14 septembrie 2014

Muffins rapide și simple cu pireu de dovleac

Zi urâtă și ploioasă de toamnă, ultima de zi de vananță și de concediu, tristețea se simțea în aerul umed și greoi. Nimeni nu mai avea nici o dorință de a mai face o prăjitură decentă (mă refer la mama mea), propunerea venind tot din partea ei: ia fă tu repede niște bambuște d-alea d-ale tale. Zis și făcut. Mă uit repede la ce ingrediente aveam la îndemână: un dovleac de copt cules din grădină din greșeală, pentru a-l da la găini (greșeala culegătorului fiind că l-a confundal cu un dovleac de dat la găini, pe când el nu era), făină, zahăr, vanilie, scorțișoară - mai lipsea ceva. După ce am fugit repede până la magazinul din centrul satului și am cumpărat niște stafide (erau de un singur fel, evident), i-am dat drumul. 

Tatăl meu a curățat dovleacul de coajă - asta pentru că puteam să prevăd un accident sângeros dacă mă puneam eu să îl curăț. Am ras dovleacul în robotul de bucătărie, l-am pus într-o oală cu puțină apă și l-am lăsat la fiert, până ce am obținut un pireu moale și fin.


Iar acum ar fi cazul să înșir totuși niște cantități:

  • 2 1/2 căni de făină
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 lingurițe de praf de scorțișoară
  • 2 căni de pireu de dovleac
  • 100g de stafide (se pot pune și niște nuci, trebuie să iasă și mai bune)
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1/3 - 1/2 cană de lapte de migdale (sau alt lapte vegetal)
Se amestacă bine făina cu sarea, bicarbonatul și scorțișoara. Separat se amestecă: pireul de dovleac, zahărul, uleiul, laptele, apoi se toarnă făina peste - aluatul trebuie să fie omogen. La final se adaugă stafidele.

Se pune aluatul în tava de muffins și se lasă la cuptor, la foc mediu, 20-25 de minute - verificăm după 20.

Niciun comentariu: