5 decembrie 2010

Pateu de mazare galbena

Ingrediente pentru 2 portii:
  • 2 cani mazare galbena
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lngutita boia
  • fulgi de chili sau 1 ardei iute
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper
  • cateva linguri de apa
Se lasa mazarea in apa rece cateva ore. Se fierbe pana ce e moale si se lasa la racit.
Se zdrobeste, se adauga usturoiul taiat marunt, uleiul de masline, boiaia, ardeiul iute, sare si piper dupa gust. Daca pateul iese prea gros, se mai adauga apa.

3 decembrie 2010

Ceva bun in Timisoara


Iar a trecut o gramada de timp de la ultima postare.. Ce as putea zice decat ca am fost ocupata cu multe alte lucruri (unii le-ar zice nimicuri sau rutina zilnica), dar si cu altele mai interesante, cum ar fi marea bucuria pe care am simtit-o la auzul vestii ca in curand se va deschide unul din putinele restaurante vegetariane din Timisoara! (de fapt, al doilea)

Cine, unde, cand, cum?

Cine? Firma Radha-Damodara, care deja ne incanta de multi ani cu multe produse de patiserie 100% naturale, fara conservanti sau aditivi, sanatoase si gustoase, se reprofileaza si vine in salvarea populatiei vegetariene, si nu numai, din Timisoara :o)

Unde? Restaurantul se va deschide in zona Piata Unirii, pe strada Emanoil Ungureanu, langa libraria Noi 2.

Cand? Speram ca deja in luna decembrie vom putea gusta din multele bunatati.

Cum? Deja se pot face comenzi la produsele de patiserie prin intermediul datelor de contact afisate pe site, sau le puteti gasi deja in unele magazine din Timisoara. Restaurantul ne va primi cu bratele deschise pentru a savura mancarea la fata locului, sau, din cate am inteles eu, va oferi in viitor si servicii de catering.

31 octombrie 2010

Castane coapte

Un singur ingredient, rezultat garantat! Nu ratati toamna aceasta castanele! :o)

Se iau castane si o tava tapetata cu folie de aluminiu. Se spala castanele, se cresteaza si se pun in tava, tava in cuptor si cuptorul la foc mediu. Ar trebui sa fie gata cam in 30-40 de minute, sau cand se desfac usor de coaja si sunt moi in interior.

Muffins cu dovleac

Azi e Halloween, momentul perfect pentru a scormoni in maruntaiele unui dovleac rotund si portocaliu si a mesteri o lampa smechera si infricosatoare. Dar cum nu prea am unde a-mi expune frumusetea de opera de arta, m-am gandit ca urmatorul lucru cel mai bun ar fi sa confectionez altceva dintr-un dovleac: ce altceva decat muffins? Devine plictisitor.. Adevarul este ca se fac asa de repede, mai repede ca orice alta prajitura, si nu stiu daca are rost toata treaba complicata cu foile, cu crescutul, cu grazura, cu frisca, cu vai doamne se va arde!, sau vai doamne se taie crema! etc etc. Gata! Acesta e secretul obsesiei de muffins, sunt prea lenesa pentru a face altceva :o)

Si iata ce a iesit:

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2-3 lingurite scortisoara
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 cana stafide
  • 2 lingurite ghimbir praf sau 1 lingura ghimbir proaspat, ras (se mai poate experimenta cu cantitatea de ghimbir)
  • 1 cana dovleac ras (cana e umpluta apasand bine dovleacul)
  • 1/2 cana zahar
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 200ml suc de mere
  • fulgi de migdale pentru ornat
Se combina: faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scortisoara, nucsoara, ghimbirul praf (daca e proaspat se pune impreuna cu ingredienele lichide) si stafidele.
Separat se amesteca: dovleacul, zaharul, uleiul, sucul de mere, si ghimbirul proaspat.

Se combina continutul celor doua castroane. Se pune aluatul in forme de muffins, se presara cu fulgi de migdale, nuci maruntite sau altceva.. Se pune tava la cuptor, la foc mic-mediu, timp de aproximativ 25 de minute.

Sunt mai bune reci. Happy Halloween! :o)

8 octombrie 2010

Orez cu legume la cuptor

Ingrediente pentru 3-4 persoane:
  • 1 cana de orez integral
  • 1 dovlecel mediu
  • 1 vanata medie
  • 1 ardei rosu si 1 galben
  • 250g de ciuperci proaspete
  • 4 rosii
  • cimbru, oregano
  • sare si siper
  • ulei de masline
Se taie vanata si dovlecelul cuburi. Se feliaza ardeii si ciupercile. Se pun acestea impreuna cu orezul intr-un vas termorezistent cu capac. Se adauga cimbru, sare piper si ulei de masline. Se amesteca. Deasupra se pun rosiile feliate si se presara oregano.

Se pune capacul si se lasa la cuptor timp de 45 minute - 1 ora. Se verifica din cand in cand sa fie fiert orezul. Daca acesta nu a fiert si nici nu mai este apa in care sa fiarba (apa vine exclusiv din legume), se mai adauga bulion sau apa.
Cand orezul a fiert, se ia capacul si se mai lasa 10 minute, pana ce rosiile sunt rumenite.

7 octombrie 2010

Tulsi, planta sacra a Indiei

Daca simtiti nevoia de a bea cafea, ceai negru, verde, sau orice altceva ce va ajuta sa treceti prin zi cu mai multa energie, poate ar trebui sa stiti ca sunt alternative mai sanatoare cafelutei de dimineata sau de dupa masa. De asemenea aceste plante intaresc sistemul imunitar si rezistenta la stres a organismului! Deci nu ar trebui trecute cu vederea!

Plantuta minune despre care este vorba se numeste tulsi, sau busuioc Indian, sau busuioc sacru, si se foloseste de milenii in India. Aceasta are urmatoarele beneficii:

  • intareste sistemul respirator
  • ajuta la imbunatatirea vederii
  • contine multi antioxidanti
  • alina durerile si iritatiile usoare
  • are un efect calmant si alunga stresul
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos
  • ajuta la mentinerea satatatii sistemului digestiv
  • mentine nivelul normal al glicemiei
  • ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos
  • ajuta la mentinerea nivelului normal al colesterolului
Tulsi este cunoscuta in India de peste 5000 de ani pentru beneficiile sale extraordinare asupra sanatatii. Este numita "sacra", sau "busuioc sacru" si este are un loc central in sistemul ayurvedic. Timp de milenii, planta a fost inclusa in ritualuri religioase, in acest fel fiind consumata pentru beneficiile sale in temple sau acasa. In ziua de azi, tulsi este in continuare considedata o planta sacra, ea fiind o parte importanta a gospodariei, fiind crescuta in mod obisnuit in ghivece, in casa sau in gradina.

Cum o gasim in Romania? Ea poate fi achizitionata sub forma de ceai de la magazinele naturiste.