7 octombrie 2010

Tulsi, planta sacra a Indiei

Daca simtiti nevoia de a bea cafea, ceai negru, verde, sau orice altceva ce va ajuta sa treceti prin zi cu mai multa energie, poate ar trebui sa stiti ca sunt alternative mai sanatoare cafelutei de dimineata sau de dupa masa. De asemenea aceste plante intaresc sistemul imunitar si rezistenta la stres a organismului! Deci nu ar trebui trecute cu vederea!

Plantuta minune despre care este vorba se numeste tulsi, sau busuioc Indian, sau busuioc sacru, si se foloseste de milenii in India. Aceasta are urmatoarele beneficii:

  • intareste sistemul respirator
  • ajuta la imbunatatirea vederii
  • contine multi antioxidanti
  • alina durerile si iritatiile usoare
  • are un efect calmant si alunga stresul
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos
  • ajuta la mentinerea satatatii sistemului digestiv
  • mentine nivelul normal al glicemiei
  • ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos
  • ajuta la mentinerea nivelului normal al colesterolului
Tulsi este cunoscuta in India de peste 5000 de ani pentru beneficiile sale extraordinare asupra sanatatii. Este numita "sacra", sau "busuioc sacru" si este are un loc central in sistemul ayurvedic. Timp de milenii, planta a fost inclusa in ritualuri religioase, in acest fel fiind consumata pentru beneficiile sale in temple sau acasa. In ziua de azi, tulsi este in continuare considedata o planta sacra, ea fiind o parte importanta a gospodariei, fiind crescuta in mod obisnuit in ghivece, in casa sau in gradina.

Cum o gasim in Romania? Ea poate fi achizitionata sub forma de ceai de la magazinele naturiste.

4 comentarii:

simona spunea...

Intrebarea mea ar fi daca tulsi trebuie fiarta sau se poate face ceai din ea si prin macerare, adica printr-un procedeu mai raw..

Ami spunea...

Eu am gasit un singur ceai de tulsi, la un magazin naturist, de la firma Himalaya. Instrucțiunile de pe ambalaj spuneau că se face o infuzie, dar oricum cred ca depășește temperatura sub care alimentele se mai consideră gătite raw.

Deci, bună întrebare :o) Mă tot gândeam și eu că dacă ești pe dieta raw, cum mai bei ceai?

Sperantao spunea...

Scriitorul australian de origine romana Octavian Sarbatoare in nuvela sa Tulsi Devi aduce cateva lamuriri asupra busuiocului si folosirii lui. http://www.oocities.org/awareness88/tulsidevi.htm

"Între timp soţia gazdei ne aduce ceaiurile. După ce aşează tava cu ceştile de ceai pe masă, ne întâmpină cu Anjoli Mudra.
Lakshman îşi împreunează mâinile, şi le îndreaptă în semn de veneraţie către ceaşca mare de ceai, apoi gustă cu plăcere din ea.
Beau şi eu cu plăcere din licoarea aburindă.
- Este infuzie de busuioc amestecată cu lapte, spun convins că am recunoscut aroma inconfundabilă.
- Aţi identificat bine conţinutul.
Curând sosesc pe verandă ceilalţi membri ai familiei lui Lakshman.
- Nu putem să pierdem ocazia de a bea cu toţii un ceai de busuioc. Este o tradiţie la noi, explică el apariţia soţiei şi a celor trei copii, între 10 şi 15 ani.
Noii veniţi iau loc pe scaunele din jurul mesei, fiecare salută cu Anjoli Mudra conţinutul din propria ceaşcă. Toţi beau în voie lichidul aromat, binefăcător.
Eu, deşi gustasem deja din ceaiul meu, le urmez exemplul, de a-l venera cu salutul de respect.
Privindu-mă, Lakshman este încântat.
- Ehei! zice el entuziasmat. Cine se închină Zeiţei Tulsi îşi va împlini viaţa!
- Ce beneficii apar în urma acestui ritual devoţional? mă arăt eu doritor de a învăţa de la sursă aceste obiceiuri.
Toţi participanţii zâmbesc, par extrem de mulţumiţi că ei cunosc deja aceste taine.
- În primul rând Tulsi Devi dă sănătate celor care o slăvesc. Este o formă primară a zeiţei Lakshmi, consoarta marelui Zeu Vishnu, zeitatea supremă. Cei care se închină acestei zeiţe dobândesc treptat, pe lângă sănătate, toate acele avantaje de care se poate bucura un om sănătos: vigoare fizică, bucurie interioară, succes în societate, prosperitate, viaţă lungă.
- Cu alte cuvinte tot ce şi-ar putea dori cineva pentru a putea spune că este fericit în viaţă.
- Este ceea ce am dorit să subliniez. Altfel spus, a duce o viaţă înfloritoare, aşa cum priviţi dumneavoastră, cei din ţările vestice, fericirea umană.
- Şi aceasta doar pentru că cineva acordă plantei de busuioc respect şi cinstire!?
Lakshman înclină din cap a aprobare. Lamureşte:
- Totul pare simplu. Nu este necesară decât hotărârea de a urma acest ritual care este de altfel la îndemâna tuturor. Cei mai mulţi oameni pot cultiva busuiocul, care se adaptează uşor tuturor zonelor geografice.
Mai iau o înghiţitură din ceaiul de busuioc, de data aceasta cu un sentiment de adâncă recunoştinţă.
„Mulţumesc, Tulsi Devi, pentru aroma deosebită ce o dai ceaiului, de care îmi permiţi să mă bucur!“
Ne bem ceaiurile cu zâmbetul pe buze. Bănuiesc că în gând fiecare îi spune cuvintele de mulţumire.
- Cum se desfăşoară ritualurile legate de Tulsi Devi?
Lakshman salută a recunoştinţă către ceaşca de ceai pe care o pune deoparte.

Sperantao spunea...

Scriitorul australian de origine romana Octavian Sarbatoare in nuvela sa Tulsi Devi faace cateva specificari - partea a 2-a.

"Toţi cei prezenţi fac la fel. Le urmez exemplul.
Soţia lui Lakshman strânge ceştile. Le adună pe o tavă, duce totul în casă. Copiii ne părăsesc şi ei. Lakshman reia firul discuţiei.
- Ritualurile pentru adorarea Zeiţei Tulsi sunt extrem de simple. O regulă importantă este de a nu folosi niciodată cuţitul în contact cu florile, frunzele, tulpina sau rădăcina sa. În principiu, orice apropiere de tulsi, sau de produsele rezultate prin prepararea plantei, trebuie privite ca un act de smerenie şi respect. Anjoli Mudra însoţeşte fiecare prilej. De exemplu, a uda busuiocul este o astfel de activitate. Noi, cei din această casă, preluăm pe rând sarcina. Fiecare este extrem de bucuros când are ocazia să îngrijească şi să întreţină grădina pe care aţi văzut-o în faţa casei. Este toată plină cu aceste plante. Aromăm mâncărurile cu busuioc. Dimineaţa ne trecem mâinile pe frunzele plantelor de busuioc, apoi aplicăm parfumul de pe mâini pe faţă. În întreaga zi ce urmează se menţine o stare de mulţumire. Copiii, înainte de a merge la şcoală, eu şi soţia, înainte de plecarea la muncă, ne închinăm Zeiţei prin mângâierea frunzelor de busuioc, apoi toţi plecăm ducând mireasma plantei cu noi. În orice împrejurare, atunci când dorim de a avea succes, facem cumva, ceva, ca să ne apropiem de busuioc. Rugăm astfel pe Tulsi Devi să participe la ceea ce înfăptuim.
Găsesc că cele spuse de Lakshman sunt de o mare importanţă pentru mine care, deşi cresc busuioc în Australia, nu cunosc gama largă a rezultatelor venerării lui. Acum mi se lămuresc şi binefacerile legate de ritualul ce dă proximitate cu Zeiţa Tulsi.
- Eu folosesc busuioc grecesc, aşa cum am mai spus! Credeţi că diferă ca rezultate de cel indian?
- Tulsi este Zeiţa din toate varietăţile de busuioc. Puteţi, fireşte, diviniza acea plantă tulsi care este răspândită în crezul creştin pe care îl urmaţi.
Rămâne să mă lămuresc cât de răspândită este această adorare printre oamenii aşezaţi în zonă.
- Deci Tulsi Devi este zeitatea tutelară a acestei localităţi.
- Venerăm pe Zeiţă din timpuri ce se pierd în veacuri. Toţi locuitorii cresc aceste plante în grădinile proprii. Suntem, după cum aţi văzut, binecuvântaţi de Zeiţă. Trăim într-un răsfăţ al verdeţii. Suntem sănătoşi. Deşi cu ani în urmă localitatea a avut un doctor stagiar trimis la post aici, conform unui proiect guvernamental, medicul până la urmă a plecat. Oamenii nu se îmbolnăveau. Practic a trebuit să ne părăsească. Nu putea supravieţui ca medic... nu avea clienţi.
Ceea ce îmi expune Lakshman îmi pare de necrezut. Există un sălaş în India pe care un doctor a trebuit să-l părăsească, deoarece oamenii nu aveau nevoie de el.
Sunt uimit. Mai ales când ştiu condiţia grea în care se găsesc mulţi locuitori ai Indiei, care sunt săraci, bolnavi, subnutriţi şi cerşetori.
Mă uit la ceas, trebuie să mă grăbesc. Lakshman mă conduce către poartă. Îşi trece mâinile peste plantele de busuioc. Rupe o crenguţă mică, mi-o trece peste frunte.
Simt aroma cum mă învăluie. Respir adânc. Mă simt fericit.
- Să aveţi un drum bun! Vă mai aşteptăm să veniţi pe aici. Ştiţi unde stau, sunteţi binevenit în grădina mea de tulsi. Casa îmi este ca o grădină.
La despărţire Lakshman îmi înmânează crenguţa de busuioc din grădina sa.
O salut cu Anjoli Mudra. Iau ramura cu respect şi veneraţie.
Lakshman pare deosebit de mulţumit şi fericit. Mă consideră deja un adept al Zeiţei Tulsi."