Zi urâtă și ploioasă de toamnă, ultima de zi de vananță și de concediu, tristețea se simțea în aerul umed și greoi. Nimeni nu mai avea nici o dorință de a mai face o prăjitură decentă (mă refer la mama mea), propunerea venind tot din partea ei: ia fă tu repede niște bambuște d-alea d-ale tale. Zis și făcut. Mă uit repede la ce ingrediente aveam la îndemână: un dovleac de copt cules din grădină din greșeală, pentru a-l da la găini (greșeala culegătorului fiind că l-a confundal cu un dovleac de dat la găini, pe când el nu era), făină, zahăr, vanilie, scorțișoară - mai lipsea ceva. După ce am fugit repede până la magazinul din centrul satului și am cumpărat niște stafide (erau de un singur fel, evident), i-am dat drumul.
Tatăl meu a curățat dovleacul de coajă - asta pentru că puteam să prevăd un accident sângeros dacă mă puneam eu să îl curăț. Am ras dovleacul în robotul de bucătărie, l-am pus într-o oală cu puțină apă și l-am lăsat la fiert, până ce am obținut un pireu moale și fin.
Iar acum ar fi cazul să înșir totuși niște cantități:
- 2 1/2 căni de făină
- 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 2 lingurițe de praf de scorțișoară
- 2 căni de pireu de dovleac
- 100g de stafide (se pot pune și niște nuci, trebuie să iasă și mai bune)
- 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
- 1/2 cană de zahăr
- 1/3 - 1/2 cană de lapte de migdale (sau alt lapte vegetal)
Se amestacă bine făina cu sarea, bicarbonatul și scorțișoara. Separat se amestecă: pireul de dovleac, zahărul, uleiul, laptele, apoi se toarnă făina peste - aluatul trebuie să fie omogen. La final se adaugă stafidele.
Se pune aluatul în tava de muffins și se lasă la cuptor, la foc mediu, 20-25 de minute - verificăm după 20.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu