28 iunie 2011

Ce mai găsim la chioșcurile de ziare...




















Mi se pare extraordinar că a apărut seria de cărți a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ”Și noi ce mai mâncăm?”. Am cumpărat toate volumele cu nerăbdare, să văd ce ajunge la români în case în fiecare joi. Și am fost de fiecare dată plăcut surprinsă. În sfârsit spune cineva ce trebuie să spună, și publică ce trebuie să audă toți, mai ales toți românii, obișnuiți cu o alimentație preponderent nesănătoasă. În sfârșit gospodinele își pot da seama unde greșesc și își pot adapta rețetele tradiționale pentru a fi mai sănătoase. Abordarea domnului profesor mi se pare extraodinară, trebuie să recunosc. Eu am încercat de când am renunțat la carne să îi conving pe toți să facă la fel, și am greșit, mai ales cu părinții, care erau prea obișnuiți cu alimentația tradițională și nu dădeau nici un semn că ar schimba ceva, ba din contra! În schimb, în aceste cărți, suntem introduși în alternative sănătoase ale alimentelor cu care suntem obișnuiți, nu trebuie să renunțăm la carne, ci doar să fim atenți la ce mâncăm și cum gătim.

Cărțile sunt pline de informații utile, idei, sfaturi și rețete și nu ar trebui să lipsească din librăria nimănui care înceracă să afle mai multe despre alimentație sau care e conștient că nu mănânca întocmai sănătos și vrea să schimbe acest lucru!
Trebuie să recunosc că am început să le cumpăr cu gândul de a le da părinților mei, pentru că nu credeam că o să găsesc ceva în ele ce deja nu știam, sau nu citisem altundeva, dar nu a fost deloc așa...


Am cumpărat până și cartea ”Revoluție în bucătărie”, tot cu gândul la părinții mei, iar aceasta s-a dovedit a fi o surpriză la fel de plăcută ca celelalte cărți. E plină de rețete delicioase și sănătoase, poze colorate și multe informații utile. Și spre marea mea surprindere, majoritatea rețetelor sunt vegane, sau cum se spune la noi, de post.

Prin urmare, sfatul meu pentru cei care nu s-au gândit să cumpere aceste cărți și care sunt preocupați într-o oarecare măsură de sănătatea lor, este să fugă repede la un chioșc de ziare și să vadă dacă le mai pot cumpăra.

Mă bucur foarte mult că publicul are acces la aceste informații vitale, că oricine le poate găsi și că mai există speranțe și pentru poporul român să nu moară prematur și neinformat din cauza diferitelor boli ”fatale” considerate ”genetice” de către toată lumea, dar care sunt de fapt preponderent datorate stilului de viață ”mizerabil” de nesănătos, suprasaturat și supramediatizat cu gunoaiele care se numesc alimente ”moderne” (vezi Coca-Cola și altele), medicamente toxice, sedentarism și nepăsare!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Sant niste carti minunate!
Pe primele doua le am si eu, le-am citit ca pe romane, nu le-am dat drumu pana nu le-am terminat.
Pe curand.