28 februarie 2010

Chec negru de cafea si ciocolata



Ingrediente pentru un bundt cake:
  • 1 3/4 cana de cafea proaspat facuta
  • 2/3 cup cacao cernuta
  • 1 1/2 cani zahar
  • 1/3 cana ulei de floarea soarelui
  • 1/3 cup suc de mere
  • 1/4 amidon de porumb
  • 2 lingurite vanilie sau 1 plic vanilie Finesse
  • 1 lingurita extract de migdale
  • 2 cani faina
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu
  • 1 1/2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • zahar praf pentru presarat
Fierbeti cafeaua la foc mic, adaugati praful de cacao. Lasati sa se raceasca.
Intr-un castron amestecati zaharul, uleiul, sucul de mere si amidonul pana cand zaharul este dizolvat. Adaugati apoi extractul de migdale si vanilia. Peste acestea se toarna cafeaua cu ciocolata.
Se cerne faina , se adauga praful de copt, bicarbonatul de sodiu, amestecand pana ce nu mai sunt cocoloase.

Se pune aluatul intr-o forma data bine cu ulei si se coace la foc mediu 45 de minute, verificand din cand in cand.

Cand e gata, se cerne zahar praf peste (dupa ce e rece). Se mananca complet racita. (A doua zi e si mai buna)

23 februarie 2010

Vara, soare si vitamina D

Probabil cu totii stim ca pentru a avea oase sanatoase si puternice, pe langa calciu avem nevoie si de vitamina D. Din acest motiv toate suplimentele de calciu vin impreuna cu aceasta vitamina, iar mamele noastre ne-au spus povestea de fiecare daca cand incercau sa ne convinga sa mai bem o cana cu lapte. Dar sunt mult mai multe de stiut despre vitamina D, si se pare ca este cea mai importanta vitamina de care are nevoie organismul nostru.

Vitamina D este folosta de catre organism si de catre toate celulele noastre pentru buna-starea lor, serverste o plaja larga de functii biologice fundamentale si exista peste 3000 de gene controlate de vitamina D. Cercetatorii mereu gasesc beneficii noi de sanatate ale ei, in orice domeniu ar cauta.

Vitamina D influenteaza multe boli, cum ar fi:
  • cancer
  • hipertensiune
  • boli cardiovasculare
  • autism
  • obezitate
  • artrita reumatica
  • diabet de tipul I si II
  • scleroza multipla
  • gripa
  • imbatranire
  • insomnie
  • probleme de auz
  • miopie
  • depresie
  • performanta atletica
  • fertilitate
  • si multe alte boli
Dar de unde luam vitamina D? Sursele alimentare sunt foarte sarace si de neincredere. Cea mai buna cale este prin expunerea directa la soare. Expertii spun ca daca stam la soare 10-15 minute in fiecare zi este suficient pentru nevoile corpului nostru. Dar in lunile de iarna? O alternativa ar fi suplimentele de vitamina D3. Mai multe informatii despre dozaj se pot obtine de la medici, dar se pare ca avem nevoie de mult mai mult decat se credea in mod traditional.

Persoanele care au nevoie de atentie speciala in legatura cu nivelul de vitamina D sunt cele supraponderale, femeile insarcinate, cei varstnici si persoanele cu tenul mai inchis.

Alta informatie care s-ar dovedi utila este ca ferestrele filtreaza acele lungimi de unda ale razelor solare de care are nevoie organismul pentru a produce vitamina D, iar daca traim (cel mai probabil) intr-un oras poluat, nivelul nostru de vitamina D este sigur foarte scazut.

Mai multe informatii despre vitamina D si bolile pe care le influenteaza se pot gasi in filmul de mai jos:


20 februarie 2010

Muffins cu banane si fulgi de ovaz

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 4 banane medii bine coapte
  • 1/2 cana zahar brun
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 plic vanilie Finesse
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 cana faina
  • 1 cana fulgi de ovaz
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cana stafide aurii

Se drobesc bananane, se adauga zaharul, vanilia, scortisoara, sarea si uleiul.
In alt castron se amesteca faina, fulgii de ovaz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si stafidele. Se adauga peste primul amestec.

Se pune aluatul in 12 forme de muffins si se coc 20-25 de minute la foc mediu.

17 februarie 2010

Grasimi bune, grasimi rele


Cred ca toata lumea a auzit de teoria grasimilor bune si rele. Dar stim cu adevarat ce inseamna toate aceste notiuni?

Pentru inceput, se spune ca tipul de grasime pe care o consumam este important, nu cantitatea pe care o consumam.
  • grasimile rele sunt grasimile saturate si trans-saturate: ele sporesc riscul aparitiei bolilor
  • grasimile bune sunt grasimile mononesaturate si cele polinesaturate: ele scad riscul aparitei bolilor de inima
Cel mai mare dusman al nostru este nivelul colesterolului care este influentat de amestecul grasimilor in dieta noastra.

Aproape toate alimentele contin grasimi. Grasimile sunt importante deoarece ele sunt o sursa de energie, ele reprezinta un constituent important al membranei celulare, organismul folosete colesteroul ca materie prima pentru obtinerea estrogenului, testosteronului, vitaminei D si a altor compusi vitali, grasimile influenteaza raspunsul organismului la semnalul dat de insulina pentru asimilarea zaharului.

Grasimile si colesterolul sunt impachetate in particule imbracate in proteine, numite lipoproteine.
  • LDL (Low-Density Lipoproteins): transporta colesterolul de la ficat la restul organismului. Cand este prea mult colesterol in sange, acesta poate forma cheaguri de sange care la randul lor pot subtia arterele si cauza atacuri de cord si cerebrale. Din acest motiv colesteroul LDL mai este cunoscut si ca fiind colesterolul rau.
  • HDL (High-Density Lipoproteins): curata sistemul circulator de colesterol rau LDL, de artere si il transporta inapoi la ficat pentru distrugere. HDL mai este cunoscut si drept colesterol bun.
  • trigliceridele compun majoritatea grasimilor pe care le mancam si traverseaza sistemul nostru circulator. Sunt atat de importante deoarece reprezinta vehiculul principal de transport rapid al celulelor, dar excesul poate fi nesanatos.

Grasimile bune sau nesaturate sunt predominante in plante. Sunt doua tipuri de grasimi nesaturate:
  • grasimi mononesaturate, gasite in: uleiuri de rapita, de arahide, de masline, in avocado, in nuci: migdale, alune de padure, nuci pecan, seminte de dovleac si susan.
  • grasimi polinesaturate, gasite in: uleiuri de floarea soarelui, de soia si in, in nuci, seminte de in. Grasimile omega 3 sunt un tip important de grasimi polinesaturate.
Grasimile rele sau saturate sunt produse de catre organism pentru necesitatile noastre proprii, deci nici nu e nevoie sa le obtinem din alimentatie. Cand consumam alimente care contin astfel de grasimi, efectele pot fi boli cardiovasculare. Grasimile saturate se gasesc predominant in carne, peste, fructe de mare, lactate, dar si in alimente din plante ca ulei si lapte de cocos, unt de cacao, ulei de palmier.

Grasimile hidrogenate sunt obtinute prin incalzirea grasimilor vegetale in prezenta hidrogenului, facandu-le mai stabile si mai rezistente la caldura. Grasimile partial hidrogenate si cele complet hidrogenate sunt folosite in restaurante si fast food-uri pentru prajit, de catre patiserii, in margarina sau chips-uri. Aceste grasimi sunt chiar mai rele decat garsimile saturate deoarece cresc nivelul colesterolului LDL si scad nivelul HDL. Ele pot cauza boli cadriovasculare, atacuri cerebrale si diabet.


16 februarie 2010

Vitamina B12

Functiile primare ale vitaminei B12 sunt in formarea hematiilor, in mentinerea unui sistem nervos sanatos si in cresterea si dezvoltarea normala a copiilor.
Deficienta poate cauza anemie (oboseala, respiratia grea, rezistenta mica la infectii), degenerari ale sistemului nervos, degradari ireversibile neurologice.

Vitamina B12 este stocata in cantitati mici in organism, in special in ficat.

Este stiut ca vitamina B12 este sintetizata in mod unic de catre bacterii si se gaseste in primul rand in carne (mai ales ficat), oua si produse lactate. Dar plantele? Ele nu contin vitamina B12?
Am citit unele articole care pretindeau ca granele, bananele, cartofii, nucile de Brazilia sau avocado contin cantitati mici ale acestei vitamine. Asa ca multi au declarat ca oricine alege o dieta vegana, lipsita de orice aliment de origine animala, va suferi la un moment dat de cauzele deficientei vitaminei B12. Deci ce e de facut? Sa apelam la suplimente alimentare si vitamine din cutie?

Adevarul este ca plantele contin vitamina B12, iar plantele cultivate ecologic contin cantitati chiar mai mari decat cele crescute neecologic fertilizate chimic. Acest lucru se datoreaza bacteriilor care traiesc in sol si deoarece radacinile plantelor au capacitatea de a absorbi vitaminele produse de aceste microorganisme din pamant.

Daca vreti sa cititi mai mult, puteti vizita:

Prin urmare concluzia este:
  • cumparati, daca se poate, fructe si legume crescute organic
  • nu luati suplimente pentru vitamina B12 promovate de cei care pretind ca daca nu consumati carne, nu veti avea niciodata un nivel normal al vitaminei

12 februarie 2010

Budinca de mere si fulgi de ovaz

Ingrediente:

  • 1.5kg mere, taiate felii
  • 1/2 cana zahar brun
  • coaja si zeama de la 1 lamaie, sau mai putin
  • 1 1/2 cani fulgi de ovaz
  • 1/2 cana faina
  • 3 lingurite scortisoara
  • 1/3 cana zahar
  • 1/2 cana stafide sau/si alte fructe uscate

Se taie merele si se amesteca cu sucul de lamaie, coaja de lamaie, scortisoara si jumatate din cantitatea de zahar.
Se amesteca fulgii de ovaz cu uleiul si restul de zahar.

Se pune amestecul de mere si cel de fulgi de ovaz straturi intr-un vas termorezistent, terminand cu un strat de fulgi de ovaz. Se presara zahar.

Se coaca o ora, la foc mediu, verificand din cand in cand.

Muffins cu morcovi si ananas


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 1 3/4 cana faina
  • 2/3 cana zahar brun
  • 2 lingurita praf de copt
  • 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/3 lingurita ghimbir macinat si nucsoara
  • 1/2 cana ananas, scurs si zdrobit
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • vanilie
  • 2 morcovi rasi
  • 1/2 cana stafide

Intr-un castron se amesteca: faina, sarea, zaharul, scortisoara, nucsoara, ghimbirul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
Intr-un castron seperat se amesteca ananasul, uleiul si vanilia. Apoi se toarna peste continutul primului castron. Se inglobeaza morcovii rasi si stafidele, cu grija, fara sa amestecam prea mult.

Se pun la cuptor pentru 20-30 minute la foc mediu.