptorul la maxim, eu l-am pus cam la 220-230 de grade.

Se scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, se taie în patru părți egale. Se ia câte o bucată și se ruleaza puțin, pentru a-i da o forma rotundă, apoi se formeaza cu mainile în aer, sau se continua cu sucitoarea (adică făcălețul). Se pune aluatul în tava rotundă de pizza (eu am gasit recent la Billa, la ofertă, 2 tăvi pentru pizza prevăzute cu găuri, care s-au dovedit a fi foarte eficiente).
Se unge aluatul cu sos de roșii, dar neexagerând cu cantitatea, peste care se presară oregano uscat și ulei de măsline.
Se pune totul la cuptor pentru 8 minute, sau până când aluatul e făcut dar nu e rumenit încă. După acest timp, se scoate tava din cuptor și se pun restul ingredientelor, noi am pus mozzarella, ciuperci (doar câteva felii) și măsline. Am pus tava înapoi în cuptor pentru încă 10 minute, sau până când aluatul e rumen pe margini și mozzarella e topită, cremoasă și ușor rumenită, dar în niciun caz uscată.

Se serverște cu busuioc prospăt.

Muffins cu mere, lapte de cocos si melasa

Primele muffins din anul acesta au fost făcute la repezeală, cu ce e prin dulap (adică lapte de cocos ce lâncezește nefolosit de ceva timp, așteptând ocazia perfectă de a fi vedeta într-un preparat) și pe balcon (adică mere din livada de la Ghioroc). Cum ieri am încercat o rețetă găsită pe un site vegetarian, dar care s-a dovedit a fi un fiasco, azi m-am trezit (destul de târziu, după câteva ore de somn neliniștit marcat de obsesia că îmi trebuie pantaloni noi de cycling) cu gândul de a face niște muffins cu ce ingrediente găsesc pe acasă, așa cum știu eu, adică totul pornind de la cele 2 căni de făină.


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 căni de făină 
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de praf de vanilie (adevărată)
  • 1/2 cană de stafide
  • o conservă lapte de cocos gras
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 2-3 linguri de apă
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 lingură de melasă
  • 1 linguriță de esență de rom
  • 3 mere seci, tăiate mărunt
Ca de obicei, am combinat ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul, vanilia cu un tel, apoi am pus stafidele.
În alt castron, am amestecat laptele de cocos cu zahărul, melasa, esența de rom, lămâia apoi am vărsat totul peste primele ingrediente. Cum aluatul mi s-a părut prea gros, am mai pus 2 sau 3 linguri de apă

Am pus forme de silicon de muffins într-o tava, pe care am introdus-o în cuptorul încins la 180 de grade și am lăsat muffins-urile 30 de minute.

15 decembrie 2013

Ocupații de iarnă

Totul a pornit de la sesiunea de crafting de la Crenguța; ca apoi să mă mai apuce din când în când dorința de a coase animăluțe cu ochi din nasturi și suflet de Craciun :o) 


Salata de vinete cu avocado

Știu la ce vă gândiți: salată de vinete, ce e deosebit în asta? Good old fashioned salată de vinete... Da, și nu. Am pornit de la varinata știută de toată lumea, dar folosind un singur ingredient în plus, am ajuns la o versiune îmbunătățită, ca prospețime, culoare, textură, savoare :o) Și este testată pe carnivori, deci nu se poate da greș!


Ingrediente pentru multe porții:

  • cam 500g de vinete coapte, tocate și congelate
  • 1 ceapă roșie medie, tocată mărunt
  • 4-5 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 avocado moale și copt, zdrobit cu furculița
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare după gust
Se decongelează vinetele, dacă nu se folosesc vinete proaspete. Se amestecă întâi avocado-ul zdrobit până se obține o pastă, cu zeama de lămâie, apoi se adaugă și restul ingredientelor, și gata!

Muffins aromate cu mere

Probabil este prima rețetă de muffins pusă pe blog și preprată de 3 ori înainte de a o posta. De ce? Din lene... da, din lene. Uff iarna asta leneșă, plictisitoare și friguroasă! Dacă nu ești amator al sporturilor de iarnă (ceea ce nu sunt, din pure motive tehnice - adică sunt prea stângace și nepricepută pentru orice sport ce implică alunecarea pe o suprafață cu foarte mică aderență). Așa că nu îmi rămâne decât sportul indoors, adica good old fashioned gym. Și așa, din bla în bla, am ajuns la motivul pentru care nu am reușit să mai dau pe blog cu nimic, nici măcar o amărâtă rețetă de muffins. Dar acu i-acu! Țineți-vă bine, această rețetă este atât de simplă și rapidă, de mă mir că nu am descoperit-o până acum! Iar aromele, de îți lasă gura apă, sunt ideale pentru un mic dejun festiv de Crăciun. Yum! Dar gata cu lauda, și hai la muncă!


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină albă normală
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 cană de lapte vegetal (sau normal, dacă mergem pe varianta nevegană)
  • 1/3 cană de ulei vegetal (am folosit de floarea soarelui)
  • 1/2 cană de zahăr brun sau 1/4 cană de zahăr normal și 1/4 zahăr muscovado
  • 1 lingură de melasă
  • 1 lingură de zeama de lămâie
  • coaja rasă de la 1 portocală medie, bine spălată și decerată (am opărit-o)
  • vanilie
  • 100g de stafide
  • 3 mere mari nezemoase, curățate de coajă și tăiate bucăți mici 
Întâi și întâi pornim cuptorul. El rebuie sa ajungă la 180 de grade când punem muffins-urile. Sau dacă e cu gaz, pe treapta medie.
Totul începe cu un castron măricel în care punem făina, sarea și bircabonatul, pe care le amestecăm bine cu un tel. Apoi aruncăm peste stafidele și le mai amestecăm un pic.
Separat, combinăm uleiul, zahărul, melasa, laptele, coaja de portocală, vanilia și zeama de lămâie, până obținem un lichid destul de omogen și tot uleiul s-a încorporat. Răsturnăm totul în primul castron, amestecând bine. La sfârșit punem merele pe care le încorporăm în aluat.

Umplem formele de muffins pregătite cu hârtiuțe și punem tava la cuptor, pentru 25-35 de minute.