4 martie 2013

Tort foarte ciocolatos cu portocale


Acest tort cu un gust puternic de ciocolată nu este invenția mea, ci a fost cules din mai multe locuri și asamblat în bucătăria mea (mă rog, a mamei mele, oarecum a fost tortul de ziua ei :) ). Ca să fiu corectă, voi menționa sursele. Blatul a fost inspirat de aici, crema de portocale din cartea Vegan Cupcakes Take Over the World, iar glazura decadentă de ciocolată aparține, cum nu se putea altfel, Marthei Stewart.

Ingrediene:

Pentru 1 blat (e nevoie de 2 sau 3, în funcție de grosime: daca e mai gros se poate tăia în două):

  • 1 1/4 cană de făină albă
  • 1/3 cană de cacao
  • 1 cană de lapte vegetal (sau normal) călduț
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui sau alt ulei vegetal fără gust persistent
  • 1/2 cană de zahăr
  • vanilie
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere
Crema:
  • 6 linguri de amidon
  • 2 căni de lapte vegetal
  • 2 linguri de coajă de portocale
  • vanilie
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 borcan de marmeladă de portocale (nu se consumă tot numai la cremă :) )
Glazura de ciocolată:
  • 200g de ciocolată cu un conținut mare de cacao (eu am luat cu 75%)
  • 250ml de smânână dulce pentru gătit sau de frișcă vegetală (nebătută)
Se prepară și se coc cele 3 blaturi pe rând: se amestecă cu telul ingredientele solide separat (făina, bicarbonatul și sarea). În alt bol se combină: zahărul, laptele, vanilia și uleiul. Se toarnă peste făină și se amestecă bine cu telul.
Se toarnă aluatul într-o forma rotundă cam de diametrul de 20, și se lasă la cuptor la foc mediu cam 20-30 de minute.

Se repetă procedura și pentru celelalte blaturi, dacă e necesar să se coacă mai multe. Eu am ales să nu îl tai în două, având o tavă mai întinsă, a ieșit mai subțire.

Când blaturile s-au răcit, se prepară crema: se amestecă bine toate ingredientele reci, în afară de coaja de portocală, apoi se pune totul pe foc, aducând la fierbere. Se lasă cam 3 minute să fiarbă, amestecând în continuu. Apoi se lasă la răcit, cam 10 minute.

Se ia crema și se toarnă între cele 3 blaturi de tort. Eu am mai ”sculptat” puțin din blaturi pentru ca au ieșit cam bombate. Acest lucru s-a potrivit foarte bine - crema a aderat mai bine în acest fel. Peste fiecare strat de crema am mai pus câteva lingurițe de marmeladă de portocale, din loc în loc.

Se lasă din nou la răcit. Între timp se prepară glazura de ciocolată: se aduce smântâna dulce / frișca vegetală la fierbere, se stinge focul și se adaugă ciocolata tăiată foarte mărunt. Se lasă cam 10 minute până se topește toată ciocolată, după care se amestecă bine, obținându-se o cremă uniformă și fină. Se toarnă peste totrtul rece și pe marginile lui.

Când s-a întărit glazura, se mai poate decora cu frișcă, cu marmeladă de portocale sau cu portocale confiate.

Un comentariu:

MihaelaC. spunea...

Buna! De foarte mult timp intru pe blogul tau, de cand il aveai pe blogspot, pentru retetele de muffins.
Iar azi cautam un tort ciocolatos vegan care sa aiba si blat normal. Si am dat peste reteta postata de tine si nu stiam de unde mi se parea cunoscut stilul si site-ul, dupa mi-am dat seama.
Asadar, nu stiu daca ti-am mai lasat comentarii pana acum, nu cred, iti multumesc pentru reteta, o sa o incerc chiar azi, si nu numai, si pentru toate celelalte - in special pentru briosele delicioase si vegane <3 .
Sa ai un an nou bun si linistit!
Mihaela