15 mai 2014

Muffins nocturne cu banane, ciocolata si rom

În seara mi-am făcut de cap, am înfruntat ploaia torențială de afară să mă duc pe jos până la supermarketul din cartier, ora târzie să mă apuc de aluat cât mai repede și dorința de mă arunca în pat (de fapt asta abia acum văd că a intervenit). Multe muffins s-au copt în seara asta, multe vase murdare, tăvi lipicioase și ingrediente udate de ploaie.

Evident că m-am gândit să inventez o rețetă nouă, ceva ce se prepară și se coace repede, dar cu ingrediente gustoase. Așa că am apelat la clasica și imbatabila combinație: banane, ciocolată și rom. Rezultatul experimentului se vede mai jos.


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină albă
  • 1/2 cană de fulgi de ovăz
  • 1 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de cacao
  • 3 banane medii coapte
  • 1/3 cană de ulei
  • 1/2 cană de zahăr
  • 2 linguri de apă
  • 100g de strafide
  • esență de rom
  • 100g de ciocolată (eu am pus cu 55% cacao, dar se poate pune și normală)
Se amestecă făna cu fulgii de ovăz, bicarbonatul, sarea, cacaua, stafidele și ciocolata. Separat, în alt vas, se zdrobesc bine bananele și apoi se adaugă zahărul, uleiul, apa, esența de rom, după care se toarnă peste compoziția solidă. Se mai adaugă apă dacă e nevoie, aluatul nu trebuie să stea în lingură, ci să cadă ușor. Se pune aluatul în tava de muffins cu hârtiuțe (sau în forme de silicon) și se coace la 180 de grade cam 20-25 de min (se verifică după 20 și se mai lasă 5 dacă e nevoie).

Deoarece mi-au mai rămas niște ingrediente, am mai făcut o tavă, înlocuind ciocolata cu un pumn de nuci.



La sfârșit am fost tare mulțumită de mine... eh.. așa treabă bună am făcut :P Sper să fie și bune :o)


Iar acum, la culcare, și noapte bună tuturor! :o)

3 mai 2014

Krumplis teszta sau paste cu cartofi

Acest fel de mancare ne-a insotit pe mine si pe fratele mele de-a lungul copilariei noastre, de fiecare data cand bunica ne intreba ce sa ne gateasca, iar noi raspundeam entuziasmati: krumplis teszta! Evident!
Pentru cei ce nu stiu ungureste - paste sau teitei cu cartofi.
Aceasta reteta are multe variante, multa lume preparat-o altfel, dar ingredientele sunt aceleasi: paste, cartofi, ceapa. Multi carbohidrati pentru un rezultat simplu si bun :o)


Ingrediente pentru 8 portii:
  • 2kg de cartofi
  • 400g de paste (e ok si un pachet de 500g)
  • 2 cepe medii
  • 4 lingurite de boia de ardei dulce
  • ulei de floarea soarelui
  • sare dupa gust
Se curata cartofii si se taie patratele subtiri cu diametrul cam de 1cm.  Se ia o tigaie foarte mare sau 2 medii si se calesc cartofii in ulei si putina apa, la foc mediu, pana sunt moi. Nu trebuie sa se zdrobeasca prea tare si nici sa se formeze toti pireu. Inainte sa fie gata cartofii de adauga 4 lingurite de boia si se condimenteaza cu sare, dupa gust.

Se caleste ceapa taiata marunt, separat, apoi se pune peste cartofi.

Intre timp se fierb pastele, care se strecoara si se arunca peste cartofi, amestecand la final totul.

2 mai 2014

Workout post 1 mai pentru cei pacatosi

Dupa atatia carbohidrati consumati (aparent numai cand sunt acasa sunt "cuminte" si mananc foarte atent, poate nu perfect, dar incerc si eu ce pot - dimineata un mix de nuci si un fruct, la pranz o salata mare mare si foarte colorata, dupa masa snack-ui cateva fructe de sezon, de obicei mere bio cand sunt in pana de idei si provizii, iar seara dupa sala, o budinca proteica cu fulgi de mei, frisca, quinoa opariti cu apa fierbinte peste care adaug cand se raceste praf proteic de orez, spirulina, canepa si carob), sentimentul de vinovatie devine coplesitor si gandul ca poate ar trebui sa fac ceva "bun" pentru corpul meu imi bantuie fiecare inghititura pacatoasa de placinta si de vin al casei.

Asa ca azi am spus atat mi-a fost, poate o ora de "miscare" imi va mai potoli nebunia. Zis si facut, am inceput sa scotocesc dupa clase integrale (cam o ora), nivel nu usor, adica sa simt ca "lucrez", si fara sa am nevoie de niciun accesoriu. Nu stiu de ce se gasesc asa de greu, poate ca sunt eu prea picky - daca are cineva sugestii, please share!

Eu am gasit dupa cateva minute de browsing acest film, evident ca am facut si workout-ul care merita! Nu e usor, dar nici foarte greu, cardio si forta, deci perfect! Reteta ideala pentru transpiratie multa si calorii arse! :o) Si evident, lots of fun!

 

Prajitura cu mere si cozonac

Pentru ca a mai ramas de ieri aproape un cozonac cu mac intreg, care incepea sa se si usuce, mi-a venit ideea sa il reciclez intr-o prajitura lejera cu multe mere, fara zahar, evident (cozonacul e destul de dulce, oricum).
Se poate folosi orice fel de cozonac (acesta s-a si nimerit sa fie vegan), sau chiar paine (in cazul in care se foloseste paine, aceasta se mai poate asezona cu zahar vanilat si scortisoara).


Ingrediente pentru 1 tava:
  • 1 cozonac vegan/de post de orice fel
  • 1l de lapte de migdale
  • 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon
  • 10 mere ionatane medii
  • 2 linguri de gris
Intai si intai am dat drumul la cuptor.

De acum totul e simplu si merge ca uns: am curatat merele si le-am taiat feliute, am presarat peste ele gris si zahar vanilat si am le-am amestecat usor. Dupa ce am pregatit astfel merele, am luat o tava (preferabil un vas de ceramica dreptunghiular), in care am asezat frumos cate o felie de cozonac pe care am dat-o prin lapte pe ambele parti, apoi am pus stratul de mere iar la final ultimul strat de felii de cozonac inmuiate bine in lapte.

Am pus tava la cuptor, la foc mediu as zice, si am lasat-o cam 50 de minute. Dar, eu as recomanda sa se verifice dupa 40 de minute si se mai lase daca este cazul - feliile de cozonac de deasupra trebuie sa fie rumene si merele moi.

Cea mai buna este rece.

Cuib de viespi

Cine isi mai aminteste din copilarie gustul de nuca prajita, textura moale, calduta si usor insiropata a asa-numitelor cuiburi de viespi, facute de bunica. Parca toate simturile si amintirile iti sunt rascolite musti incet si sovaind, cu ochii inchisi, din rotundele delicatese, pentru a captura fiecare clipa si fiecare senzatie.Eu asa am simtit azi, cand mama mea ne-a facut o surpriza si a aparut cu o farfurie plina ochi cu aceste spirale minunate.

Varianta originala nu este vegana, se foloste lapte de vaca, dar care se poate inlocui foarte usor cu cel de nuci sau de migdale.


Ingrediente pentru 3 tavi:
  • 75g de drojdie
  • 1l de lapte vegetal caldut
  • 1.5kg de faina
  • 10 linguri de zahar
  • 1/4 cana de ulei de floarea soarelui
  • 500g de nuca macinata
  • vanilie
  • 1/2 lingurita de sare
  • pentru insiropat: 0.5l de lapte vegetal + 1 plic de zahar vanilat
Se lasa drojdia in 1/2 cana de lapte caldut si 1 lingurita de zahar, pana iese din cana, apoi se varsa intr-un castron si se adauga faina,  laptele, sarea si 5-6 linguri de zahar, vanilia si se framanta cateva minute pana se obtine un aluat moale si elastic. Se incorporeaza uleiul. Se lasa la crescut in castronul acoperit 45 de minute.

Intre timp se amesteca nuca macinata cu 4-5 linguri de zahar.

Cand aluatul a crescut, se imparte in 3 parti egale, si se intinde fiecare intr-o foaie subtire, mai mult lunga decat lata, peste care se presara uniform 1/3 din compozitia de nuca, apoi se ruleaza si se taie in felii de 2.5cm grosime, care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.

In timp ce prima tava e la cuptor, se incalzesc 0.5l de lapte cu 1 plic de zahar vanilat.

Se coace fiecare tava la foc mediu iar imediat ce e scoasa din cuptor se toarna cate o lingura de lapte fierbinte peste fiecare spirala, dupa care se scot din tava si se aseaza pe o farfurie.

1 mai in stil vegan: frigarui cu legume

Azi a fost frumos si soare in mare parte a zilei, ne-am strans toti la Ghioroc pentru a ne bucura impreuna de compania celorlalti, de voie buna si evident, de bunatati facute la gratar, dintre care nu au lipsit cele vegane: frigarui din legume, un deliciu!

Nu e nevoie decat de niste legume, preferabil cat mai colorate, noi am folosit rosii, ardei grasi, dovlecei, ciuperci si ceapa. Evident ca se pot pune orice legume preferati :o)
Ciupercile au fost sarate putin si date cu piper.
 
 
Rezultatul a fost pe masura asteptarilor, un deliciu pentru toate simturile!


1 mai 2014

Primele capsuni

Au aparut, in sfarsit, si primele noastre capsuni in gradina. Frumoase, rosii, zemoase, moi si foarte aromate! Nu se compara cu nimic ce se poate gasi prin magazine sau piete :o)