19 august 2010

Tabouleh

Aceasta este reteta originala (cel putin asa am gasit-o) a acestei salate traditionale libaneze.

Ingrediente pentru 2 persoane:
  • 2 legaturi patrunjel
  • 3-4 rosii medii
  • 1 ceapa medie
  • 1 mana de frunze de menta
  • 1/2 cana grau bulgur
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune graul bulgur intr-un vas cu apa si se lasa timp de o ora.

Se taie toate ingredientele marunt si pun intr-un vas. Se adauga graul bulgur scurs de apa, zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul.

3 august 2010

Sezonul pepenilor

E vara, e cald, si nu ne putem gandi decat la ceva racoritor, la lenevitul intr-un hamac, pe o plaja pustie, savurand un pepene zemos si rece. Cum majoritatea dintre noi nu vor ajunge in viitorul apropiat pe o plaja, intr-un hamac, solutia cea mai palpabila este pepenele.
Toti iubim pepenii, mai ales pe cei verzi. Dar stim ca ei prezinta si valori nutrivite?

Pepenii verzi sunt o excelenta sursa de vitamine: vitamina A, care ajuta la mentiunerea unei vederi clare, si este de asemenea un antioxidant, vitamina C, care ajuta la imbunatatirea imunitatii, vindecarea ranilor, sanatatea celulara si dentara, si vitamina B6, care ajuta la buna functionarea a creierului si la transformarea proteinelor in energie.

Se stie ca rosiile sunt o foarte buna sursa de licopen, un antioxidant puternic care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Pepenii verzi au insa cel mai mare continut de licopen dintre toate fructele si legumele.

Pepenele verde este o sursa excelenta de potasiu, esential pentru mentinerea bunei functionari a musculaturii si a sistemului nervos, ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si acid-bazic al organismului, si de asemenea scade riscul aparitiei tensiunii arteriale.

Pepenele verde mai contine aminoacizii citrulina si arginina, care ajuta intretinerea arterelor si a altor functii cardio-vasculare.

Dar sa nu uitam ca pepenele mai contine, pe langa multe vitamine si alte substante nutritive, si multa fructoza, care consumata in cantitati mari nu este tocmai sanatoasa. Dar daca tot aveti pofta de "ceva dulce", in loc sa va avantati sa cumparati diferite produse de patiserie, ciocolata sau alte produse procesate si ambalate ce contin mult zahar, mai bine puneti mana si taiati un pepene! :o)

29 iulie 2010

Guacamole varianta originala


Ingrediente pentru o portie mica:
  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lime
  • 1/4 - 1/3 legatura patrunjel
  • 1/2 ceapa rosie medie, sau una mica
  • 1/2 rosie medie, sau una mica
  • 1 ardei iute
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingurita apa
Se zdrobeste avocado cu furculita, se adauga celelalte legume, taiate marunt (doar pulpa de la rosii se foloseste), zeama de lime, apa, sare si piper.

Se mananca impreuna cu legume, paine simpla sau prajita, lipii sau ce va mai vine in minte :o)

27 iulie 2010

Salata greceasca

Ingrediente:
  • 2 rosii
  • 1 ardei gras
  • 2 castraveti
  • 1 ceapa mica rosie
  • masline
  • tofu marinat cu chimen (se gaseste in magazine, la raionul bio)
  • ulei de masline
  • un praf de oregano (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • un praf de chimen (dupa gust, se poate pune si mai mult)
  • sare
Se taie legumele cum dorim, si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente.

Chimenul ii da acestei salate o savoare aparte, usor orientala. El trebuie sa fie de buna calitate, cumparat, daca se poate, din magazinele de specialitate.

26 iulie 2010

Ce s-a intamplat cu lumea in care traim?


Am fost din nou intr-un un hipermarket, nu voi spune care pentru ca nu are nici o importanta, asa sunt toate, si mi-a venit ideea sa cumpar un lucru extraordinar de exotic, adus de peste mari si tari, cules de indigeni imbracati in haine primitive din frunze de palmier si vorbind o limba indescifrabila... nuci. Da, nuci banale, nuci romanesti, nuci care iti pica in cap toamna cand treci sub un nuc impovarat de incarcatura sa. Nuci... Oare am gasit nuci? Da, cu greutate, pentru ca nu erau la raionul cu surorile lor nuci, cum ar fi migdale, caju, nuci de Brazilia, arahide, etc. Erau la prafuri de copt, faina, arome chimice in sticlute mici si dragalase. Ma uit la pret, 11 lei 250g. Ma scarpin in cap stupefiata. "Cum, domnule? Migdalele costa cam atat (sau cam atat costau inainte de minunata crestere de tva)? Caju-ul costa cam atat? Cum se poate ca un produs autohton, care creste pe toare gardurile, sa coste cat un produs importat, adus din tari inderpartate??? Cum?" Mi-a perit toata pofta de nuci, de orice fel de nuci.. Si nu mai vorbesc ca nici surorile lor nu statea prea bine, mai ales dupa cresterea de preturi care a avut loc. Preferatele mele migdale crude, pachetul de 500g a suferit o crestere de pret de-a dreptul nesimtita de aproape 50%! Nu mi-a venit sa cred din nou! Dar cine stie, poate eram in magazinul nepotrivit la momentul nepotrivit..

Am continuat primbarea prin magazin. Paine, ce paine sa cumpar? Ma uit la ingrediente, conservanti, amelioratori, coloranti, si alte prostii. Si ma intreb: "Oare daca majoritatea populatiei oricum arunca painea a doua zi si isi cumpara alta proaspata, de ce e nevoia ca ea sa fie plina de aceste substante chimice care ii prelungesc viata pufoasa in interior si cocanta in exterior? Nu e oare absurd!?"

Din pacate nu este singurul lucru absurd din vietile noastre. Totul pare sa se indrepte in zona absurdului. Si aici nu vorbesc doar de politica.. Suntem inconjurati de absurditati atat de crase si de nesimtite incat ni se face de-a dreptul rau.. De ce e nevoie sa fie conservati in masline? De ce sunt pompate si injectate carnurile cu chimicale? De ce sunt pline cereleale pentru micul dejun cu zahar si conservanti? De ce nu sunt fructe si legume autohtone in magazine cand acum e sezonul si pietele sunt pline? De ce nu sunt nuci? De ce au rosiile din supermarket gust de peste? De ce toate ouale din magazin sunt de tip 3, provenite de la gaini crescute in cele mai mizere conditii? De ce are iaurtul termenul de valabilitate de cateva saptamani? De ce nu cumpara nimeni ulei de masline? De ce isi hranesc mamele copiii cu chipsuri si cantitati mari de dulciuri? De ce carucioarele de cumparaturi ale oamenilor sunt pline de salamuri, carnati, carnuri pentru mici si gratar si nici urma de legume sau fructe? De ce la restaurant nu poti comanda nimic sanatos? De ce nu exista restaurante pentru vegetarieni? De ce lumii i-ar fi frica sa le frecventeze? De ce lumii ii este frica sa manance mai putina carne si mai multe legume? De ce populatia Romaniei e in curs de ingrasare, si spitalele pline? De ce romanii arunca gunoi pe jos? De ce suntem atat de nepasatori?

Si am ajuns la principala cauza a absurditatii din vietile noastre: noi. Noi lasam sa ni se intample toate astea pentru nu ne pasa... Supermarketurile sunt pline de alimente nesanatoase pentru ca nu ne pasa ce mancam, de produse cosmetice toxice, pentru ca nu ne pasa cu ce ne ingrijim, spitalele in conditii de mizerie si putrefactie, pentru ca nu ne pasa ca probabil odata ajunsi acolo nu vom mai iesi niciodata. Acesta este adevarul si trebuie sa traim, sau sa murim, cu el! Daca noi nu ne schimbam, nu se va schimba nici lumea in care traim! Daca noi nu ne cerem dreptul la sanatate, la alimente naturale, la produse cosmetice netoxice, la informatie, la conducatori adevarati, nu o va face nimeni!

25 iulie 2010

Principiul "Toxins In, Toxins Out"

Ce se mai intampla zilele astea prin marile magazine, gen supermarketuri, hipermarketuri, magazine cosmetice etc? Da, NIMIC. Si partea trista este ca nu multa lume stie ca ceea ce cumpara, sampon, balsam, gel de dus, pasta de dinti, produse cosmetice de toate felurile, chiar si produse de ingrijire pentru bebelusi, nu sunt chiar sanatoase, ci poate chiar toxice. Suntem ademeniti de reclame colorate, cu oameni sanatosi si tineri care folosesc gelul de dus X cu miros extraordinar de fructe exotice si cu eticheta mare pe care scrie natural, cu ierburi, cu fructe, cu lapte, miere, orez, Dumnezeu mai stie ce... Dar citim cumva si eticheta din spate? Ne uitam ce contine cu adevarat acel produs? Si daca vedem o duzina de chimicale pe care nu le cunoastem, ne pasa, sau ne opreste sa luam acel produs? Adevarul trist este ca, de cele mai multe ori, nu..
Ne intrebam: "Dar ce sa iau? Daca toate sunt asa! Nu am ce sa aleg!" Suntem pentru o clipa indignati, revoltati, povestim poate si prietenilor, dar pana la urma tot la vechile produse "toxice" revenim. Nu avem incotro..

Nu este asa! Putem incerca sa evitam acele produse cosmetice cu atatea chimicale in lista de ingrediente, putem alege sa cumparam produse sanatoase si cu adevarat naturale! Totul depinde de noi, daca noi nu cumparam, poate, marile companii nepasatoare nu vor putea nici sa vanda! Poate ceva se va schimba!

Si veti intreba acum: "Bine, bine! Dar totusi, pana una alta, ce sa cumparam? Pana se trezesc companiile de cosmetice, vor trece poate zeci de ani!" Raspunsul meu este ca deja exista si la noi zeci de magazine de produse naturale, atat pe internet, cat si in orasele in care locuim. Nu trebuie decat sa le acordam o sansa. Stiu ca pot fi mai scumpe, dar ce valoreaza mai mult, pana la urma? Viata si sanatatea noastra, sau cheltuirea unor bani in plus pe care altfel i-am strica pe cine stie ce altceva, poate inutil.

Si ca sa va convingeti poate mai bine, puteti vizualiza filmul de mai jos:

24 iulie 2010

Salata de vinete in stil libanez



Azi a fost o zi innorata, numai buna de aprins aragazul. Asa ca am decis sa ma duc pana in piata si sa iau niste vinete. Le-am spalat, le-am pus pe aragaz si in scurt timp au fost gata coapte, ca la mama acasa :o). Am incercat doua retete: pe cea traditionala (dar in mod evident, fara maioneza) si ce ceva nou, in stil libanez. Cred ca toata lumea stie cum se fata salata de vinete traditionala, dar poate nu si fara maioneza, asa ca o sa scriu si aceasta reteta:

Salata de vinete traditionala vegana (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 2 catei de usturoi (sau o ceapa rosie mica)
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie.

Salata de vinete in stil libanez (portie mica):
  • 2 vinete coapte
  • 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita chimen maruntit
  • 3-4 linguri susan
  • ulei de masline
  • sare, piper
Se pune miezul de la vinete si restul ingredientelor in robotul de bucatarie.