9 octombrie 2011

Prăjitură cu mere


Această prăjitură a fost inventată de mama mea, într-o zi în care a fost surprinsă de oaspeți neașteptați și în care a reușit să facă folosind doar 4 ingrediente o prăjitură fantastic de bună: o livadă plină de mere, făină, zahăr și bicarbonat. Prăjiuta a ieșit ușoară, pufoasă și fructoasă (există acest cuvânt? :o) ).
Rețeta de față mai adaugă câteva ingrediente (pentru că nu m-am putut abține)
Ingrediente:

  • 1 1/2 cană făină
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/4 lingurită sare
  • 1/2 linguriță praf de ghimbir
  • 1/3 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon
  • 4-5 mere medii
  • 1 lămâie
Se curăță și se rad merele. Se stoarce lămâia peste ele.
Separat, se combină făina cu bicarbonatul, sarea și praful de ghimbir. 
În alt castron se amestecă zahărul cu uleiul și zeama de la mere (se ia pe rând câte o mână din merele rase și se stoarce bine de zeamă în alt castron, până ce le-am stors pe toate).
Se combină amestecul de făină cu cel alterior. Consistența aluatului este cheia, nu trebuie să fie prea tare dar nici prea moale, dar mai degrabă mai moale (depinde câte mere punem și câtă zeamă au). Nu pot să dau o cantitate precisă (puteam să măsor zeamă, într-adevăr... dar nu ar mai fi o artă gătitul atunci! :P Sau poate că am uitat, pur și simplu).

Ok, după ce am trecut de partea complicată cu zeama, se pregătește o tavă mai mică (cam 1/4 dintr-o tavă mare de cuptor) tapetându-se cu hârtie de copt. Se toarnă aluatul în ea și deasupra se presară (fără sa apăsăm) merele rase amestecate cu zahărul vanilat.

Se lasă la cuptor la foc mic cam 25 de minute (dar verificați după 20 de minute). 

Supă de cartofi


Ingrediente pentru multe porții:

  • 1 ceapă mare
  • 2 ardei grași
  • 2 roșii
  • 1 țelină cu frunze frumoase
  • 1 păstârnac
  • 3 morcovi
  • cartofi
  • 2 legături pătrunjel
  • apă
  • smântână (opțional) 
  • pâine bună
Se dau pe răzătoare (sau se pun în robotul de bucătărie): morcovii, țelina și păstârnacul. Se spală bine frunzele și tulpinile de la țelină.
Celelalte legume doar se spală și se lasă întregi.
Cartofii se curăță și se taie cubulețe.
Se toacă pătrunjelul.

Se pun morcovii la călit câteva secunde în ulei încins, apoi se pun țelina, păstârnacul și puțină apă. Se acopera oala și se lasă câteva minute. Se pune apa cât dorim (pentru supă mai subțire sau mai consistentă) și  restul legumelor întregi: ceapa, ardeii, roșiile și frunzele de țelină. Se lasă la fiert cam 20 de minute la foc mic. Se pun cartofii (se mai completează cu apă dacă se mai dorește), sare după gust și se lasă până ce cartofii au fiert. Se pune pătrunjelul tocat.

Se servește cu smântână.

8 octombrie 2011

Smoothie simplu și delicios


Ingrediente pentru o porție:

  • 1 banană
  • 2 lingurițe praf de roșcove sau cacao
  • 1-2 lingururi apă (opțional, în funcție de cât de moale doriți să fie - pentru consitența budincii, nu se pune apă deloc)
Se pun toate ingredientele în blender.

Smoothie cu proteine și omega 3


Ingrediente pentru o porție:
  • 1 banană
  • 2 lingurițe făină de cânepă
  • 1 linguriță semințe de in zdrobite
  • 1 linguriță praf de roșcove
  • 1-2 linguri apă
Se pun toate ingredientele în blender, and there you go!

4 septembrie 2011

Penne cu ciuperci și smântână

Da, da, nu este o rețetă vegană, dar e yum yum :o) Se naște din iubirea pentru ciuperci, usturoi și paste în general. Se poate face în orice anotimp și e gata cât ai zice pește (sau paste, mai degrabă!)

Timp de preparare: 5 min pregătit ingredientele + 15 min gătit + 20 min stat

Ingrediente pentru 4 porții:
  • 1 kg ciuperci champignon, curățate și tăiate grosier
  • 250g penne sau alte paste
  • 1 ceapă mare, tăiată mărunt
  • 1 cățel mare de usturoi, dat prin presă sau tăiat marunt
  • 1 cană (250ml) smântână (12% grăsime)
  • 1 legătură pătrunjel, tăiat mărunt
  • 1 lingură făină
  • ulei, sare, piper
Se pun pastele la fiert.

În același timp se pune ceapa la călit, apoi se pune usturoiul iar imediat se pun și ciupercile (usturoiul se lasă la călit câteva secunde). Se lasă vasul descoperit în timp ce ciupercile fierb. Se pune sarea, mult piper (cat de picant vă place). Când ciupercile sunt făcute (asta durează cam 5 minute), se pune smântâna amestecată cu o lingură de făină. Sosul de la ciuperci ar trebui să se îngroașe imediat. Se stinge focul și se pune pătrunjelul deasupra.

În acest timp pastele ar trebui sa fie deja fierte al dente, se scurg de apă (nu se pun sub jetul de apă rece, sau în orice vecinătate a apei reci!) și se răstoară imediat peste sos, amestecând bine. Se acoperă vasul și se lasă cam 20 de minute (în acest timp pastele vor absorbi din sos și se vor face mari și frumoase :o) ).

Și cu asta basta (sau să zic pasta?)!

3 septembrie 2011

Ghiveci de legume


Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții mari:
  • 1 ceapă medie
  • 1 vânătă medie
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cartofi mari
  • 2 ardei grași
  • 3 roșii mari
  • sare, chili sau alte condimente
Se pregătesc legumele: se taie ceapa mărunt, ardeii în fâșii subțiri, vânăta și dovlecelul în cuburi cam de 1cm, cartofii în pătrățele subțiri iar roșiile mărunt.

Se pun ceapa și ardeii în puțin ulei încins, iar după vreo 2 minute se adaugă cartofii. Când aceștia sunt puțin moi, se pun vinetele și puțină apă. Se acoperă vasul pentru cateva minute. Când vinetele au fiert puțin, se adaugă dovlecelul, și se acoperă din nou vasul (mai completăm cu puțină apă dacă s-a evaporat). După vreo 2-3 minute se adauga roșiile, sarea și alte condimente, lăsând să mai fiarbă neacoperit vreo 5 minute.

Și e gata. Ca de sfârșit de vară (de fapt e prima oară când gătesc vara asta, parcă e păcat să nu te bucuri de toate legumele și fructele așa crude și gustoase cum sunt ele de la mama natură :o) ).

4 august 2011

Salata mea de zi cu zi

Vară lungă fară nici o postare.. Fară nici o rețetă sau sfat, fără concediu cum trebuie sau relaxare. De ce? Multe schimbări, atât de multe încât nu am avut nici o secundă timp să mai fac poze la ce mănânc și să pun pe blog... Dar fiți liniștiți! Nu am mâncat prostii :P Doar salate, în general, așa cum este această salată (mâncată chiar azi în pauza de masă, în mare grabă). Deci, nu ați pierdut mare lucru.. :o)

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente pentru o porție mare (sau normală pentru o masă de sine stătătoare):
  • 2 roșii roșii de gradină, mari, coapte și dulci
  • 1 ardei gras
  • 2 castraveți
  • 1 avocado copt (nu foarte moale)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • ulei de măsline
  • câteva frunze de busuioc
  • sare după gust
Se taie toate legumele și se amestecă împreună cu zeama de lămâie, sarea, uleiul de măsline și busuiocul tocat. Și gata! Simplu, rapid și bun! :o)