27 februarie 2012

Paste integrale cu sos de avocado


Azi am prepart în fugă această rețetă simplă, aromată și proaspătă, bănuind că rezultatul nu are cum să nu iasă bun (mai ales câte laude a primit), dar nu m-am așteptat nici o clipă să fie chiar atât de gustos și savuros!
Sursa rețetei este ohsheglows, un site cu rețete vegane, plin de surprize plăcute :o)

Ingrediente pentru două porții:
  • 250g paste integrale de grâu spelta, sau orice alte paste integrale
  • 1 avocado mare, bine copt
  • 3 caței de usturoi
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 6 frunze mari de busuioc proaspăt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sare
Se fierb pastele după instrucțiunile de pe ambalaj și se lasă la răcit, fără a le clăti în apă rece.

Între timp se prepară sosul: se zdrobește cu furculița un avocado  moale, se amestecă cu zeama de lămâie, usturoiul tăiat mărunt, uleiul de măsline, sarea și frunzele de busuioc tocate (alternativ, se pun toate ingredientele în blender și se mixează până ce se obține o pastă omogenă).

Se amestecă sosul cu pastele reci și se mănâncă cu multă poftă :o)

28 ianuarie 2012

Supă de cartofi


Această supă  nu este o rețetă nouă, dar niciodată nu iese la fel, așa cum nici ingredientele nu sunt niciodată la fel. De obicei fac cantități industiale, mult mai mult decât pot mânca două persoane, așa cum se întâmplă de obicei la orice se gătește în casa asta :o), nu numai supa.

Este o supă de iarnă, consistentă și groasă, se poate mânca simplă sau cu smântână sau sana.

Ingredinete pentu 8-10 porții:
  • 1 ceapă medie
  • 1 fir de praz
  • 3 morcovi medii
  • 3 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac mai mică
  • 1 țelină mare
  • 2 cartofi foarte mari sau 4 medii
  • 4l de apă
  • 300ml bulion
  • o legătură de pătrunjel și una de mărar
  • sare, chili
Se spală, se curăță și se taie toate legumele, după preferința fiecăruia.

Se pune ceapa la călit în ulei cam 1 minut, apoi se alătură morcovii, se stropesc cu puțină apă și se călesc vreo 3 minute, până iese culoarea din ei. Se pun celelalte legume, în afară de cartofi, apă cât să acopere legumele, sare și chili, și se lasă la fiert până ce legumele devin puțin moi, cam 10 minute. Se pun cartofii, bulionul, apa, se mai condimentează, se acoperă oala și se mai lasă pe foc până ce au fiert toți cartofii. 

La sfârșit, se stinge focul, se aruncă frunzele tăiate mărunt și acoperint oala.

27 ianuarie 2012

Salată de spanac cu tofu



Ingrediente pentru o porție mare sau două medii:
  • 3 mâni de frunze de spanac proaspăt, bine spălate
  • 8-10 roșii cherry 
  • 150g tofu (eu am pus tofu cu ardei de la Inedit - 1/2 din pachet)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust
Se rup frunzele de spanac, se taie roșiile cherry în 2 sau în 4, în funcție de mărime, tofu se taie cuburi și se pun toate laolaltă.
Separat se face dressing-ul: se combină uleiul, zeama de lămâie, usturoiul tăiat mărunt sau dat prin presă, sarea și piperul. Se amestecă bine salata cu acest dressing.

26 ianuarie 2012

Salată de iarnă cu rădăcinoase, broccoli și năut


Provocarea "o rețetă nouă pe zi timp de o saptămână", începută luni, continuă cu prânzul de azi: salată de iarnă cu rădăcinoase, năut și broccoli. Această salată îmi amintește de zilele de iarnă de anul trecut, când ne băteam capul în fiecare zi ce salată să mai inventăm, folosind ingredientele găsite la un mic supermarket de lângă firma la care lucram pe vreme aceea (știe Crenguța că despre ea vorbesc :o) Ce vremuri! Nu era zi fără salată! ).

Să lăsăm melancolia deoparte și să revenim la timpul prezent. Iată rețeta:

Ingrediente pentru o salată:
  • 1/2 broccoli
  • 1 morcov mediu
  • 1/2 țelină medie sau 1/4 țelină mare
  • 1/2 conservă năut (cam 150g)
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1-2 linguri semințe de floarea soarelui prăjite, sau orice alt tip de semințe 
  • ulei de măsline, sare
Se rad morcovul și țelina, se taie inflorescențele de broccoli, se clătește năutul cu apă și se pune peste legume. Se adaugă semințele, uleiul, lămâia și sarea. 

Se mănâncă imediat sau se lasă puțin la frigider (1h), gusturile devin mai internse și broccoli-ul mai gustos.

25 ianuarie 2012

Budincă de amaranth cu fructe


Ideală pentru micul dejun, pentru un pranz rapid sau pentru un snack de după-amiază, această budincă este încărcată cu energie pentru întreaga zi, conținând proteine complete, carbohidrați complecși, acizi grași omega 3, vitamine, antioxidanți și minerale.

Amaranthul este ideal pentru această rețetă, are un gust plăcut ce aduce a nuci, el se prepară foarte ușor, iar odată fiert, devine lipicios și închegat. Amestecându-l cu fructele uscate și nucile, se naște o budincă moale și omogenă. Găsiți amaranth la magazinele naturiste.

Ingrediente pentru o porție mare sau două pentru oameni normali :o)
  • 1/2 cană amaranth uscat
  • 2 1/2 cană apă
  • 1 banană mare zdrobită
  • fructe uscate după preferință, eu am pus 6 curmale și 8 prune, tăiate bucăți mai mici
  • nuci după preferință, eu am pus o lingură de caju lăsat în apă peste noapte și o lingură fistic crud
  • fructe proaspete de sezon, eu am pus 2 clementine
Se pune amaranthul la fiert cu apa într-un vas acoperit, lăsându-l cam 10 minute la foc mic. Se verifică: când e fiert trebuie să fie moale, lipicios și să se vadă marginile albe. Se mai lasă 5 minute dacă nu e fiert, apoi se lasă la racit în vasul acoperit.

Când e rece, se amestecă cu banana zdrobită, cu fructele uscate tăiate și cu nucile. Deasupra se pun fructe proaspete. Gata în maxim 16 minute! :o)

24 ianuarie 2012

Cele mai bune legume împotriva cancerului

Vă recomand să urmariți acest scurt filmuleț, este foarte interesant și informativ. De acum înainte veți ști ce să puneți în salată! :o) Partea tristă este că vă veți da și seamă că salatele tradiționale mâncate la noi (acasă, la mama sau la restaurant), chiar dacă sunt vegetariene, nu conțin chiar cele mai sănătoase legume pe care le găsim în piată sau la supermarket, nu în sensul că acele legume nu sunt bune, orice legumă este sănătoasă (și mai bună dacă nu are pesticide), dar se pot alege legume chiar și mai potente împotriva multor boli, și în același timp și delicioase!