25 septembrie 2014

Istanbul - partea 1

În sfârșit am apucat să pun niște poze din Istabul. Da, am fost în Istabul luna aceasta chiar - mult așteptatul nostru concediu și mult așteptatul nostru Istanbul. După ce acum un an am fost la pas de a pleca, de data aceasta am mers până la capăt, am făcut toate rezervările posibile și am cumpărat biletele de avion, astfel încât să nu mai avem niciun dubiu de a ne răzgândi. 

După o zi jumate petrecută în Belgrad, am luat avionul, iar peste mai puțin de 1 oră și un pic, am atrerizat în colosala metropolă (pentru cine nu știe, Istanbul este cel mai mare oraș din Europa ca număr de locuitori: 14 milioane mai exact, adică tradus, nebunie curată). Primul șoc, nu a fost cel cultural (care nu există, mai ales dacă ești din România), ci cel termic. Dacă am plecat de la 15-18 grade, am ajuns la 35, plus multă multă umiditate. Vă puteți imagina ce frumos a fost să așteptăm după autobuzul Havataș, care ne-a dus de la aeroportul Ataturk, până lângă piața Taxim, unde, undeva, era al nostru hotel, care ne-a dat o grămadă de bătăi de cap până l-am găsit. De ce? Pentru că harta este inutilă în Istanbul! Dacă folosind o hartă, te descurci în orice oraș european, ajungând oriunde, în Istabul străzile îți joacă farse, își schimbă numele la intersecții, se bifurcă peste tot, se unesc și iar se bifurcă, nu sunt drepte, ba în pantă, ba în rampă, ba nu scrie numele niciunde.
Dar, așa cum deja bănuiți, nu am dormit pe stradă totuși, ci am ajuns într-un final la hotel, cu ajutorul unei doamne căreia i s-a făcut milă de fețele noastre de turiști proști și dezorientați.
Cum am ajuns, am și plecat să ne plimbăm, evident.

Primul lucru pe care am vrut să îl gust a fost faimosul covrig cu mult  mult susan, simit. Se găsește chiar peste tot, de la patiserii la vânzători ambulanți.


Doamna de la recepție a fost foarte amabilă și ne-a recomandat un restaurant-cantină în zonă, Bursa.
Mare mi-a fost bucuria când am descoperit multele feluri vegetariene, chiar majoritatea vegane! Eram în paradis! Nu mă puteam hotărî, era prea mult pentru mintea mea obișuită cu garniturile puține și fade pe care le găsim în restaurantele românești.
Dar m-am oprit asupra unei minunate vinete umplute cu ceapă și roșii (legenda spune că turcii știu să gătească vinetele în 150 de feluri, iar atunci când a fost inventată rețeta de față, evident servită sultanului, acesta a intrat în extaz de plăcere).


Al doilea fel vegan a fost o anginară, gătită cu alte legume.


Desertul nu putea lipsi, mai ales că ne găseam pe tărâmul celor mai bune deserturi mâncate vreodată. Am comandat o budincă colorată și încărcată de gusturi și texturi delicioase: mere, pere, năut, orez, fructe uscate, stafide, fistic, alune, iar cireașa de pe tort - o cireașă.


După ce ne-am umplut burțile cu toate aceste bunătățim ne-am continuat plimbarea, holbându-ne în vitrinele colorate ale patiseriilor și magazinelor cu delicatese, încercând în același timp să ne facem loc prim marea de turiști.


Un magazin nu a putut scăpa de pofta mea de nestins, de multă vreme îmi doream să gust baclava adevărată, neplăcundu-mi niciodată versiunea românească, plină de zahăr sau miere. Supriza a fost că varianta originală nu era nici pe departe la fel de dulce, iar umplutura abunda în fistic sau alune. Un vis!



După atâta umblătură, ne-am hotărât să luam și noi, ca tot turistul civilizat, metroul. Bilet destul de scumpuț, și valabil doar o călătorie. Din nou, am avut o mare supriză: harta transportului de pe orice hartă turistică a orașului nu corespunde nici pe departe cu realitatea! Explicația este viteza cu care se costruiește și se extind liniile. Așa că, am învățat pe propria noastră piele, după multe frustrări, că singura hartă corectă, este una chiar din metrou. Sfat valoros: hărțile se găsesc în stațiile metrou, la gărzile de securitate, doar mergeți la ei și cereți-le o hartă a trasportului. Veți prima chiar harta afișată peste tot prim stațiile de metrou sau tramvai, chiar gratuit.


Am ieșit din metrou câteva stații mai departe, nu aveam nici cea mai vagă idee unde eram, dar știam că vrem să ajungem la Moscheea Albastră. Și am mers pe jos (mare greșeală, din nou), am urmat strada principală, apoi am mers pe străduțe pentru că așa ne spunea harta, iar dupa multe rătăciri, nu am gasit nicio moschee! Nici urma de ea! Cum se poate ca așa o clădire mare, pe care o tot zăream printre alte clădiri din când în când, să fie pur și simplu înghițită de pământ? Harta era de vină (nu noi, evident). Pierzând orice speranță, ne-am continuat drumul, și am ajuns, din greșeală/prostie, la o altă moschee importantă (conform ghidului): Moscheea Süleymaniye, și chiar când apunea sorele - lumina era superbă.








Cam atât pentru prima zi, ajunși înapoi la hotel, rupți de oboseală, dar cu un plan: a doua zi vom folosi cât mai mult mijloacele de transport, nu vom mai face pe curajoșii, pe turiștii viteji. Convingerea aceasta era cu atât mai puternică cu cât ne mai rătăcisem încă o dată, după ce am ieșit din moschee și am căutat o gaură de metrou, folosid harta. Ne-am trezit în mijlocul unei intersecții destul de mici, dar de 100 de ori mai aglomerate decât orice intersecție mare din România, unde regulile de circulație se topeau în vid: pietonii treceau pe unde îi tăia capul, mașinile erau permanent blocate, benzile erau ca și inexistente, semafoarele degeaba. Nu mi-a venit să cred! Era prea mult, cu harta într-o mână, încercând să depistez locul exact al acestei intersecții pe ea- fără succes, evident, orașul a reușit să-mi înfrângă buna dispoziție - eram din ce în ce mai agitată, nervoasă, gata să izbucnesc într-un plâns de copil supărat și frustrat că nu primește ceea ce dorește!
Între timp s-a petrecut și un incident în trafic - o mașină a dat peste un pieton iar ambii bărbați erau la un pas de a începe o bătaie înverșunată, dacă nu ar fi sărit trecătorii să îi despartă.
Ce zi! Ce trafic! Ce oraș! Ce nebunie!

Dimineața următoare am fost foarte harnici, am luat funicularul din Piața Taxim, apoi tramvaiul, apoi am coborât exact unde ne doream: Moscheea Albastră se înălța frumoasă și măreață chiar în fața noastră! O admirăm de la distanță, ne apropiem de ea, intrăm în curte ei interioară (nu sunt sigură cum să o numesc) unde o mulțime de credincioși se spălau (tradiția spune ca atunci când intri în moschee să te rogi, trebuie să te speli pe picioare, pe fata, pe urechi etc..) iar apoi așteptau să intre înăuntru. Era ora de rugăciune iar turiștilor nu le era permisă vizitarea.


Așa că am așteptat la umbră, în marea curte înterioară, să treacă timpul.



La un moment dat, prisă în nebunia și euforia fotografiatului, l-am pierdut pe Vlad. Neavând telefon la el, înghițit de sutele de turiști care se perindau în jur, a fost o provocare de a ne regăsi unul pe celălalt (asta nu mi-a perturbat sesiunea de fotografie, evident...)



În sfârșit o poză și cu mine. Și nu, încă nu e gata ora de rugăciune, încă mai așteptam să putem intra.




Într-un final, s-a dat startul la vizitat, ne-am pus cuminți la coada mare de turiști, cu o năframă în cap, genunchii și umerii acoperiți, gata să ne descălțăm la pătrunderea în vechea moschee (deja știam procedura din ziua anterioară).




Al doilea obiectiv de pe listă se afla doar la câțiva zeci de metri distanță: Sfânta Sofia, antica biserică bizantină, construită în secolul 6, apoi transformată ulterior în moschee, iar acum în muzeu. Aici nu trebuia să ne descălțăm, iar interiorul era răcoros (spre deosebire de moschee).




A se observa osesia mea pentru tavan și pereți!



Da, încă un tavan.


De data aceasta o fereastră prin care se vedea Moscheea Albastră.



La ieșirea din Sfânta Sofia, am zărit, în sfârșit (nu știu cum de ce nu am observat mai repede) o priveliște de ansamblu a moscheii.


După atât așteptat, vizitat, admirat, căscat gura, pierdut, regăsit și fotografiat, muream de foame. Nu credeam (eram convinși!) că nu vom reuși să mai umblăm pe stradă până găsim un loc de mâncat, așa că ne-am oprit la primul restaurant, chiar lânga Sfânta Sofia (în buricul târgului, cum s-ar spune, dar eram prea obosiți și înfimetați să ne mai gândim la bani).

Surpriza a fost că prețurile erau chiar rezonabile (demn de amintit aici că mâncarea este în general cam scumpuță în fosta capitala a Imperiului Bizantim și Otoman).

Trebuia să încerc o cafea turcească - mică, tare, jumătate din ceșcuță era zaț (foarte ciudat).


Apoi a venit felul principal: vinete coapte și ardei copți umpluți cu orez înmiresmat cu scorțișoară și stafide (cred că mai era ceva pe acolo..), servit rece.


Pentru desert m-am repezit ca o bezmetică la înghețata otomană, făcută după rețeta tradițională cu extract de pistil (cred) de orhidee, ceea ce o făcea foarte foarte elastică. Vânzătorii te și atrăgeau ca pe o muscă în plasa de paianjen cu acest spectacol al întinderii până la peste un metru a unor fâșii de înghețată. Evident că a fost absolut superbă! Și mai puțin dulce decât înghețatele noastre! Minunat!


Cam aici se încheie acest episod, mai mult în partea 2! Până atunci vă las poftind la înghețată otomană, rece, elastică și delicioasă!

20 septembrie 2014

Granola

Nu știu de ce am așteptat atât până să încerc să fac și eu acasă granola, good old fashioned, superbly delicious, absolutely amazing and fabulous, granola. Cred că deja m-am dat de gol, sunt 100% îndrăgostită, sau poate cuvântul mai potrivit este, obsedată, de granola. Am mai încercat până acum diverse sortimente, mai ales cele bio (evident și mult mai scumpe), sănătoase, adică fără zahăr sau alte prostii, au fost cele mai bune. Atât de bune încât după ce deschideam un pachet, dura doar câteva ore până să nu mai existe nimic în el (efectul fiind că nu îmi mai trebuia nimic de mâncat toată ziua). Dar totuși, erau prea mulți bani dați pentru un moment de absolută și pură fericire, extaz al simțurilor și al papilelor gustative. Așa că am fost harnică (în teorie), am căutat niște rețete, totul era evident, foarte foarte simplu. Dar nu am încercat până azi, mai exact până ieri când am dat năvală în magazinul nostru favorit din Tmișoara cu tot soiul de bunătăți bio și naturiste (vai ce urăsc acest cuvânt - naturist! sună ca și cum noi, adică cei care îi calcăm pragul și cei preocupați să mai încerce și alte alimente decât cele din supermarket am fi toți niște freaks, niște ciudați ierbivori, bolnăvicioși, care își cumpără tot soiul de ierburi, infuzii băbești  și prafuri scârboase pentru a se trata), unde mi-am umplut coșul cu toate ce mi-au ieșit în cale: fulgi de ovăz, fructe uscate, semințe, nuci, etc.

Azi dimineață, cum m-am trezit odată cu găinile, aproape în zori, i-am dar drumul. Am făcut o porție imensă, să îmi ajungă și să îmi potolească obsesia de granola.


  • 500g de fulgi de ovăz
  • 150g de mix de semințe (in, susan, floarea soarelui, dovleac) - se găsește de cumpărat
  • 100g de semințe de dovleac (ok, se pot pune în fond orice semințe vă plac)
  • 1 cană fulgi de cocos mai mari (adică nu cei tradiționali din supermarket folosiți la prăjituri, ci o idee mai mari, eu am luam de la Rapunzel - se găsesc tot în magazinele de profil)
  • 250g de caju crud
  • 1 cană de nuci românești (good old fashioned) crude
  • 100g de stafide
  • 100g de coacăze uscate
  • 100g de merișoare uscate
  • 10 linguri de ulei de cocos (sau orice alt ulei)
Se amestecă într-un castron mare toate ingredientele în afară de fructele uscate și o parte din caju. Se pune totul într-o tavă cu hârtie de copt și se dă la cuptor la 130 de grade 20 de minute, după care se amestecă, și se mai lasă 20 de minute la 150 de grade. Se lasă la răcit, apoi se adaugă fructele uscate (adică stafidele, merișoarele și coacăzele) și restul de caju. Granola se poate păstra până la o lună. Dar nu va rezista în niciun caz o lună!

16 septembrie 2014

Belgrad, cel gri și cel colorat

Cine nu știe încă, Belgrad este foarte aproape de Timișoara, chiar la 3 ore de mers cu mașina. Adică la o aruncătură de băț. Fiind și una din capitalele prin care trece frumoasa Dunăre, ne-am gândit că și metropola trebuie să fie frumoasă (să nu uităm că Belgradul a fost și capitala Iugoslaviei).

După cele câteva ore de mers cu mașina, fără stresul care însoțește condusul în marile orașe, am ajuns la destinație - Belgrad, în zona Zemun, departe de aglomerația marelui oraș, aproape de Dunăre, care a fost și primul loc vizitat. Recomandarea a fost restaurantul pescăresc Saran, pe care l-am și găsit destul de ușor, pe malul apei. Meniu nu chiar veggie friendly, dar te descurci. Concluzia: mâncare foarte bună, pâine excelentă (sau ne-a fost nouă așa de foame?), iar desertul senzațional!


Este prima oară când am mâncat o gulie în salată, nu știu de ce nu m-am gândit la asta până acum...


Mămăligă prăjită la grătar. Încă o rețetă gustoasă și simplă de reprodus.



Ce putea fi acest minunat desert, rece și cremos? O clătită umplută cu o cremă fină de vanilie, înconjutată de un sos aromat de portocale.


Nu mănânc eu prea des dulciuri și prăjituri, dar această clătită merita savurată cu toate simțurile!



După ce ne-am înfruptat, cu burțile pline, ne-am plimbat pe malul Dunării, în afara zonei turistice, aparent.




În Zemun este un turn foarte frumos, cocoțat pe vârful unui deal, de unde poți admira o panoramă superbă.


Cred că această poză s-a strecurat din greșeală aici - obsesia mea de a încerca acest produs de patiserie plin de foi uleioase și brânză: burek.








A doua zi a urmat vizitarea castelul situat în centru, unde era și un muzeu militar.






La sfârșit a trebuit să căutam un loc de masă, ne-am rătăcit cam o oră, dar a meritat până la urmă, când am ajuns la Campi di Fiori, unde ne-am comandat o pizza cu mult spanac și tot soiul de brânzeturi și paste simple cu mozzarella și roșii.
Ar fi bine să mai țin minte numele străzii mult căutate, dar trebuie să consult harta, și sincer, mi-e cam lene acum, Dar promit că voi reveni.



Belgradul mi s-a părut destul de gri și posomorât, dar am fost încântată să descopăt tot felul de străduțe cu detalii colorate, cum ar fi: ziduri pictate în cel mai original fel, mașinuțe vechi în culori trăznite, forme industriale ciudate, pisici care dorm relaxat pe pernele scaunelor din restaurant, înghețată de vânzare peste tot (chiar și fără zahăr!), porumb copt și multe altele.








14 septembrie 2014

Muffins rapide și simple cu pireu de dovleac

Zi urâtă și ploioasă de toamnă, ultima de zi de vananță și de concediu, tristețea se simțea în aerul umed și greoi. Nimeni nu mai avea nici o dorință de a mai face o prăjitură decentă (mă refer la mama mea), propunerea venind tot din partea ei: ia fă tu repede niște bambuște d-alea d-ale tale. Zis și făcut. Mă uit repede la ce ingrediente aveam la îndemână: un dovleac de copt cules din grădină din greșeală, pentru a-l da la găini (greșeala culegătorului fiind că l-a confundal cu un dovleac de dat la găini, pe când el nu era), făină, zahăr, vanilie, scorțișoară - mai lipsea ceva. După ce am fugit repede până la magazinul din centrul satului și am cumpărat niște stafide (erau de un singur fel, evident), i-am dat drumul. 

Tatăl meu a curățat dovleacul de coajă - asta pentru că puteam să prevăd un accident sângeros dacă mă puneam eu să îl curăț. Am ras dovleacul în robotul de bucătărie, l-am pus într-o oală cu puțină apă și l-am lăsat la fiert, până ce am obținut un pireu moale și fin.


Iar acum ar fi cazul să înșir totuși niște cantități:

  • 2 1/2 căni de făină
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 lingurițe de praf de scorțișoară
  • 2 căni de pireu de dovleac
  • 100g de stafide (se pot pune și niște nuci, trebuie să iasă și mai bune)
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1/3 - 1/2 cană de lapte de migdale (sau alt lapte vegetal)
Se amestacă bine făina cu sarea, bicarbonatul și scorțișoara. Separat se amestecă: pireul de dovleac, zahărul, uleiul, laptele, apoi se toarnă făina peste - aluatul trebuie să fie omogen. La final se adaugă stafidele.

Se pune aluatul în tava de muffins și se lasă la cuptor, la foc mediu, 20-25 de minute - verificăm după 20.

Budinca din faina de orez - muhallebi

Mi-am dorit să prepar această budincă tradițională turcească imediat ce am gustat-o, în forma sa și în locul său original - Istanbul. Este, trebuie să mărturisesc, desertul meu preferat turcesc - rece, cremoasă, plină de arome delicioase și se poate pregăti în foarte multe moduri, la fel cum se și poate decora în zeci de moduri. Baza este foarte simplă, ea conține doar 2 ingrediente de bază: făină de orez și lapte (normal sau vegetal).

Aceasta este prima încercare. Versiune vegană, normal :o)


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 1 conservă de 400ml de lapte de cocos
  • 1 1/2 cană de apă sau de lapte de cocos sau alt lapte vegetal (eu am pus apă, pentru că nu aveam altceva)
  • 1/2 cană de făină de orez
  • 2-3 linguri de zahăr sau de miere
  • vanilie
  • pentru decorat: scorțișoară, nuci, dulceață din petale de trandafir (sau altă dulceață)
Se amestecă ingredientele lichide cu făina de orez, zahărul și vanilia, se pune cratița pe foc, amestecând în continuu, până când budinca se îngroașă. Se pune în 4 castronașe și se lasă la răcit. 
Când budinca e rece, se decorează cu scorțișoară, nuci, dulceață.

25 august 2014

O sâmbătă plină de ghinioane și povestea celor 100 de muffins

Cam asta a fost îndeletnicirea mea de sâmbătă.

Timp de câteva ore, cele 4 tăvi imense...


...s-au umplut treptat de 100 de muffins pentru o nuntă.


Chiar dacă ziua a fost în final una reușită, pe parcurs s-au întâmplat, precum o avalanșă, o serie interminabilă de ghinioane. Dar mai mult, în următorul episod (e timpul de culcare, mâine trezirea se face la ora 6).

12 august 2014

Un weekend spontan și un coșmar vegetarian


După un weekend obositor în care ne-am petrecut majoritate timpului căutând cazare (da, știu, idee foarte proastă să pleci aiurea cu mașina într-o sâmbătă sperând că vei putea alege tu locul perfect de cazare!), după ce de la Poiama Mărului (jud Caraș-Severin) am ajuns treptat prin diferite localități, toate pline, aparent, de turiști, după multe telefoane toate având același răspuns: Nu avem locuri, de la munte, la deal, și de la deal la câmpie, ne-am trezit în Deva, unde, ar fi fost culmea să fie altfel, am găsit unde să dormim!

A doua zi, mai obosiți decât în prima (evident că era foarte cald în cameră, că aerul condiționat nu mergea, iar geamul nu avea plasă de tânțari - greșeala a fost că am preferat o cameră la etaj, dar departe de șoseua circulată de tiruri și mult praf, în locul unei camere la etraj inferior, dar cu geam la șosea. Cine s-ar fi gândit ca această camera era cu fața la calea ferată), ne-am pornit la drum spre Timișoara, cam sătui de atâta spontaneitate.

Înainte de Lugoj, am văzut multe mașini parcate lânga faimosul restaurant Ana Lugojana. Cum nu am fost niciodată, ne-am bucurat că am dat peste el, am parcat mașina (evident în soare) și ne-am adăpostit la umbră, așteptând să savurăm ceva bun. Am fost repede întâmpinați, ni s-a pus meniul în brațe, dar, bucuria s-a oprit cam aici. Aparent, Ana Lugojana poate fi numită ”a vegetarian nightmare”, în traducere: nu ai ce mânca. Asta dacă nu optezi pentru cartofi prăjiți, catofi piure, cartofi natur, legume congelate, murături, salată de varză, salată din 1/2 roșie și 1 bucată castravete, sau... ciuperci sote sau ciuperci umplute cu cașcaval. După câteva cuvinte mai puțin prietenoase împărțite cu partenerul despre acest minunat meniu, am ales totuși ciupercile și sălătuca, ce poți greși la ciuperci.. eh, aparent multe.

După 30 de minute de așteptat, timp în care îmi era așa de sete încât a trebuit să fug la mașină să mă hidratez (tocmai când îmi turnam apa pe gâtlejul uscat venise și mult așteptata limonadă), iar după încă tot atât timp, au sosit și ciupercile. 5 la număr, fade, mici de le înfulecai dintr-o singură înghițitură, iar după 5 minute muream de foame. Salata, a se vedea în poză, era la fel de gustoasă și de mare. Adică nu aveam nimic.


Iar la desert, ce puteam să ne luam altceva decât faimoasele clătite Ana Lugojana, care, după cum știți, sunt în scârbosul stil bănățean, adică au albuș de ou din abundență peste o amărâtă clătită cu brânză foarte tare și groasă - mai mult cauciuc, totul fiind pus la cuptor, până ce albușul de ou e rumen. Ce să zic, cui îi place îi place, dar acest indregient odios și dezgustător nu face altceva decât să îți provoace greață și strică tot gustul clătitei, care ar trebui să fie vedeta, în cazul în care aceasta este la rândul ei comestibilă.

4 august 2014

Proiect de weekend

Weekend-ul acesta a fost destul de ocupat, din punct de vedere creativ. Mama mea a realizat aceste minunate poșete, iar eu mi-am adus aportul prin adăugarea decorațiunilor cu fluturi și trandafiri.


Fructe roșii de început de august


Culese proaspete din grădină.

Vinete umplute


Ingrediente:
  • 4 vinete medii
  • 2 roșii medii
  • 1 ardei
  • 1 ceapă
  • 1 cană de orez fiert
  • 2 ciuperci medii
  • sare, piper
  • ulei de măsline
Se scobesc vinetele, iar cu ce rămâne din ele se face umplutura adăugând restul ingredientelor mărunțite. 
Vinetele se țin la cuptor cam 40 de minute.

31 iulie 2014

Pizza puțin altfel

Nimeni nu s-ar gândi că o nouă pizzerie ar funcționa în acest oraș, în special când toată lumea știe că există zeci și zeci de pizzerii, fiecare străduță din fiecare cartier ascude un loc care se dorește a fi pizzerie, cu mai mult sau mai puțin succes. Oricât de multe pizzerii ar exista, calitatea lor este invers proporțională cu numărul lor ridicat. Pizza s-a stranformat după nevoile consumatorilor, până în punctul în care nu mai are nimic de-a face cu preparatul original, nici măcar ingredientele nu se aseamănă. Evident că nu generalizez, evident că există câteva locuri unde pizza este comestibilă iar ingredientele simple, puține și de calitate. Pe de altă parte, susțin mult ideea că o pizzerie odată ce s-a afirmat pe piață, ar trebui să se și mențină acolo, iar asta necesită muncă și dedicare, idei noi și o calitate neschimbată, chiar îmbunătățită prin perfecționarea rețetelor. Nu cred că există un asemenea loc, din păcate, așa că trebuie să ne mulțumim cu ce avem și cu caracterul neserios de multe ori al localurilor și restaurantelor ”bune”, sau care se consideră bune. Pănă la urmă a găti este o artă pe lângă multă muncă, iar nu toată lumea este artist sau devotat meseriei.

Dar să revenim la prima idee, înainte să mă fi lasat dusă de valul critic. Este vorba de pizzeria Core 'e Napoli, frumos localizată, fresh decorată, cu un meniu simplu plin de pizza pe categorii.

Mi-am luat o pizza Regina Margherita, care conținea sos de roșii, mozzarella de bivoliță și busuioc.



Iar acu-i acu:

Ce mi-a plăcut:
  • ingrediente puține și de bună calitate
  • blat subțire și crustă groasă și crocantă (s-ar putea totuși și mai crocantă), bun la gust per total (mă refer la blat)
  • pizza a fost gata în maxim 10 minute
  • gustul a fost foarte bun, simplu și plin de savoare
  • puțin cam juicy pentru gustul meu, dar mi-a plăcut ideea până la urmă, era total diferită de orice altă pizza mâncată în oraș - you either love it or you hate it. În cazul meu nu se prea aplică, cred că ma voi duce să încerc încă o pizza înainte să mă afirm
  • servirea foarte bună, politicoasă și promptă
  • multe feluri de pizza vegetariană
Ce nu mi-a plăcut:
  • felul în care e servită, ar fi mult mai bine, din cauza consistenței sale, să fie adusă pe o farfurie
  • nu o poți apucă feliie cu mână, trebuie mâncată neapărat cu furculița
  • cuțitele nu taie aproape deloc
  • busuiocul aproape că lipsea - 2 frunze nu înseamnă busuioc!
  • faptul că unele ingrediente la care te aștepți să fie puse înainte, se pun după ce pizza e gata - cum ar fi o parte din mozzarella. E ciudat, nu neapărat foarte rău, dar când primești o pizza fierbinte îți dorești ca mozzarella să fie topită, să se întindă și să aibă poate o ușoară crustă - mozzarella e și cea mai bună parte din pizza, până la urmă
Verdictul: mi-a plăcut până la urmă (cu unele mici oservații), nu primește din partea mea cele 5 steluțe de excelență, dar cred că 3 merită (asta în ideea că 5 are pizza mâncată la mama ei acasă, adică în Italia) - sunt totuși curioasă cum sunt și celelalte feluri de pizza, așa că voi reveni cu mai multe detalii.
Sfatul meu: mergeți cu încredere și încercați o pizza mai altfel decât ce găsiți prin oraș, aromată, zemoasă, cu puține ingrediente dar de calitate.

29 iulie 2014

Cancerul se poate vindeca (!?)

Concluzia: e bine sa fim cat mai informati.