9 octombrie 2011

Prăjitură cu mere


Această prăjitură a fost inventată de mama mea, într-o zi în care a fost surprinsă de oaspeți neașteptați și în care a reușit să facă folosind doar 4 ingrediente o prăjitură fantastic de bună: o livadă plină de mere, făină, zahăr și bicarbonat. Prăjiuta a ieșit ușoară, pufoasă și fructoasă (există acest cuvânt? :o) ).
Rețeta de față mai adaugă câteva ingrediente (pentru că nu m-am putut abține)
Ingrediente:

  • 1 1/2 cană făină
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/4 lingurită sare
  • 1/2 linguriță praf de ghimbir
  • 1/3 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon
  • 4-5 mere medii
  • 1 lămâie
Se curăță și se rad merele. Se stoarce lămâia peste ele.
Separat, se combină făina cu bicarbonatul, sarea și praful de ghimbir. 
În alt castron se amestecă zahărul cu uleiul și zeama de la mere (se ia pe rând câte o mână din merele rase și se stoarce bine de zeamă în alt castron, până ce le-am stors pe toate).
Se combină amestecul de făină cu cel alterior. Consistența aluatului este cheia, nu trebuie să fie prea tare dar nici prea moale, dar mai degrabă mai moale (depinde câte mere punem și câtă zeamă au). Nu pot să dau o cantitate precisă (puteam să măsor zeamă, într-adevăr... dar nu ar mai fi o artă gătitul atunci! :P Sau poate că am uitat, pur și simplu).

Ok, după ce am trecut de partea complicată cu zeama, se pregătește o tavă mai mică (cam 1/4 dintr-o tavă mare de cuptor) tapetându-se cu hârtie de copt. Se toarnă aluatul în ea și deasupra se presară (fără sa apăsăm) merele rase amestecate cu zahărul vanilat.

Se lasă la cuptor la foc mic cam 25 de minute (dar verificați după 20 de minute). 

Niciun comentariu: