4 septembrie 2011

Penne cu ciuperci și smântână

Da, da, nu este o rețetă vegană, dar e yum yum :o) Se naște din iubirea pentru ciuperci, usturoi și paste în general. Se poate face în orice anotimp și e gata cât ai zice pește (sau paste, mai degrabă!)

Timp de preparare: 5 min pregătit ingredientele + 15 min gătit + 20 min stat

Ingrediente pentru 4 porții:
  • 1 kg ciuperci champignon, curățate și tăiate grosier
  • 250g penne sau alte paste
  • 1 ceapă mare, tăiată mărunt
  • 1 cățel mare de usturoi, dat prin presă sau tăiat marunt
  • 1 cană (250ml) smântână (12% grăsime)
  • 1 legătură pătrunjel, tăiat mărunt
  • 1 lingură făină
  • ulei, sare, piper
Se pun pastele la fiert.

În același timp se pune ceapa la călit, apoi se pune usturoiul iar imediat se pun și ciupercile (usturoiul se lasă la călit câteva secunde). Se lasă vasul descoperit în timp ce ciupercile fierb. Se pune sarea, mult piper (cat de picant vă place). Când ciupercile sunt făcute (asta durează cam 5 minute), se pune smântâna amestecată cu o lingură de făină. Sosul de la ciuperci ar trebui să se îngroașe imediat. Se stinge focul și se pune pătrunjelul deasupra.

În acest timp pastele ar trebui sa fie deja fierte al dente, se scurg de apă (nu se pun sub jetul de apă rece, sau în orice vecinătate a apei reci!) și se răstoară imediat peste sos, amestecând bine. Se acoperă vasul și se lasă cam 20 de minute (în acest timp pastele vor absorbi din sos și se vor face mari și frumoase :o) ).

Și cu asta basta (sau să zic pasta?)!

3 septembrie 2011

Ghiveci de legume


Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 4 porții mari:
  • 1 ceapă medie
  • 1 vânătă medie
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cartofi mari
  • 2 ardei grași
  • 3 roșii mari
  • sare, chili sau alte condimente
Se pregătesc legumele: se taie ceapa mărunt, ardeii în fâșii subțiri, vânăta și dovlecelul în cuburi cam de 1cm, cartofii în pătrățele subțiri iar roșiile mărunt.

Se pun ceapa și ardeii în puțin ulei încins, iar după vreo 2 minute se adaugă cartofii. Când aceștia sunt puțin moi, se pun vinetele și puțină apă. Se acoperă vasul pentru cateva minute. Când vinetele au fiert puțin, se adaugă dovlecelul, și se acoperă din nou vasul (mai completăm cu puțină apă dacă s-a evaporat). După vreo 2-3 minute se adauga roșiile, sarea și alte condimente, lăsând să mai fiarbă neacoperit vreo 5 minute.

Și e gata. Ca de sfârșit de vară (de fapt e prima oară când gătesc vara asta, parcă e păcat să nu te bucuri de toate legumele și fructele așa crude și gustoase cum sunt ele de la mama natură :o) ).

4 august 2011

Salata mea de zi cu zi

Vară lungă fară nici o postare.. Fară nici o rețetă sau sfat, fără concediu cum trebuie sau relaxare. De ce? Multe schimbări, atât de multe încât nu am avut nici o secundă timp să mai fac poze la ce mănânc și să pun pe blog... Dar fiți liniștiți! Nu am mâncat prostii :P Doar salate, în general, așa cum este această salată (mâncată chiar azi în pauza de masă, în mare grabă). Deci, nu ați pierdut mare lucru.. :o)

Timp de preparare: 5 minute

Ingrediente pentru o porție mare (sau normală pentru o masă de sine stătătoare):
  • 2 roșii roșii de gradină, mari, coapte și dulci
  • 1 ardei gras
  • 2 castraveți
  • 1 avocado copt (nu foarte moale)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • ulei de măsline
  • câteva frunze de busuioc
  • sare după gust
Se taie toate legumele și se amestecă împreună cu zeama de lămâie, sarea, uleiul de măsline și busuiocul tocat. Și gata! Simplu, rapid și bun! :o)

1 iulie 2011

Muffins cu multă ciocolată şi unt de arahide

Ingrediente:
  • 2 3/4 cană făină
  • 1/4 cană cacao cernută
  • 1 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurită sare
  • 300-350ml lapte de soia
  • 1 1/2 lingură zeamă de lămâie
  • 1/3 cană ulei de floarea soarelui
  • 3/4 cană zahăr brun
  • 3 linguri unt de arahide
  • 1 ciocolată cu multă cacao (peste 70%) de 100g tăiată mărunt
  • 2 plicuri vanilie Bourbon sau Finesse de la Dr Oetker
Se combină: făina, cacaua cernută, bicarbonatul de sodiu, sarea şi ciocolata mărunţită.
Separat, se combină ingredientele lichide: laptele de soia, uleiul, zeama de lămâie, zahărul brun, untul de arahide, vanilia. Se toarnă primul amestec peste.

Se pune aluatul în 12 forme de muffins pregătite şi se lasă la cuptor, la foc mic-mediu timp de 20-25 de minute.

Muffins cu dovlecel şi mărar

Ingrediente:
  • 2 căni făină
  • 1 linguriţă sare
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 200ml lapte de soia
  • 1/3 cană ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură mărar
  • 1 cană dovlecel ras
Se amestecă într-un bol: făina, sarea şi praful de copt.
Separat, se combină: laptele, uleiul, mărarul tăiat mărunt şi dovlecelul ras. Se adaugă făina peste fără a se amesteca excesiv.

Se pune aluatul într-o tava cu 12 muffins pregătită cu hârtiuţe sau unsă bine cu ulei.

Se coc la foc mic-mediu (eu pun la foc mic, oarecum cuptorul meu vechi e aşa nebun încât arde tot până şi la foc mediu) timp de 25-30minute, verificându-se după 20 de minute şi întorcând tava dacă este necesar.

28 iunie 2011

Ce mai găsim la chioșcurile de ziare...




















Mi se pare extraordinar că a apărut seria de cărți a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ”Și noi ce mai mâncăm?”. Am cumpărat toate volumele cu nerăbdare, să văd ce ajunge la români în case în fiecare joi. Și am fost de fiecare dată plăcut surprinsă. În sfârsit spune cineva ce trebuie să spună, și publică ce trebuie să audă toți, mai ales toți românii, obișnuiți cu o alimentație preponderent nesănătoasă. În sfârșit gospodinele își pot da seama unde greșesc și își pot adapta rețetele tradiționale pentru a fi mai sănătoase. Abordarea domnului profesor mi se pare extraodinară, trebuie să recunosc. Eu am încercat de când am renunțat la carne să îi conving pe toți să facă la fel, și am greșit, mai ales cu părinții, care erau prea obișnuiți cu alimentația tradițională și nu dădeau nici un semn că ar schimba ceva, ba din contra! În schimb, în aceste cărți, suntem introduși în alternative sănătoase ale alimentelor cu care suntem obișnuiți, nu trebuie să renunțăm la carne, ci doar să fim atenți la ce mâncăm și cum gătim.

Cărțile sunt pline de informații utile, idei, sfaturi și rețete și nu ar trebui să lipsească din librăria nimănui care înceracă să afle mai multe despre alimentație sau care e conștient că nu mănânca întocmai sănătos și vrea să schimbe acest lucru!
Trebuie să recunosc că am început să le cumpăr cu gândul de a le da părinților mei, pentru că nu credeam că o să găsesc ceva în ele ce deja nu știam, sau nu citisem altundeva, dar nu a fost deloc așa...


Am cumpărat până și cartea ”Revoluție în bucătărie”, tot cu gândul la părinții mei, iar aceasta s-a dovedit a fi o surpriză la fel de plăcută ca celelalte cărți. E plină de rețete delicioase și sănătoase, poze colorate și multe informații utile. Și spre marea mea surprindere, majoritatea rețetelor sunt vegane, sau cum se spune la noi, de post.

Prin urmare, sfatul meu pentru cei care nu s-au gândit să cumpere aceste cărți și care sunt preocupați într-o oarecare măsură de sănătatea lor, este să fugă repede la un chioșc de ziare și să vadă dacă le mai pot cumpăra.

Mă bucur foarte mult că publicul are acces la aceste informații vitale, că oricine le poate găsi și că mai există speranțe și pentru poporul român să nu moară prematur și neinformat din cauza diferitelor boli ”fatale” considerate ”genetice” de către toată lumea, dar care sunt de fapt preponderent datorate stilului de viață ”mizerabil” de nesănătos, suprasaturat și supramediatizat cu gunoaiele care se numesc alimente ”moderne” (vezi Coca-Cola și altele), medicamente toxice, sedentarism și nepăsare!

27 iunie 2011

Un nou look

După mai mult de un an cu Birdie, am hotarât că blogul meu trebuie să se maturizeze odata cu mine, așa că am renunțat la aspectul jucăuș și am ales unul mai serios (?). Sau cel puțin mai matur și mai feminin. Nu știu exact cum să-l descriu.. După căutări intense și muuult timp pierdut cu asta, am găsit acest draguț șablon gratuit și m-am apucat imediat să il editez, cât am putut. Încă mai are porțiuni ”în construcție”, ca de exemplu paginile individuale, dar cu puțin timp, răbdare și dedicație, se vor finaliza și acestea.

O altă idee care nu îmi dă pace de ceva timp este aceea de a schimba titlul blogului, poate și url-ul. Cum Experimentul dietei vegane nu mai este de mult timp un experiment ci un stil de viață, blogul ar trebui să reflecte aceasta. Sunt atâtea variante încât încă nu am ales nici una! De la simplul ”Veganisme” la ciudatul ”Confesiunile unui muffinoholic vegan”, parcă nu se potrivește nimic. Dar lucrul de care sunt și voi fi sigură este acela că acest blog se va ocupa de ce s-a ocupat și până acum: un stil de viață sănătos prin intermediul unei diete vegane. Da, știu, nu am o dietă 100% ”animal-free” (în sensul că mănânc și lactate), chiar dacă îmi dau silința, dar voi încerca să fie acest blog 100% ”animal-free”. Cum s-ar zice: să facem ce spune popa, nu ce face popa :P!