11 martie 2012

Fursecuri cu fulgi de ovăz, nuci și stafide


Această rețetă este o adaptare mai puțin dulce și mai moale a celei de pe site-ul ohsheglows. Am eliminat de tot zahărul din compoziție, am înlocuit siropul de arțar cu miere și am pus mai mult lapte.
Trebuie să vă avertizez că aluatul fursecurilor este foarte foarte delicios. Atenție mare! A nu se mânca totul până ce ajunge în cuptor, mai ales dacă aveți copii :o)


Ingrediente pentru 18 fursecuri mari:
  • 2 căni fulgi de ovaz mărunți (eu am folosit marca Fortin, cei în ambalaj de hârtie la 500g)
  • 1 3/4 căni nucă prăjită și măcinată mai grosier
  • 3/4 cană făină albă de grâu
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de scorțișoară
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • 1/2 cană miere
  • 10 linguri lapte de soia (alternativ se poate folosi lapte normal sau chiar apă)
  • 4 linguri unt de cocos topit (sau ulei de floarea soarelui)
  • 1/2 cană stafide aurii
Se dă drumul la cuptor și se pune nuca la prăjit într-o tavă în care s-a așezat hârtie de copt.

Între timp se pun fulgii de ovăz, făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și zahărul vanilat într-un castron și se amestecă bine.

Când nuca e prăjită (nu foarte tare, doar până ce începe să se rumenească) se scoate din cuptor și se pune în robotul de bucătărie, mixând până ce e măruntă, dar în același timp să mai rămână și bucăți mai mari (cam 3 secunde).
Se toarnă nuca peste conținutul primului castron. Se pun ingredientele lichide: mierea, untul de cocos topit (sau uleiul) și laptele de soia. (Observație: dacă doriți fursecuri mai dulci, se poate folosi 3/4 cană de miere și atunci se pun doar 7 linguri de lapte). Se amestecă bine. La sfârșit se adaugă stafidele aurii, înglobându-se în aluat.

Se pregătește o tavă mare de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Se folosește o  lingură de înghețată pentru a forma fursecurile: se ia o cantitate care umple lingura bine și se așează în tavă. Alternativ, se poate folosi și o lingură normală, dar în acest caz se iau câte două linguri și se formează bile, care se așează în tavă. 
Din când în când se mai spală lingura (cea de înghețată sau cea normală).

Când s-a umplut tava (eu am pus câte 9 furesuri în tavă), se ia o furculită (care și ea se mai spală când devine lipicioasă) și se apasă bine furescurile, astfel încât să obținem discuri cam de 5-7mm (sub 1cm) grosime.

Se pune tava la cuptor, la foc mic, cam 10 minute.

Se scot fursecurile cu grijă, folosid o spatulă și se așează într-o tavă la răcit. Se pune a doua tavă la cuptor.

10 martie 2012

"Pizza" proteică cu făină de hrișcă și hummus


Acestă "pizza" este făcută cu o clătită din făină de hrișcă, dar alternativ se poate face orice clătită mai groasă, omițând zahărul din rețetele tradiționale și punând mai puțină apă. O altă idee mult mai rapidă ar fi să se folosească o lipie.

După cum se știe, atât năutul cât și hrișca sunt surse excelente de proteine, ideale pentru o masă energizantă și rapidă, dar în același timp și gustoasă :o) (dacă vă puteți obișnui cu gustul unic, mai ciudat, al făinei de hrișcă; poate pentru începători aș recomanda o lipie).
Atenție mare la tărâțele de psyllium! Ele "înghit" foarte multă apă, ajung chiar să își înzecească volumul (nu e necesar aici! Asta e foarte util în alte mâncăruri, puteți să le amestecați în cerealele de la micul dejun, dacă vreți să vă simțiți plini și sătui o periodă mai îndelungată). Ele sunt o sursa ideală de fibre insolubile, esențiale pentru o alimentație echilibrată și un sistem digestiv sănătos. 

Ingrediente pentru 2 clătite:
  • 5 linguri făină de hrișcă integrală
  • 1 lingură tărâțe de psyllium (se găsesc la magazinele naturiste)
  • apă 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Ingrediente pentru topping:
  • o conservă cu 240g de năut (400g tot cu apă)
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3 căței mari de usturoi
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • sare după gust
  • fulgi de chili
  • roșii cherry
  • măsline naturale (fără conservanți și neoxidate)
Se prepară clătitele: se amestecă făina de hrișca și tărâțele de psyllium cu 1/2 cană cu apă caldă, până se îngroașă. Se mai adaugă apă căldută, oprindu-ne când se ajunge la o consistență de aluat de clătite mai gros, el fiind elastic și necurgând din lingură. Trebuie amestecat bine pentru a se omogeniza, eventual cu un tel. Se adaugă uleiul de măsline și sarea.

Se pune într-o tigaie o linguriță de ulei de măsline, iar când se încinge, se pune 1/2 din aluat. Se întinde bine, pentru a deveni o clătită rotunda. Se lasă cam 1 minut, la foc mediu, se intoarce și pe cealaltă parte, cu mare grijă, folosind o spatulă mai lată. 
Se scoate când e rumenită, se lasă la răcit și se pune a doua clătită în tigaie.

În timp ce clătitele se răcesc, se prepară hummusul: se pun năutul, zeama de lamâie, uleiul de măsline, usturoiul tăiat mărunt și 2 linguri de apă în robotul de bucătărie, mixând bine pentru a obține o cremă fină (dacă nătul stă lipit de marginile recipientului, se mai pune o lingură de apă). Se oprește robotul, se încorporează pătrunjelul tocat.

Se ia o clătită, sau o lipie, se întinde hummus deasupra, se presară cu fulgi de chili (opțional), se decorează cu măsline tăiate, roșii și pătrunjel. La sfârșit se stropește ușor (câteva picături) cu ulei de măsline.


27 februarie 2012

Paste integrale cu sos de avocado


Azi am prepart în fugă această rețetă simplă, aromată și proaspătă, bănuind că rezultatul nu are cum să nu iasă bun (mai ales câte laude a primit), dar nu m-am așteptat nici o clipă să fie chiar atât de gustos și savuros!
Sursa rețetei este ohsheglows, un site cu rețete vegane, plin de surprize plăcute :o)

Ingrediente pentru două porții:
  • 250g paste integrale de grâu spelta, sau orice alte paste integrale
  • 1 avocado mare, bine copt
  • 3 caței de usturoi
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 6 frunze mari de busuioc proaspăt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Se fierb pastele după instrucțiunile de pe ambalaj și se lasă la răcit, fără a le clăti în apă rece.

Între timp se prepară sosul: se zdrobește cu furculița un avocado  moale, se amestecă cu zeama de lămâie, usturoiul tăiat mărunt, uleiul de măsline, sarea și frunzele de busuioc tocate (alternativ, se pun toate ingredientele în blender și se mixează până ce se obține o pastă omogenă).

Se amestecă sosul cu pastele reci și se mănâncă cu multă poftă :o)

28 ianuarie 2012

Supă de cartofi


Această supă  nu este o rețetă nouă, dar niciodată nu iese la fel, așa cum nici ingredientele nu sunt niciodată la fel. De obicei fac cantități industiale, mult mai mult decât pot mânca două persoane, așa cum se întâmplă de obicei la orice se gătește în casa asta :o), nu numai supa.

Este o supă de iarnă, consistentă și groasă, se poate mânca simplă sau cu smântână sau sana.

Ingredinete pentu 8-10 porții:
  • 1 ceapă medie
  • 1 fir de praz
  • 3 morcovi medii
  • 3 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac mai mică
  • 1 țelină mare
  • 2 cartofi foarte mari sau 4 medii
  • 4l de apă
  • 300ml bulion
  • o legătură de pătrunjel și una de mărar
  • sare, chili
Se spală, se curăță și se taie toate legumele, după preferința fiecăruia.

Se pune ceapa la călit în ulei cam 1 minut, apoi se alătură morcovii, se stropesc cu puțină apă și se călesc vreo 3 minute, până iese culoarea din ei. Se pun celelalte legume, în afară de cartofi, apă cât să acopere legumele, sare și chili, și se lasă la fiert până ce legumele devin puțin moi, cam 10 minute. Se pun cartofii, bulionul, apa, se mai condimentează, se acoperă oala și se mai lasă pe foc până ce au fiert toți cartofii. 

La sfârșit, se stinge focul, se aruncă frunzele tăiate mărunt și acoperint oala.

27 ianuarie 2012

Salată de spanac cu tofu



Ingrediente pentru o porție mare sau două medii:
  • 3 mâni de frunze de spanac proaspăt, bine spălate
  • 8-10 roșii cherry 
  • 150g tofu (eu am pus tofu cu ardei de la Inedit - 1/2 din pachet)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
Se rup frunzele de spanac, se taie roșiile cherry în 2 sau în 4, în funcție de mărime, tofu se taie cuburi și se pun toate laolaltă.
Separat se face dressing-ul: se combină uleiul, zeama de lămâie, usturoiul tăiat mărunt sau dat prin presă, sarea și piperul. Se amestecă bine salata cu acest dressing.

26 ianuarie 2012

Salată de iarnă cu rădăcinoase, broccoli și năut


Provocarea "o rețetă nouă pe zi timp de o saptămână", începută luni, continuă cu prânzul de azi: salată de iarnă cu rădăcinoase, năut și broccoli. Această salată îmi amintește de zilele de iarnă de anul trecut, când ne băteam capul în fiecare zi ce salată să mai inventăm, folosind ingredientele găsite la un mic supermarket de lângă firma la care lucram pe vreme aceea (știe Crenguța că despre ea vorbesc :o) Ce vremuri! Nu era zi fără salată! ).

Să lăsăm melancolia deoparte și să revenim la timpul prezent. Iată rețeta:

Ingrediente pentru o salată:
  • 1/2 broccoli
  • 1 morcov mediu
  • 1/2 țelină medie sau 1/4 țelină mare
  • 1/2 conservă năut (cam 150g)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1-2 linguri semințe de floarea soarelui prăjite, sau orice alt tip de semințe 
  • ulei de măsline, sare
Se rad morcovul și țelina, se taie inflorescențele de broccoli, se clătește năutul cu apă și se pune peste legume. Se adaugă semințele, uleiul, lămâia și sarea. 

Se mănâncă imediat sau se lasă puțin la frigider (1h), gusturile devin mai internse și broccoli-ul mai gustos.