5 noiembrie 2013

Budinca de orez

Penultima rețetă din seria: rețete vegane cu mult calciu. Și de data aceasta, ca de multe ori, salvarea mea a fost dulapul de bucătărie, care adăpostește tot soiul de alimente uitate de lume, cumpărate cu diverse ocazii după zicala: chiar dacă nu am nevoie acum, lasă că e bine să fie.

Una din pungile începute acum ceva vreme era și una de orez integral. Când am vazut-o, am realizat că și orezul integral se numără printre alimentele vegane bogate în calciu, iar în același timp o veche amintire mi-a răscolit sufletul și simțurile: budinca aurie de orez făcută de bunica mea pe vremurile demult apuse când îmi petreceam vacanțele de vară la sat. Gustul catifelat, textura moale și în același timp crocantă, culoarea ademenitoare m-au convis instantaneu să încerc budinca și în versiunea vegană (bunica mea obișnuia să o prepare cu orez alb, ouă, zahăr și lapte).


Ingrediente pentru o budincă mare:
  • 2 căni de orez integral (de orice fel)
  • 4 căni de apă
  • 250g de stafide aurii
  • 2 mâini de migdale tocate
  • 2 căni de lapte de soia (se poate folosi simplu sau cel cu vanilie)
  • 2 linguri de amidon
  • vanilie
  • un praf de sare
Se pune orezul la fiert conform instrucțiunilor cu cele 4 căni de apă. Eu am oprit focul cam după 25 de minute din acel moment, iar apa era aproape complet absorbită. L-am strecurat de apă, l-am amestecat cu restul ingredientelor (în afară de migdale) și l-am pus într-o tava. Am mai presărat peste migdale tocate, apoi am pus totul la cuptor, la temperatura de 180 de grade, pentru 30-40 de minute (evident să se verifică după cele 30 de minute, el trebuie să fie auriu deasupra si migdalele coapte, dar nu arse -  eu am stat cu ochii lipiți pe geamul de la cuptor, așteptând cu nerăbdarea unui copil în dimineața de Craciun :o) ).

Se mănâncă călduță sau rece cu gemul / dulceața preferată.

Niciun comentariu: