4 decembrie 2011

Sarmale (de post)























În sfârșit am mâncat sarmale vegane/de post bune! Trebuie să recunosc ca eu nu am făcut sarmale în viața mea, dar noroc cu mama, care e mare expert în sarmale tradiționale (ca orice mama, de altfel ;o)), și care a pus laolaltă această rețetă delicioasă de sarmale de post. Eu am fost mai mult un martor, dar a trebuit sa imortalizez rezultat într-un fel sau altul!

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 2 cepe medii
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 rărăcină de pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 1 ardei
  • 3 roșii sau echivalentul în pastă de roșii la conservă
  • 1 cană de orez
  • 5 ciuperci
  • 1/2 cană soia granule
  • 1 cană apă
  • patrunjel, mărar, condimente preferate
  • 1 varză murată
Se taie ceapa și celelalte legume mărunt. Se călesc ceapa, mocovul, păstârnacul, pătrunjelul, țelina și ardeiul în puțin ulei și apă, apoi se pun roșiile mărunțite sau pasta de roșii și ciupercile. 
Se aruncă peste orezul, lăsându-se la călit împreuna cu legumele, câteva secunde,  apoi se toarnă o cană de apă. Se lasă la fiert câteva minute, până ce apa e absobită. 

Se pune soia în puțină apă fierbinte bine condimentată (eu am folosit Belșug de mirodenii picant), până se umflă puțin, se varsă apa și se pune soia peste celalalte legume, luate de pe foc. Se mai adaugă contimentele preferate, pătrunjel și mărar tocat.

Se iau frunzele de pe varză și se fac sarmalele, nu prea mari. Mai bine mici decât mari, am învățat. Se așează frumos într-o oală în care s-au pus înainte niște fruze de varză. La sfârșit sarmalele se mai acoperă cu niște frunze de varză murată.

În final se toarnă peste sarmale niște bulion, cam o cană, sau o supă de legume, sau apă simpă.

Se lasă la fiert cam 1h - 1.5h la foc mic, până ce varza devine moale. 

Grâu fiert


Ingrediente pentru 8 porții:

  • 500g grâu integral
  • 3 linguri praf de roșcove
  • 4 linguri zahăr sau miere
  • 1 cană nuci mărunțite
  • 1 linguriță esență de rom (opțional)
Se pune grâul în apă cu o seară înainte. 

A doua zi se fierbe gâul până când devine moale dar nu se desface tot.

Se strecoară de apă și se pune zahărul sau mierea cât e cald, praful de roșcove, nucile și esența de rom.

1 decembrie 2011

Muffins cu banane și nuci


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 căni făină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri carob (praf de roșcove)
  • 4 banane medii/mari
  • 1/2 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană stafide aurii
  • 1/2 cană nuci tăiate mărunt
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon
Se amestecă cu un tel făina cu praful de copt, bicarbonatul și carob-ul, până se omogenizează. Apoi se adaugă nucile și stafidele.

Separat, se zdrobesc bananele cu o furculiță, peste care se toarnă uneiul și adaugă zahărul, amestecând bine. Se toarnă acestă compoziție peste conținutul primului castron, amestecând ușor.

Se pune aluatul în 12 forme de muffins, și se lasă la cuptor 20-25 de minute la foc mediu. Se verifică după 20 minute, și se mai lasă 5 minute dacă e nevoie.

12 noiembrie 2011

Bile cu cocos și curmale




















Ingrediente:
  • 200g curmale mai moi
  • 100g fulgi de cocos plus câteva linguri pentru ornat
  • 1 banană
  • 2 linguri praf de roșcove
  • apă
Se pun curmalele curățate de sâmburi, cocosul, praful de roșcove și banana îm robotul de bucătărie și se mixează până ce compoziția se leagă și se pot forma bile cu ușurință, adăugând câteva linguri de apă, pe rând. 

Se formează bile și se dau prin cocos. Gata in 10 minute!

9 octombrie 2011

Prăjitură cu mere


Această prăjitură a fost inventată de mama mea, într-o zi în care a fost surprinsă de oaspeți neașteptați și în care a reușit să facă folosind doar 4 ingrediente o prăjitură fantastic de bună: o livadă plină de mere, făină, zahăr și bicarbonat. Prăjiuta a ieșit ușoară, pufoasă și fructoasă (există acest cuvânt? :o) ).
Rețeta de față mai adaugă câteva ingrediente (pentru că nu m-am putut abține)
Ingrediente:

  • 1 1/2 cană făină
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 1/4 lingurită sare
  • 1/2 linguriță praf de ghimbir
  • 1/3 cană zahăr brun
  • 1/3 cană ulei
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon
  • 4-5 mere medii
  • 1 lămâie
Se curăță și se rad merele. Se stoarce lămâia peste ele.
Separat, se combină făina cu bicarbonatul, sarea și praful de ghimbir. 
În alt castron se amestecă zahărul cu uleiul și zeama de la mere (se ia pe rând câte o mână din merele rase și se stoarce bine de zeamă în alt castron, până ce le-am stors pe toate).
Se combină amestecul de făină cu cel alterior. Consistența aluatului este cheia, nu trebuie să fie prea tare dar nici prea moale, dar mai degrabă mai moale (depinde câte mere punem și câtă zeamă au). Nu pot să dau o cantitate precisă (puteam să măsor zeamă, într-adevăr... dar nu ar mai fi o artă gătitul atunci! :P Sau poate că am uitat, pur și simplu).

Ok, după ce am trecut de partea complicată cu zeama, se pregătește o tavă mai mică (cam 1/4 dintr-o tavă mare de cuptor) tapetându-se cu hârtie de copt. Se toarnă aluatul în ea și deasupra se presară (fără sa apăsăm) merele rase amestecate cu zahărul vanilat.

Se lasă la cuptor la foc mic cam 25 de minute (dar verificați după 20 de minute). 

Supă de cartofi


Ingrediente pentru multe porții:

  • 1 ceapă mare
  • 2 ardei grași
  • 2 roșii
  • 1 țelină cu frunze frumoase
  • 1 păstârnac
  • 3 morcovi
  • cartofi
  • 2 legături pătrunjel
  • apă
  • smântână (opțional) 
  • pâine bună
Se dau pe răzătoare (sau se pun în robotul de bucătărie): morcovii, țelina și păstârnacul. Se spală bine frunzele și tulpinile de la țelină.
Celelalte legume doar se spală și se lasă întregi.
Cartofii se curăță și se taie cubulețe.
Se toacă pătrunjelul.

Se pun morcovii la călit câteva secunde în ulei încins, apoi se pun țelina, păstârnacul și puțină apă. Se acopera oala și se lasă câteva minute. Se pune apa cât dorim (pentru supă mai subțire sau mai consistentă) și  restul legumelor întregi: ceapa, ardeii, roșiile și frunzele de țelină. Se lasă la fiert cam 20 de minute la foc mic. Se pun cartofii (se mai completează cu apă dacă se mai dorește), sare după gust și se lasă până ce cartofii au fiert. Se pune pătrunjelul tocat.

Se servește cu smântână.