8 mai 2013

Sarmalute in foi de vita


Ingrediente pentru 8 porții:

  • frunze de viță de vie opărite cu apă cu oțet
  • 750g ciuperci
  • 5 fire de ceapă verde
  • 1 morcov
  • 1/2 țelină medie
  • 200ml orez basmati
  • frunze de tot felul: mărar, pătrunjel
  • 1 lingură de ardei roșu măcinat din conservă (sau un ardei tăiat cubulețe)
Se opăresc frunzele. 

Se pune ceapa împreună cu morcovul și țelina la călit, cu ulei și puțină apă. Se adaugă ciupercile tăiate cubutelețe și se lasă până ce apa s-a evaporat. Se ia cratița de pe foc, se adaugă orezul, frunzele tăiate, ardeiul roșu măcinat, sare, piper și 1 lingură de făină. Se umplu frunzele și se așează frumos într-o oală pe fundul căreia s-au pus niște crenguțe groase de mărar proaspăt sau uscat. Se toarnă apă peste sărmăluțe, să fie cam 2 degete deasupra lor. Se lasă la fierb acoperite cam 25 de minute.

1 mai 2013

22 aprilie 2013

Cheesecake fals

Inițial am vrut să fac o pască cu branză dulce vegană, chiar dacă la aflarea acestei vești mama mea a sărit indignată spunându-mi să nu mă prostesc și sa ramân la tradiționala pască românească cu brânză adevarată, de la vaci adevărate! Dar provocarea a fost cu atât mai mare! Să fie și vegană, și bună, și frumoasă, ca pentru masa de Paște! :o)

După un research de câteva minute pe internet, am renunțat la toate ideile acumulate și găsite din toate sursele  posibile și imposibile, de la vegane la raw, și mi-am zis: fie ce-o fi, eu o sa o fac după cap, după inspirație și după gust :P Cam așa a început aventura și orele de așteptare după mașina de făcut pâine să gate odată aluatul (pentru cine nu știe, nu mi-a ieșit niciodată aluatul dospit făcut cu mânuța mea, fară ajutorul de neprețuit al mașinii de facut pâine, cea mai buna prietenă din lume!)

Și cam asta a fost și acesta este rezultatul, nu prea o pască, ci mai mult un cheesecake, pentru că mi-a fost tare lene să ma apuc să împletesc frumos aluatul, ca de sărbatoare, așa cum se cade în orice gospodărie adevărată (și poate pentru că după două pahere de vin roșu, nu îmi mai ardea mie de a mă perfecționa în arta cofetăriei)



Ingrediente pentru un cheesecake mare!

Pentru aluat (rețeta aparține mașinii de făcut pâine - buttercream pe nume, evident adaptată). Iese mai mult aluat decat e nevoie, dar restul a fost făcut ghemotoace și azvârlit într-o tavă de muffins, direct în cuptor, la 180 de grade, cam 15 minute. Dacă nu aveți chef de așa ceva, atunci calculați din cantitățile de mai jos, cam 2/3 pentru aluatul de tartă.

  • 150 ml apă
  • 120 ml ulei vegetal
  • 1 linguriță de sare
  • 3 căni de făină
  • 4 linguri rase de zahăr brut
  • 3/4 linguriță de drojdie uscată
Se pun ingredientele în mașina de făcut pâine și se așteaptă cu nerăbdare terminarea programului de frământare și dospire, sau se poate face manual, sau se poate face orice alt aluat.

Când e gata aluatul, se aprinde cuptorul, la 180 de grade, se ia și se pune și se întinde într-o tavă de tartă sau vas de sticlă sau ce aveți rotund prin casă. Aluatul trebuie să stea și pe margini. Nu vă fie teamă dacă nu arată prea bine sau nu e uniform :o)

Se pune tava în cuptor, cam 10-15 minute, până ce e copt, dar nu rumen. Dacă începe să se rumenească, trebuie scos imediat (așa zic asta de parcă ar fi vreo regulă, dar urmați-vă instinctul și experiența, eu am facut așa ceva pentru prima oară, deci nu e nicio regulă, doar un sfat :o) ) 

În timp ce blatul se coace frumos în cuptor, se prepară crema de brânză falsă:

Ingrediente pentru cremă:
  • 1 pachet de 250g de tofu dulce (am folosit de la Fito Fitt că altceva nu am găsit pe moment)
  • 1 conserva de lapte de cocos (eu am folosit light)
  • 1/4 cană ulei de cocos (opțional, în cazul în care laptele e prea slab)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat cu vanilie adevărată
  • 1/2 linguriță de sare
  • 4-5 linguri de zahăr brut
  • 6 lingurițe rase de amidon
  • 100g de stafide
Se pune tofu tăiat cubulețe împreună cu toate ingredientele în afară de stafide, în blender și se lasă până ce se obține o consistență cremoasă și fină. La final se aruncă și se amestecă cu mâna, nu cu blenderul, stafidele, încorporându-se (se vor scufunda, dar e bine și așa).

Când se scoate aluatul din cuptor, se toarnă crema peste, ajustând stafidele să nu se scufunde în același loc, și se pune iar tava în cuptor, cam 20-25 de minute sau până când crema s-a închegat sau aluatul e prea rumen să mai stea și are de gând să se ardă. Nu vă faceți griji dacă crema pare prea moale, ea se va întări pe parcurs ce se răcește.

Se lasă tarta la răcit și se păstrează acoperită în frigider. 

Aici s-a sfârșit aventura mea pre-pascală, născută din dorința de a încerca o pască frumoasă din branză falsă, și terminându-se cu acest cheesecake simplu, cam urâtel, dar delicios. Da, a ieșit neașteptat de bun, nu m-am putut abține și am mâncat mai mult de jumătate din el doar eu într-o singură zi! Să trăiască sala de mâine!

Din episodul următor: voi încerca să reproduc un cozonac festiv de Paște, în variantă vegană, pufos, aerisit și savuros, la fel de bun ca oricare altul făcut cu măiestrie de mâini iscusite (mă refer la minunatul cozonac al mamei mele). Vom vedea ce va ieși din asta, sper să nu ajungă brioșe sau biscuiți :P

24 martie 2013

Tagliatelle cu patrunjel si rosii uscate


Ingrediente:
  • 250g tagliatelle
  • 2 legături de pătrunjel tocat mărunt
  • 6 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • fulgi de chili
  • 6 roșii uscate la soare
Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj în apă cu sare.
Între timp se pune usturoiul zdrobit în ulei de măsline încins, le lasă câteva secunde, apoi se ia de pe foc. Se adaugă restul ingredientelor: pătrunjelul tocat, roșiile uscate la soare tăiate mărunt și fulgii de chili.
Se pun pastele fierte peste și se amestecă.


23 martie 2013

Pateu proaspăt de primăvară

Azi dimineață "toate astrele erau aliniate" parcă pentru a prepara acest pateu cu gust proaspăt de primăvara: nu am putut sa dorm și m-am trezit la 6, o pâine de secară proaspătă ma îmbia pe blatul de bucătărie, acum câteva zile am ajuns în piață (mare lucru!) și am luat niște ceapă verde, leurdă și pătrunjel,  și nu în ultimul rând, poate cel mai important factor, nu mai mâncasem nimic de ieri de la ora prânzului. Va puteți imagina ce foame de lup îmi era! 


Ingrediente:
  • 1 avocado moale
  • 1 fir de ceapă verde
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leurdă
  • sare
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • zeama de la 1/2 lămâie mică
  • apă 
Se zdrobește avocado-ul cu furculița și se amestecă bine cu uleiul de măsline, zema de lămâie și sarea. 
Se adaugă celelalte ingrediente tocate mărunt. Se mai pune apă dacă pateul e prea gros.

21 martie 2013

Fursecuri cu banane fara zahar

Azi am fost harnică, am reușit performanța să prepar într-o seară din mijlocul săptămânii chiar 2 feluri de mâncare! Mare realizare pentru cineva care de obicei ajunge acasă la tradinționala oră 6:30 - 7, fuge la sală (medicament pentru suflet și stres) și apoi se prabușește vlăguită în pat.

Din nou, un experiment. Ideea a venit de la nișe biscuiți foarte simpli și delicioși cu banane, care aduc aminte de copilărie parcă (erau la ofertă la DM, nici nu știu cum se numesc). Evident că plăcerea de a-i savura bucățică cu bucățică se împletește armonios cu sentimentul de vină profundă și mistuitoare, ceea ce nu face altceva decât să sporească senzația de extaz și pură împlinire sufletească. Ce să le faci, toți biscuiții din comerț, bio sau nebio, integrali sau neintegrali, conțin cantități inumane de zahăr, alb sau brun, rafinat sau nerafinat. 

Așa că, pornind de la gustul apetisant de banane, am hotărât să răspund provocării personale de a face niște fursecuri sănătoase, fără nici un pic de zahăr. Asta este prima încercare, au ieșit gumoase și gustoase, chiar dacă aș fi dorit să fie puțin mai ”atractive” la aspect. Dar cine știe, poate reușiți să va păcăliți și așa copiii :P


Ingrediente pentru 2 tăvi de fursecuri:

  • 3 banane medii, coapte, zdrobite bine cu furculița
  • 100g stafide
  • 1/3 - 1/2 cană de ulei de cocos
  • 2 căni de mix de fulgi de cereale (se pot pune orice fulgi de cereale)
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de apă
  • vanilie
Se amestecă toate ingredientele și se lasă puțin deoparte, cam 15 minute

În acest timp se încinge cuptorul și se gustă cu degetul aluatul crud (încercând bineînțeles să ne abținem).

Apoi se ia o lingură de înghețată și se pun fursecurile în tavă (au formă de semisferă).
Se lasă la cuptor, la temperatura de 150 de grade (sau foc mediu), cam 20-25 de minute.

Supă de linte rapida

În sfârșit, după multe luni de lene mare, am reușit să îmi scot aparatura, să îmi montez trepiedul, să îmi suflec mânecile și răbdarea, și să fac niste poze mai decente decât cele ”trase” cu telefonul (rușine să îmi fie!). 

Cum afară e urât iar primăvara nu binevoiește să se ivească, am decis să întocmesc o supă rapidă, numai bună de făcut seara din minimul necesar de ingrediente (fără a trișa însă cu noile descoperite cuburi pentru supă de legume bio, yum, yum). 

Iată rezultatul:


Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 ceapă medie spre mare
  • 2 morcovi
  • 1 cană de linte uscată
  • 1 1/2 lintri de apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • fulgi de chili
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
Se toacă ceapa, se taie morcovii rondele, se aruncă într-o oală cu ulei încins. Se lasă puțin la călit, apoi se toarnă apa și lintea. Se adaugă sarea, se acoperă parțial cu un capac și se fierbe până ce lintea e moale (cam 20-30 de minute). 

Când e fiartă lintea, se ia un bleder și se mixează bine. Se mai pune sare, dacă e nevoie. Pătrunjelul tocat și fulgii de chili se adaugă la sfârșit.

Și gata, simplu și bun. Știu că se poate și mai bine, promit că voi reveni cu o rețetă îmbunătățită :o)