15 decembrie 2013

Ocupații de iarnă

Totul a pornit de la sesiunea de crafting de la Crenguța; ca apoi să mă mai apuce din când în când dorința de a coase animăluțe cu ochi din nasturi și suflet de Craciun :o) 


Salata de vinete cu avocado

Știu la ce vă gândiți: salată de vinete, ce e deosebit în asta? Good old fashioned salată de vinete... Da, și nu. Am pornit de la varinata știută de toată lumea, dar folosind un singur ingredient în plus, am ajuns la o versiune îmbunătățită, ca prospețime, culoare, textură, savoare :o) Și este testată pe carnivori, deci nu se poate da greș!


Ingrediente pentru multe porții:

  • cam 500g de vinete coapte, tocate și congelate
  • 1 ceapă roșie medie, tocată mărunt
  • 4-5 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 avocado moale și copt, zdrobit cu furculița
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare după gust
Se decongelează vinetele, dacă nu se folosesc vinete proaspete. Se amestecă întâi avocado-ul zdrobit până se obține o pastă, cu zeama de lămâie, apoi se adaugă și restul ingredientelor, și gata!

Muffins aromate cu mere

Probabil este prima rețetă de muffins pusă pe blog și preprată de 3 ori înainte de a o posta. De ce? Din lene... da, din lene. Uff iarna asta leneșă, plictisitoare și friguroasă! Dacă nu ești amator al sporturilor de iarnă (ceea ce nu sunt, din pure motive tehnice - adică sunt prea stângace și nepricepută pentru orice sport ce implică alunecarea pe o suprafață cu foarte mică aderență). Așa că nu îmi rămâne decât sportul indoors, adica good old fashioned gym. Și așa, din bla în bla, am ajuns la motivul pentru care nu am reușit să mai dau pe blog cu nimic, nici măcar o amărâtă rețetă de muffins. Dar acu i-acu! Țineți-vă bine, această rețetă este atât de simplă și rapidă, de mă mir că nu am descoperit-o până acum! Iar aromele, de îți lasă gura apă, sunt ideale pentru un mic dejun festiv de Crăciun. Yum! Dar gata cu lauda, și hai la muncă!


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină albă normală
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 cană de lapte vegetal (sau normal, dacă mergem pe varianta nevegană)
  • 1/3 cană de ulei vegetal (am folosit de floarea soarelui)
  • 1/2 cană de zahăr brun sau 1/4 cană de zahăr normal și 1/4 zahăr muscovado
  • 1 lingură de melasă
  • 1 lingură de zeama de lămâie
  • coaja rasă de la 1 portocală medie, bine spălată și decerată (am opărit-o)
  • vanilie
  • 100g de stafide
  • 3 mere mari nezemoase, curățate de coajă și tăiate bucăți mici 
Întâi și întâi pornim cuptorul. El rebuie sa ajungă la 180 de grade când punem muffins-urile. Sau dacă e cu gaz, pe treapta medie.
Totul începe cu un castron măricel în care punem făina, sarea și bircabonatul, pe care le amestecăm bine cu un tel. Apoi aruncăm peste stafidele și le mai amestecăm un pic.
Separat, combinăm uleiul, zahărul, melasa, laptele, coaja de portocală, vanilia și zeama de lămâie, până obținem un lichid destul de omogen și tot uleiul s-a încorporat. Răsturnăm totul în primul castron, amestecând bine. La sfârșit punem merele pe care le încorporăm în aluat.

Umplem formele de muffins pregătite cu hârtiuțe și punem tava la cuptor, pentru 25-35 de minute.

16 noiembrie 2013

Salata de sfecla rosie


Ingrediente pentru 4 portii mari:
  • 2 sfecle medii
  • 1 telina mica sau 1/2 dintr-una mare
  • 3 mere, tot cu coaja
  • 2 radacini subtiri de 10cm de hrean
  • 50g de seminte de floarea soarelui prajite sau crude (eu am pus prajite)
  • 1 lingura de ulei de masline
Se rad sfecla, merele, telina mare, iar hreanul marunt. Se amesteca toate ingredientele.

6 noiembrie 2013

Bile de ciocolata si migdale

A sosit și ultima zi a maratonului rețetelor cu mult calciu de origine vegetală, zi pe care am sărbătorit-o cu niște bile de ciocolată și cu mult mult calciu. De unde vine calciul? Din toate ingredientele din compoziție, chiar dacă sunt doar 3 - recent am descoperit faptul că și praful de roșcove este în topul alimentelor cu mult calciu.


Ingrediente pentru 10 bile:
  • 1/2 cană de migdale crude
  • 10 smochine uscate moi
  • 3 linguri de praf de roșcove
  • 2-3 linguri de apă
Se prăjesc puțin migdalele la foc mic, cam 2-3 minute, după care se macină mărunt, dacă mai rămân bucăți nemăcinate, cu atât mai bine. Nu trebuie neapărat prăjite, se pot macina și crude. Se taie smochinele mărunt de tot și se combină toate ingredientele, la început cu 2 linguri de apă. Dacă mai este nevoie și consistența obținută nu este una destul de lipicioasă pentru a forma o bilă, se mai pune și a treia lingură de apă.

Se formează bile și gata, asta e tot.

5 noiembrie 2013

Budinca de orez

Penultima rețetă din seria: rețete vegane cu mult calciu. Și de data aceasta, ca de multe ori, salvarea mea a fost dulapul de bucătărie, care adăpostește tot soiul de alimente uitate de lume, cumpărate cu diverse ocazii după zicala: chiar dacă nu am nevoie acum, lasă că e bine să fie.

Una din pungile începute acum ceva vreme era și una de orez integral. Când am vazut-o, am realizat că și orezul integral se numără printre alimentele vegane bogate în calciu, iar în același timp o veche amintire mi-a răscolit sufletul și simțurile: budinca aurie de orez făcută de bunica mea pe vremurile demult apuse când îmi petreceam vacanțele de vară la sat. Gustul catifelat, textura moale și în același timp crocantă, culoarea ademenitoare m-au convis instantaneu să încerc budinca și în versiunea vegană (bunica mea obișnuia să o prepare cu orez alb, ouă, zahăr și lapte).


Ingrediente pentru o budincă mare:
  • 2 căni de orez integral (de orice fel)
  • 4 căni de apă
  • 250g de stafide aurii
  • 2 mâini de migdale tocate
  • 2 căni de lapte de soia (se poate folosi simplu sau cel cu vanilie)
  • 2 linguri de amidon
  • vanilie
  • un praf de sare
Se pune orezul la fiert conform instrucțiunilor cu cele 4 căni de apă. Eu am oprit focul cam după 25 de minute din acel moment, iar apa era aproape complet absorbită. L-am strecurat de apă, l-am amestecat cu restul ingredientelor (în afară de migdale) și l-am pus într-o tava. Am mai presărat peste migdale tocate, apoi am pus totul la cuptor, la temperatura de 180 de grade, pentru 30-40 de minute (evident să se verifică după cele 30 de minute, el trebuie să fie auriu deasupra si migdalele coapte, dar nu arse -  eu am stat cu ochii lipiți pe geamul de la cuptor, așteptând cu nerăbdarea unui copil în dimineața de Craciun :o) ).

Se mănâncă călduță sau rece cu gemul / dulceața preferată.