2 iulie 2010

Muffins cu visine si ciocolata

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 3 cani faina
  • 2 linguri cacao, cernuta
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 1/4 cana lapte de soia
  • 3/4 cana zahar
  • 2 linguri otet
  • 1 plic vanilie
  • 1 cana visine fara samburi si taiate in doua
  • 1 mana fulgi de ciocolata neagra
  • fulgi de migdale pentru decorat
Se amesteca faina cu praful de cacao cernut si cu bicarbonatul.
Separat se combina uleiul cu laptele de soia, zaharul, otetul si vanilia. Se toarna peste primul amestec.
Cand aluatul este omogen, se adauga fulgii de ciocolata si visinele.
Se pune in forme de muffins si se presara deasupra fulgi de migdale.

Se tin la cuptor, la foc mic spre mediu timp de 40 de minute, verificand din cand in cand daca nu sunt gata.

Se serversc reci.

Update din zilele noastre. Adică ianuarie, 2016. Acum îmi dau seama cât de veche e rețeta asta, care între timp evident că s-a maturizat, s-a simplificat, s-a perfecționat, iar eu habar nu am ce cantități folosesc când îmi fac timp și chef de muffinăreală (de fapt chef am mereu, cu timpul stau mai prost). Ce am observat cu mare tristețe este că am început să gătesc ca bebele, după ochi. Nu folosesc niciodată cântarul de bucătărie, să trăiască measuring cups and spoons! (da, urât din partea mea că folosesc asemenea americanisme, dar e mult mai simplu, ce să îi faci!).
Încerc să fac totuși un efort și să scriu noua rețetă de muffins cu vișine și ciocolată, făcută acum 2 zile ultima dată.


Ia să vedem. Scuzați poza mai puțin profesionistă decât cea din 2010 (eram mai tânără pe vremea aceea, aveam destulă energie să îmi despachetez și împachetez aparatura foto, tot cu trepied, blende, lămpi, și alte prostii care ocupau tot locul din casă. Mai nou folosesc cu nerușinare telefonul :o( Nota 4 pentru mine!).

Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 1/2 căni de făină albă
  • 4 linguri de cacao cernută
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3/4 cană de zahăr
  • 1 1/4 cană de lapte vegetal
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 ciocolată vegană cu multă cacao (eu am folosit cu 75%) tăiată în bucățele
  • 1 cană de vișine decongelate, scurse de zeamă
Am amestecat cu un tel făina, bicarbontul de sodiu, sarea, cacaua. Separat restul ingredientelor în afară de vișine și ciocolată. Apoi am turnat peste ele primul amestec, omogenizând bine aluatul. Dacă este prea tare și nu se desprinde de pe spatulă, se mai pune puțin lapte. Am observat că cacaua absoarbe foarte mult lichid iar aluatul devine din ce în ce mai tare cu cât se amestecă mai mult. La final se pun ciocolata și vișinele. 
Muffins în tavă, tava la cuptor la 180 de grade pentru 25 de minute, după care suntem cuminți și verificăm dacă s-au copt. Dacă nu, se mai lasă 5 minute.

Se mănâncă tot reci, evident :o)

24 iunie 2010

Salata calda de broccoli si hrisca

Si acum veti intreba: sunt oare si un broccoliholic? Nu chiar, dar aproape.. s-a nimerit sa mai am un broccoli mic in frigider (left over de ieri) si nu stiam ce sa fac rapid cu el. A iesit o salata foarte gustoasa pentru o improvizatie, asa ca iata:

Ingrediente pentru 2 portii mici.. sau una mare, evident:
  • 1 broccoli mic (aveti grija sa alegeti broccoli verde si proaspat)
  • 4 catei de usturoi
  • o ceapa verde
  • fulgi de chilli
  • vreo 2 linguri de susan
  • ulei de masline
  • un "splash" de zeama de lamaie (mai putin de 1/2 lamaie)
  • sare
  • 1/2 cana hrisca (se gaseste la magazinele naturiste si este o proteina completa!)
  • un praf de turmeric (sa nu uitam ca se spune despre turmeric ca este cel mai sanatos condiment din lume!)
  • un varf de chimen
Se pune hrisca la fiert. Fierbe destul de repede, cam in 10-15 minute, dar e bine sa o urmarim si cand se desface e gata! (Asta am invatat de la Crenguta.)

Intre timp se spala broccoli-ul, se taie mai marunt (nu foarte, lasati buchete intacte pentru un aspect mai placut). Se pune la calit in ulei de masline ceapa verde taiata marunt, si dupa cateva secunde se pune si usturoiul, taiat tot marunt. Se arunca imediat broccoli-ul, susanul, un praf de fulgi de chilli, un strop de lamaie si sare, dupa gust.

Cand a fiert hrisca, se scurge, se pune putina sare, un varf de chimen zdrobit si un praf de turmeric (obtinem o hrisca galbena si frumoasa). Alternativa mai gustoasa ar fi sa prajim putin chimenul intreg in ulei (cateva secunde), si apoi sa adaugam turmericul si hrisca.

Se aseaza impreuna intr-0 farfurie, numai bune pentru o cina rapida, gustoasa si nu in ultimul rand, sanatoasa!

Muffins cu caise, mac si portocale

Ingrediente pentru 12 muffins mari:
  • 3 cani faina
  • 3 linguri mac prajit putin (are gust mult mai bun)
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 3/4 cana zahar
  • 1/2 cana suc de portocale
  • 1 cana lapte de soia
  • coaja de la o portocala
  • 2 linguri de otet de mere
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 plic vanilie (Finesse de la Dr Oetker)
  • 6 caise taiate bucati mici
Se amesteca faina cu bicarbonatul, sarea si macul cu telul (in loc de a o cerne).
Separata, se combina zaharul, cu sucul de portocale, laptele de soia, uleiul, otetul, vanilia, coaja de portocala. Se pune peste primul amestec.
La sfarsit se adauga caisele.

Se pune aluatul intr-o tava de muffins (pregatita cu hartii de muffins, cat mai colorate daca gasiti!) si se lasa la cuptor, la foc mediu timp de 20-25 de minute (verificand pe la sfarsit, cum toate cuptoarele sunt diferite).

Se serversc reci, simple sau presarate cu zahar pudra.

P.S.: Da, sunt un muffinoholic! Din fericire sunt o infinitate de combinatii de incercat, chiar si in varianta vegana! :o)

23 iunie 2010

Salata de broccoli

Ingrediente pentru o portie mare sau doua portii mici:
  • 1 broccoli mai marisor
  • zeama de la 1 lamaie
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de chimen
  • 2 lingurite de seminte de coriandru
  • ulei de masline
  • sare
Se taie broccoli-ul marunt. Se zdrobesc semintele de coriandru si cele de chimen intr-un mojar. Se adauga peste broccoli alaturi de usturoiul taiat marunt, zeama de la lamaie, uleiul de masline si sarea (un praf, dupa gust).

Se pune salata intr-un castron cu capac si se lasa la frigider pentru o ora. Se serveste cu rosii (din acelea bune si dulci, nu cu gust de peste!) sau cu ce doriti!

Salata simpla de dovlecel

Ingrediente pentru o portie mare sau doua mici:
  • 1 dovlecel mediu
  • 3 catei de usturoi mari
  • 1/2 legatura de marar
  • 1/2 lamaie
  • ulei de masline
  • sare
Se curata dovlecelul, se scot samburii, daca are, si se taie fasii lungi cu peeler-ul de legume sau se rade mai marunt (cum doreste fiecare). Se amesteca restul de ingrediente: lamaia, uleiul de masline, mararul si ustoriul taiat marunt (fara sare). Se acopera castronul si se pune la frigider pentru o ora.

Dupa o ora se pune si sarea dupa gust si se poate manca!

21 iunie 2010

Solutii naturale anti-tantari

Suntem la picnic, la plaja sau pur si simplu in natura pentru a ne relaxa, iar sansele sunt foarte mari sa nu ne putem bucura de linistea si prospetimea unei zile frumoase de vara din cauza micilor zburatori care ne dau pace. Cred ca toti am simtit asta cand ne-am hotarat sa ne intindem patura intr-o padure, la umbra si la racoare. Si cum piata e plina de remedii anti-tantari sub diferite forme si ambalaje, nu am ezitat sa cumparat un asemenea flacon. Dar poate ar fi trebuit sa ezitam, oarecum nu este prea sanatos nici pentru corpul nostru, asa cum cum nu este nici pentru bietii tantati! :o)

Spray-urile si celelalte produse comerciale de tantari contin substanta numita DEET (Diethyl-meta-toluamide) despre care s-a descoperit ca are o legatura stransa cu probleme neuronale. Dupa utilizari frecvente s-au observat efecte ca: moartea neuronilor sau schimbari de comportament in animalele de laborator supuse testelor. Alte cercetari au tras concluzia, dupa mai mult de 30 de ani de studii, ca folosirea de DEET cauzeaza moartea neuronilor in zonele care controleaza miscarea muschilor, invatarea, memoria sau capacitatea de a ne concentra.

Asa ca data viitoare care va planificati iesirea in natura si sunteti in fata raftului cu spray-uri pentru tantati, mai bine dati o fuga la magazinul naturist din cartier si cereti ceva inofensiv si sanatos!

Natura ne ofera multe remedii la indemana impotriva tantarilor!
  • ulei esential de cintronella
  • ulei de soia - este la fel de eficient ca DEET-ul, in plus hidrateaza pielea si incetineste cresterea parului in zolele in care este aplicat
  • ulei esential de Nepata Cataria, sau in demire populara catusnica sau iarba matelor - s-a aratat ca este de 10 ori mai eficient decat DEET-ul in combaterea tantarilor.
  • extract de seminte de neem, o planta originara din India - este de asemenea mult mai eficient decat DEET-ul.
  • ulei esential de lavanda, miroase bine si este folosit des ca protectia impotriva tantarilor.
  • usturoi - daca este mancat in mod regulat, tine tantarii departe.
Pentru a citi mai multe: http://www.care2.com/greenliving/mosquito-free-naturally.html

8 iunie 2010

Despre angiogeneza, cancer si nutritie

In sfarsit cineva a pus punctul pe i in ceea ce priveste legatura dintre cancer si alte boli moderne si alimentati. Pana acum, cu totii stiam, punand in practica sau nu, ca unele alimente nu sunt recomandate bolnavilor de cancer, sau pur si simplu nu sunt sanatoase tocmai pentru ca sunt asociate cu formarea de tumori: carnea, laptele, adica produsele de origine animala. Multe carti s-au scris pe tema asta, dar pana la urma, cel mai important lucru este CE e bine sa mananci si DE CE, pentru a impiedica formarea tomorilor canceroase. Si raspunul, impreuna cu cel pentru multe alte boli, se afla in filmul de mai jos:


Deci raspunsul stiintific este: sa consumam produse alimentare care inhiba angiogeneza, adica formarea de vase noi de sange care hranesc tumorile canceroase, dar si tesutul adipos in cazul persoanelor obeze.

Pentru cei ce nu pot sa urmareasca filmul de mai sus, voi face un scurt rezumat.

Corpul nostru are capacitatea de a regula procesul de angiogeneza, adica de vase de sange de care are nevoie la un moment dat. Dar in cazul unor boli, acest proces natural devine defect, corpul nostru fiind incapabil sa isi retraga vasele de sange aflate in exces, sau sa creeze vase noi de sange, pana la nivelul de normalitate.

Bolile care rezulta din insuficienta angiogenezei (prea putine vase de sange) sunt:
  • rani cronice care nu se vindeca
  • boli de inima
  • atacri cerebrale
  • neuropatie
Angioneza excesiva (prea multe vase de sange) avantajeaza urmatoarele boli:
  • cancer
  • orbire
  • artrita
  • endometrioza
  • scleroza multipla
Se pare ca peste 70 de boli majore, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si care superficial apar ca fiind complet diferite unele de altele, impart aceeasi caracteristica: angiogeneza. Prin urmare controland angiogeneza, se poate controla si boala respectiva.

Un factor important, daca nu chiar esential, in controlul angiogenezei si al multor boli corelate cu aceasta, in special cancerul, este dieta.

In ceea ce priveste cancerul, in faza inciepienta, celulele canceroase nu pot sa creasca si sa formeze tumori fara o cantitate suficienta de vase capilare care sa le hraneasca cu oxigen si sange bogat in nutrienti. Majoritatea oamenilor poarta in corpul lor tumori canceroase microscopice, dar nu toate lumea va avea cancer. Acest lucru se intampla datorita capacitatii organismului nostru de a echilibra in continuu procesul de angiogeneza, prin impiedicarea vaselor de sange capilare de a hrani aceste celule canceroase. Problemele apar doar atunci cand celulele canceroase reusesc sa se aprovizioneze cu destul sange pentru a forma tumori maligne.
Exista la ora actuala tratamente impotriva cancerului care se bazeaza pe medicamente anti-angiogenice. Dar cheia este prevenirea fromarii bolii, nu tratarea acesteia abia cand a fost depistata si cand, de multe ori, poate fi prea tarziu.

Obezitatea, precum cancerul, este de asemenea dependent de angiogeneza. Celulele adipose cresc cand vasele de sange care le alimenteaza cresc de asemenea. Prin urmare, o dieta anticancer este in acelasi timp si o dieta care previne obezitatatea.

In natura sa gasesc o multitudine de alimente care previn angiogeneza in mod natural. Consumand aceste produse anti-angiogenice, ne crestem automat capacitatea organismului de a se apara si de a impiedica vasele de sange in a aproviziona celulele canceroase si a tumorile microscopice care exista in corpul nostru tot timpul. Se stie ca cel putin 30-35% din cazurile de cancer sunt datorate unei alimentatii nesanatoase. Acest rezultat poate avea un impact esential in impiedicarea aparitiei cancerului in intreaga lume, in special in tarile nedezvoltate.

Aceste alimente anticancerigene fac parte din familia legumelor, fructelor si a condimentelor, si printre multe altele, sunt:
  • ceaiul verde
  • strugurii rosii, vinul rosii
  • nucsoara
  • capsunele, murele, afinele, zmeura, etc
  • citricele
  • merele, ananasul, ciresele
  • varza, anghinarele
  • rosiile
  • ginseng
  • turmericul
  • patrunjelul
  • lavanda
  • usturoiul
  • uleiul de masline, uleiul din seminte de struguri
  • ciocolata neagra
  • dovleacul
Diferite surse alimentare contin diferite substante anti-angiogenice, dar combinand mai multe alimente, rezultatul este unul mult mai potent din punct de vedere nutritiv. Cheia este o alimentatie bazata pe alimente proaspete, neprocesate, organice, colorate si apetisante, si nu obsesia numararii caloriilor si a diferitilor nutritienti. In unele cazuri alimentele sunt mai puternice decat multe medicamente anti-angiogenice (cum ar fi patrunjelul, usturoiul sau strugurii rosii).

Prim urmare, concluzia este ca incet incet stiinta confirma tot ceea ce se banuia despre modalitatea de prevenire a multor boli moderne: o dieta sanatoasa. Mai ales ca este vara si pietele sunt pline de legume si fructe, cred ca a sosit momentul sa mancam corect si in acelasi timp gustos! Daca tot nu credeti in dovezile stiintifice care incep sa rasara din diferite studii, eu va propun sa incercati pe propria voastra piele: cateva saptamani de consumat legume si fructe nu strica, si daca dupa acest timp nu va simtiti mai bine si mai plini de energie, puteti sa negati si sa priviti sceptici toate studiile medicale care va tin departe de felurile voatre preferate de mancare!