3 iunie 2014

Budinca mea ”post-workout” cu fulgi de hrisca si mei

Mănânc această budincă de multe ori când ajung acasă după o sesiune intensă la sală, moment în care este absolut necesar să consum proteine și carbohidrați, într-o formă cât mai ingerabilă, dar în același timp și ”comestibilă”. Am experimentat mult cu tot felul de combinații, de la tofu, după care nu mă omor, până la shake-uri cu spirulină. Până la urmă am ajuns la o combinație de ingrediente care îmi oferă doza maximă de proteine vegane, minerale, vitamine, dar și carbohidrați fără gluten. Iar partea cea mai bună este că e gata în câteva minute!

Un lucru important de știut este că masa de după sală trebuie să conțină în egală măsură proteine și carbohidrați (dacă urmați o cură de slăbire și evitați carbohidrații, iata acum e momentul pentru a le consuma cu încredere, corpul având într-adevăr mare nevoie de ele). Alimentele care trebuie însă evitate sunt cele grase și evident, fructoza. Mușchii noștri sunt însetați după carbohidrați și proteine, ei se vor tonifia, în loc să lucram degeaba. Ar fi mare păcat ca toată munca depusă să fie și fără rezultatele dorite! Spun asta din proprie experiență, oarecum mult timp am evitat să mănânc orice după sală, dorind ”să slăbesc”. Nivelul meu de energie era după cam 2 ore într-o mare groapă, slăbeam într-adevăr, dar nu mă tonifiam deloc. Corpul meu plângea după minerale, proteine și energie, iar eu nu i le ofeream, mai mult din încăpățânare. Mare greșeală! Mai ales pentru că există multe opțiuni vegane, budinca de față fiind doar un exemplu. Nu vă faceți griji, nu vă veți îngrășa! :o) Trebuie să mâncam până în 2 ore după terminarea antrenamentului, iar cam la 1-2 ore după ce ați mâncat, veți observa că vă este iar foarte foame (se vede că organismul consumă foarte multe substanțe nutritive), deci nu vă veți culca cu stomacul plin nicidecum, chiar dacă mâncați la o oră foarte târzie!


Ingrediente pentru o porție:

  • 6 linguri de fulgi de hrișcă
  • 2 linguri de fulgi de mei
  • 1 linguriță de praf proteic de orez
  • 2 lingurițe de praf proteic de cânepă
  • 1 mână de fructe de pădure mixte congelate
  • 500ml de apă fierbinte
Am fiert apa și am toarnat-o în castronul în care am pus fulgii de hrișcă și de mei, pe care i-am lăsat cam între 5 și 10 minute să se facă moi. După aceea am adăugat praful proteic de orez, cel de cânepă și fructele de pădure congelate, amestecând bine. Am mai lăsat vreo 5 minute să se dezghețe fructele și să se răcească budinca.

Informații adiționale despre ingrediente:
  • fulgii se găsesc cam în orice supermarket mai mare și la magazinele naturiste
  • prafurile proteice de orez și de cânepă sunt mai scumpe, dar vă și țin luni de zile. Ele se găsesc la magazinele naturiste.

2 iunie 2014

Fast Food Veggie

Nu am mai scris de mult timp o recenzie la un restaurant, a trecut multă vreme de când am descoperit ceva nou, bun și unde meniul nu contine 99% carne și garnituri nemâncabile de către orice vegetarian care se respectă (știți că mă refer la cartofi prăjiți, fierți, pireu, orez cu legume oribile congelate și minuscule și lipsite de imaginație așa-numite salate, care de multe ori iți fac surpriza să fie ”îmbunătățite” cu carne).
Unde am rămas, m-am lăsat dusă de val..

Azi am mers la nou nouțul fast food veggie, unic cel puțin în Timișoara. Vegan și sănătos. Meniul nu este atât de stufos ca la bine-cunoscutul nostru Bio Fresh, dar e fast food, până la urmă, nu? Felurile sunt simple, ingredientele de bună caliatate, iar rezultatul absolut delicios, și gata în 7 minute (dacă îți faci de cap așa cum ne-am făcut și noi, comandând o grămadă de lucruri), timp în care poți aștepta afară, la terasa de pe strada pietonală Mărășești, sau înăuntru, salivând la prăjiturile colorate (și crude, evident) din vitrină.

Când e gata, fugi entuziasmat și te întorci cu tăvi pline cu salate, veggie wraps, sosuri, sucuri multi-colore, toate frumos ambalate. Evident că te apuci imediat de înfulecat, motiv pentru care am și uitat să fac poze, doar când deja aproape că îmi terminasem salata de avocado.



Ce să mai spun mai mult, decât: bine ați venit Fresco și abia așteptăm să mai încercăm ceva din meniu, dacă se poate, din toate! :o)

1 iunie 2014

Teitei cu mac

Cina târzie și păcătosă, plină de carbohidrați, aromată, dulce și seducătoare prin simplitate și rapiditate. Dacă ai norocul să trăiești alături de un înflăcărat iubitor de orice desert cu mult mac (cu cât mai mult, cu atât mai bine, evident!), atunci se ivește situația ideală de a prepara această rețetă, cât ai clipi din ochi, și toată lumea este fericită.



Ingrediente pentru 4 porții:
  • 400g de paste plate (eu am folosit pătrățele cu latura de 1cm, dar se poate folosi orice, evident)
  • 200g de mac (cât mai proaspăt, să nu fie amar deloc)
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
  • 3-4 linguri de zahăr fin (normal sau brut)
Se fierb pastele cu puțină sare, conform instrucțiunilor, ele nu trebuie să fie moi și să se destrame. În acest timp se macină macul în râșnița de cafea, apoi se adaugă și restul ingredientelor: vanilia, coaja rasă de portocală și zahărul. Când pastele au fiert, ele se strecoară, fără să se clătească cu apă rece, se storc bine de apă, se pun înapoi în oală și se amescă bine cu macul, fără a le sfărâma.

Sunt bune calde și reci, simple sau alături de bucăți de portocale.

31 mai 2014

Sarmale cu malai

De mic copil mama mea își amintește cu nostalgie de ziele în care se juca prin colbul gălbui al satului natal alături de ceilalți copii de le uliță, bunica mea gătea sarmale cu mălai pisat. Rețeta transmisă din generație în generație, din inima Bucovinei, de pe dealurile înverzite și căsuțete îngrijite ale bunicilor și ale străbunicilor, după zeci și zeci de ani de uitare, mama mea a preluat-o de la bunica. Sunt bune atât calde cât și reci, au textura mai seacă, pline de gust și arome de vară. Mama mea le-a gătit în vas de ceramică, la cuptor.


Ingrediente:
  • 2 căni de mălai măcinat mai mare
  • 1/2 cană de orez pentru sarmale
  • 1 cană + 6 linguri de supă de legume + 1l (opțional, se poate folosi și 1l de apă)
  • 3 cepe medii
  • 3 morcovi medii
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 linguri de semințe de in măcinane
  • frunze de viță de vie
  • sare, piper după gust
Se pregătesc frunzele de viță de vie, se spală și se opăresc scurt, ele trebuie să rămână cât mai verzi, dar mai moi.

Se toarnă 1 cană de supă de legume fierbinte peste 2 căni de mămai, se lasă până ce mălaiul absoarbe tot lichidul. Între timp se călesc ceapa (tăiată mărunt) și morcovii (tăiați cubulețe mici) și se pune mălaiul peste, amestecând bine. Se stinge focul și se adaugă restul ingredientelor: orezul crud, sare, piper, 2 linguri de semințe de in măcinate și cele 6 linguri de supă de legume.

Se ia câte o frunză și se formează sarmalele, împăturindu-le cu grijă, apoi se așează în vas (pe fundul căruia se mai așează un strat de frunze de viță de vie, crenguțe de mărar). Se acoperă sarmalele cu apă sau cu supă de legume, cât cuprinde plus un deget, se pune un capac și se lasă la cuptor 2 ore, la foc mediu.


25 mai 2014

Smoothie de capsuni, banane si menta

Tot din seria rețetelor pentru oameni foarte leneși, sau așa zisele ”no-brainers”, ideale pentru orice duminică somnoroasă de început de vară, când nu ai chef de nimic complicat, nu prea ai indrediente și ești mult prea comod să te duci la cumpărături (ideal ar fi să fugi repede în grădină să culegi niște căpșuni răscoapte, dulci dulci și calde, bătute de atâta soare - yum! cele mai bune din lume, evident).


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 2 banane coapte
  • 2 căni de căpșuni
  • 1/2 cană de apă rece
  • câteva frunze de mentă proaspătă
Se pun toate ingredientele în blender și se mixează bine.

Crema de cspsuni si ciocolata


Ingrediente pentru 2 porții:

Pentru crema de ciocolată:
  • 2 banane coapte
  • 2 linguri de praf de roșcove
Pentru crema de căpșuni:
  • 1 cană de căpșuni
  • 2 linguri de apă
  • 2-3 linguri de fulgi de cocos
Se face prima cremă punând toate ingredientele în blender, la fel și a doua. Cam atât. Se toarnă prima cremă peste a doua sau invers și se decorează cu căpșuni proaspete.

15 mai 2014

Salata mea multicolora zilnica

Cam asa arata salata pe care o mananc aproape zilnic. E foarte mare, foarte frunzoasa si foarte satioasa. Nu putem lasa primavara sa treaca fara sa profitam din plin de minunatele sale frunze de toate culorile, nu?
Ce contine aceasta super-salata?
Telina, morcovi, sfecla, masline, rucola, loboda rosie, macris, avocado. Alteori pun frunze de stevie sau/si leurda. Ieri eram asa de interesata de ce frunze mai sunt prin piata ca era cat pe ce sa iau si rasaduri de varza. Deci experimentati, experimentati, experimentati! :o)