Nu știu de ce am așteptat atât până să încerc să fac și eu acasă granola, good old fashioned, superbly delicious, absolutely amazing and fabulous, granola. Cred că deja m-am dat de gol, sunt 100% îndrăgostită, sau poate cuvântul mai potrivit este, obsedată, de granola. Am mai încercat până acum diverse sortimente, mai ales cele bio (evident și mult mai scumpe), sănătoase, adică fără zahăr sau alte prostii, au fost cele mai bune. Atât de bune încât după ce deschideam un pachet, dura doar câteva ore până să nu mai existe nimic în el (efectul fiind că nu îmi mai trebuia nimic de mâncat toată ziua). Dar totuși, erau prea mulți bani dați pentru un moment de absolută și pură fericire, extaz al simțurilor și al papilelor gustative. Așa că am fost harnică (în teorie), am căutat niște rețete, totul era evident, foarte foarte simplu. Dar nu am încercat până azi, mai exact până ieri când am dat năvală în magazinul nostru favorit din Tmișoara cu tot soiul de bunătăți bio și naturiste (vai ce urăsc acest cuvânt - naturist! sună ca și cum noi, adică cei care îi calcăm pragul și cei preocupați să mai încerce și alte alimente decât cele din supermarket am fi toți niște freaks, niște ciudați ierbivori, bolnăvicioși, care își cumpără tot soiul de ierburi, infuzii băbești și prafuri scârboase pentru a se trata), unde mi-am umplut coșul cu toate ce mi-au ieșit în cale: fulgi de ovăz, fructe uscate, semințe, nuci, etc.
Azi dimineață, cum m-am trezit odată cu găinile, aproape în zori, i-am dar drumul. Am făcut o porție imensă, să îmi ajungă și să îmi potolească obsesia de granola.
- 500g de fulgi de ovăz
- 150g de mix de semințe (in, susan, floarea soarelui, dovleac) - se găsește de cumpărat
- 100g de semințe de dovleac (ok, se pot pune în fond orice semințe vă plac)
- 1 cană fulgi de cocos mai mari (adică nu cei tradiționali din supermarket folosiți la prăjituri, ci o idee mai mari, eu am luam de la Rapunzel - se găsesc tot în magazinele de profil)
- 250g de caju crud
- 1 cană de nuci românești (good old fashioned) crude
- 100g de stafide
- 100g de coacăze uscate
- 100g de merișoare uscate
- 10 linguri de ulei de cocos (sau orice alt ulei)
Se amestecă într-un castron mare toate ingredientele în afară de fructele uscate și o parte din caju. Se pune totul într-o tavă cu hârtie de copt și se dă la cuptor la 130 de grade 20 de minute, după care se amestecă, și se mai lasă 20 de minute la 150 de grade. Se lasă la răcit, apoi se adaugă fructele uscate (adică stafidele, merișoarele și coacăzele) și restul de caju. Granola se poate păstra până la o lună. Dar nu va rezista în niciun caz o lună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu