14 septembrie 2014

Budinca din faina de orez - muhallebi

Mi-am dorit să prepar această budincă tradițională turcească imediat ce am gustat-o, în forma sa și în locul său original - Istanbul. Este, trebuie să mărturisesc, desertul meu preferat turcesc - rece, cremoasă, plină de arome delicioase și se poate pregăti în foarte multe moduri, la fel cum se și poate decora în zeci de moduri. Baza este foarte simplă, ea conține doar 2 ingrediente de bază: făină de orez și lapte (normal sau vegetal).

Aceasta este prima încercare. Versiune vegană, normal :o)


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 1 conservă de 400ml de lapte de cocos
  • 1 1/2 cană de apă sau de lapte de cocos sau alt lapte vegetal (eu am pus apă, pentru că nu aveam altceva)
  • 1/2 cană de făină de orez
  • 2-3 linguri de zahăr sau de miere
  • vanilie
  • pentru decorat: scorțișoară, nuci, dulceață din petale de trandafir (sau altă dulceață)
Se amestecă ingredientele lichide cu făina de orez, zahărul și vanilia, se pune cratița pe foc, amestecând în continuu, până când budinca se îngroașă. Se pune în 4 castronașe și se lasă la răcit. 
Când budinca e rece, se decorează cu scorțișoară, nuci, dulceață.

Un comentariu:

Unknown spunea...

As dori sa mentionez ca reteta"muhallebi" are ORIGINE IRANIANA si nu turceasca.Nu mai promovati inventii personale de perceptii in urma experientelor fara intrebari!