22 aprilie 2013

Cheesecake fals

Inițial am vrut să fac o pască cu branză dulce vegană, chiar dacă la aflarea acestei vești mama mea a sărit indignată spunându-mi să nu mă prostesc și sa ramân la tradiționala pască românească cu brânză adevarată, de la vaci adevărate! Dar provocarea a fost cu atât mai mare! Să fie și vegană, și bună, și frumoasă, ca pentru masa de Paște! :o)

După un research de câteva minute pe internet, am renunțat la toate ideile acumulate și găsite din toate sursele  posibile și imposibile, de la vegane la raw, și mi-am zis: fie ce-o fi, eu o sa o fac după cap, după inspirație și după gust :P Cam așa a început aventura și orele de așteptare după mașina de făcut pâine să gate odată aluatul (pentru cine nu știe, nu mi-a ieșit niciodată aluatul dospit făcut cu mânuța mea, fară ajutorul de neprețuit al mașinii de facut pâine, cea mai buna prietenă din lume!)

Și cam asta a fost și acesta este rezultatul, nu prea o pască, ci mai mult un cheesecake, pentru că mi-a fost tare lene să ma apuc să împletesc frumos aluatul, ca de sărbatoare, așa cum se cade în orice gospodărie adevărată (și poate pentru că după două pahere de vin roșu, nu îmi mai ardea mie de a mă perfecționa în arta cofetăriei)



Ingrediente pentru un cheesecake mare!

Pentru aluat (rețeta aparține mașinii de făcut pâine - buttercream pe nume, evident adaptată). Iese mai mult aluat decat e nevoie, dar restul a fost făcut ghemotoace și azvârlit într-o tavă de muffins, direct în cuptor, la 180 de grade, cam 15 minute. Dacă nu aveți chef de așa ceva, atunci calculați din cantitățile de mai jos, cam 2/3 pentru aluatul de tartă.

  • 150 ml apă
  • 120 ml ulei vegetal
  • 1 linguriță de sare
  • 3 căni de făină
  • 4 linguri rase de zahăr brut
  • 3/4 linguriță de drojdie uscată
Se pun ingredientele în mașina de făcut pâine și se așteaptă cu nerăbdare terminarea programului de frământare și dospire, sau se poate face manual, sau se poate face orice alt aluat.

Când e gata aluatul, se aprinde cuptorul, la 180 de grade, se ia și se pune și se întinde într-o tavă de tartă sau vas de sticlă sau ce aveți rotund prin casă. Aluatul trebuie să stea și pe margini. Nu vă fie teamă dacă nu arată prea bine sau nu e uniform :o)

Se pune tava în cuptor, cam 10-15 minute, până ce e copt, dar nu rumen. Dacă începe să se rumenească, trebuie scos imediat (așa zic asta de parcă ar fi vreo regulă, dar urmați-vă instinctul și experiența, eu am facut așa ceva pentru prima oară, deci nu e nicio regulă, doar un sfat :o) ) 

În timp ce blatul se coace frumos în cuptor, se prepară crema de brânză falsă:

Ingrediente pentru cremă:
  • 1 pachet de 250g de tofu dulce (am folosit de la Fito Fitt că altceva nu am găsit pe moment)
  • 1 conserva de lapte de cocos (eu am folosit light)
  • 1/4 cană ulei de cocos (opțional, în cazul în care laptele e prea slab)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat cu vanilie adevărată
  • 1/2 linguriță de sare
  • 4-5 linguri de zahăr brut
  • 6 lingurițe rase de amidon
  • 100g de stafide
Se pune tofu tăiat cubulețe împreună cu toate ingredientele în afară de stafide, în blender și se lasă până ce se obține o consistență cremoasă și fină. La final se aruncă și se amestecă cu mâna, nu cu blenderul, stafidele, încorporându-se (se vor scufunda, dar e bine și așa).

Când se scoate aluatul din cuptor, se toarnă crema peste, ajustând stafidele să nu se scufunde în același loc, și se pune iar tava în cuptor, cam 20-25 de minute sau până când crema s-a închegat sau aluatul e prea rumen să mai stea și are de gând să se ardă. Nu vă faceți griji dacă crema pare prea moale, ea se va întări pe parcurs ce se răcește.

Se lasă tarta la răcit și se păstrează acoperită în frigider. 

Aici s-a sfârșit aventura mea pre-pascală, născută din dorința de a încerca o pască frumoasă din branză falsă, și terminându-se cu acest cheesecake simplu, cam urâtel, dar delicios. Da, a ieșit neașteptat de bun, nu m-am putut abține și am mâncat mai mult de jumătate din el doar eu într-o singură zi! Să trăiască sala de mâine!

Din episodul următor: voi încerca să reproduc un cozonac festiv de Paște, în variantă vegană, pufos, aerisit și savuros, la fel de bun ca oricare altul făcut cu măiestrie de mâini iscusite (mă refer la minunatul cozonac al mamei mele). Vom vedea ce va ieși din asta, sper să nu ajungă brioșe sau biscuiți :P

24 martie 2013

Tagliatelle cu patrunjel si rosii uscate


Ingrediente:
  • 250g tagliatelle
  • 2 legături de pătrunjel tocat mărunt
  • 6 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • fulgi de chili
  • 6 roșii uscate la soare
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj în apă cu sare.
Între timp se pune usturoiul zdrobit în ulei de măsline încins, le lasă câteva secunde, apoi se ia de pe foc. Se adaugă restul ingredientelor: pătrunjelul tocat, roșiile uscate la soare tăiate mărunt și fulgii de chili.
Se pun pastele fierte peste și se amestecă.


23 martie 2013

Pateu proaspăt de primăvară

Azi dimineață "toate astrele erau aliniate" parcă pentru a prepara acest pateu cu gust proaspăt de primăvara: nu am putut sa dorm și m-am trezit la 6, o pâine de secară proaspătă ma îmbia pe blatul de bucătărie, acum câteva zile am ajuns în piață (mare lucru!) și am luat niște ceapă verde, leurdă și pătrunjel,  și nu în ultimul rând, poate cel mai important factor, nu mai mâncasem nimic de ieri de la ora prânzului. Va puteți imagina ce foame de lup îmi era! 


Ingrediente:
  • 1 avocado moale
  • 1 fir de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leurdă
  • sare
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • zeama de la 1/2 lămâie mică
  • apă 
Se zdrobește avocado-ul cu furculița și se amestecă bine cu uleiul de măsline, zema de lămâie și sarea. 
Se adaugă celelalte ingrediente tocate mărunt. Se mai pune apă dacă pateul e prea gros.

21 martie 2013

Fursecuri cu banane fara zahar

Azi am fost harnică, am reușit performanța să prepar într-o seară din mijlocul săptămânii chiar 2 feluri de mâncare! Mare realizare pentru cineva care de obicei ajunge acasă la tradinționala oră 6:30 - 7, fuge la sală (medicament pentru suflet și stres) și apoi se prabușește vlăguită în pat.

Din nou, un experiment. Ideea a venit de la nișe biscuiți foarte simpli și delicioși cu banane, care aduc aminte de copilărie parcă (erau la ofertă la DM, nici nu știu cum se numesc). Evident că plăcerea de a-i savura bucățică cu bucățică se împletește armonios cu sentimentul de vină profundă și mistuitoare, ceea ce nu face altceva decât să sporească senzația de extaz și pură împlinire sufletească. Ce să le faci, toți biscuiții din comerț, bio sau nebio, integrali sau neintegrali, conțin cantități inumane de zahăr, alb sau brun, rafinat sau nerafinat. 

Așa că, pornind de la gustul apetisant de banane, am hotărât să răspund provocării personale de a face niște fursecuri sănătoase, fără nici un pic de zahăr. Asta este prima încercare, au ieșit gumoase și gustoase, chiar dacă aș fi dorit să fie puțin mai ”atractive” la aspect. Dar cine știe, poate reușiți să va păcăliți și așa copiii :P


Ingrediente pentru 2 tăvi de fursecuri:

  • 3 banane medii, coapte, zdrobite bine cu furculița
  • 100g stafide
  • 1/3 - 1/2 cană de ulei de cocos
  • 2 căni de mix de fulgi de cereale (se pot pune orice fulgi de cereale)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de apă
  • vanilie
Se amestecă toate ingredientele și se lasă puțin deoparte, cam 15 minute

În acest timp se încinge cuptorul și se gustă cu degetul aluatul crud (încercând bineînțeles să ne abținem).

Apoi se ia o lingură de înghețată și se pun fursecurile în tavă (au formă de semisferă).
Se lasă la cuptor, la temperatura de 150 de grade (sau foc mediu), cam 20-25 de minute.

Supă de linte rapida

În sfârșit, după multe luni de lene mare, am reușit să îmi scot aparatura, să îmi montez trepiedul, să îmi suflec mânecile și răbdarea, și să fac niste poze mai decente decât cele ”trase” cu telefonul (rușine să îmi fie!). 

Cum afară e urât iar primăvara nu binevoiește să se ivească, am decis să întocmesc o supă rapidă, numai bună de făcut seara din minimul necesar de ingrediente (fără a trișa însă cu noile descoperite cuburi pentru supă de legume bio, yum, yum). 

Iată rezultatul:


Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 ceapă medie spre mare
  • 2 morcovi
  • 1 cană de linte uscată
  • 1 1/2 lintri de apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • fulgi de chili
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
Se toacă ceapa, se taie morcovii rondele, se aruncă într-o oală cu ulei încins. Se lasă puțin la călit, apoi se toarnă apa și lintea. Se adaugă sarea, se acoperă parțial cu un capac și se fierbe până ce lintea e moale (cam 20-30 de minute). 

Când e fiartă lintea, se ia un bleder și se mixează bine. Se mai pune sare, dacă e nevoie. Pătrunjelul tocat și fulgii de chili se adaugă la sfârșit.

Și gata, simplu și bun. Știu că se poate și mai bine, promit că voi reveni cu o rețetă îmbunătățită :o)

13 martie 2013

Paine integrala

Trebuie sa recunosc ca aceasta reteta de paine nu imi apartine. Ea face parte din cartea aparatului meu de facut paine (care este un simplu Orion, nimic spectaculos), dar iese atat de buna incat m-am indragostit trup si suflet de ea! Si asta in conditiile in care am omis un ingredient - laptele praf, caruia nu prea ii inteleg rostul.
Puteti spune adio oricarei paini din magazin! :)
Ingrediente pentru o paine de 1kg:
- 350ml apa
- 3 linguri de ulei
- 1 1/2 lingurite de sare
- 2 cani de faina integrala de secara
- 2 cani de faina alba
- 2 1/1 linguri zahar brut
- 1 lingurita de drojdie uscata din plic
- 3-4 linguri de seminte de in
Se pun toate ingredientele in ordinea enumerata in masina de facut paine alegandu-se programul adecvat.

4 martie 2013

Tort foarte ciocolatos cu portocale


Acest tort cu un gust puternic de ciocolată nu este invenția mea, ci a fost cules din mai multe locuri și asamblat în bucătăria mea (mă rog, a mamei mele, oarecum a fost tortul de ziua ei :) ). Ca să fiu corectă, voi menționa sursele. Blatul a fost inspirat de aici, crema de portocale din cartea Vegan Cupcakes Take Over the World, iar glazura decadentă de ciocolată aparține, cum nu se putea altfel, Marthei Stewart.

Ingrediene:

Pentru 1 blat (e nevoie de 2 sau 3, în funcție de grosime: daca e mai gros se poate tăia în două):

  • 1 1/4 cană de făină albă
  • 1/3 cană de cacao
  • 1 cană de lapte vegetal (sau normal) călduț
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui sau alt ulei vegetal fără gust persistent
  • 1/2 cană de zahăr
  • vanilie
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere
Crema:
  • 6 linguri de amidon
  • 2 căni de lapte vegetal
  • 2 linguri de coajă de portocale
  • vanilie
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 borcan de marmeladă de portocale (nu se consumă tot numai la cremă :) )
Glazura de ciocolată:
  • 200g de ciocolată cu un conținut mare de cacao (eu am luat cu 75%)
  • 250ml de smânână dulce pentru gătit sau de frișcă vegetală (nebătută)
Se prepară și se coc cele 3 blaturi pe rând: se amestecă cu telul ingredientele solide separat (făina, bicarbonatul și sarea). În alt bol se combină: zahărul, laptele, vanilia și uleiul. Se toarnă peste făină și se amestecă bine cu telul.
Se toarnă aluatul într-o forma rotundă cam de diametrul de 20, și se lasă la cuptor la foc mediu cam 20-30 de minute.

Se repetă procedura și pentru celelalte blaturi, dacă e necesar să se coacă mai multe. Eu am ales să nu îl tai în două, având o tavă mai întinsă, a ieșit mai subțire.

Când blaturile s-au răcit, se prepară crema: se amestecă bine toate ingredientele reci, în afară de coaja de portocală, apoi se pune totul pe foc, aducând la fierbere. Se lasă cam 3 minute să fiarbă, amestecând în continuu. Apoi se lasă la răcit, cam 10 minute.

Se ia crema și se toarnă între cele 3 blaturi de tort. Eu am mai ”sculptat” puțin din blaturi pentru ca au ieșit cam bombate. Acest lucru s-a potrivit foarte bine - crema a aderat mai bine în acest fel. Peste fiecare strat de crema am mai pus câteva lingurițe de marmeladă de portocale, din loc în loc.

Se lasă din nou la răcit. Între timp se prepară glazura de ciocolată: se aduce smântâna dulce / frișca vegetală la fierbere, se stinge focul și se adaugă ciocolata tăiată foarte mărunt. Se lasă cam 10 minute până se topește toată ciocolată, după care se amestecă bine, obținându-se o cremă uniformă și fină. Se toarnă peste totrtul rece și pe marginile lui.

Când s-a întărit glazura, se mai poate decora cu frișcă, cu marmeladă de portocale sau cu portocale confiate.