17 februarie 2010

Grasimi bune, grasimi rele


Cred ca toata lumea a auzit de teoria grasimilor bune si rele. Dar stim cu adevarat ce inseamna toate aceste notiuni?

Pentru inceput, se spune ca tipul de grasime pe care o consumam este important, nu cantitatea pe care o consumam.
  • grasimile rele sunt grasimile saturate si trans-saturate: ele sporesc riscul aparitiei bolilor
  • grasimile bune sunt grasimile mononesaturate si cele polinesaturate: ele scad riscul aparitei bolilor de inima
Cel mai mare dusman al nostru este nivelul colesterolului care este influentat de amestecul grasimilor in dieta noastra.

Aproape toate alimentele contin grasimi. Grasimile sunt importante deoarece ele sunt o sursa de energie, ele reprezinta un constituent important al membranei celulare, organismul folosete colesteroul ca materie prima pentru obtinerea estrogenului, testosteronului, vitaminei D si a altor compusi vitali, grasimile influenteaza raspunsul organismului la semnalul dat de insulina pentru asimilarea zaharului.

Grasimile si colesterolul sunt impachetate in particule imbracate in proteine, numite lipoproteine.
  • LDL (Low-Density Lipoproteins): transporta colesterolul de la ficat la restul organismului. Cand este prea mult colesterol in sange, acesta poate forma cheaguri de sange care la randul lor pot subtia arterele si cauza atacuri de cord si cerebrale. Din acest motiv colesteroul LDL mai este cunoscut si ca fiind colesterolul rau.
  • HDL (High-Density Lipoproteins): curata sistemul circulator de colesterol rau LDL, de artere si il transporta inapoi la ficat pentru distrugere. HDL mai este cunoscut si drept colesterol bun.
  • trigliceridele compun majoritatea grasimilor pe care le mancam si traverseaza sistemul nostru circulator. Sunt atat de importante deoarece reprezinta vehiculul principal de transport rapid al celulelor, dar excesul poate fi nesanatos.

Grasimile bune sau nesaturate sunt predominante in plante. Sunt doua tipuri de grasimi nesaturate:
  • grasimi mononesaturate, gasite in: uleiuri de rapita, de arahide, de masline, in avocado, in nuci: migdale, alune de padure, nuci pecan, seminte de dovleac si susan.
  • grasimi polinesaturate, gasite in: uleiuri de floarea soarelui, de soia si in, in nuci, seminte de in. Grasimile omega 3 sunt un tip important de grasimi polinesaturate.
Grasimile rele sau saturate sunt produse de catre organism pentru necesitatile noastre proprii, deci nici nu e nevoie sa le obtinem din alimentatie. Cand consumam alimente care contin astfel de grasimi, efectele pot fi boli cardiovasculare. Grasimile saturate se gasesc predominant in carne, peste, fructe de mare, lactate, dar si in alimente din plante ca ulei si lapte de cocos, unt de cacao, ulei de palmier.

Grasimile hidrogenate sunt obtinute prin incalzirea grasimilor vegetale in prezenta hidrogenului, facandu-le mai stabile si mai rezistente la caldura. Grasimile partial hidrogenate si cele complet hidrogenate sunt folosite in restaurante si fast food-uri pentru prajit, de catre patiserii, in margarina sau chips-uri. Aceste grasimi sunt chiar mai rele decat garsimile saturate deoarece cresc nivelul colesterolului LDL si scad nivelul HDL. Ele pot cauza boli cadriovasculare, atacuri cerebrale si diabet.


Niciun comentariu: