31 mai 2014

Sarmale cu malai

De mic copil mama mea își amintește cu nostalgie de ziele în care se juca prin colbul gălbui al satului natal alături de ceilalți copii de le uliță, bunica mea gătea sarmale cu mălai pisat. Rețeta transmisă din generație în generație, din inima Bucovinei, de pe dealurile înverzite și căsuțete îngrijite ale bunicilor și ale străbunicilor, după zeci și zeci de ani de uitare, mama mea a preluat-o de la bunica. Sunt bune atât calde cât și reci, au textura mai seacă, pline de gust și arome de vară. Mama mea le-a gătit în vas de ceramică, la cuptor.


Ingrediente:
  • 2 căni de mălai măcinat mai mare
  • 1/2 cană de orez pentru sarmale
  • 1 cană + 6 linguri de supă de legume + 1l (opțional, se poate folosi și 1l de apă)
  • 3 cepe medii
  • 3 morcovi medii
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 linguri de semințe de in măcinane
  • frunze de viță de vie
  • sare, piper după gust
Se pregătesc frunzele de viță de vie, se spală și se opăresc scurt, ele trebuie să rămână cât mai verzi, dar mai moi.

Se toarnă 1 cană de supă de legume fierbinte peste 2 căni de mămai, se lasă până ce mălaiul absoarbe tot lichidul. Între timp se călesc ceapa (tăiată mărunt) și morcovii (tăiați cubulețe mici) și se pune mălaiul peste, amestecând bine. Se stinge focul și se adaugă restul ingredientelor: orezul crud, sare, piper, 2 linguri de semințe de in măcinate și cele 6 linguri de supă de legume.

Se ia câte o frunză și se formează sarmalele, împăturindu-le cu grijă, apoi se așează în vas (pe fundul căruia se mai așează un strat de frunze de viță de vie, crenguțe de mărar). Se acoperă sarmalele cu apă sau cu supă de legume, cât cuprinde plus un deget, se pune un capac și se lasă la cuptor 2 ore, la foc mediu.


Niciun comentariu: