8 martie 2014

Londra partea 4: Mexicanul din Notting Hill

Dimineata a inceput, asa cum se cade, cu un muffin foarte bun cu faina de malai. Atat. Simplu, moale si cu o crusta mai crocanta. Nu am putut identifica alte arome sau ingrediente deosebite. Textura sa era in schimb unica, iar gustul de malai copt era irezistibil. Mergea de minune cu o cafea, din pacate cafeaua nu era cine stie ce, avea gust mai mult de pamant decat de cafea.


Apoi la pranz, la cantina, am descoperit ca este si quinoa! Salata mea devenise brust de 10 ori mai buna!


La caderea noptii, am fost foarte harnica si am cautat un restaurant bun si nu foarte scump prin Notting Hill. Nu va imaginati acum ca e ca si il film, mai ales noaptea :P
Am dat peste un mic restaurant mexican cu review-ul destul de bune, doar la 23 de minute de hotel, conform google maps-ului.


Tare m-a tentat o margarita, dar am fost prea zgarcita sa dau 7 lire pe ea.. Iar acum imi pare rau! 
Am baut in schimb un suc proaspat de lychee foarte bun. 


10 minute mai tarziu mi-a venit si portia de taco: legume la gratar, adica ceapa, arderi gras, ardei jalapeño si ciuperci, toate acoperite cu un cascaval (nu stiu de care) topit. Taco (ma refer acum la lipie) a fost incredibil de bun, se pare ca e facut in casa! Ei da, iar malaiul (sau mai exact faina de porumb in acest caz) e la inaltime!


Verdictul: a fost o cina reusita la micul restaurant, plin ochi de lume, Taqueria, din Notting Hill, chiar daca ne-am consumat mancarea delicioasa la o tejghea, in fata geamului spre strada.


7 martie 2014

Londra partea 3: Prânz în stil francez

Azi am apucat să mai fac nişte poze pe care le-am ratat zilele trecute, cum ar fi o casa minunată în stiul british, simplu, cărămidos cu multe plante şi muşchi verzi. Atât de british cum poate să fie o casă în zona centrală. Merge şi aşa, nu! (mama ei de tastatură românească, nu găsesc semnul întrebării)

Apoi, altă poză ratată este pomişorul care indică direcţiile din mijlocul Hyde Park. 


Dar să revenim la mâncare. Azi la pranz, în sfârşit am mâncat ceva bun! And it was French! Doh!
Locul a fost o cafenea cochetă, denumită La Pain Quotidiene, lânga Victoria Station.
Meniu destul de bogat vegetarian, şi de asemenea câteva sucuri proaspăt făcute, cum ar fi acest suc verde cu fructe şi ghimbir.


Me very happy!

Apoi a urmat mâncarea propriu-zisă: mi-am comandat un chilli vegan cu trei tipuri de fasole, însoţit de sos harissa (nu tare iute) şi pâine de casă.


Alt meniu vegetarian a fost această salată gigantică, nu m-am putut abţine să nu mă năpustesc asupra conmeseanului meu înfometat si să îl dau la o parte pentru a face o poză cu farfuria lui.


Şi... nu se putea să nu comand şi un desert! Mini-tartă de mere, moale şi umedă în interior, cu sos de zmeură şi căpşuni.


Dacă nu ştiaţi, aparent cei de la Le Pain Quotidiene au scos şi o carte de bucate!


Ei da, şă ca să va mai las gura apă, aşa arata de fapt localul: brutărie - patiserie - cafenea - restaurant. Ce îţi doreşti mai mult de la viaţă!


Mi-am luat, evident, şi ceva la pachet, pentru mai târziu. Târziul nu a fost prea târziu, cred că probabil vreo oră-două! Un muffin delicios cu afine, cu făină integrală, fulgi de ovăz şi mălai crocant pe margini (doamne dumnezeule ce bun a fost!), şi un scone buttery, dulceag, pufos, cu o coajă super crocantă mi-au delectat toate simţurile.


Seara, cam aşa arăta clădirea Telegraph. Colorată!


Câteva ore mai târziu, la un pub tipic britanic, adică hiper-aglomerat, că nici loc la bar nu aveai loc, am băut o găină bătrână pestriţă, afară pe terasa fruguroasă.
 

6 martie 2014

Londra partea 2: Cină în stil asiatic

După recomandarea dragului meu ghid, am purces să căutăm un restaurant care suna foarte interesant pe hârtie: cafenea cu specific birmanez, chinezesc şi thailandez (numită Mandalay, dacă e cineva curios), situată nu departe de hotelul în care suntem cazaţi. Ziş şi făcut. Am ieşit de pe strada pe care stam, Sussex Gardens adică, am intrat pe strada mare şi colorată numită Edgware Road, pe care, sinceră să fiu, nu m-aş fi încumetat singură noaptea: plină de restaurante-dughene-fastfoods cu specific arab(-ish), magazine de electronice şi telefoane mobile, tot cu acelaşi specific, magazinaşe de cartier cu fructe şi alte produse, tot cu acelaşi specific, evident, la fel ca şi trecătorii de pe stradă, de altfel. Parcă instrasem în alt oraş, altă ţară. Din când în când te mai izbea câte un miros oriental şi plin de prăjeli, când uşa unui local se mai deschidea.

După vreo 10 minute de mers, timp în care mă holbam cu amuzament la firmele colorate ale magazinelor, am ajuns la locul făgăduinţei, care arăta foarte dezamăgitor.. Turist fiind, mă aşteptam, nu ştiu exact de ce, la ceva mai spectaculos, nu la un geam mic, jegos, plin de stickere, iar apoi la un restaurant minuscul, murdar, ciudat, cu mese pitice acoperite cu muşamale colorate, decoraţii destul de simple orientale, un miros cam dubios, dar plin ochi de lume. Cam nepotrivit să îi spui cafenea, cred că nici măcar nu serveau cafea!
Meniul vegetarian părea ok, un melanj de mâncăruri orientale, evident că ochii mă duceau inevitabil la ceva foarte picant: curry picant cu bambus şi o pâine naan. Şi să nu uit, o bere asiatică (nu ştiu de unde provenea).


Nu stăm prea mult, şi soseşte şi mâncarea... Nu mă aşteptam la un sos, sincer. Dar cel mai izbitor a fost mirosul, total imprevizibil: nu aducea cu nimic ce mâncasem vreodată, poate nici măcar cu ceva comestibil, poate cu o lavetă jegoasă de vase (vai ce groaznic sună!). Gustul (o da, am mâncat-o!) a fost atât de iute, încât poate tocmai din această cauză nu mai simţeam minunatul miros şi am reuşit eroic, cu multe batiste consumate, să mă lupt, până ce am lăsat în farfurie cam un sfert din ce era înainte.


În drum înapoi spre hotel nu m-am putut abţine să nu intru într-un magazin cu aşa-zise delicatese libaneze şi nu iau câteva.
Ajunsă în cameră, mi-am promis că le fac poze şi poate gust un colţişor, mai mult de research, nu de poftă. Planul meu a eşuat, din păcate. Aşa arătau prăjiturile înainte:


Cam aşa arătau după ce m-am năpustit asupra lor (poate să mai şterg gustul sosului de lavetă birmaneză). Neaşteptat de nedulci, chiar comestibile, aromate, textură crunchy.

5 martie 2014

O zi obişnuită de lucru la Londra

În absenţa unui aparat foto mai bun, trebuie să mă mulţumesc (cu toate că e îngrozitor de greu şi frustrant) cu o micuţă cameră, care sper că face poze mulţumitoare. Cum am ajuns în Londra, doar un mic business trip de 2 săptămâni în care sper să şi "gust" puţin din acest oraş mare, minunat, poluat şi aglomerat. Dar nu se poate, totuşi, să nu îţi placă Londra :o)

Aşa că voi începe cu o simplă zi din mijlocul săptămânii.

Dimineaţa devreme, trezire însoţită de mare gălăgie de traficul de afară. Hotel frumos din afară, dar oribil dinăuntru.


Aşa arată de afară.


Iesirea din curtea hotelului.


Tot norocul este că Hyde Park e foarte aproape. 


După circa 40 de minute de mers pe jos, am ajuns la sediul Telegraph unde numai bine poţi să îţi iei un large latte.


Prânzul este la cantina, unde nu prea dai de mâncare extraordinară, în afară de salata pe care ţi-o prepari singur, mancarea nu are gust.


Seara am ieşit la o bere într-un pub.


 



Mâncarea absolut oribilă, pe cât de înteresantă este atmosfera şi bună berea.


A doua zi seara, în drum spre hotel prin parc. Aparent veveriţele cerşetoare te ochesc de departe, se caţără pe tine cu nesimţire, apoi pleacă dezamăgite că nu le dai mâncare.


8 februarie 2014

Bruschete cu pateu de tofu

După ce le-am încercat prima oară la Bio Fresh (restaurantul nostru vegan din Timișoara), mi-am promis că va trebui să prepar și eu aceste bruschete delicioase și sățioase. Ingredientele sper că au fost ghicite, dacă am ratat unul sau am pus ceva în plus, puteți să mai corectați, dar eu sunt mulțumită de rezultat (cel puțin pentru prima încercare).
Chiflele le-am făcut acasă (la mașina de făcut pâine iar apoi la cuptor), ele durează de fapt cel mai mult, dar se pot folosi orice chifle sau baghete de secară. Restul se face așa de repede, încât aș zice că rețeta este ideală pentru orice mic dejun rapid, dar ce trebuie savurat.

Gata, să îi dăm drumul!

Ingrediente pentru chifle (1kg de aluat):
  • 350ml de apă rece
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1.5 lingurițe de sare
  • 2 căni de făină de secară
  • 2 căni de făină albă
  • 2.5 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de drojdie uscată
Se pun toate ingredientele în mașina de făcut pâine și se lasă programul de aluat (la mine a durat 1 oră 50 de minute). Când programul e gata, se scoate aluatul din care se face orice forme vreți (rotunde, baghete, etc), se ung cu puțină apă și se presară cu multe multe semințe de in, floarea soarealui etc (eu am luat fiecare chilfă și am introdus-o într-un castron cu semințe de in, astfel încât se se acopere uniform). Se pun la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la 150 de grade, pentru 40 de minute.



Ingrediente pentru pasta de tofu:
  • 1 cutie de tofu simplu de la inedit, care se taie în bucăți și lasă în apă plată la desărat cam 2-3 ore
  • 6-8 roșii uscate
  • 4-5 câței de usturoi
  • 1 mână mică de măsline naturate fără sâmburi
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie și se formează o pastă fină.

Pentru a asambla bruschetele, se taie chiflele în 2, se prăjesc puțin la toaster sau la grilul de la cuptor, apoi se pune un strat de pateu de tofu peste fiecare jumătate de chiflă și se presară cu roșii proaspete, uscate, măsline.



1 februarie 2014

Clatite cu unt de arahide si gem

Încă nu am m-am apucat de prânz (sau să ne apucăm mai bine zis, prânzul este o treabă de echipă, mai ales în weekend când îți poți face de cap cu o rețetă trăsnită de paste!), așă că m-am gândit că niște clătite ar fi numai bune de un brunch. Înițial am vrut să fac 3 umpluturi diferite, dar, cum îmi era tare lene de atâta muncă, am apelat din nou la ce era mai aproape în dulap: combinația imbatabilă - peanut butter and jelly, adică pe românește unt de arahide și gem. Nu știu dacă ați încercat, dacă nu, fugiți repede la un supermarket, sau la un magazin cu produse sănătoase mai bine, și luați un borcănel cu unt de arahide, fin sau chunky și un borcan cu gem, dacă nu aveți de la mama sau bunica :o) Evident că eu am avut de la mama, am combinat un magiun de prune, fără zahăr cu un gem de vișine, ușor dulce.




Ingrediente pentru (nu știu câte) clătite:
  • 2 căni de făină albă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sa sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 2 căni de lapte vegetal
  • apă cât trebuie
Ingrediente pentru umplutură:
  • unt de arahide
  • orice gem/dulceață/magiun preferați
Se face aluatul, amestcând toate ingredientele cu un tel, se mai pune apă pentru a obține consistența dorită (știți voi, așa, după ochi). Se coc clătitele.
Pentru a le umple, se pune peste ele câte un strat subțire de unt de arahide iar apoi un strat subțire de gem/dulceață/magiun.

Salata de vinete cu tahini

Încă o variantă a tradiționalei salate de vinete, versiune vegană, necomplicată, gustoasă și foarte rapidă. Cum de altfel și trebuie să fie o salată de vinete preparată pe timpul iernii, într-o dimineață friguroasă și leneșă. Să îi dăm drumul!


Ingrediente:
  • 500g de vinete (coapte și tocate) congelate, lăsate peste noapte la dezghețat
  • 3 lingurițe de tahini
  • 3-4 căței medii de usturoi (puneți 3 și dacă mai trebuie pe al patrulea)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • un strop de zeamă de lămâie
  • câteva fire de pătrunjel, tocate
  • sare după gust
Când vinetele sunt decongelate complet, se mai scurg de apă și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Se poate folosi și blenderul dacă vreți o textură mai cremoasă și fină.