4 decembrie 2011

Sarmale (de post)























În sfârșit am mâncat sarmale vegane/de post bune! Trebuie să recunosc ca eu nu am făcut sarmale în viața mea, dar noroc cu mama, care e mare expert în sarmale tradiționale (ca orice mama, de altfel ;o)), și care a pus laolaltă această rețetă delicioasă de sarmale de post. Eu am fost mai mult un martor, dar a trebuit sa imortalizez rezultat într-un fel sau altul!

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 2 cepe medii
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 rărăcină de pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 1 ardei
  • 3 roșii sau echivalentul în pastă de roșii la conservă
  • 1 cană de orez
  • 5 ciuperci
  • 1/2 cană soia granule
  • 1 cană apă
  • patrunjel, mărar, condimente preferate
  • 1 varză murată
Se taie ceapa și celelalte legume mărunt. Se călesc ceapa, mocovul, păstârnacul, pătrunjelul, țelina și ardeiul în puțin ulei și apă, apoi se pun roșiile mărunțite sau pasta de roșii și ciupercile. 
Se aruncă peste orezul, lăsându-se la călit împreuna cu legumele, câteva secunde,  apoi se toarnă o cană de apă. Se lasă la fiert câteva minute, până ce apa e absobită. 

Se pune soia în puțină apă fierbinte bine condimentată (eu am folosit Belșug de mirodenii picant), până se umflă puțin, se varsă apa și se pune soia peste celalalte legume, luate de pe foc. Se mai adaugă contimentele preferate, pătrunjel și mărar tocat.

Se iau frunzele de pe varză și se fac sarmalele, nu prea mari. Mai bine mici decât mari, am învățat. Se așează frumos într-o oală în care s-au pus înainte niște fruze de varză. La sfârșit sarmalele se mai acoperă cu niște frunze de varză murată.

În final se toarnă peste sarmale niște bulion, cam o cană, sau o supă de legume, sau apă simpă.

Se lasă la fiert cam 1h - 1.5h la foc mic, până ce varza devine moale. 

Niciun comentariu: